Nederlands Softbal Team

Wereldkampioenschap 2014

Haarlem (Nederland)

home | roster & staf 2014 | programma 2014 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team
wordt gesponsord door

Partners Nederlands Softbal Team:

Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
Nederlands Team uitgeschakeld voor medailleronde - Haarlem - Zaterdag 23 augustus 2014
home

roster & staf 2014

programma 2014

archief

historie

media

links

Oranje eindigt opnieuw op gedeelde vijfde plaats

English text

Het Nederlands Softbal Team werd uitgeschakeld voor de top-vier op Dag 9 van het ISF Women's World Championship in Haarlem.

Vandaag (zaterdag 23 augustus) was er aanvankelijk meer regen, resulterend in het uitstel van de wedstrijden. Toen het programma rond 14:30 uur van start ging bleef het de rest van de dag (gelukkig) droog en kon het hele speelschema van de top-8 landen worden afgewerkt.

Vanavond speelde Oranje een sterke wedstrijd tegen China, ťťn van de grootmachten in het wereldwijde softbalm en won een 10-inning, 3-uur thriller met 7-5. Oranje nam een vroege 2-0 voorsprong, maar China kwam langszij en dwong een verlenging af. In de 9e inning zorgde Nathalie Timmermans met een 2-run homerun voor een 4-2 stand, maar China bracht de stand opnieuw in balans. Nederland sloeg daarna toe met drie runs in 10e inning na een honkslag van Britt Vink, driehonkslag van Chantal Versluis en tweehonkslag van Jessie van Aalst.

Met de winst bereikte Nederland de Derde Ronde maar liep toen tegen een 8-0 shutout aan tegen AustraliŽ en werd uitgeschakeld. Met het verlies eindigde Nederland op de gedeelde vijfde plaats met Chinese Taipei, dat werd uitgeschakeld door Canada. Het ISF Wereldkampioenschap kent geen beslissingswedstrijd om de vijfde/zesde plaats, net zoals er geen wedstrijd is om de zevende/achtste plaats te bepalen.Nederland vs. China

Het programma van vandaag had wederom last van de regen en dat betekende dat het Nederlands Team de eerste wedstrijd tegen China begon om 17:23 uur. Nederland speelde wederom een thriller, dit keer tegen China, ťťn van de beste softballanden in AziŽ en de wereld, en won met 7-5 in 10 innings. Deze wedstrijd werd onmiddellijk gevolg door het duel tegen AustraliŽ. Wanneer Oranje ook zou hebben gewonnen van AustraliŽ had nog een derde wedstrijd gevolgd, dat zou de halve finale zijn geweest en zou pas ver na middernacht zijn afgesloten. Maar helaas, zoals we allemaal weten, gebeurde dat laatste scenario niet, omdat Nederland puntloos bleef tegen AustraliŽ en werd uitgeschakeld voor een plek in de top-vier.

Maar laten we eerste teruggaan naar de spannende ontmoeting met China, waarin Nederland driemaal de leiding nam. Tweemaal wist China langszij te komen, maar na de derde keer behoorde het duel toe aan Nederland!

De winst tegen China was pas de tweede in de historie voor het Nederlands Softbal Team. De eerste kwam iets meer dan 15 jaar geleden, op zaterdag 26 juni 1999. Destijds werd de wedstrijd gespeeld tijdens de Haarlemse Softbal Week en won Nederland met 1-0. Joyce Smit gooide toen het hele duel voor Oranje, wat ook toen onder leiding stond van Hoofd Coach Craig Montvidas!

En er is een wel heel speciaal overeenkomstig feitje tussen de twee wedstrijden. 15 jaar gelende speelde winnende werpster Joyc Smit met rugnummer 24 en had catcher Biance Hageraats nummer 26. Vandaag droeg winnende werpster Femke van Dusschoten ook nummer 24 en had catcher Nathalie Timmermans ook nummer 26!

Het Nederlands Team nam tweemaal de leiding, maar zag China langszij komen, maar besliste de wedstrijd in de eerste helft van de 10e inning van deze thriller.

Oranje scoorde tweemaal in de tweede inning. Saskia Kosterink en begonnen met honkslag, waarna een foute aangooi op een opofferingsstootslag van Nathalie Gosewehr het eerste punt opleverde en zorgde voor loopsters op het eerste en derde honk. De honken kwamen vol te staan toen Areke Spel werd geraakt door een worp. Even later werd de voorsprong verdubbeld op een 'force play-grounder' van Nathalie Timmermans. Areke en Nathalie schoven op na een grounder van Merel Oosterveld, maar ze strandden op het tweede en derde honk toen een line drive van Britt Vonk werd gevangen.

In de vijfde en zesde inning liet Nederland een loopster op het tweede honk achter en het was in deze innings dat China langszij kwam. In de 2e5 bracht een one-out single van Jia Chen het eerste punt binnen. En in de zesde zorgde een 2-out single van Jingjing Yuan (die 3-uit-4 sloeg) voor een gelijke stand. Met Yuan op het eerste honk sloot Oranje-starter Dagmar Bloeming de inning af met een strikeout, net zoals ze dat deed in de zevende slagbeurt met loopsters op het eerste en tweede honk.

Na een puntloze achtste inning nam Nederland een 4-2 voorsprong in de negende. Tie-break pinch-runner Anne Blaauwgeers schoof op na een opofferingsstootslag van Nathalie Gosewehr. Met twee uit dreunde Nathalie Timmermans de bal over het hek in het linksveld voor een 2-run homerun!

Maar opnieuw wist China langszij te komen op reliever Femke van Dusschoten, die het werpen in de voorgaande inning had overgenomen en toen afsloot met twee strikeouts met loopsters op het eerste en tweede honk. In de 2e9 waren er twee uit en loopsters op het eerste en derde honk toen Ying Lu een 2-run double in het linksveld sloeg en daarmee de stand op 4-4 bracht. Na een opzettelijke vrije loop voor een gedwongen loop eindigde Femke de inning met haar vierde strikeout in twee innings.

In de 1e10 sloeg Nederland toe met drie runs om een 7-4 voorsprong te nemen. En dit keer voorgoed! Tie-break runner Merel Oosterveld scoorde het leidende punt toen Britt Vonk een honkslag door het midden sloeg. Hierna volgde Chantal Versluis met een stevige RBI-triple om er 6-4 van te maken, waarna ze zelf scoorde toen Jessie van Aalst volgde met een tweehonkslag. Dat leidde tot een werpsterswissel. Na een opzettelijke vrije loop draaide China een dubbelspel en sloot af met een strikeout, maar Nederland had een beslissende voorsprong genomen.

In de 2e10 pakte China nog ťťn punt terug nadat Femke opnieuw tweemaal drie slag had gegooid. Met een loopster op het eerste honk maakte 2e honkvrouw Chantal Versluis een schitterende running catch op een foutbal bij de rechtsveldlijn om de wedstrijd af te sluiten.

Box Score Nederland vs. China

(bovenstaande foto's gemaakt door Fred Versluis)Nederland vs. AustraliŽ

Na de thriller van drie uur tegen China trof Nederland AustraliŽ in een wedstrijd die 40 minuten later van start ging. En dat was een compleet andere wedstrijd, want Nederland wist niet produceren, hoewel er de nodige loopsters waren en stond met lege handen, een 8-0 nederlaag in 4½ inning.

Aanvankelijk leek Nederland de score te openen in de eerste inning. Britt Vonk begon met een honkslag en bereikte het derde honk na een one-out single van Jessie van Aalst. Maar helaas bleven de twee achter.

In de derde inning, met een 4-0 achterstand, opende Merel Oosterveld met een driehonkslag. Ze kon even later niet opschuiven na een infield-hit van Britt Vonk, maar Nederland had nu wel loopsters op het eerste en derde honk met nul uit. Een pop-fly en dubbelspel maakten echter een einde aan deze scoringskans.

In de vierde inning, nu met een 7-0 achterstand, kreeg Oranje de honken vol op nieuwe pitcher Jocelyn McCallum. Saskia Kosterink begon met vier wijd en Virginie Anneveld sloeg een honkslag. Na twee strikeouts kwamen de honken vol te staan toen ook Nathalie Timmermans vier wijd kreeg, maar de honken bleven vol achter toen een nieuwe strikeout de inning afsloot. McCallum gooide hierna driemaal drire slag in de vijfde om de wedstrijd af te sluiten.

AustraliŽ scoorde het eerste punt in de eerste inning op starter Femke van Dusschoten op een 2-out single van Chelsea Forkin. Drie runs werden toegevoegd in de tweede inning, ook met twee uit, dankzij een 2-run double van Stacey Porter en een honkslag van Melinda Weaver, de laatste op nieuwe werpster Lindsey Meadows.

Nog eens drie runs volgden in de derde slagbeurt met als hoogtepunt een 2-run triple van Clare Warwick. Een 2-out double van pinch-hitter Rachel Lack in de vierde zorgde voor 8-0.

Box Score Nederland vs. Australia

(bovenstaande foto's gemaakt door Fred Versluis)

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 25 augustus 2014
Copyright Foto's © 2008-2014 Marco Stoovelaar, Paul Boonstra.
Copyright Site © 2008-2014 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.