Nederlands Softbal Team

The Road to Haarlem 2014

USA-trip naar Florida

home | roster & staf 2014 | programma 2014 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team
wordt gesponsord door

Partners Nederlands Softbal Team:

Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
Eerste verlies voor Oranje - Clearwater - Zaterdag 15 maart 2014
home

roster & staf 2014

programma 2014

archief

historie

media

links

Oranje geeft 2-0 voorsprong uit handen

English text

Het Nederlands Softbal Team leed zaterdagavond 15 maart de eerste nederlaag tijdens de Florida-trip, want tegenstander University of South Florida kwam terug van een achterstand en won met 3-2 in de laatste slagbeurt.

Oranje nam een 2-0 voorsprong in de derde inning via een honkslag van Jessie van Aalst, maar liet daarna drie loopsters in scoringspositie achter in de volgende vier innings.

De Bulls pakten een punt terug in de zesde inning, maar liet ook de honken vol achter, waarna tweemaal werd gescoord met nul uit in de 2e7 om met 3-2 te winnen en een einde te maken aan de 9-game winning streak van Oranje.

Oranje speelt zondag een double-header en ontmoet dan Baylor University en Central Connecticut State University. De eerste wedstrijd begint om 16:15 uur Ned. tijd (11:15 uur lokaal).

Vandaag stond het Nederlands Team tegenover de Bulls, het team van de University off South Florida, dat sinds 6 februari al 31 wedstrijden heeft gespeeld. Daarvan werden er 23 gewonnen. De Bulls staan onder leiding van de bekende coach Ken Eriksen, die ook de Hoofd Coach is van de nationale ploeg van de USA. Eriksen werd Hoofd Coach van de Bulls in 1997 en won sindsdien meer dan 760 wedstrijden. In 2001 werd hij aangesteld als Assistent Coach van de Amerikaanse Nationale Ploeg en werd in 2011 Hoofd Coach.

USF, dat één van de beste softbalprogramma's in het land heeft, opende het seizoen op 6 februari met een gedeelde double-header tijdens het USF-Wilson DeMarini Tournament op eigen veld in Tampa. De ploeg sloot het evenement af met een 1-2 'record', terwijl twee wedstrijden werden afgelast. Hierna organiseerde het team het USF Tournament op 14-16 februari en won drie van de vijf gespeelde wedstrijden met winst tegen Wright State (8-6), Pittsburgh (5-1) en Illinois (2-1). De Bulls verhuisden hierna naar Clearwater voor de NFCA Lead-Off Classic op 21-23 februari en wonnen vier van de vijf wedstrijden.

Weer terug in Tampa won USF alle zes geplande wedstrijden tijdens de Under Armour Invitational, waarin men slechts vijf runs toestond en er zelf 47 scoorde. De ploeg won vs. Stanford (3-2), Central Arkansas (10-1), St. Bonaventure (8-0), Loyola Marymount (10-0), Villanova (8-0) en Maine (8-2).

Hierna volgde een double-header zege vs. Maine en Western Michigan, waarvan respectievelijk met 8-0 en 7-0 werd gewonnen. Dit werd gevolgd door een 2-2 'record' tijdens de Under Armour Showcase op eigen veld in Tampa op 7 en 9 februari. Na een vrije dag volgden vier overwinnigen op 11 en 12 maart.

Vrijdag opende USF het Michele Smith Spring Break Tournament voor eigen publiek met een 3-0 nederlaag vs. Baylor, maar won daarna met 3-0 vs. UMass in het volgende duel om hun 'record' op te voeren naar 23-8.Wedstrijd vs. University of South Florida

De wedstrijd vandaag was de derde tussen Nederland en de Bulls. De laaste keer dat de twee teams tegenover elkaar stonden was twee jaar geleden tijdens de USA Tour van Oranje. Op dezelfde locatie, Field #8 van het Eddie C. Moore Sports Complex, won Nederland toen met 8-1.

Voor de wedstrijd werd de ceremoniële eerste bal gegooid door Michele Smith, die de Gouden Medaille won met Team USA op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta (USA) en 2000 in Sydney (Australië). Ze maakte ook deel uit van de Amerikaanse ploeg die de wereldtitel veroverde in 1994, 1998 en 2002. De laatste jaren is Michele actief als Softball Analyst voor ESPN.

De wedstrijd van vandaag maakte deel uit van het Spring Break Tournament, dat is vernoemd naar Michele Smith.

Beide ploegen kwamen tot zes honkslagen, maar Florida sloeg er daarvan vijf in de laatste twee slagbeurten, resulterend in de 3-2 overwinning.

In de eerste vijf innings controleerde Oranje de wedstrijd. De ploeg kreeg één grote scoringskans met twee uit in de derde inning en verzilverde die door tweemaal te scoren. South Florida kwam tot slechts één honkslag op startende pitcher Lindsey Meadows, die nog maar één andere slagvrouw tot de honken toestond.

Het Nederlands Team bereikte gelijk in de eerste inning het honk toen Anne Blaauwgeers vier wijd kreeg met één uit, maar hierna eindigde een line drive van Merel Oosterveld in een dubbelspel. In de tweede inning sloeg Karin Tuk een honkslag met één uit, maar strandde.

Oranje sloeg vervolgens toe met twee runs in de derde slagbeurt op de Puertoricaanse werpster Karla Claudio. Met één uit sloeg Nathalie Gosewehr en stal het tweede honk met twee uit. Virginie Anneveld kreeg vier wijd en de twee loopsters schoven op na een doorgeschoten bal. De honken kwamen vol te staan toen ook Merel Oosterveld vier wijd kreeg. Hierna dreunde Jessie van Aalst de bal het midveld in voor een honkslag en zette Oranje op een 2-0 voorsprong. Met een Nederlandse voorsprong en loopsters op het eerste en tweede honk eindigde de inning toen Karin Tuk een vangbal sloeg.

In de vierde inning sloeg Marisèla de Wind een honkslag met één uit, maar ging even later uit bij een steelpoging. In de vijfde opende Nathalie Gosewehr met een honkslag op nieuwe werpster Susan Wysocki, schoof op na een opofferingsstootslag van Eva Voortman (die vandaag in het rechtsveld speelde) en een grounder, maar strandde toen op het derde honk.

Oranje-starter Lindsey Meadows zorgde voor drie nullen op rij in de eerste inning en kreeg een 2-out double tegen van Monica Santos in de volgende inning. Maar dat leidde ook de derde nul in, want Santos probeerde er een driehonkslag van te maken, maar werd op het derde honk uitgeschakeld via een aangooi van rechtsveldster Eva Voortman naar 2e honkvrouw Merel Oosterveld naar Virginie Anneveld, die het verdedigend in het duel was gekomen op het 3e honk. Virginie nam in de slagvolgorde de plek in van Anne Blaauwgeers, die het duel op het 1e honk was begonnen. Na Virginie's inzet verhuisde startende 3e honkvrouw Dinet Oosting naar het eerste honk.

Na de tweede inning schakelde Lindsey Meadows negen van de volgende tien slagvrouwen uit, waarvan vier met een strikeout. In de vijfde ving 3e honkvrouw Virginie Anneveld een harde line drive van lead-off hitter Karla Claudio.

Voor het Nederlands Team opende Jessie van Aalst de zesde inning met vier wijd, maar zou op het derde honk achterblijven.

Ginger de Weert nam de pitching voor Oranje over in de tweede helft van de zesde inning. Met één uit kregen de Bulls de honken vol via een vrije loop en twee honkslagen. Volgende slagvrouw Veronica Gajownik sloeg toen een snoeiharde line drive het linksveld, maar die onschakelijk gemaakt met een fraaie vangbal van Jessie van Aalst. De thuisploeg kwam vervolgens op het scorebord toen Morgan Litchfield hierna vier wijd kreeg. Maar met de honken nog altijd vol sloot Ginger de slagbeurt af met een strikeout.

In de zevende inning sloeg Nathalie Gosewehr haar derde honkslag in de wedstrijd met één uit en schoof op na een grounder. Virginie Anneveld kreeg toen vier wijd, maar beiden bleven achter.

In de 2e7 sloegen de Bulls toe met drie opeenvolgende honkslagen. Kassandra Moeller begon met vier wijd en schoof op na een wilde worp en een stootslag-honkslag van Dani Wayt. Pinch-hitter Ashli Goff sloeg vervolgens een honkslag langs de rechtsveld-lijn om het gelijkmakende punt binnen te brengen (2-2), terwijl Wayt het derde honk bereikte. Allie Patierno volgde met een 'walk-off single' waarop het winnende punt werd gescoord en de wedstrijd ten einde kwam. Patierno bereikte driemaal het honk (twee keer vier wijd) en scoorde het eerste punt in de zesde inning.

,,Nederland is nu één van de topteams in de wereld, ze hebben een zeer goede pitching staff en slaan de bal heel goed'', reageerde USF Hoofd Coach Ken Eriksen na afloop op hun website.

Box Score University of South Florida vs. Nederland


De speelster bereiden zich voor onder toeziend oog van Coaches Craig Montvidas en Berend Mannessen


Dagmar Bloeming heet iedereen welkom in de Oranje Winkel


Coaches Ken Eriksen, Tracy Bunge en Craig Montvidas
ontmoeten umpires Jeff Carter (3B), Rick Tumbleston (1B) en Steve Hanney (HP)


De Nederlandse speelsters wachten op het volkslied


De speelsters luisteren naar het 'Wilhelmus'


En hier luisteren de USF-speelsters naar het Amerikaanse volkslied, de 'Star Spangled Banner'


Michele Smith gooit de ceremoniële eerste bal


Terwijl Anne Blaauwgeers het 1e honk verlaat slaat Merel Oosterveld
met een line drive in een dubbelspel in de eerste inning


Lindsey Meadows staat slechts één honkslag toe en gooit vijf sterke innings


Veronica Gajownik aan slag voor USF in de eerste inning
Karin Tuk is de catcher, Steve Hanney de umpire


Jessie van Aalst pops out in de 2e inning
In de volgende slagbeurt zorgt ze met een honkslag voor een 2-0 voorsprong voor Oranje


Hoofd Coach Ken Eriksen heeft net met zijn speelsters gesproken3B Virginie Anneveld tikt Monica Santos uit in de 2e inning


Nathalie Gosewehr opent de 3e inning met de eerste van haar drie honkslagen
Kaitlyn Santo is de catcher


Even later steelt ze het 2e honk, korte stop Veronica Gajownik kan dat niet voorkomen


Een overzicht van het veld


Merel Oosterveld aan slag in de 5e inning


Coach Tracy Bunge praat met loopster Jessie van Aalst
' en slagvrouw Dinet Oosting in de 6e inning...


...terwijl USF Hoofd Coach Ken Eriksen in gesprek is met pitcher Susan Wysocki


Even later bereikt Jessie het 3e honk op een grounder van Dinet


Ginger de Weert neemt de pitching over in de 6e inning
Dinet Oosting is de eerste honkvrouw


Kassandra Moeller opent de 7e inning voor USF met vier wijd

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 15 maart 2014
Copyright Foto's © 2008-2014 Marco Stoovelaar, Paul Boonstra.
Copyright Site © 2008-2014 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.