Jong Oranje Rood Softbal Team


2013

WK Junioren

Jong Oranje Rood: home | roster & staf 2013 | programma 2013 | Jong Oranje Wit: home | roster & staf 2013 | programma 2013
Jong Oranje: archief | historie | media | links | Nederlands Softbal A-Team: home
Jong Oranje wordt gesponsord door
Dubbel verlies Jong Oranje - maandag 1 juli 2013

Mexico, AustraliŽ te sterk voor Jong Oranje

BRAMPTON (Canada) - Jong Oranje is het Wereldkampioenschap Junioren in het Canadese Brampton maandag begonnen met twee nederlagen. In de ochtend werd met 11-4 verloren van Mexico. Aanvallend kon Jong Oranje zich met negen honkslagen best meten met Mexico, dat 12 honkslagen liet noteren. Zes van de Nederlandse hits zorgden voor vier punten. In de middag was AustraliŽ met 7-0 te sterk voor Jong Oranje, bij wie alleen Brenda Beers een honkslag wist te slaan.

De eerste dag van het WK werd in de avond afgesloten met de openingsceremonie in het grote Chinguacousy Park.

Jong Oranje had in het openingsduel tegen Mexico aanvankelijk een goede start, want Wies Ligtvoet sloeg een honkslag in haar eerste WK-slagbeurt. Maar even later werd ze uitgeschakeld bij een poging het derde honk te bereiken toen volgende slagvrouw Brenda Beers werd uitgeschakeld. Hierna bleef Jong Oranje op de honken komen. Manoa Weijgerste bereikte het tweede honk na een vangfout en Rachel van Veen kreeg een vrije loop. De inning kwam hierna helaas ten einde toen Manoa gedwongen werd uitgeschakeld op een klap van Eva van Knegsel.

Mexico sloeg na de scoringskansen van Nederland gelijk toe met drie punten in de eigen eerste slagbeurt. Startende werpster Ilona Andringa moest vier honkslagen incasseren en die leverden drie Mexicaanse punten op.

Ook na de tweede inning bleef Jong Oranje de honken bereiken, maar kon niet doordrukken. Zo ook in de tweede slagbeurt. Lizzie Clarijs opende met een honkslag (ook in haar eerste WK-slagbeurt) en Gabi Obia kreeg vier wijd met ťťn uit, maar beiden bleven achter.

In de 2e2 voegde Mexico een punt toe. Ilona Andringa begon met vier wijd, waarna ze tweemaal een strikeout met een vrije loop afwisselde, zodat de honken vol kwamen te staan. Een geraakt werpster leverde hierna een punt op, maar Mexico liet ook de honken vol achter toen tweede honkvrouw Wies Ligtvoet voor de derde nul zorgde.

In de derde inning wist Jong Oranje wat terug te doen en kwam de ploeg ook aanvallend op gang. Brenda Beers opende met vier wijd, maar daarna sloeg Manoa Weijgertse in een dubbelspel. Maar back-to-back tweehonkslagen van Rachel van Veen en Eva van Knegsel zorgden hierna dan toch voor het eerste Nederlandse punt.

Mexico reageerde met twee tegenpunten, maar Jong Oranje kwam sterk terug in de vierde slagbeurt. De ploeg scoorde driemaal, bracht de achterstand terug tot 6-4 en dus was de wedstrijd weer geheel open. Gabi Obia opende met een honkslag en scoorde toen Annemiek Jansen volgde met een tweehonkslag. Wies Ligtvoet volgde met de derde honkslag op rij. Twee vangballen volgden, maar een honkslag van Rachel van Veen bracht vervolgens Annemiek en Wies over de thuisplaat en maakte er een 6-4 stand van.

In de 2e4 pakte Mexico onmiddellijk weer twee runs terug op nieuwe werpster Ruby Jane Krikke toen de Oranje-verdediging twee fouten maakte, gevolgd door een tweehonkslag.

Voor Jong Oranje sloeg Lizzie Clarijs in de vijfde inning nog een honkslag, maar daar bleef het bij. In de 2e5 bracht Mexico het verschil op zeven punten door nog eens driemaal te scoren op vier honkslagen.

In de middag kon Jong Oranje aanvallend geen vuist maken tegen AustraliŽ. Alleen Brenda Beers wist een honkslag te slaan.

Slechts vijfmaal wist de ploeg het honk te bereiken. Dominique Sprengers was de eerste honkloopster toen ze met ťťn uit vier wijd kreeg in de tweede inning. In de derde inning opende Aafje van Baal met vier wijd, maar ging uit op een velderskeus-klap van Annemiek Jansen. Die stal even later het tweede honk en bereikte het derde honk na de honkslag van Brenda. Maar beiden bleven daarna achter. In de zesde inning was Brenda de vijfde en laatste honkloopster voor Jong Oranje na drie slag-doorgeschoten bal.

AustraliŽ opende de score met twee punten in de eerste inning op startende werpster Dominique Sprengers, waarna het volgende punt volgde in de tweede inning. In de derde inning draaide Jong Oranje een mooi dubbelspel, maar AustraliŽ kwam in de vierde inning wederom tweemaal tot scoren.

In de vijfde slagbeurt maakte AUstraliŽ er 6-0 van op nieuwe weprster Gini Ketelaars, waarna een inning later het verschil van zeven punten werd bereikt op Lizzie Clarijs, die de zesde inning gooide.Dagelijks bericht Team Manager Sandra Catoen over de activiteiten van het team in Brampton. Hieronder haar vijfde bijdrage.

Sandra's Report # 5

Vandaag ging het toernooi dan eindelijk van start...

En al heel erg vroeg voor ons met ontbijt om 6.30 uur. Om 7 uur zou onze bus klaar staan, maar blijkbaar was dit niet onze vertrouwde gele schoolbus, dus hadden we even het idee dat ze ons waren vergeten... Gelukkig bleek na 10 minuten dat we een hele touringcar hadden die 100 meter verder geparkeerd stond. Naar ik begreep was de chauffeuse totaal niet in staat om ook maar 1 seconde goed te maken van de verloren tijd, maar er nog wel 5 minuten vertraging aan toe te voegen...

De warming-up vindt plaats op een ander veld dan dat we daadwerkelijk spelen, dus dat is wel even wennen aangezien we na een uur warming-up naar het speelveld worden gebracht en dan nog 35 minuten hebben voor de wedstrijd begint. Even wennen allemaal en in combinatie met misschien toch nog wat spanning kwamen we vanmorgen nog niet helemaal lekker uit de verf... De eerste wedstrijd tegen Mexico ging met 11-4 verloren, voor iedereen toch wat teleurstellend.

Na de wedstrijd werd de lunch verzorgd door onze Canadese "familie". Elk land heeft een gezin toegewezen gekregen dat zich als vrijwilliger heeft opgegeven om gedurende het toernooi een team te begeleiden. Voor ons zijn dat Mike & Marian en hun dochter Carmen. Zij proberen mij in ieder geval zo goed mogelijk te helpen om de dingen goed geregeld te krijgen en zijn dus bijvoorbeeld zondag drie uur met mij op pad geweest om alles voor de BBQ van zondag te regelen en ook de lunch van maandag met overheerlijke vegetarische burgers. Geloof dat de helft niet door had dat ze vegetarisch waren, dus dat was goed teken :-).

Om 14 uur speelden we tegen AustraliŽ en helaas ging ook die wedstrijd verloren met 7-0 in zes innings, maar we bleven lang in de race en de spirit was goed.

Na de wedstrijd was het op naar Fairgrounds Park voor een diner-buffet met alle teams en daarna met een stuk of 10 bussen voor alle teams richting een park waarvan de naam voor mij niet te herhalen is (chucnucanogwat). Daar werden we eerst aan de verkeerde kant van het park afgezet, waarna het nogal een klus was om iedereen weer terug aan boord de bus in te krijgen, omdat eenmaal buiten alle teams spontaan kriskras met elkaar op de foto gingen... In de bus met de Koreanen werd nog even vrolijk gedanst op Gangnam Style (geen idee of je dat zo spelt) en een hoop lol. Eenmaal aan de juiste kant van het park mochten we de bus weer uit en kwam de Consul Generaal Hans en zijn vrouw ons nog even gelukwensen, toch leuk! En daar sta je dan met 15 teams aan de rand van een enorm park waar allemaal festiviteiten bezig zijn en je ziet een groot podium! Dan denk je toch, wat leuk hier een openingsceremonie, dan staan we straks allemaal team voor team op dat podium en dan worden we voorgesteld! Noooouuu.... dat viel even tegen... We mochten voor het podium (beneden dus) langs paraderen en ik begreep ook meteen waarom we allemaal vlaggetjes van ons eigen land hadden gekregen, want met die een beetje in de lucht zwaaien zagen de mensen iets verder weg in ieder geval nog aan de hand van de vlag welk land had was... Nou ja goed, het mocht de pret in ieder geval niet drukken, er werd met andere teams op de foto gegaan, dansjes uitgewisseld, vlaggen uitgewisseld en er werd behoorlijk wat over de grens geprobeerd te spreken! Al met al toch weer een leuke ervaring en een leuke afsluiting van de dag. Morgen weer game faces met om 9 uur Japan en om 12 uur BraziliŽ, let's kick some ass!


Game Time!


Op de foto's met speelsters uit Zuid-Korea en Mexico

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 2 juli 2013
Copyright Foto's © 2008-2013 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.