Nederlands Softbal Team

The Road to Haarlem 2014

USA-trip naar Florida

home | roster & staf 2014 | programma 2014 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team
wordt gesponsord door

Partners Nederlands Softbal Team:

Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
Oranje verslaat Florida Tech in DH - Clearwater/Melbourne - Maandag 10 maart 2014
home

roster & staf 2014

programma 2014

archief

historie

media

links

Opnieuw 4-homerun wedstrijd voor Oranje

English text

Het Nederlands Softbal Team vervolgde de reeks wedstrijden in Florida op maandag 10 maart met een double-header tegen Florida Tech. De wedstrijden werden gespeeld in Melbourne aan de oostkust van Florida en dat betekende een busrit van zo'n drie uur vanuit Clearwater.

In de opener won het Nederlands Team met 12-2 en kwam tot 16 honkslagen, aangevoerd door Jessie van Aalst, die 4-uit-5 sloeg met twee doubles, viermaal scoorde en twee binnengeslagen punten had. Areke Spel droeg bij met een 3-run homerun. De Nederlandse pitching domineerde, want Dagmar Bloeming kwam tot negen strikeouts in vier innings, waarna Femke van Dusschoten er nog eens drie toevoegde in het restant van het duel.

In Game 2 won Oranje met 10-2 in vijf innings, dankzij een productieve eerste en tweede inning waarin achtmaal werd gescoord. In dit duel sloeg de ploeg wederom vier homeruns en die kwamen dit keer van de knuppels van Nathalie Timmermans, Chantal Versluis, Jessie van Aalst en Dinet Oosting.

Het was de tweede dag op rij dat het Nederlands Team vier homeruns in één wedstrijd en de tweede keer in de laatste drie wedstrijden. In 2012 homerde de ploeg viermaal in twee opeenvolgende wedstrijden tijdens de USA Tour.

Verder vandaag arriveerde Coach Tracy Bunge 's morgens in Clearwater, maar was nog niet bij het team in Melbourne. Britt Vonk heeft het team weer verlaten. Zij vertrok om 3 uur afgelopen nacht voor een 'red-eye' terugvlucht naar San Francisco, waar ze zich weer zal melden bij het team van de University of California at Berkeley.

In de avond nam ook Shareday Christina afscheid van de ploeg. Zij vloog terug naar Baltimore, Maryland om zich weer te voegen bij haar teamgenoten van Morgan State University.

De ploeg speelt een enkele wedstrijd op dinsdag en ontmoet dan het team van de University of Utah om 16:00 uur Ned. tijd (11 uur lokale tijd).

Voor de wedstrijden van vandaag speelde Florida Tech (of officiëel Florida Institute of Technology) 26 wedstrijden, waarvan er 18 werden gewonnen. Nadat de eerste twee wedstrijden waren afgelast kende het team een sterke start. De ploeg was 3-0 op het FIT Softball Tournament en won vs. Fort Valley State (tweemaal) en Webber International. De Panthers waren daarna 5-0 op het Eckerd College Spring Invitational Tournament in Clearwater, waar werd gewonnen van Armstrong Atlantic, Shorter, Lee, Lindenwood en West Florida. Een paar dagen later won Florida Tech vs. Valdosta State, dat vervolgens een einde maakte aan de 9-game winning streak door met 10-0 te winnen in game 2 van de double-header. Hierna werd een double-header verloren tegen Flagler. Maar daarna werden drie van de volgende vijf wedstrijden weer in winst omgezet met zeges tegen Tampa en revanche vs. Flagler met twee overwinningen.

Op 2 en 4 maart speelden de Panthers vier wedstrijden tijdens de Dot Richardson Spring Games in Clermont, Florida. Daar won de ploeg vs. Notre Dame College, University of Findlay en Chestnut Hill. Deze reeks wedstrijden is overigens vernoemd naar Dot Richardson, die vele jaren uitkwam voor de Amerikaanse nationale ploeg. Ze was een bijzonder sterke korte stop en stond verschillende keren tegenover het Nederlands Team tijdens internationale evenementen.

Afgelopen vrijdag verloor Florida Tech van Eckerd, maar versloeg die ploeg tweemaal op zaterdag, voordat men de Nederlandse ploeg ontmoette.

Vooruitkijkend naar de wedstrijden tegen Oranje stelde Hoofd Coach Val Silvestrini: ,,Dit wordt een unieke gelegenheid voor ons team om tegenover een andere cultuur te staan en te spelen tegen één van de beste teams in Europa''. De Panthers speelden eerder tegen een nationale ploeg toen het deelnam aan de Argentinean International Cup in Buenos Aires in 2011. Daar speelde de ploeg verschillende wedstrijden tegen het junioren- en seniorenteam van gastland Argentinië.Game One vs. Florida Tech

In de opener won het Nederlands Team met 12-2 en kwam tot 16 honkslagen, aangevoerd door Jessie van Aalst, die 4-uit-5 sloeg met twee doubles, viermaal scoorde en twee binnengeslagen punten had. Areke Spel droeg bij met een 3-run homerun. De Nederlandse pitching domineerde, want Dagmar Bloeming kwam tot negen strikeouts in vier innings, waarna Femke van Dusschoten er nog eens twee toevoegde in het restant van het duel.

Het Nederlands Team begon sterk door tweemaal te scoren in de eerste slagbeurt op starter Rachel Ionata. Met één uit sloeg Chantal Versluis een tweehonkslag en scoorde toen Jessie van Aalst volgde met een honkslag. Even later stal Jessie het tweede honk en scoorde op een honkslag van volgende slagvrouw Saskia Kosterink. De laatste ging daarna gedwongen uit op een klap naar het rechtsveld van Karin Tuk. Areke Spel sloeg nog een honkslag, maar twee loopsters bleven achter.

Oranje voegde het derde punt toe in de tweede inning. Shareday Christina opende met vier wijd en bereikte het derde honk toen een foute aangooi werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Nikki Harte. Met loopsters op het eerste en derde honk produceerde een double-steal situatie het derde punt.

Oranje-starter Dagmar Bloeming kreeg een lead-off single tegen in de eerste inning, maar hierna volgden een uitgemaakt-bij-stelen en een strikeout. De Panthers kreeg nog twee loopsters hierna, maar Dagmar sloot vervolgens af met een strikeout.

In de tweede inning pakten de Panthers een punt terug, maar liet ook drie loopsters achter. Dagmar begon met twee strikeouts, waarna vier wijd volgde voor Kaci Kelley en twee honkslagen voor volle honken zorgden. Vier wijd voor Audrey Gangloff zorgde even later voor het eerste punt, maar opnieuw maakte Dagmar een einde aan de dreiging met een strikeout en dat betekende dat de honken vol achterbleven.

Dagmar zorgde hierna voor drie nullen op rij in de 2e3 en voegde twee strikeouts toe om haar totaal op te voeren naar zeven.

Oranje kwam tot een rally van drie runs in de vierde inning. Nikki Harte opende met vier wijd en schoof op na twee wilde worpen. Met één uit kreeg ook Chantal Versluis een vrije loop, waarna Nikki scoorde toen een foute aangooi volgde op een gestolen honk van Chantal. Jessie van Aalst volgde met een RBI-double en scoorde even later zelf op een foute aangooi toen ze het derde honk ging stelen.

Florida Tech scoorde het tweede punt in de 2e4. Nadat Dagmar Bloeming begon met haar achtste strikeout kreeg ze een honkslag tegen van Kaci Kelley, die vervolgens werd vervangen door pinch-runner Elaine Brown en die schoof daarna op na ene grounder en een infield-hit van Brigit Godfrey (haar derde honkslag), waarna ze scoorde in een double-steal situatie. Maar Dagmar sloot daarna af met haar negende strikeout.

In de vijfde inning nam Femke van Dusschoten de pitching over voor Oranje. Ze gooide tweemaal vier wijd met één uit, maar een strikeout en grounded volgden om de inning af te sluiten.

Oranje verhoogde de voorsprong naar 8-2 in de eerste helft van de zesde inning. Met één uit sloeg Jessie van Aalst een honkslag en stal het tweede honk. Saskia Kosterink volgde met een line drive langs de linksveldlijn, waarbij de bal richting Florida-bullpen draaide. Daar werd de bal opgepakt door de Florida-speelster, die de catcher beschermde en dacht dat de bal fout ging. De umpires overlegden, omdat dit een geval was van 'player interference'. Saskia kreeg vervolgens het tweede honk en Jessie de thuisplaat, waarbij Saskia een RBI-double op haar naam kreeg, wat ze ook zou hebben gehad als de bal niet was opgepakt. Na vier wijd voor Areke Spel scoorde Saskia het volgende punt met twee uit op een pinch-hit single van Nathalie Timmermans.

Oranje scoorde nog eens vier punten in de eerste helft van de zevende inning en die waren allen onverdiend. Lead-off hitter Nathalie Gosewehr bereikte het honk na een fout, waarna Jessie van Aalst volgde met haar tweede tweehonkslag en dat was haar vier honkslag in de wedstrijd. Nathalie werd vervolgens uitgeschakeld op de plaat bij een poging te scoren op een grounder van Saskia Kosterink. Een fout op een klap van Karin Tuk stelde Jessie in staat haar vierde punt te scoren, waarna Areke Spel volgde met een 3-run homerun om de stand op 12-2 te brengen.

Box Score Florida Tech vs. Nederland (Game One)


Logistics Manager Peter Schuler, Hoofd Coach Craig Montvidas en Coach Berend Mannessen
maken een praatje voor de wedstrijd


Hoofd Coaches Craig Montvidas en Val Silvestrini in bespreking met
Umpires Tim Dolen (HP) en Andy Thomas voor aanvang van het eerste duel


Hoofd Coach Craig Montvidas spreekt de speelsters toe voor de introducties


Hier wordt Jessie van Aalst voorgesteld


De ploeg stelt zich op voor het luisteren naar het volkslied


Het team van Florida Tech luistert naar de 'Star Spangled Banner'


Saskia Kosterink slaat een RBI-single in de 1e inning


Florida Tech-starter Rachel Ionata met Karin Tuk op het eerste honk
De eerste honkvrouw is Hailey Leonard


Areke Spel verlaat de box na een honkslag in de 1e inning
Nicole Miller is de catcher, Tom Dolen de umpire; Dinet Oosting staat 'on deck'


Berend Mannessen als coach bij het eerste honk


Starter Dagmar Bloeming gooit 9 strikeouts


Shareday Christina als loopster op het 3e honk en Nikki Harte
op het eerste honk in de tweede inning


Even later steelt Nikki Harte het 2e honk
Korte stop Brigit Godfrey krijgt de bal te laat, 2B Sarah Hayes dekt


Shareday glijdt langs catcher Nicole Miller om te scoren in de double-steal-stuatie met Nikki
Rechts staat volgende slagvrouw Nathalie Gosewehr


Een kijkje in de Nederlandse dug-out


2B Nikki Harte en 1B Jessie van Aalst


Shareday Christina was in dit duel de 3e honkvrouw


Karin Tuk slaat een honkslag in de derde inning


Dinet Oosting slaat een vangbal in de derde inning


Jessie van Aalst scoort het zesde Oranje-punt in de 4e inning na een fout
Links staat Saskia Kosterink


Femke van Dusschoten neemt de pitching over in de 5e inning


Areke Spel wordt begroet na haar 3-run homerun in de 7e inningGame Two vs. Florida Tech

Nadat de eerste wedstrijd bijna drie uur had geduurd stonden de ploeg zo'n half uur later weer op het veld voor de volgende ontmoeting. Dit keer won Oranje met 10-2 waar het maar vijf innings voor nodig had en sloeg weer vier homeruns.

Oranje nam al gelijk een comfortabele 8-0 voorsprong in de eerste twee innings. De eerste drie runs werden snel gescoord. Chantal Versluis opende met een driehonkslag op de eerste worp van Rachel Pence. Chantal scoorde even later op een honkslag van volgende slagvrouw Merel Oosterveld. De laatste schoof op na een fout en een wilde worp, waarna ze scoorde toen Nathalie Timmermans homerde om de stand op 3-0 te brengen.

Een 5-run rally volgde in de tweede slagbeurt, waarin twee homeruns werden geslagen. Dinet Oosting begon met een honkslag, waarna Nikki Harte een honkslag sloeg en Chantal Versluis volgde met een 3-run shot over de links-midveld-omheining. Merel Oosterveld sloeg vervolgens een honkslag, waarna Jessie van Aalst de bal over de midveld-omheining dreunde voor een 2-run homerun die de stand op 8-0 bracht. Voor Chantal was het haar eerste homerun sinds ze tweemaal homerde op 7 juli 2012 in een oefenduel tegen Washington LadyHawks Gold in Seattle. Voor Jessie was het haar eerste homerun als speelster van het Nederlands Team.

De puntenproductie was nog niet over, want Dinet Oosting opende de derde inning met een homerun en dat was de vierde in de eerste drie innings. Het was de tweede dag op rij dat Oranje vier homeruns sloeg in één wedstrijd. Echter, het was het snelst dat de ploeg viermaal homerde in één duel. Het voorgaande record was vier homeruns in de eerste vier innings en dat werd gerealiseerd op 2 maart 2012. Op die datum speelde Oranje vs. Murray State tijdens de USA Tour van dat jaar. Petra van Heijst homerde toen in de eerste slagbeurt, Merel Oosterveld homerde in de tweede inning, waarna Saskia Kosterink en Van Heijst beiden homerden in de vierde slagbeurt.

Na Dinet's homerun werd starter Rachel Pence vervangen door Rachel Ionata, de starter van Game One die toen 135 pitches maakte.

Het tiende punt werd toegevoegd in de vijfde inning met twee uit. Eva Voortman begon met een honkslag, waarna Dinet Oosting een honkslag sloeg. Echter, een line drive van Saskia Kosterink eindigde hierna in een dubbelspel. Even later scoorde Saskia op een tweehonkslag van Nikki Harte. Tweede honkvrouw Sarah Hayes probeerde de bal over haar hoofd te vangen, maar kwam net te kort en dus eindigde Nikki door goed honklopen op het tweede honk en verhoogde Saskia de stand naar 10-0. Saskia was kort ervoor in het duel gekomen als vervangster van Shareday Christina, die uit het duel werd gehaald, omdat ze moest vertrekken richting vliegveld voor haar terugvlucht naar Baltimore.

Florida Tech kwam op het bord in de vijfde inning op reliever Ginger de Weert, die het werpen overnam in de vierde inning. Lindsey Meadows startte en gooide drie hitloze innings met vier strikeouts. Na een slagvrouw te hebben geraakt met een worp met twee uit in de eerste inning schakelde Lindsey de volgende zeven slagvrouwen op rij uit.

In de vierde inning zorgde Ginger de Weert voor drie nullen op rij en leek ook ongeschonden uit de vijfde inning te komen. Ze begon met vier wijd, waarna een honkslag werd geslagen, maar volgde met twee strikeouts. Echter, een uithaal van Kelsey Donahue werd hierna gemist en dat bracht het eerste punt binnen. Hits van Elaine Brown en Ember Wells volgden om het tweede punt binnen te brengen en de honken vol te zetten. Maar hierna sloot Ginger de inning af met een strikeout en dat betekende ook het einde van de wedstrijd vanwege de mercy-rule.

Box Score Florida Tech vs. Nederland (Game Two)


Nathalie Timmermans slaat een 2-run homerun in de 1e inning


Lindsey Meadows start dit duel voor Oranje; Nathalie Timmermans is de catcher
Jessica Callahan is de slagvrouw, Andy Thomas de umpire


Chantal Versluis nadert de thuisplaat na haar 3-run homerun in de 2e inning


Even later slaat Jessie van Aalst haar eerste homerun in het Nederlands Team


En in de 3e inning opent Dinet Oosting met de vierde Nederlandse homerun in dit duel


Shareday Christina maakt contact in de 3e inning, maar slaat een grounder


Ginger de Weert neemt de pitching over in de 4e inning


Virginie Anneveld is dit duel de derde honkvrouw


Einde wedstrijd


Areke Spel en Anne Blaauwgeers vieren de dubbele zege

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 11 maart 2014
Copyright Foto's © 2008-2014 Marco Stoovelaar, Paul Boonstra.
Copyright Site © 2008-2014 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.