Nederlands Softbal Team


2011

USA Tour

home | roster & staf 2011 | programma 2011 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team wordt ondersteund door
Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
USA Tour - Dag 13 - Zaterdag 12 maart 2011
home

roster & staf 2011

programma 2011

coverage 2010

coverage 2009

coverage 2008

archief

historie

media

links

Oranje komt opnieuw tot winst; Rebecca Soumeru gooit eerste bal bij Phillies

English text

CLEARWATER, Florida (USA) - Het Nederlands Softbal Team woonde zaterdagmiddag 12 maart een Major League Spring Training-wedstrijd tussen de Philadelphia Phillies en Tampa Bay Rays in Clearwater bij. Voor aanvang van het duel werd de ploeg geïntroduceerd op het veld en werd de ceremoniële eerste bal gegooid door onze werpster Rebecca Soumeru als vertegenwoordigster van het Nederlands Team en dat was natuurlijk een enorme eer!
Hierna had de ploeg een Meet & Greet met jeugdige softbalsters en vervolgde 's avonds de reeks wedstrijden van de USA Tour tegen het team van Robert Morris University. Oranje won met 4-3 en boekte de derde zege op rij en vierde in de laatste vijf wedstrijden. Nederland sluit de USA Tour zondag af met twee wedstrijden. Om 17:30 uur (Ned. tijd, 12:30 uur lokaal) ontmoet de ploeg de University of Wisconsin-Green Bay, gevolgd door de wedstrijd vs. Quinnipiac University, waarvan de aanvangstijd om 20:00 uur (Ned. tijd, 15:00 lokaal) staat. Ja, het tijdverschil op zondag is vijf uur (!), want in de nacht van zaterdag op zondag is in Amerika de zomertijd ingegaan.

Na het ontbijt verliet de ploeg het hotel rond half twaalf voor de rit van een half uur naar Bright House Field, het Spring Training-complex van de Philadelphia Phillies. Daar woonde de ploeg de wedstrijd bij tegen de Tampa Bay Rays, die met 6-2 wonnen. Hoogtepunten in de wedstrijd waren drie homeruns, maar uiteraard was er voor aanvang een ander hoogtepunt toen Rebecca Soumeru het veld op kwam op de ceremoniële eerste bal te mogen gooien. Ze deed dat in gezelschap van Dr. Phillip Marone en Travis Blair, die eveneens deelnamen aan de 'first pitch ceremony'. Hiermee werd Rebecca de eerste Nederlandse/Nederlander die de eer te beurt viel om een ceremoniële eerste bal te mogen gooien voor aanvang van een Major League honkbalwedstrijd! OK, de in Nederland geboren Major League-werper Bert Blyleven heeft het ook gedaan, maar die verliet Nederland al toen hij op tweejarige leeftijd met zijn ouders naar de States emigreerde. Blyleven, die 22 jaar in de Major League zou gaan gooien (waarvan het merendeel voor de Minnesota Twins), werd in januari gekozen in de Major League Baseball Hall of Fame.

Bright House Field is het thuisveld van de Clearwater Treshers, het Single-A Advanced team in de Phillies-organisatie en werd geopend op 16 oktober 2002. Het fraaie stadion biedt aan 8500 toeschouwers een zitplaats. De meeste stoelen waren op deze zonnige middag (ja, er waren later een paar zonverbrande plekjes) bezet voor het duel tussen de World Series-finalisten van 2008. De Phillies werden toen kampioen door de wedstrijdenreeks in de World Series met 4-1 te winnen van de Rays. 2008 was het eerste seizoen waarin die ploeg speelde onder de nieuwe bijnaam 'Rays', want de ploeg werd als Tampa Bay Devil Rays opgericht en debuteerde in 1998 in de Major League. Aan de andere kant speelden de Philadelphia Phillies al in 1883 hun eerste seizoen en zijn de oudste club met dezelfde naam en spelend in dezefde stad in de geschiedenis van de Amerikaanse profsporten. Behalve de winst in 2008 wonnen de Phillies de World Series ook in 1980.

Na afloop van vorig seizoen versterkte Tampa Bay zich aanvallend met de komst van Johnny Damon en Manny Ramirez, terwijl de Phillies sterker werden in de pitching met de terugkeer van Cliff Lee. Damon speelde vele jaren voor de Boston Red Sox en werd daar vooral bekend om zijn lange haar, dat hij vervolgens moest afknippen toen hij een contract tekende bij de New York Yankees. Vorig jaar kwam Damon uit voor de Detroit Tigers voor zijn komst naar Tampa Bay. Ramirez speelde ook voor Boston in het verleden en wordt dus herenigd met zijn oude teamgenoot Damon. Vorig seizoen speelde Ramirez voor de Los Angeles Dodgers. Cliff Lee gooide vorig seizoen in de World Series voor de Texas Rangers, maar kwam naar de Phillies waar hij al eerder speelde.

In de wedstrijd van vandaag stonden de Phillies met 1-0 voor toen Ben Zobrist (2-run) en Johnny Damon (solo) back-to-back homeruns sloegen in de derde inning. In de vierde slagbeurt voegde Dan Johnson een 2-run homerun toe om de stand op 5-1 te brengen. De Rays wonnen het duel uiteindelijk met 6-2.


De ploeg vlak voor het binnen gaan van Brick House Field


De startende line-ups waren de lezen bij de ingang van het stadion


Binnen raakten de speelsters onmiddellijk met iedereen in gesprek


De speelsters op het veld voor de dug-out van de Phillies


De spelers van de Phillies bereiden zich voor op de wedstrijd


Rebecca Soumeru gooit de eerste bal


Rebecca Soumeru op het veld tijdens de 'first pitch ceremony'


Rebecca keert terug naar het team met de honkbal die ze net heeft gegooid


Rebecca toont haar trofee aan haar teamgenoten


Het Nederlands Softbal Team wordt geïntroduceerd voor aanvang van het Major League-duel


Uiteraard poseerden speelsters met verschillende Phillies
Hier poseert Femke van Dusschoten met pitcher Brad Lidge


Philadelphia Phillies-speler Matt Miller krijgt één van onze teamfolders van Business Manager Rich Hooff...
(foto gemaakt door Marisèla de Wind)


...en is vervolgens een geïnteresseerde lezer van de informatie over het Nederlands Team
(foto gemaakt door Marisèla de Wind)


Ondanks de hete en zonnige middag draagt werpster Eva Voortman een pet en jack om zichzelf te beschermen


Een overzicht van het fraaie Brick House Field


En een ander uitzicht


Johnny Damon aan slag voor de Tampa Bay Rays


Na de wedstrijd ging de ploeg naar het Eddie C. Moore Sports Complex, dat is gesitueerd naast Bright House Field. Daar had de Nederlandse ploeg een Meet & Greet met Amerikaanse jeugdsoftbalsters, die dit weekeinde deelnemen aan de USF Series 12 & Under Elite Challenge op het complex. De meeting was een initiatief van de Amateur Softball Association of America (ASA), die het Nederlands Team uitnodigde om aan deze Meet & Greet deel te nemen. Uiteraard was dit weer een goed stukje PR voor onze ploeg, die opnieuw een goede en populaire naam voor zichzelf aan het opbouwen is, net zoals het dat in de voorgaande jaren ook deed tijdens de Canada Cup, World Cup of Softball, Europees Kampioenschap en Wereldkampioenschap.


De speelsters van het Nederlands Team ontmoeten jeugdspeelsters die deelnemen aan een toernooi


Het programma van het jeugdevenement.
Rechts staat een notitie over de komende zomertijd.


Team captain Saskia Kosterink in gesprek met een aantal speelsters


Saskia Kosterink (links) en Solange Starrenburg delen ervaringen uit met de jeugdspeelsters


Meike Witteveen neemt ook de tijd om te luisteren en te praten met een speelster


wedstrijd vs. Robert Morris University
Voor aanvang van deze wedstrijd speelden de Colonials, het team van Robert Morris University, vandaag al twee wedstrijden, die deel uitmaakten van het Under Armour Invitational Tournament. De Colonials begonnen met een 6-1 overwinning vs. de University of Toledo, maar daarna liep de ploeg tegen een 2-0 shutout-nederlaag aan tegen Boston University in het volgende duel. Hierdoor kwam het 'record' van het team op 6-7. De Colonials begonnen hun seizoen op 25-27 februari met een 2-3 'record' op het The Green and White Tournament in Charlotte (North Carolina). Hierna was de ploeg 3-3 op 7-9 maart tijdens de Rebel Spring Games in Kissimmee (Florida), voordat het Under Armour Invitational werd begonnen met een winst en verlies op vrijdag, gevolgd door de twee wedstrijden van vandaag.

De ploeg staat onder leiding van Craig Coleman, die bezig is aan zijn 21ste seizoen als Hoofd Coach van de Colonials. Coleman, die sinds 1 mei 2005 ook de Director of Athletics van RMU is, leidde de ploeg naar zes toernooi-overwinningen en vier Conference-kampioenschappen. Voordat hij in 1991 coach werd van RMU was Coach Coleman zestien seizoenen actief bij teams die in Summer Leagues speelden, waaronder het Pittsburgh Patriots Traveling Team.

Zo'n anderhalf uur voor aanvang van de wedstrijd van vanavond wijzigde de aanvangstijd en was er zelfs sprake van dat er een uur eerder zou worden begonnen. Hierdoor moesten De Telegraaf-fotograaf Henk Seppen en Backstop Radio Pengue-reporter Elvin Englentina uiteraard ook op de hoogte worden gebracht van deze wijziging. Dat werd succesvol gedaan door Media Officer Marco Stoovelaar, die beiden op tijd nog te pakken kreeg. Helaas had Elvin bij het speelveld internet-verbindingsproblemen en dat betekende uiteindelijk dat het rechtstreekse verslag van Backstop Radio Pengue kwam te vervallen. Maar Elvin beloofde dit seizoen terug te komen voor het maken van reportages van meer softbalwedstrijden om het weer goed te maken.

Uiteindelijk begon de wedstrijd een half uur later en had Oranje gelijk een goede start. Met één uit in de eerste inning sloeg Fabienne van Uden een honkslag en stal het tweede honk. De honken kwamen vol te staan toen Nathalie Gosewehr en Saskia Kosterink beiden vier wijd kregen. Fabienne scoorde daarna het eerste punt toen Karin Tuk uitging na een grounder, maar Nathalie en Saskia bleven beiden achter.

Oranje nam meer afstand in de vierde inning door driemaal te scoren op werpster Annie Dubovec, die het gehele duel gooide en de komende zomer mogelijk ergens in Nederland zal gooien. Met één uit sloeg Nadine Marinus een tweehonkslag en kreeg Anne Blaauwgeers vier wijd. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Chantal Versluis ook vier wijd kreeg. Twee punten werden vervolgens gescoord toen een klap van Merel Oosterveld verkeerd werd verwerkt. Een opofferingsslag op een line drive van Fabienne van Uden bracht de stand daarna op 4-0.

Oranje-starter Femke van Dusschoten kwam niet in de problemen in de drie innings die ze gooide en kreeg slechts één honkslag tegen. In de vierde nam Laura Treurniet het werpen over in haar eerste optreden sinds afgelopen maandag, omdat ze even uit de roulatie was vanwegen een liesblessure. In deze slagbeurt gooide Laura weliswaar tweemaal vier wijd, kreeg twee hits tegen en zag de Colonials driemaal scoren, maar het goede was dat ze weer terug in actie was. De honken kwamen snel vol toen Britta Grafton begon met een honkslag, Chelsea Siar vier wijd kreeg en Cassie Show volgde met een nieuwe honkslag. Hierna werd een punt gescoord toen volgende slagvrouw Kavla Crooks een grounder sloeg. Vier wijd voor Katrina Gallagher bracht de honken daarna weer vol en Jessica Calderone volgde met een 2-run single, waardoor de stand ineens op 4-3 kwam. Maar de inning kwam ten einde via een groundout naar eerste honkvrouw Nadine Marinus.

In zowel de vijfde als de zesde inning kreeg Oranje weer een loopster, maar beiden gingen daarna uit. In de vijfde opende Saskia Kosterink met een honkslag en ging daarna uit bij stelen. In de volgende slagbeurt sloeg Chantal Versluis een honkslag met twee uit, maar werd vervolgens uitgegeven vanwege te vroeg los. In de tweede inning was er een soortgelijke situatie. Met één uit werd Anne Blaauwgeers geraakt door een worp en werd vanwege te vroeg los uitgegeven op het moment dat Chantal drie slag kreeg. De strikeout werd uiteraard teruggedraaid, want het was een 'no pitch'-situatie omdat Anne werd uitgegeven. Op de volgende worp sloeg Chantal een honkslag, maar ze bleef daarna achter.

In de 2e5 nam Lindsey Meadows de pitching over en kreeg slechts negen slagvrouwen tegenover zich in de resterende drie innings, waarvan ze er zes met drie slag uitschakelde. Na de eerste vijf op rij te hebben uitgeschakeld kreeg ze een honkslag tegen van Kavla Crooks, maar die ging even later uit bij een steelpoging. In de zevende sloot Lindsey het duel af met drie nullen op rij en verdiende een save.

Voor het Nederlands Team was dit de derde zege op rij en vierde van de laatste vijf wedstrijden.

Box Score wedstrijd Nederlands vs. Robert Morris University

Compleet Programma USA Tour


Oranje-starter Femke van Dusschoten
De derde honkvrouw is Virginie Anneveld en op het eerste honk staat Nadine Marinus


Anne Blaauwgeers op het honk na geraakt werpster in de tweede inning
Even later steelt ze het tweede honk, maar wordt uitgegeven wegens 'te vroeg los'


Nadine Marinus op het tweede honk in de 4e inning na een tweehonkslag


Saskia Kosterink had vanavond twee honkslagen


Karin Tuk swingt


Korte stop Chantal Versluis tikt loopster Kavla Crooks uit bij een steelpoging in de zesde inning
(foto copyright Henk Seppen)


Linksveldster Nathalie Gosewehr gooit de bal terug naar het infield
(foto copyright Henk Seppen)


Derde honkvrouw Virginie Anneveld is klaar om een slagvrouw uit te schakelen

Pitchers Laura Treurniet en Lindsey Meadows
(foto's copyright Henk Seppen)

(met dank weer aan Joanne Schuler voor de foto's van vandaag, maar ook een speciaal dankwoord
aan fotograaf Henk Seppen (o.a. De Telegraaf) die een aantal foto's beschikbaar stelde)

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 13 maart 2011
Copyright Foto's © 2008-2011 Marco Stoovelaar / Rich Hooff / Marisèla de Wind / Joanne Schuler / Henk Seppen.
Copyright Site © 2008-2011 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.