Nederlands Softbal Team

Wereldkampioenschap 2014

Haarlem (Nederland)

home | roster & staf 2014 | programma 2014 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team
wordt gesponsord door

Partners Nederlands Softbal Team:

Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
Nederlands Team puntloos tegen Team USA in WK-opener - Haarlem - Vrijdag 15 augustus 2014
home

roster & staf 2014

programma 2014

archief

historie

media

links

Amerikaanse catcher homert tweemaal

English text

Het Nederlands Softbal Team is het Wereldkampioenschap vanavond (vrijdag 15 augustus) begonnen met een 10-0 shutout-nederlaag tegen de Verenigde Staten.

Het Nederlands Team produceerde slechts twee honkslagen in het duel van 3½ inning, terwijl Team USA tot negen kwam. Twee daarvan waren homeruns van Amanda Chidester, de Amerikaanse catcher, waarvan één een grand slam.

Oranje ontmoet Chinese Taipei in het tweede duel op zaterdag 16 augustus, aanvang 15:00 uur.

Het was een schitterend gezicht vanavond op het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem. Een fraai stadion, gevuld met meer dan 3.100 toeschouwers! Een droom was uitgekomen voor de organisatie, die vier jaar hard heeft gewerkt om eerst het Wereldkampioenschap naar Nederland te halen en daarna iets speciaals hebben gerealiseerd. Het eerste Wereldkampioenschap in Europa is nu onderweg.

Aanvankelijk moest de wedstrijd vanavond beginnen om 20:00 uur, maar dat gebeurde pas 59 minuten later. De reden daarvoor was de start van de Openings Ceremonie, die werd uitgesteld, omdat een andere wedstrijd om Veld #2 nog aan de gang was. Die wedstrijd, tussen Nieuw-Zeeland en Rusland (die twee uur en vijf minuten duurde), begon bijna een uur later als gevolg van de lengte van de wedstrijden die ervoor werden gespeeld op Veld #2.

En dus begon de Openings Ceremonie bijna een uur later dan gepland. Tijdens de opening verzorgden de Haarlemse Barbees & Barflies een prima zangshow. Na de introductie van de 16 deelnemende teams spraken de Haarlemse Burgemeester Bernt Schneiders, Organisatie Comité-Voorzitter Peter van der Aart en ISF-President Dale McMann de speelsters, officials en toeschouwers toe in een korte speech. Het Wereldkampioenschap werd hierna officiëel geopende toen Nol Houtkamp de ceremoniële eerste bal gooide. De 85-jarige Nol Houtkamp is de recordhouder als Hoofd Coach van het Nederlands Softbal Team met 14 opeenvolgende seizoenen (1969-1983) en is opgenomen in de ISF Hall of Fame, de ESF Hall of Fame en de Nederlandse Hall of Fame.

De ploegen van Nederland en de USA kregen toen nog zo'n 40 minuten ter voorbereiding op hun wedstrijd. De Haarlem Barbees & Barflies brachten voor aanvang een mooie versie van de Nederlandse en Amerikaanse volksliederen. En toen, om 20:59 uur ging de wedstrijd tussen de USA en Nederland van start.

De Nederlandse aanval kon vanavond niet echt productief zijn op de Amerikaanse werpster Jessica Moore. Slechts tweemaal bereikte een slagvrouw de honken, beide keren met een honkslag. In de tweede inning bereikte Virginie Anneveld het honk met een infield-hit en in de vierde inning dreunde Britt Vonk de bal diep het midveld in voor een tweehonkslag. Virginie schoof na haar honkslag op naar het tweede honk na een grounder van Areke Spel, maar strandde toen. Britt bereikte het derde honk op een grounder van Saskia Kosterink en bleef toen ook achter.

Maar er zijn ook positieve kanten, want geen van de Nederlandse speelsters kreeg drie slag en alle speelsters maakten goed contact op de worpen van Jessica Moore.

Oranje had mogelijk de score kunnen openen in de tweede inning. Nadat Virginie Anneveld het tweede honk had bereikt volgde Nathalie Gosewehr met een harde line drive, maar die werd gevangen door tweede honkvrouw Lauren Gibson. Wanneer de bal niet zou zijn gevangen had Virginie zeker gescoord en Nederland op 1-0 gezet. Maar nu eindigde de inning en draaide het momentum naar de Amerikaanse ploeg.

In de tweede helft van de tweede inning kreeg Oranje-starter Femke van Dusschoten, die drie slagvrouwen op rij had uitgeschakeld in de eerste inning na een lead-off vier wijd, twee punten tegen. Met één uit raakte ze Lauren Gibson met een worp en daarna volgde catcher Amanda Chidester met een 2-run homerun.

Nadat Oranje op rij was uitgeschakeld in de eerste helft van de derde inning kwamen de Amerikanen tot een 8-run rally en dat bracht de wedstrijd buiten bereik van Oranje. De inning begon met een fout, gevolgd door een honkslag en een opofferingsstootslag. Een doorgeschoten bal leidde even later tot een punt en de honken kwamen daarna vol te staan toen er tweemaal vier wijd volgde. Hierna nam Ginger de Weert de pitching over en kreeg een RBI-single tegen van Lauren Gibson, waarna Amanda Chidester volgde met een line drive homerun in het linksveld. Het was niet alleen haar tweede vierhonker in de wedstrijd, het was ook een grand slam die de stand opvoerde naar 8-0. Back-to-back doubles van Kellie Fox en Haylie McCleney volgden en dat leverde weer een punt op, waarna een honkslag van Raven Chavanne er 10-0 van maakte.

In de eerste helft van de vierde inning kwam Oranje nog dicht bij het eerste punt na Britt Vonk's tweehonkslag en opschuiven naar het derde honk, maar een nieuwe grounder maakte daarna een einde aan de wedstrijd via de 10-run mercy-rule.

Op Dag 1 was er één grote verrassing toen Botswana met 5-3 won van Groot-Brittannië.

Box Score Nederland vs. USA

(bovenstaande foto's gemaakt door Fred Versluis)

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 15 augustus 2014
Copyright Foto's © 2008-2014 Marco Stoovelaar, Paul Boonstra.
Copyright Site © 2008-2014 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.