Nederlandse Softbal Teams

biografie

Wie is Wie?

home | roster & staf 2014 | programma 2014 | archief | historie | media | links | JO Rood: home | JO Wit: home
Rich Hooff - Business Manager

FunctieBusiness Manager
Nederlands A-teamjanuari 2009 - huidig
Interlands A-team26


Clubs / Teams als Speler
VCS (Den Haag, jeugdvoetbal, 1973-1974)
VV Bodegraven (Bodegraven, jeugdvoetbal, 1977-1978)
ADO (Den Haag, honkbaljeugd, 1980-1981)
Sparta '25 (Beek en Donk, voetbal, 1982-1985)
HAB (Helmond, boksen, 1982-1986)
Quick (Amersfoort, herensoftbal, 2005-2007)

als Coach
Quick (Amersfoort, peanutbal, 2005-2006)
'Orange Queens' Little League Team (softbal, 2008-2009)
HCAW (Bussum, cadetten softbal, 2009-huidig)
All American Vipers (cadetten softbal, 2010)
HCAW (Bussum, topsport junioren, huidig)

Nationale Teams
Nederlands Softbal Team (Business Manager, januari 2009-huidig)

...Toernooien deelgenomen...
met 'Orange Queens' Little League Softbal Team (als coach)
2008 - Nederlands Little League Kampioenschap (Almere, Nederland)
EMEA Regional Tournament Little League (Kutno, Polen)
2009 - Nederlands Little League Kampioenschap (Almere, Nederland)
EMEA Regional Tournament Little League (Castelfranco, Italië)

met Midden-Nederland Little League Softbal Team (als coach)
2011 - EMEA Regional Tournament Junior League (Ramstein, Duitsland)
Junior League World Series (Kirkland, Washington, USA)

met All American Vipers (als coach)
2010 - Tuscany Softball Series (Florence/Grosseto, Italië)

met Nederlands Softbal Team (als Business Manager)
2009 - Holland Tour (verschillende locaties, Nederland)
Europees Kampioenschap (Valencia, Spanje)
2010 - Venezuela International Series (Puerto Ordaz/Barinas, Venezuela)
Wereldkampioenschap (Caracas, Venezuela)
2011 - American Tour (Florida, Tennessee, USA)

met Jong Oranje Softbal Team (als Coach)
2011 - AC International Indoor Cup (Team Orange) (Schiedam, Nederland) (Rood)

(AC = Assistant Coach)

Loopbaan
Rich Hooff (die op 7 april jarig is) debuteert in 2009 in de begeleiding van het Nederlands Softbal Team. Begin januari 2009 wordt hij de Business Manager in de staf van Hoofd Coach Craig Montvidas en neemt alle financiële zaken van de ploeg voor zijn rekening.

Het sportieve verleden en heden van Rich Hooff omvat bijna het gehele land, met uitzondering van het noorden. Omdat zijn vader vanwege zijn werk regelmatig moest verhuizen heeft Rich tot nu toe in 17 verschillende Nederlandse plaatsen gewoon, waaronder hoofdstad Amsterdam, Den Haag, Vlissingen, Amersfoort en Helmond. Hierdoor speelde hij verschillende sporten in uiteenlopende plaatsen. Nadat hij in de jaren zeventig jeugdvoetballer is bij VCS (Den Haag) en VV Bodegraven (Bodegraven) honkbalt Rich begin jaren tachtig in jeugdploegen van het Haagse ADO. Hij gaat hierna weer voetballen in de hoogste jeugdafdeling (Hoofdklasse) voor Sparta '25 in Beek en Donk in Noord-Brabant in de periode 1982-1985, maar is tegelijkertijd een talentvolle bokser (1979-1986). Als inwoner van Helmond is Rich lid van boksclub Helmondse Amateur Boksers (HAB) in 1982-1986 als zwaarweltergewicht en in de middengewichtsklasse. Hierna traint hij zelf regelmatig, op een gegeven moment samen met bokstalent Rocky Elfallah, op verscheidene boksscholen, waaronder Sportschool Ben Smit in Amsterdam en Jan Brouwer Boxing in Utrecht, maar geeft ook zelf les. Als bokser bereikt Rich de zogenaamde A-Klasse en verkrijgt later de benodigde papieren en diploma's om zelf bokstrainer te worden. Op 16-jarige leeftijd is Rich de tweede beste bokser in zijn klasse in Nederland, maar hij neemt nooit deel aan internationale evenementen. Later speelt hij herensoftbal voor Quick in Amersfoort.

Na verhuizing naar Amerfoort krijgt Rich een eigen gezin en zijn kinderen spelen honkbal en softbal bij Quick. Daar is hij ook coach van het peanutbalteam in 2005-2006 en is hij catcher van het herensoftbalteam van 2005-2007. Intussen ontwikkelt hij organisationele en management-kwaliteiten en wordt hij bestuursvoorzitter bij Quick. In 2006, 2007 en 2008 leidt hij de vereniging, die een rijke geschiedenis heeft in het Nederlandse honkbal, want het speelde vele jaren op het hoogste niveau. In 2008 verovert Quick de titel in de Vierde Klasse en promoveert naar de Derde Klasse. In het verleden speelde ook het herensoftbalteam van Quick in de Hoofdklasse.

Momenteel spelen Rich's vier kinderen allen bij HCAW in Bussum. Zijn oudste dochter speelt in het cadetten softbalteam, zijn jongste dochter en haar tweelingbroer spelen in het pupillen softbal/honkbal-team en zijn jongste zoon staat aan het begin van zijn honkbal-loopbaan. Omdat hij niet langer in de gelegenheid is zijn werk te combineren met het voorzitterschap van Quick en uiteraard ook omdat zijn kinderen bij HCAW spelen, kondigt Rich begin 2009 zijn aftreden aan. Bij HCAW is Rich ook coach van een jeugdsoftbalteam sinds 2009. In 2011 is hij de coach van het topsport-juniorenteam bij de Bussumse vereniging. Sinds oktober 2010 maakt Rich deel uit van het hoofdbestuur van HCAW, waarin hij softbalzaken in zijn portefeuille heeft. Rich's oudste dochter Lauren maakte in 2011 deel uit van de voorselectie van Jong Oranje Wit.

In 2008 is Rich één van de vier coaches van het Utrecht Little League Softball Team, de 'Orange Queens', dat het Nederlands Little League-kampioenschap wint in Almere en vervolgens deelneemt aan het European/Middle East/Africa (EMEA) Regional Tournament in Kutno (Polen). Daar wint de ploeg drie wedstrijden en wordt slechts eenmaal verslagen, een nipte 3-2 nederlaag tegen het Italiaanse Milaan, dat zich daardoor plaats voor deelname aan de Little League Softball World Series in Amerika. In 2009 is Rich opnieuw coach van de ploeg tijdens het EMEA-kampioenschap in Polen en hoewel de doelstelling is zich te plaatsen voor de World Series, lukt dat ook dit keer helaas niet. In Castelfranco (Italië) eindigt de ploeg op de tweede plaats. Ga voor een terugblik op beide seizoenen naar de website van het Orange Queens Little League Team. In 2010 is Rich de coach van de All American Vipers, een cadetten softbalteam, die de Tuscany Softball Series winnen in Florence (Italië). In 2011 lukt het de ploeg van Rich zich eindelijk te plaatsen voor deelname aan de World Series. In de finale van de European Middle East African Regional Championship Tournament in Ramstein (Duitsland) wint de ploeg (bovenste foto links) in de finale met 9-8 van Polen om zich te plaatsen voor de Junior League World Series in Kirkland (USA). Tijdens de World Series (onderste foto links) Daar wint de ploeg één van de vijf gespeelde wedstrijden.

In 2003 begint Rich een eigen bedrijf, Miles Interim-Management, dat zich specialiseert in interim management voor allerlei bedrijven, zoals verzekeringen, pensioenen, universiteiten en overheid. Hierdoor is hij in staat projecten voor te bereiden, plannen uit te stippelen en mensen te motiveren en hetzelfde gebruikt hij nu ook als Business Manager van het Nederlands Softbal Team. Tijdens één van de trainingen van het Little League Softbal Team in 2008 is Craig Montvidas gast-instructeur en zo ontstaat het eerste contact. Rich ontmoet Craig daarna opnieuw tijdens de Winter Softbal School van HCAW in Bussum in november-december 2008.

Als Business Manager heeft Rich Hooff alle financiële en sponsorzaken in zijn portefeuille, maar ook de contacten met de KNBSB. Alle administratieve zaken en contacten met toernooi-organisaties worden gedaan door Paul Boonstra, die in 2009 bij de nationale ploeg terugkeert als Team Manager.

2011 --- In het weekeinde van 14-16 januari is Rich Assistent Coach van Team White, één van de vier ploegen van Jong Oranje Rood, die deelneemt aan de International Indoor Cup in Schiedam. Tijdens het toernooi staat dezze ploeg onder leiding van Hoofd Coach Anouk van den Heuvel --- In de zomer is Rich één van de coaches van het Midden-Nederland Little League-team dat de titel pakt van het EMEA Junior League Championship in Ramstein (Duitsland) en zich plaatst voor de Junior League World Series in de USA.
2010 --- In april stopt Rich aanvankelijk kort als Business Manager, maar blijft actief op de achtergrond en keert een paar weken later weer terug --- Als coach van de All American Vipers (Cadetten) leidt Rich het team naar de eerste plaats in de Tuscany Softball Series in Florence (Italië) --- Tijdens het Wereldkampioenschap in Venezuela neemt hij waar voor Media Officer Marco Stoovelaar, die niet in de gelegenheid met de ploeg af te reizen, vanwege werkverplichtingen --- In oktober wordt Rich bestuurslid bij het Bussumse HCAW.
2009 --- In januari wordt Rich Business Manager van het Nederlands Softbal Team --- In de zomer is Rich opnieuw één van de coaches van het Little League Team, dat dit keer tweede wordt op het European/Middle East Championship in Castelfranco (Italië) --- Vandaaruit reist Rich naar Spanje, waar hij op 1 augustus, tijdens het Europees Kampioenschap in Valencia, Rich deel uitmaakt van de staf als het Nederlands Softbal Team voor het eerst in 19 jaar weer de Europese titel pakt.
2008 --- Na drie jaar voorzitter te zijn geweest van de Amersfoortse vereniging Quick treedt Rich terug, omdat hij een en ander niet meer kan combineren met zijn werk --- Als coach van het Utrecht Little League Softbal Team neemt Rich met de ploeg deel aan de EMEA Regional Championships in Polen en eindigt op de tweede plaats.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 5 november 2013
Copyright Foto's © 2008-2013 Bart van Leersum (bovenste head shot) / Paul Boonstra (onderste head shot/bovenste actiefoto)
Marco Stoovelaar (onderste actiefoto).
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Nederlandse Softbal Teams. All Rights Reserved.