Nederlands Softbal Team

Wereldkampioenschap 2014

Haarlem (Nederland)

home | roster & staf 2014 | programma 2014 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team
wordt gesponsord door

Partners Nederlands Softbal Team:

Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
Nederlands Team met lege handen na 11 innings tegen Chinese Taipei - Haarlem - Zaterdag 16 augustus 2014
home

roster & staf 2014

programma 2014

archief

historie

media

links

Oranje neemt tweemaal de leiding

English text

Op Dag 2 van het Wereldkampioenschap in Haarlem heeft het Nederlands Softbal Team vandaag (zaterdag 16 augustus) met 5-4 verloren van Chinese Taipei in een wedstrijd die drie uur en 28 minuten duurde.

Met een 1-0 achterstand kwam Oranje langszij in de vijfde inning. Nadat beide ploegen een punt hadden gescoord in de achtste slagbeurt nam Nederland een 4-2 voorsprong in de negende inning, dankzij een driehonkslag van Virginie Anneveld en een honkslag van Areke Spel. Maar opnieuw kwam Taipei langszij, waarna de ploeg de wedstrijd won in de elfde inning.

Nederland speelt zondagmiddag om 15:00 uur tegen Italië.

Voor de wedstrijd van vandaag was er een uniek moment in de Nederlandse softbal-historie. Voor het eerst in vele jaren was er een reünie van oud-internationals. Meer dan 60 woonden de bijeenkomst vandaag bij. Daaronder vrijwel alle leden van het Nederlands Team uit 1974 wat toen voor het eerst deelnam aan een Wereldkampioenschap. Het WK vond destijds plaats in het Amerikaanse Stratford.
(foto's van de reünie volgen later)

Twee jaar geleden, tijdens het WK in Canada, won het Nederlands Team tijdens de Play-Offs met 4-3 van Chinese Taipei. Vandaag waren de twee teams wederom gelijkwaardig en eindigde het duel opnieuw met één punt verschil, maar dit keer in het voordeel van de Aziatische ploeg. Het Nederlands Team stond achter, kwam langszij, nam tweemaal de leiding, maar stond met lege handen na elf innings in een zeer spannend Hitchcockiaans duel. Een neutrale toeschouwer moet hebben genoten van deze wedstrijd tussen Nederland en Taipei, want er zat van alles in.

In de eerste helft van de eerste inning sloeg Britt Vonk een tweehonkslag met twee uit en stal het derde honk terwijl volgende slagvrouw Saskia Kosterink vier wijd kreeg. De inning eindigde echter toen de laatste werd uitgegeven bij het tweede honk na een 'close play' op een 'force play-grounder' van Virginie Anneveld.

In de 2e3 opende Pei Chun Lin voor Taipei met een driehonkslag. Maar met één uit werd Lin uitgetikt door catcher Nathalie Timmermans toen ze te ver van het honk was toen de bal in de grond terecht kwam. De inning eindigde met een fraaie verdedigende actie van eerste honkvrouw Anne Blaauwgeers, die de bal fielde terwijl het Nederlandse infield de 'shift' toepaste, waarna ze naar het eerste honk dook om de nul te maken.

Taipei opende de score vervolgens in de vierde inning. Twee fouten leidden tot Aziatische loopsters op het eerste en derde honk. Een 'double-steal' situatie leidde even later tot het punt. Hierna maakte de Nederlandse verdediging een paar mooie acties. Derde honkvrouw Virginie Anneveld maakte een mooie vangbal op een stootslag, waarna korte stop Britt Vonk en rechtsveldster Areke Spel prima vangballen maakten op line drives.

Oranje kwam onmiddellijk langszij in de volgende slagbeurt. Nathalie Timmermans en Anne Blaauwgeers begonnen met een vrije loop en dat zorgde voor een werpsterwissel. Ook werd Eva Voortman ingebracht als pinch-runner voor Timmermans. Die bereikte het derde honk toen Chantal Versluis werd uitgevangen, maar dat zorgde ook voor een dubbelspel, want Blaauwgeers werd uitgeschakeld bij het tweede honk bij een poging op te schuiven op de aangooi richting derde honk. Karin Tuk kwam vervolgens in het duel als pinch-hitter en leverde een RBI-single af, waarmee ze Voortman in staat stelde de gelijkmaker te scoren.

Beide teams lieten loopsters achter in scoringspositie in de volgende twee innings en dus volgde een verlenging. In de eerste tie-break scoorden de twee teams beide eenmaal. Nederland nam een 2-1 voorsprong in de 1e8. Met tie-break loopster Chantal Versluis op het tweede honk werd Jessie van Aalst ingezet als pinch-hitter met een 2-wijd-2-slag count. Maar ze slaagde er in Versluis naar het derde honk te brengen met een grounder en die scoorde even later op een opofferingsslag van Britt Vonk. In de 2e8 kwam Taipei weer langszij. Met de tie-break loopster op het tweede honk, twee uit en twee slag op slagvrouw Hui Wen Huang sloeg ze een tweehonkslag die er 2-2 van maakte.

Oranje hernam opnieuw de leiding, dit keer 4-2, in de 1e9. Met tie-break loopster Saskia Kosterink op het tweede honk dreunde Virginie Anneveld (die 3-uit-5 sloeg) de bal het rechtsveld in voor een RBI-triple die Nederland op 3-2 zette. Even later scoorde ze zelf toen Areke Spel een honkslag door het midden sloeg. Nadat de laatste in scoringspositie was gekomen maakten twee pop-flies een einde aan de slagbeurt.

Maar de 4-2 voorsprong was helaas niet genoeg, want Taipei bracht de stand weer in balans in de eigen negende slagbeurt. Een tweehonkslag van Hsueh Mei Lu zorgde voor het eerste punt en een 'comeback-grounder' naar de werpster van Pei Chun Lin resulteerde in een aangooi naar de thuisplaat en een 'close play' zorgde toen voor het tweede Aziatische punt. En dus was het nu een 4-4 stand en ging de wedstrijd gewoon verder.

In de 10e inning lieten beide teams een loopster achter op het derde honk. In de 11e ging Oranje op rij uit met de tie-break loopster op het tweede honk. In de 2e11 viel de beslissing. Lindsey Meadows, die de pitching had overgenomen van de prima gooiende Dagmar Bloeming in de negende inning, begon met een strikeout. Hierna volgde een pop-fly in het outfield die de tweede nul opleverde. Om een gedwongen loop te creëren werd een opzettelijke vrije loop uitgedeeld, maar daarna volgde Hsiang Yun Wang met een honkslag langs de linksveld-lijn om tie-break loopster Yi Ting Yang binnen te brengen met het winnende punt.

Box Score Nederland vs. Chinese Taipei

(bovenstaande foto's gemaakt door Marco Stoovelaar)

(bovenstaande foto's gemaakt door Fred Versluis)

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 16 augustus 2014
Copyright Foto's © 2008-2014 Marco Stoovelaar, Paul Boonstra.
Copyright Site © 2008-2014 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.