Jong Oranje Softbal Teams


2011

Youth World Cup

home | roster & staf 2011 | programma 2011 | archief | historie | media | links | JO Wit: home | Ned. A-Team: home
Jong Oranje wordt gesponsord door
BraziliŽ wint Youth World Cup - Woensdag 5 januari 2011

22 ploegen uit acht landen nemen deel

PLANT CITY, Florida (USA) - BraziliŽ heeft de vijfde editie van de Easton Youth World Cup (16 jaar en jonger) gewonnen door op woensdag 5 januari in de finale van het evenement met 3-2 te winnen van South Florida Mini Bulls. In totaal namen 22 ploegen uit acht landen deel aan het toernooi dat werd gehouden in Plant City (Florida). Twee jaar geleden veroverde Jong Oranje de zilveren medaille toen het evenement plaatsvond in Praag (TsjechiŽ).

In 2001 werd de eerste editie van het evenement georganiseerd onder de naam Junior Girls' World Cup met deelname van 36 teams. Dat eerste toernooi werd eveneens gehouden op het softbalcomplex in Plant City, waar ook het hoofdkantoor van de International Softball Federation (ISF) is gevestigd. Plant City was ook de speelplaats van de tweede en derde editie die volgden in 2003 en 2005. In die jaren namen respectievelijk 30 en 20 ploegen deel. Twee jaar later, in 2007, werd het volgende toernooi geschrapt vanwege een druk internationaal programma.

In 2009 keerde het evenement weer terug. Het kreeg een nieuwe naam, Youth World Cup en het werd georganiseerd in Praag, de hoofdstad van TsjechiŽ. In dat jaar namen alleen nationale (junioren) ploegen deel, in totaal elf. Voor ons eigen Jong Oranje Team werd het een heel succesvol evenement. De ploeg opende het toernooi met een 4-1 nederlaag tegen het organiserende TsjechiŽ, maar daarna werden China (6-1) en Venezuela (7-0) verslagen. Vervolgens kreeg de ploeg een 7-0 winst toegewezen vs. Zimbabwe, dat zich al had teruggetrokken voor aanvang van het toernooi. De voorronde werd afgesloten met een 5-2 nederlaag vs. Puerto Rico, maar Oranje eindigde in de eigen poule op de derde plaats.

In de volgende wedstrijd stond Jong Oranje tegenover ItaliŽ, dat in de andere poule op de derde plaats was geŽindigd. Nederland won met 4-2, waardoor ItaliŽ werd uitgeschakeld en schoof op naar de volgende wedstrijd. De volgende tegenstander was Canada, dat de kruisfinale had verloren van Puerto Rico. In een wedstrijd van acht innings won Oranje met 5-4, waardoor ook Canada werd uitgeschakeld en het evenement voor onze ploeg werd voortgezet. Het was de eerste van drie thrillers op rij, want er volgden nog twee 'one-run games'. In de volgende wedstrijd trof Jong Oranje de Dominicaanse Repubkliek en won met 1-0. Dit betekende dat ook de Dominicaanse ploeg was uitgeschakeld en dat Jong Oranje zich plaatste voor de bronzen wedstrijd.

In het bronzen duel speelde Oranje voor de tweede keer tegen Puerto Rico. Die ploeg was ongeslagen gebleven in de voorronde, had vervolgens de kruisfinale gewonnen, maar verloor daarna de eerste halve finale van Japan. In een nieuwe thriller van acht innings won Jong Oranje met 5-4 en plaatste zich voor de finale! In de laatste wedstrijd van het evenement stond de ploeg tegenover het sterke team van Japan dat alle zeven voorgaande wedstrijden in winst had omgezet. Het Nederlands Team was aan het einde van haar krachten en verloor de finale met 16-1 om uiteindelijk het zilver te winnen, maar kon terugkijken op een memorable optreden tijdens dit toernooi.

Vijftien van de 17 speelsters die aan het evenement deelnamen maken in januari 2011 deel uit van de voorlopige selectie van Jong Oranje Rood, namelijk Jessie van Aalst, Noemie Brandjes, Sophie Bugter, Kim Buizer, Shadeney Castillo, Beau van Gelder, Cheryl Hiele, Kimberly Jones, Lueji Petchkovsky Morais, Myrthe Smid, MariŽlle Vleugels, Loes van der Vliet, Marit van Vulpen, Cindy van der Zanden en Lotte Zijlstra. Aanvankelijk werd ook Daphne Endlich eind oktober uitgenodigd voor de nieuwe Jong Oranje-ploeg, maar zij trok zich terug vanwege haar studie. De zeventiende speelster van de ploeg uit 2009 was Nikki Filius.

Tijdens de Youth World Cup stond de ploeg onder leiding van Hoofd Coach Andrť Prins, die werd geassisteerd door Jaap Braakman en Sandra Gouverneur. De laatste is momenteel ťťn van de Hitting Instructors van Jong Oranje.

Eind december keerde de Youth World Cup terug naar Plant City en keerde ook terug naar de oorspronkelijke formule van een open-inschrijving toernooi.

Op de laatste dag van het evenement won Puerto Rico het brons door met 8-2 te winnen van Oviedo Blaze uit Florida.

In de finale begon South Florida Mini Bulls het duel ongeslagen, want het had de voorgaande acht gespeelde wedstrijden in winst omgezet. De Bulls namen een 1-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning, maar in de tweede helft van deze beurt kwam BraziliŽ langszij en nam een 2-1 voorsprong in de tweede slagbeurt. De Bulls brachten de stand weer in evenwicht toen Morgan Litchfield homerde in de eerste helft van de vierde inning. In de 2e6 zorgde de Braziliaanse catcher Daniela Fukunishi met een honkslag voor een punt en zette haar ploeg op een 3-2 voorsprong. In de 1e7 opende Delaney Rickey voor de Bulls met een honkslag en stal het tweede honk, maar ging daarna uit bij een steelpoging van het derde honk. Er volgde een vangbal, waarna werpster Milena Calixto de wedstrijd afsloot met een strikeout om de winst veilig te stellen en de gouden medaille te winnen.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 6 januari 2011
Copyright Foto's © 2008-2011 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2011 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.