Nederlands Softbal Team


2012

World Cup of Softball

home | roster & staf 2012 | programma 2012 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team wordt ondersteund door
Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
World Cup of Softball - Dag 9 - Maandag 2 juli 2012
home

roster & staf 2012

programma 2012

coverage 2011

coverage 2010

coverage 2009

coverage 2008

archief

historie

media

links

Nederlands Team wordt vierde, ondanks late comeback

English text

OKLAHOMA CITY, Oklahoma (USA) - Na een 6-0 achterstand na de tweede inning kwam het Nederlands Softbal Team op maandag 2 juli tot een late, 7e inning 4-run comeback om een 7-4 achterstand om te draaien in een 8-7 voorsprong, maar toen deed Canada hetzelfde. In de 2e7 zorgde Canada eerst voor een gelijke stand, waarna een 3-run, 2-out, walk-off homerun resulteerde in een 11-8 overwinning. Met de winst legde Canada beslag op de bronzen medaille en moest Oranje genoegen nemen met de vierde plaats. Drie jaar geleden sloot het Nederlands Team de eerste deelname aan een World Cup of Softball af met een vijfde positie.

Eerder op de dag won Puerto Rico met 4-1 van Brazilië om de eerste wedstrijd van het toernooi te winnen en op de vijfde plaats te eindigen.

Maandagavond werd de zevende editie van het evenement afgesloten met de finale tussen de USA en Australië. Team USA kwam tot een 3-0 shutout-winst tegen de Aussies om het toernooi te winnen.
Op woensdag 4 juli zendt ESPN America de Border Battle IV Slowpitch Softbalwedstrijd tussen de USA en Canada uit.

Op dinsdag vliegt de Nederlandse ploeg van Oklahoma City via Salt Lake City naar Seattle. In Seattle heeft Oranje een mini-trainingskamp voor de laatste voorbereidingen op het Wereldkampioenschap, dat op 13 juli van start gaat in het Canadese Whitehorse.

Canada sloeg vroeg toe op Oranje-starter Femke van Dusschoten. Na eenmaal te hebben gescoord in de eerste inning bleek een 5-run tweede inning uiteindelijk beslissend. Nederland pakte drie runs terug in de derde inning om de stand op 6-3 te brengen, maar Canada scoorde weer een punt in de vierde. Oranje maakte er vervolgens weer een verschil van drie punten van door te scoren in de vijfde inning, maar de ploeg had daarna een rally van vier punten in de zevende inning, waarin Canada van werpster moest wisselen. Met een 8-7 voorsprong nam Dagmar Bloeming de pitching voor Nederland over. Een honkslag zorgde even later voor een gelijke stand en met loopster op het eerste en derde honk sloeg Jennifer Yee een 3-run homerun om het duel winnend af te sluiten.

Wat kan er gezegd worden van de bronzen wedstrijd tussen Nederland en Canada? Het was zeker een opmerkelijk duel met een zeer onvoorspelbaar scoreverloop. En dat het een wedstrijd was waarin Nederland vroeg tegen een ruime achterstand stond, maar sterk terug kwam om de leiding over te nemen om de voorsprong kort erna weer uit de handen te zien glippen. Het was ook een duel, waarin Oranje vijf verschillende rechtsveldsters gebruikte, goed voor een record voor de meeste speelsters op één positie in één wedstrijd. Overigens was het ook een wedstrijd waarin 19 wijzigingen (de twee teams samen) werden gemaakt. En het was een wedstrijd waarin Oranje's Hoofd Coach Craig Montvidas 16 van zijn 17 speelsters inzette, waardoor Rebecca Soumeru uiteindelijk de enige speelster was die nog kon worden ingezet (plus vijf speelsters die nog via de re-entry terug konden keren in de wedstrijd).

Nadat de Canadese starter Jenna Caira in de eerste inning drie van de vier slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg met drie slag uitschakelde (Meike Witteveen werd geraakt door een worp en strandde op het derde honk), opende Canada de score even later op Oranje-starter Femke van Dusschoten. Met één uit bereikte Joey Lye het honk na een fout, stal het tweede honk en scoorde op een 2-out single van Kaleigh Rafter.

In de tweede inning voegde Jenna Caira twee strikeouts toe, waarna haar teamgenoten in de tweede helft van de beurt tot een rally kwamen van vijf punten en daardoor een comfortabele voorsprong leken te nemen. Alle punten werden gescoord met twee uit. De honken kwamen toen vol te staan via twee vrije lopen en een honkslag, waarna een honkslag van powerhitter Jennifer Yee Canada twee punten opleverde. Hierna werd het volgende punt gescoord na een fout en voegde Sheena Lawrick een 2-run double toe om de stand op 6-0 te brengen, waarna een vangbal de slagbeurt afsloot.

Dat het duel, dat onder leiding stond van de Nederlandse umpire Bob Gieskens achter de plaat, verre van afgelopen weg werd onderstreept in de derde Nederlandse slagbeurt, toen Oranje drie (onverdiende) punten scoorde om de achterstand te verkleinen naar 6-3. Met één uit bereikte Anne Blaauwgeers het honk na een fout, waarna de honken vol kwamen te staan toen Chantal Versluis (die in dit duel openingsslagvrouw was) een honkslag sloeg en Meike Witteveen vier wijd kreeg. Anne scoorde hierna toen Britt Vonk een grounder sloeg, waarna Saskia Kosterink volgde met een 2-run double, waardoor de stand op 6-3 kwam.

In de vierde inning sloeg Lindsey Meadows (die het duel startte als rechtsveldster) een honkslag, waarna ze werd vervangen door Areke Spel, die in het duel kwam als pinch-runner, maar achterbleef op het derde honk. In de 2e4 nam Areke de rechtsveld-positie over. Melanie Matthews opende de beurt met vier wijd en schoof op na een grounder. Hierna sloeg Jennifer Yee de bal het rechtsveld in waar Areke waarschijnlijk in een kuiltje stapte en haar linkerenkel blesseerde. Omdat de bal niet werd gevangen kon Matthews scoren en bereikte Yee het derde honk. Uit voorzorg werd Areke vervangen door Merel Oosterveld, die in het linksveld ging spelen. Yonina Sint Jago, die het duel in het linksveld begon, schoof op naar het rechtsveld en werd daardoor de derde speelster op die positie in vier innings. Na een vrije loop volgden twee nullen, maar Canada had de voorsprong vergroot naar 7-3.

In de vijfde inning scoorde Oranje weer een punt. Met één uit werd Meike Witteveen (opnieuw) geraakt door een worp, waarna ze opschoof naar het derde honk na een 2-out single van Saskia Kosterink en scoorde op een honkslag van pinch-hitter Nathalie Timmermans. Hierna volgde een vangbal en bleven twee loopsters achter, maar het verschil van weer teruggebracht tot drie punten.

Canada liet twee loopsters op de honken achter in de 2e5. De ploeg kreeg toen de openingsslagvrouw op het honk in de zesde, maar drie nullen volgden.

En toen ging de zevende inning van start en het werd een memorabele slagbeurt! In deze slagbeurt kreeg Oranje twee productieve slagbeurten van twee pinch-hitters, resulterend in drie runs! Meike Witteveen begon met een honkslag (en bereikte het honk voor de vierde keer), waarna Britt Vonk vier wijd kreeg. Hierna sloeg Saskia Kosterink haar tweede tweehonkslag (ze sloeg 3-uit-4) om Meike binnen te brengen en de stand op 7-5 kwam. De honken kwamen hierna vol te staan toen Nathalie Timmermans werd geraakt door een worp. Nathalie was in de wedstrijd gebleven na haar pinch-hit beurt in de vijfde en had de catching overgenomen van Karin Tuk. Dit leidde tot een werpsterswissel en Karissa Hovinga nam het over van Jenna Caira. Met de honken vol en een nieuwe werpster in de cirkel kwam Virginie Anneveld in het duel als pinch-hitter en leverde een RBI-single af, waardoor de stand op 7-6 kwam en de honken vol bleven. Merel Oosterveld sloeg hierna de bal omhoog voor een binnenhoog en de eerste nul. Hierna werd ook Nathalie Gosewehr ingezet als pinch-hitter en ook zij 'produceerde'. Haar mogelijke wedstrijd-afsluitende-grounder richting derde honk eindigde in een fout en stelde de eerste twee loopsters in staat te scoren om Oranje op een 8-7 voorsprong te zetten! De honken kwamen weer vol te staan toen er een nieuwe fout volgde op een grounder van Anne Blaauwgeers. Maar het Nederlands Team liet drie loopsters achter, omdat er een binnenhoog en groundout volgden.

In de tweede helft van de zevende inning bleven Virginie Anneveld (die sloeg voor Yonina Sint Jago) en Nathalie Gosewehr (die sloeg voor Petra van Heijst) in de wedstrijd. Virginie nam het op het derde honk over van Petra, die op die positie startte, terwijl Nathalie de nieuwe (en vierde) rechtsveldster werd. Verder nam Dagmar Bloeming de pitching over van Femke van Dusschoten.

Voor Canada opende Kelsey Harberl (die eerder in het duel kwam als pinch-hitter) en werd geraakt door een worp, waarna ze werd vervangen door pinch-runner Carey-Leigh Thomas. Vervolgens sloeg Megan Timpf een honkslag. Hierna verhuisde Nathalie Gosewehr van het rechtsveld naar haar vertrouwde positie in het linksveld, terwijl Merel Oosterveld van links- naar rechtsveld wisselde en dus de vijfde speelster werd op die positie in dit duel. Dagmar schakelde hierna Victoria Hayward met drie slag uit en Melanie Matthews sloeg een vangbal en dus leek er een nieuwe stunt in de maak. Maar helaas ging het hierna niet de kant van Oranje op. Joey Lye volgde met een stootslag-honkslag, waardoor Thomas het gelijkmakende punt kon scoren. Met loopsters op het eerste en derde honk werd gegooid op Jennifer Yee, die toen een 3-run, walk-off homerun over de midveld-omheinig sloeg en due bezorgde Canada een 11-8 zege en het brons!

En eindigde het toernooi met een vierde plaats voor de Nederlandse ploeg, die nu op weg naar naar Seattle voor een mini-trainingskamp. In Seattle zal de ploeg op donderdag trainen, maar heeft ook twee double-headers op het programma staan, die worden gespeeld op vrijdag en zaterdag. Aanstaande maandag vliegt de ploeg naar Whitehorse (Canada), de lokatie van het Wereldkampioenschap.

En met de laatste wedstrijd in de boeken was het tijd voor Oranje om afscheid te nemen. De speelsters en staf bedanken iedereen voor weer een prima verblijf in Oklahoma City. Maar we bedanken ook Kathleen McGarvey, die deze week bij de ploeg was als Fysiotherapeut ter ondersteuning van Ingrid Holstege. En we bedanken de bat-girl, die tijdens het evenement bij het team was. En natuurlijk bedanken we iedereen die betrokken was bij de organisatie van de World Cup of Softball voor opnieuw prima werk in de afgelopen dagen. Net als drie jaar geleden voerde Oranje zich thuis en kijkt er naar uit in de toekomst weer terug te keren naar Oklahoma City. Een ander woord van dank gaat uit naar Robert Pittman en zijn gezin voor het bijstaan en begeleiden van de ploeg tijdens het verblijf. Verder bedanken we graag alle umpires, official scorers en de field crew. En uiteraard alle fans in Oklahoma City! 'We will be back!'

Box Score Wedstrijd vs. Canada
Compleet Programma World Cup of Softball


Coach Berend Mannessen bekijkt het duel om de 5e-6e plaats vanuit het outfield


Team Manager Paul Boonstra met zijn Braziliaanse collega Paolo Tanaka


De umpires voor het Bronzen Duel: Reynaldo Mora (Puerto Rico, 2B),
Diane Carden (USA, 1B), Bob Gieskens (Nederland, HP) en Fernando Silva (Brazilië, 3B)


Rebecca Soumeru, de enige Oranje-speelster die niet in actie kwam, wordt voorgesteld


Coaches Berend Mannessen, Craig Montvidas en Tracy Bunge


Chantal Versluis opent het duel voor Oranje
Bob Gieskens is de Home Plate Umpire, Kaleigh Rafter is de catcher


Meike Witteveen glijdt onder de handschoen van korte stop Joey Lye met een gestolen honk in de 1e inning
2B Jennifer Yee en umpire Reynaldo Mora bekijken de actie


De Puertoricaanse umpire Reynaldo Mora ziet hoe Fysiotherapeut Ingrid Holstege de
'magische spray' gebruikt nadat Meike Witteveen het 2e honk heeft bereikt


Al en Barbara Bunge, de ouders van Coach Tracy Bunge,
die trouwe fans van het Nederlands Team zijn geworden


Femke van Dusschoten startte voor Nederland


Yonina Sint Jago was de startende linksveldster


En Petra van Heijst speelde dit duel op het 3e honk; Joey Lye is de loopster


Outfielders Victoria Hayward en Jennifer Gilbert verwerken de 2-run double van Saskia Kosterink
in de derde inning die de achterstand verkleinde naar 6-3


Anne Blaauwgeers was vandaag de eerste honkvrouw


Femke van Dusschoten kijkt naar de tekens


Areke Spel op het 2e honk in de 4e inning na ingezet te zijn als pinch-runner


Even later steelt Areke succesvol het derde honk, maar blijft daar achter


Fysiotherapeut Ingrid Holstege behandelt Areke Spel nadat ze
haar linker-enkel blesseerde bij een vangpoging in de vierde inning


Met Saskia Kosterink op het 1e honk komt Nathalie Timmermans in het duel als pinch-hitter


In de vijfde inning staat Canada met 7-4 voor


Hallo Ingrid!


En hier hebben we Berend Mannessen, die de scorekaart bijhoudt


Meike Witteveen op het 1e honk na de 7e inning te zijn begonnen met een honkslag


De speelsters kijken toe vanuit de dug-out


Nathalie Timmermans wordt begroet door Coach Tracy Bunge
nadat ze werd geraakt door een worp en voor volle honken zorgt in de 7e inning


De speelsters moedigen aan en maken lawaai in de 7e beurt


Nathalie Timmermans scoort het leidende punt na een fout; Oranje leidt met 8-7!


In de 2e7, met een 8-7 voorsprong, heeft het Nederlandse infield overleg


Dagmar Bloeming neemt de pitching in de 2e7 over


Victoria Hayward krijgt 3 slag voor de eerste nul in de slagbeurt


Joey Lye plaatst een stootslag-honklsag en brengt de gelijkmaker binnen;
Volgende slagvrouw Jennifer Yee slaat een 3-run homerun


Hoofd Coach Craig Montvidas ontvangt de 4e prijs uit handen van Ron Radigonda, Executive Director van USA Softball


De ploeg tijdens de uitreiking van de prijzen na de wedstrijd


Het team poseert na afloop


Kadootjes en bedankjes voor de Nederlandse bat-girl


Coach Berend Mannessen voor het toernooi-bord...


...en bij de beeldengroep voor de ingang van de ASA Hall of Fame


Speelsters bij de Oranje-stand in het stadion waar ondermeer shirts werden verkocht


Team USA won de finale vs. Australië, 3-0

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 3 juli 2012
Copyright Foto's © 2008-2012 Marco Stoovelaar / Paul Boonstra.
Copyright Site © 2008-2012 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.