Nederlands Softbal Team


2011

USA Tour

home | roster & staf 2011 | programma 2011 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team wordt ondersteund door
Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
USA Tour - Dag 14 - Zondag 13 maart 2011
home

roster & staf 2011

programma 2011

coverage 2010

coverage 2009

coverage 2008

archief

historie

media

links

Oranje sluit USA Tour af met puntendeling in double-header

English text

CLEARWATER, Florida (USA) - Het Nederlands Softbal Team speelde op zondag 13 maart de laatste wedstrijden in de USA Tour van dit jaar en deelde een double-header om af te sluiten met een 7-7 'record'. Oranje won de eerste wedstrijd vs. de University of Wisconsin-Green Bay overtuigend met 11-0 gewonnen op 14 honkslagen. Rebecca Soumeru en Ginger de Weert gooiden elk drie innings in de zes innings durende wedstrijd. In de tweede wedstrijd nam Nederland een 4-0 voorsprong, maar stond in de tweede inning met 5-4 achter, nadat Quinnipiac vijf onverdiende punten had gescoord. Nadat Oranje was teruggekomen en de stand op 5-5 had gebracht moest het duel worden verlengd. Het duel, dat ruim drie uur duurde, werd uiteindelijk beslist in de tiende inning en toen was het Quinnipiac dat met 7-6 won. Femke van Dusschoten gooide sterk in relief als opvolgster van Laura Treurniet, die het werpen van starter Eva Voortman had overgenomen. Maandagavond begint de ploeg aan de terugreis.

De ploeg sloot de laatste volle dag in Florida af met een heerlijk diner bij Island Way Grill, één van de beste (vis)restaurants in Clearwater en omgeving. Hierna was het terug naar het hotel om de laatste dingen in te pakken voor de terugvlucht. Voor maandagochtend staan er geen speciale dingen op het programma en dat betekent dat iedereen of een paar uurtjes extra slaap zal pakken na het ontbijt, nog wat inkopen zal doen of simpelweg rustig de ochtend doorbrengt bij het zwembad van het hotel. Na lunch is het tijd om uit te checken bij het hotel en op weg te gaan naar het vliegveld van Tampa voor de eerste vlucht naar Memphis (Tennessee), gevolgd door de vlucht naar Amsterdam. Maar dat is uiteraard het verhaal voor het dagboek van morgen.


wedstrijd vs. University of Wisconsin-Green Bay
Aanvankelijk stond dit duel op het programma voor afgelopen vrijdag, maar het werd verschoven naar vandaag. De tegenstander arriveerde donderdagavond later in Florida dan gepland, vanwege reisvertragingen die waren veroorzaakt door sneeuw. De volgende dag stonden er twee wedstrijden op het programma, die deel uitmaakten van de Under Armour Showcase. En dus, om zich geheel op deze twee wedstrijden te kunnen richten, werd de wedstrijd tegen Oranje, die het derde duel voor Wisconsin zou zijn geweest opm vrijdag, verschoven naar vandaag.

Voor de wedstrijd tegen Nederland speelde Wisconsin eerder op de dag tegen de University of Toledo. De Phoenix, zoals de bijnaam is van de Wisconsin-ploeg, opende hun seizoen op 12-13 februari op het UNI Dome Tournament in Cedar Falls (Iowa) en verloor daar driemaal. Hierna werd een niet-toernooi wedstrijd gewonnen vs. South Dakota op February 13. Vervolgens stond de Under Armour Showcase op het programma. Op vrijdag won Wisconsin met 5-2 vs. Central Connecticut en met 7-2 vs. Quinnipiac. De volgende dag verloor de ploeg tweemaal, want het ging onderuit tegen South Florida (5-0) en de University of Massachusetts (7-0), voordat het vanmorgen van Toledo won.


Chantal Versluis, Marisèla de Wind
drie honkslagen
Jean Rivett is bezig aan haar zesde seizoen als Hoofd Coach van Wisconsin, waar ze al eerder de leiding had in 1994-1996. Vorig seizoen was de beste in drie jaar van de ploeg in de Horizon League en sloot af met een 27-20 'record'.

Dit duel duurde zes innings, want het Nederlands Team bereikte een 'mercy-rule' verschil van zeven punten (en meer) door vijfmaal te scoren in de zesde slagbeurt. De ploeg kwam tot 15 honkslagen, waaronder drie van Chantal Versluis en rookie Marisèla de Wind en twee elk van Nathalie Gosewehr (die driemaal scoorde), Solange Starrenburg en Karin Tuk. Onder de 15 hits waren vijf 'extra-basehits' (drie doubles, twee triples).

Oranje scoorde tweemaal in de eerste inning nadat Nathalie Gosewehr was begonnen met een tweehonkslag. Na een fout en een grounder leverden honkslagen van Karin Tuk en Solange Starrenburg Oranje een 2-0 voorsprong op. Een volgend punt werd toegevoegd in de tweede slagbeurt toen Nathalie scoorde na een honkslag van Saskia Kosterink.


Solange Starrenburg, Marisèla de Wind
en Meike Witteveen: twee RBI's
In de derde inning volgden drie punten. Karin Tuk opende met een honkslag, waarna haar pinch-runner Anne Blaauwgeers scoorde toen Solange Starrenburg volgde met een driehonkslag. Fabienne van Uden, die liep voor Solange, scoorde daarna op een one-out single van Marisèla de Wind, die daarna het tweede honk stal en op haar beurt scoorde na een 2-out double van Chantal Versluis.

Nederland bleef puntloos in de vierde en de vijfde inning. Hoogtepunt in deze laatste slagbeurt was een driehonkslag van Marisèla de Wind, maar die werd even later uitgeschakeld toen volgende slagvrouw Merel Oosterveld uitging na een line drive.

Met een 6-0 voorsprong kwam Oranje tot een rally van vijf runs op vijf hits in de zesde inning om de stand op te voeren naar 11-0. Chantal Versluis begon met een honkslag, waarna ook Nathalie Gosewehr een honkslag sloeg. De twee schoven op na een doorgeschoten bal en scoorden na een honkslag van Meike Witteveen. Hierna bereikte Saskia Kosterink het honk na een fout en kreeg Anne Blaauwgeers vier wijd, waardoor de honken vol kwamen. Een grounder van Fabienne van Uden leidde vervolgens tot een punt, net als een tweehonkslag van Dinet Oosting, maar dit leverde ook een nul op, want Anne werd uitgegooid op de plaat toen zij ook probeerde te scoren. Een honkslag van Marisèla de Wind stelde hierna Dinet in de gelegenheid het elfde Nederlandse punt te scoren, voordat de inning werd afgesloten.

Oranje-starter Rebecca Soumeru kreeg drie honkslagen tegen in de drie innings die ze gooide, maar die hadden geen invloed. De eerste kreeg ze tegen met twee uit in de eerste inning. In de tweede kreeg Rebecca een lead-off single tegen en een volgende met twee uit, maar een pop-fly sloot de slagbeurt af. Ginger de Weert nam het werpen over in de vierde inning en gooide drie solide innings, waarin ze slechts één honkslag toestond. Ginger schakelde alle overige slagvrouwen uit, waarvan drie met een strikeout.

Box Score wedstrijd Nederland vs. University of Wisconsin-Green Bay


Lindsey Meadows en Saskia Kosterink genieten voor het duel van een lunch


Maar daarna is het 'game time', zoals Coach Nathalie Franssen, Fysiotherapeut Sanne Oude Egberink
en Pitcher Ginger de Weert tonen


wedstrijd vs. Quinnipiac University
Quinnipiac was 8-10 voor aanvang van het duel tegen Nederland. Op 19-20 februari waren de Bobcats 1-3 op de Lancer Lead-Off Classic in Farmwille (Virginia). Hierna was de ploeg 3-1 op de Longwood Classic in dezelfde stad. Van 4-6 maart was Quinnipiac 3-2 op de USF Under Armour Invitational in Clearwater en de ploeg bleef daar voor het hiernavolgende Under Armour Showcase, die vrijdag van start ging. Op die dag verloor Quinnipiac tweemaal, want het ging onderuit tegen Wisconsin (7-2) en St. John's (4-3). Gisteren volgde een nieuwe nederlaag, want Quinnipia werd verslagen door St. Joseph's (8-5), maar later op de dag kwamen de Bobcats tot een 4-0 shutout vs. Ball State. Vandaag won Quinnipiac met 4-1 in acht innings vs. de University of Maryland.

De ploeg staat onder leiding van Germaine Fairchild, die bezig is aan haar elfde seizoen bij de Bobcats, die vorig jaar 28-24 waren. Bij Quinnipiac bouwde Coach Fairchild één van de beste softbalprogramma's in de Northeast Conference en bereikte de kampioensfinales in 2003 en 2004. Germaine Fairchild is een oud-speelsters van Georgia Pride, dat uitkwam in de Women's Professional Softball League en speelde ook voor de Virginia Roadsters, dat één van de ploegen was in de Women's Professional Fastpitch League. Ze heeft ook gespeeld voor de bekende Connecticut Brakettes in de National Pro Fastpitch. In diezelfde competitie maakte ze deel uit van de kampioensploeg van de NY/NJ Juggernaut, dat in 2004 de NPF-titel veroverde, waarna ze een volgende NPF-kampioenschap bereikte in 2007 met de Washington Glory. Tijdens het seizoen 2008 was ze de Hoofd Coach van de New England Riptide en loodste die ploeg naar de Play-Offs in de National Pro Fastpitch.


Nadine Marinus, Karin Tuk
twee binnengeslagen punten
Toen de eerste helft van de eerste inning was afgesloten leek het erop dat het Nederlands Team op weg was naar een nieuwe grote zege, want de ploeg stond 'comfortable' met 4-0 voor. Echter, zo'n 25 minuten later stond de ploeg opeens met 5-4 achter. Het team herstelde zich en kwam langszij in het trage duel, dat uiteindelijk in de tiende inning na ruim drie uur de ontknoping kreeg, maar eigenlijk al in de eerste slagbeurt werd beslist.

In de openingsslagbeurt kreeg Meike Witteveen vier wijd met één uit, waarna ze opschoof na een honkslag van Fabienne van Uden. Beiden scoorden toen Karin Tuk volgde met een tweehonkslag. Hierna kwamen de honken vol toen Merel Oosterveld en Dinet Oosting beiden vier wijd kregen. Een honkslag van Nadine Marinus leverde daarna de volgende twee runs op en zorgde voor een 4-0 stand.

Eva Voortman startte voor het Nederlands Team en kwam in de problemen op de eerste drie slagvrouwen, maar had de slagbeurt kunnen afsluiten met slechts één tegenpunt. Helaas bleken twee fouten kostebaar, want die leverden vier onverdiende punten op. Na vier wijd op lead-off hitter Jacqueline Ristow volgden twee wilde worpen, waarna ze scoorde na een honkslag van Lauren Salgado. Een vier wijd, grounder en volgende vrije loop volgden, waardoor de honken vol kwamen, maar daarna leidde een foute aangooi op een 'force play-grounder' tot twee punten. Een nul volgde, waarna de inning afgesloten had kunnen worden, maar een nieuwe foute aangooi leverde Quinnipiac nog eens twee punten en een 5-4 voorsprong op.

In de tweede inning sloeg Meike Witteveen een honkslag en stal het tweede en derde honk, maar bleef daar achter. Oranje kwam langszij in de derde slagbeurt toen Merel Oosterveld vier wijd kreeg en daarna scoorde op een grounder met volle honken van Noëmie Brandjes, maar toen sloeg Anne Blaauwgeers met een line drive in een 'inning-ending double play'.

Nadat Oranje op rij werd uitgeschakeld in de vierde en vijfde inning bleven twee loopsters op de honken achter in de zesde en een volgende in de zevende inning. De Quinnipiac-aanval werd onder de duim gehouden door de Nederlandse pitching na de productieve eerste slagbeurt. Eva Voortman zag twee loopsters het honk bereiken in de tweede inning, maar stond geen punten meer toe. In de derde inning nam Laura Treurniet het werpen over en gooide twee goede innings. Na drie nullen in de derde inning, waaronder twee strikeouts, gooide Laura vier wijd en kreeg een hit tegen in de vierde, maar die deden de ploeg geen schade. Hierna werd Femke van Dusschoten de derde Nederlandse werpster toen ze in de vijfde inning in het duel kwam. En Femke deed het uitstekend en schakelde twaalf slagvrouwen op rij uit, waarvan vijf met drie slag!

Omdat de stand op 5-5 stond na zeven innings volgde een verlenging. In de achtste inning schoof tie-break loopster Dinet Oosting op naar het derde honk na een OSS van Nadine Marinus, maar werd daarna op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een velderskeus-grounder van pinch-hitter Chantal Versluis. In de 2e8 liet Quinnipiac een loopster op het derde honk achter.

In de negende inning scoorden beide ploegen eenmaal. Voor Oranje stal tie-break runner Anne Blaauwgeers het derde honk en scoorde toen een fout werd gemaakt op een grounder van Saskia Kosterink. Maar later in de slagbeurt werd ook Saskia op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren na een grounder. Quinnipiac, dat een taaie en sterke tegenstander bleek, kwam langszij in de eigen achtste punt toen tie-break loopster Julia Sini opschoof na een wilde worp en scoorde na een honkslag van Katie Alfiere, die de pitching in de zevende inning had overgenomen.


Eva Voortman, Laura Treurniet
& Femke van Dusschoten: sterke Oranje-pitching
In de tiende inning ontstond een zelfde soort situatie voor Oranje als in de achtste en negende inning. Tie-break loopster Merel Oosterveld schoof op na een opofferingsstootslag van Dinet Oosting, maar werd daarna eveneens op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder. In de 2e10 begon Femke van Dusschoten met drie slag en tie-break loopster Jacqueline Ristow op het tweede honk. Maar hierna volgde Alex Alba met een game-winning, walk-off single die Quinnipiac een 7-6 zege opleverde. Overigens is Alex Alba dit seizoen Quinnipiac's beste slagvrouw met een slaggemiddelde van .344.

En zo kwam er na drie uur en 12 minuten een einde aan deze wedstrijd, de langste tijdens deze trip en misschien wel de langste in de historie.

Door de lengte van de wedstrijd (andere velden waren inmiddels leeg omdat de daar gespeelde wedstrijden al waren afgesloten) moest het avondprogramma enige malen worden aangepast. Maar uiteindelijk ging de ploeg in pak naar het restaurant en genoot van een heerlijk diner, voordat men terugkeerde naar het hotel.

De laatste wedstrijd op het programma van de USA Tour was een ruim drie uur durende marathon en hiermee werd de trip in stijl afgesloten. In de veertiende wedstrijd in 12 dagen toonde het Nederlands team hetzelfde karakter als in de openinsgwedstijd op 2 maart. Het vocht tot de laatste nul en gaf geen moment op in wat opnieuw een goede wedstrijd tijdens deze trip. OK, er ging af en toe wel eens wat mis, maar daar was deze trip ook voor. Om wedstrijden te spelen onder goede condities en tegen sterke tegenstanders om te zien hoe ver de ploeg op het moment is na de start van de indoortrainingen in januari. En waar nog aan gewerkt moet worden de komende weken/maanden op weg naar het Europees Kampioenschap in augustus in Italië. Maandagavond vliegt de ploeg weer terug naar huis, maar aanstaande vrijdag staat iedereen al weer op het veld voor de volgende intersquad game in Sporthallen Zuid in Amsterdam.

Box Score wedstrijd Nederland vs. Quinnipiac University

Compleet Programma USA Tour


Fabienne van Uden sloeg een honkslag en scoorde in de eerste inning


Oranje-starter Eva Voortman


Catcher Anne Blaauwgeers is klaar voor een worp met collega Jessica Amenda aan slag


2B Meike Witteveen kan in de 1e inning op het eerste honk niet bij een foute aangooi
De foute aangooi leidt tot twee runs


Korte stop Noëmie Brandjes tikt loopster Lauren Salgado in de 2e inning, maar die wordt safe gegeven


Even later gaat Lauren Salgado uit bij stelen op het 3e honk en wordt uitgetikt door Dinet Oosting


Laura Treurniet nam de pitching over in de derde inning


Dinet Oosting gaat uit op thuis bij een scorepoging in de 8e inning


In de 10e inning plaatst Dinet Oosting een OSS, waardoor Merel Oosterveld het 3e honk bereikt...


...maar even later wordt ook Merel op thuis uitgetikt door catcher Jessica Amenda bij een poging te scoren


Het Nederlands Softbal Team sloot de USA Tour 2011 af met een 7-7 'record'


Eindstatistieken USA Tour 2011
SlaggemiddeldeHonkslagen
.423Solange Starrenburg13Fabienne van Uden
.394Fabienne van Uden Chantal Versluis
.382Chantal Versluis11Solange Starrenburg
Meike Witteveen
Gescoorde PuntenBinnengeslagen Punten
9Nathalie Gosewehr7Merel Oosterveld
8Merel Oosterveld Chantal Versluis
6Meike Witteveen6Nathalie Gosewehr
Nadine Marinus
Karin Tuk
4 WijdGestolen Honken
7Saskia Kosterink9Solange Starrenburg
Dinet Oosting7Fabienne van Uden
5Anne Blaauwgeers6Meike Witteveen
Gegooide InningsStrikeOuts (pitching)
23.1Lindsey Meadows34Lindsey Meadows
21.1Femke van Dusschoten25Femke van Dusschoten
Rebecca Soumeru23Rebecca Soumeru

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 14 maart 2011
Copyright Foto's © 2008-2011 Marco Stoovelaar / Rich Hooff / Joanne Schuler / Henk Seppen.
Copyright Site © 2008-2011 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.