Jong Oranje Softbal Teams

biografie

Wie is Wie?

Jong Oranje Rood: home | roster & staf 2013 | programma 2013 | archief | historie | media | links
Jong Oranje Wit (Cadetten): home | roster & staf 2013 | programma 2013 | archief | historie | media | links
Peter van Dalen - Hitting Instructor

FunctieHitting Instructor
Jong Oranje Roodoktober 2010 - huidig
Jong Oranje Witoktober 2010 - huidig


Nederlands Honkbal Team1985-1986; 1988-1989 (als speler)
Interlands Ned. HB Team24 (als speler)


Clubs / Teams als Speler (honkbal)
Kinheim (Haarlem, 1972-1982)
Haarlem Nicols (Haarlem, 1983-1985)
HCAW (Bussum, 1986-1987)
Kinheim (Haarlem, 1988-1994)
(Hoofdklasse: 1980; 1983-1987; 1989-1994)

als Coach
Clubteams
C Flying Petrels (Purmerend) (softbal)
C Kinheim (Haarlem) (softbal)
C Alcmaria Victrix (Alkmaar) (softbal)
Nationale Teams
HC Nederlands Cadetten Honkbal Team (1999)
MGR Nederlands Junioren Honkbal Team (2000)
HC / PC / MGR Nederlands AAA Honkbal Team (2001-huidig)
(MGR = Manager / C = Coach
HC = Hitting Coach / PC = Pitching Coach)

...Toernooien deelgenomen...
als Speler

met Haarlem Nicols
1983 - Europa Cup (Haarlem/Rotterdam, Nederland)
1984 - Europa Cup (Rimini, Italië)
1985 - Europa Cup (Parma, Italië)

met Nederlands Honkbal Team
1985 - World Port Tournament (Rotterdam, Nederland)
Europees Kampioenschap (Haarlem/Eindhoven, Nederland)
Chung Hua Cup (Taipei/Kaohsiung, Taiwan)
1986 - Chung Hua Cup (Taipei/Kaohsiung, Taiwan)
1988 - Chung Hua Cup (Kaohsiung, Taiwan)
1989 - World Port Tournament (Rotterdam, Nederland)
Europees Kampioenschap (Parijs/Sarcelles/Savigny, Frankrijk)
IBAF Presidents' Cup (Taipei/Kaohsiung/Tainan/Hsinchu, Taiwan)


als Coach

met Nederlands Cadetten Honkbal Team
1999 - HC Europees Kampioenschap Cadetten (Ostrava, Tsjechië)

met Nederlands Junioren Honkbal Team
2000 - MGR Apeldoorn Baseball Series (Apeldoorn, Nederland)

met Nederlands AAA Team (Jong Oranje)
2001 - HC Europees Kampioenschap Junioren (Mainz, Duitsland)
2002 - HC Urbanus Toernooi (Bussum, Nederland)
HC PSV Toernooi (Eindhoven, Nederland)
HC Apeldoorn Baseball Series (Apeldoorn, Nederland)
HC Wereldkampioenschap Junioren (Sherbrook, Canada)
2003 - HC Europees Kampioenschap (Barcelona, Spanje)
HC Koninkrijksspelen (Aruba)
2004 - MGR Wereldkampioenschap Junioren (Taipei, Taiwan)
2005 - HC Europees Kampioenschap Junioren (Pamplona, Spanje)
2006 - HC Wereldkampioenschap Junioren (Santa Clara/Sancti Spiritus, Cuba)
2007 - HC Europees Kampioenschap Junioren (Rosmalen, Nederland)
HC Koninkrijksspelen (Den Haag, Nederland)
2008 - HC Wereldkampioenschap Junioren (Edmonton, Canada)
2009 - HC Europees Kampioenschap Junioren (Bonn, Duitsland)
2010 - HC Wereldkampioenschap Junioren (Thunder Bay, Canada)
(MGR = Manager / HC = Hitting Coach)

...Prijzen...
1980 - Roel de Mon Award (beste jeugdwerper)
Loopbaan
In oktober 2010 wordt voormalig honkbal-international Peter van Dalen (die op 4 maart jarig is) in de begeleiding van de Jong Oranje Softbal Teams opgenomen als één van de twee Hitting Instructors. De andere is Sandra Gouverneur, die al eerder deel uitmaakte van de coachingstaf van Jong Oranje.

Peter begint in 1972 met honkbal bij het Haarlemse Kinheim waar hij in de jeugdteams speelt. In 1980 debuteert Peter op 16-jarige leeftijd in het eerste honkbalteam van Kinheim, dat uitkomt in de Hoofdklasse. In zijn rookie-season speelt Peter in vier wedstrijden, waaronder twee als werper. Hij gooit in slechts één inning en krijgt daarin vier honkslagen en zes punten tegen. Het is ook het jaar waarin hij de Roel de Mon Award wint voor beste juniorenwerper. In de daaropvolgende jaren ontwikkelt Peter zich als een talentvolle linkshandige werper en wordt later in de jaren tachtig één van de relievers van het befaamde en succesvolle Haarlem Nicols, dat niet meer bestaat.

In Peter's eerste seizoen in de hoofdmacht degradeert Kinheim in 1980 naar de Eerste Klasse. Met de Haarlemse ploeg speelt Peter twee seizoenen in deze afdeling, waarna hij kiest voor Haarlem Nicols. Drie seizoenen komt hij uit voor Haarlem Nicols met wie hij jaarlijks landskampioen wordt en deelneemt aan de Europa Cup-toernooien in Haarlem/Rotterdam (1983), Rimini (Italië, 1984) en Parma (Italië, 1985). In zijn eerste seizoen bij Nicols (1983) heeft hij een 'record' van 4-2 en komt tot 52 strikeouts in 53 1/3 inning. Een jaar later gooit hij in negen wedstrijden, waarvan acht als reliever. Ook in 1985 is Peter voornamelijk reliever en schakelt dit keer 40 slagmensen met drie slag uit in 57 2/3 inning.

Na drie succesvolle seizoenen bij Haarlem Nicols verlaat Peter de ploeg en gaat twee seizoen spelen bij het Bussumse HCAW. Daar is hij wederom één van de relievers van de ploeg, die in beide seizoen deelneemt aan de promotie/degradatie-poule van en naar de Hoofdklasse.

In 1988 keert Peter terug naar Kinheim, dat in dat jaar uitkomt in de Overgangsklasse en promoveert naar de Hoofdklasse. Peter gaat minder gooien en wordt één van de outfielders van de Haarlemse ploeg. Dat blijft hij ook in de hierna volgende zes Hoofdklasse-seizoenen, waarin hij de midvelder is van Kinheim. Met uitzondering van 1991 plaatst hij zich jaarlijks met Kinheim voor de Play-Offs en bereikt driemaal de Holland Series. In 1994 wordt Kinheim landskampioen, waarna Peter zijn actieve loopbaan als speler afsluit.

Tijdens het World Port Tournament van 1985 in Rotterdam debuteert Peter op 1 juli in het Nederlands Honkbal Team, waarin hij aanvankelijk ook werper is. In hetzelfde jaar wordt hij met Oranje Europees kampioen en reist hij voor het eerst naar Taiwan voor deelname aan het toernooi om de Chung Hua Cup. Het is zijn eerste van vier trips met de nationale honkbalploeg naar het eiland. In 1989 maakt Peter deel uit van het Nederlands honkbalteam, dat dan voor het eerst het World Port Tournament wint.

Vijf jaar (1999) nadat hij stopt als actief honkballer wordt Peter als Hitting Coach opgenomen in de coachingstaf van het Nederlands Cadetten Honkbal Team. Een jaar later is hij de Field Manager van het Nederlands Junioren Honkbal Team, waarna hij vanaf 2001 deel uitmaakt van de begeleiding van Jong Oranje, voornamelijk als Hitting Coach, maar ook een jaar als Field Manager. In zijn twaalf jaar bij de nationale jeugdhonkbalteams neemt hij als coach ondermeer deel aan vijf Wereldkampioenschappen, met als hoogtepunt een 9-8 zege in 10 innings op Cuba tijdens het WK Junioren van 2010 in het Canadese Thunder Bay. Ook is Peter als coach betrokken bij vijf Europese Kampioenschappen en twee Koninkrijksspelen. Met de Cadetten (1999) en Jong Oranje (2005) wordt hij tweemaal Europees kampioen.

De afgelopen jaren richt Peter zich ook meer op de coaching van jeugdsoftbalteams en was als zodanig actief bij de verenigingen Flying Petrels en Kinheim. Tegenwoordig is hij één de coaches van het junioren softbalteam van Alcmaria Victrix.

Sinds 2009 was Peter al enige malen gast-coach bij de trainingen van het Nederlands Softbal Team. Peter's dochter Maxime maakte sinds oktober 2010 deel uit van de voorlopige selectie van Jong Oranje Wit, maar werd daarna geselecteerd voor het team dat in augustus 2011 de titel veroverde tijdens het Europees Cadetten Kampioenschap in België.

Peter's favoriete film is The Green Mile en zijn favoriete acteur is Tom Hanks, een favoriete actrice heeft hij niet. Zijn favoriete TV-programma is Mr. Bean.

Peter noemt zijn vriendin Marieken, René van der Gijp en Johan Cruijff als de drie personen met wie hij graag zou willen dineren en basketbal-coach Ton Boot is de persoon die hij het liefst zou willen ontmoeten. Ichiro Suzuki van de Seattle Mariners is de favoriete honkballer en Jennie Finch de favoriete softbalster van Peter, die rijst, sajoer-boontjes en een gehaktbal noemt als zijn favoriete eten.

2010 --- In oktober wordt Peter toegevoegd aan de begeleiding van de Nederlandse Softbal Teams als Hitting Instructor.
2001 --- Als Hitting Coach is Peter actief in zijn eerste jaar in de begeleiding van Jong Oranje Honkbal, met wie hij in 2005 Europees kampioen wordt.
2000 --- Dit jaar is Peter de Field Manager van het Nederlands Junioren Honkbal Team.
1999 --- Peter debuteert als coach van een nationale jeugdhonkbalploeg, hij is de Hitting Coach van het Nederlands Cadetten Team, dat in Ostrava (Tsjechië) Europees kampioen wordt.
1994 --- In zijn laatste seizoen als actief speler wordt Peter met Kinheim landskampioen.
1989 --- Peter maakt deel uit van het Nederlands Honkbal Team dat het World Port Tournament wint.
1985 --- Peter debuteert in het Nederlands Honkbal Team tijdens het World Port Tournament in Rotterdam --- Met Oranje wordt hij Europees kampioen en speelt hij ook op zijn eerste van vier toernooien in Taiwan.
1983 --- Met Haarlem Nicols neemt hij voor het eerst deel aan een Europa Cup-toernooi en wordt voor het eerst landskampioen --- Ook in de hierna volgende twee jaar wint hij met Nicols de titel en neemt hij deel aan de strijd om de Europa Cup.
1980 --- Peter debuteert in de Hoofdklasse als speler van Kinheim en gooit in vier wedstrijden --- Dit jaar wint hij ook de Roel de Mon Award voor beste juniorenwerper.
1972 --- Peter begint met honkballen bij de Haarlemse vereniging Kinheim.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 20 oktober 2011
Copyright Foto's © 2008-2013 Bart van Leersum (bovenste head shot) / Marco Stoovelaar (onderste twee head shots/actiefoto's).
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Nederlandse Softbal Teams. All Rights Reserved.