Nederlandse Softbal Teams

biografie

Wie is Wie?

home | roster & staf 2013 | programma 2013 | archief | historie | media | links | JO Rood | JO Wit
Nancy Evans - Coach (2009-2010)

FunctieCoach
Nederlands A-teamfebruari 2009 - augustus 2010
Interlands A-team43
Jong Oranje Roodoktober 2009 - augustus 2010
Interlands Jong Oranje0
Jong Oranje Witoktober 2009 - augustus 2010


Clubs / Teams als Speelster
University of Arizona (Tucson, Ariz., USA, 1994-1998)
Bollate (Bollate, ItaliŽ, 1998)
Tampa Bay Firestix (Tampa, Florida, USA, 1999)
Tucson Heat (Tucson, Arizona, USA, 2000)

als Coach
Universiteitsteams
AC University of Arizona (Tucson, Ariz., USA, 1999-2007)
AC DePaul University (Chicago, Illinois, USA, aug. 2010-huidig)
Nationale Teams
C Nederlands Softbal Team (februari 2009-augustus 2010)
C Jong Oranje Softbal Teams (oktober 2009-augustus 2010)
(C = Coach / AC = Assistent Coach)

...Toernooien deelgenomen...
als Speelster

met University of Arizona
NCAA College World Series
1994, 1995, 1996, 1997, 1998
(Oklahoma City, Oklahoma, USA)

met Bollate
1998 - Europa Cup (Forlž, ItaliŽ)


als Coach

met University of Arizona
NCAA College World Series
AC 2001, 2002, 2006, 2007
(Oklahoma City, Oklahoma, USA)

met Nederlands Softbal Team
2009 - C Holland Tour (verschillende locaties, Nederland)
C Canada Cup (Surrey, Canada)
C World Cup of Softball (Oklahoma City, USA)
C Europees Kampioenschap (Valencia, Spanje)
2010 - C Holland Tour (verschillende locaties, Nederland)
C Venezuela International Series (Puerto Ordaz/Barinas, Venezuela)
C Wereldkampioenschap (Caracas, Venezuela)

(C = Coach / AC = Assistant Coach)

...Prijzen...
1997 - 1st Team All-America
1998 - 1st Team All-America
Honda Softball Award
2003 - Arizona Sports Hall of Fame
also - All Pacific-10 Team
College World Series All-Tournament Team
College World Series Most Outstanding Player

Loopbaan
In 2009 maakt voormalig topwerpster Nancy Evans (die op 24 mei jarig is) haar debuut als Coach bij het Nederlands Dames Softbal Team. Nadat ze in februari de coachingstaf komt versterken wordt haar benoeming op 19 maart officiŽel als bekend wordt gemaakt dat ze de assistent wordt van Hoofd Coach Craig Montvidas. Op 4 november 2009 ondergaat Nancy in eigen land een operatie om een hamstringblessure te herstellen, waardoor ze de maanden november en december mist, de eerste twee maanden van de winter indoortrainingen van de nationale ploeg. Tijdens deze periode wordt Nancy tijdelijk vervangen door Tracy Bunge, de voormalige Hoofd Coach van University of Kansas. Nancy keert in februari 2010 terug naar Nederland en voegt zich op 12 februari weer bij de nationale ploeg met wie ze deelneemt aan het Wereldkampioenschap in Venezuela.

Op 4 augustus wordt Nancy aangesteld als Assistent Coach van de Blue Demons, het softbalteam van DePaul University in Chicago (Illinois, USA). Daar is de opvolgster van Pitching Coach Cat Osterman, die naar afloop van het seizoen 2010 stopt. In haar eerste seizoen bij DePaul eindigt de ploeg met een 41-15 'record', die resulteert in een 24e plaats op de landelijke ranglijst. In het najaar van 2011 begint Nancy aan haar tweede seizoen bij de ploeg.

Nancy Evans, die afkomstig is uit Glendale (CaliforniŽ), kan terugkijken op een indrukwekkende loopbaan als werpster voor de Wild Cats, het softbalteam van de University of Arizona in Tucson. Huidig Team USA topwerpster Jennie Finch is eveneens afkomstig van deze universiteit. Als ze haar loopbaan als werpster in 1998 afsluit wordt Nancy Evans, die uiteraard gespecialiseerd is in pitching, Coach van de Wild Cats en is de assistent van de bekende Mike Candrea, die in 2008 de Hoofd Coach is van Team USA, dat de zilveren medaille wint op de Oympische Spelen in Peking (China). Candrea leidt de nationale Amerikaanse ploeg ook op zeven andere grote internationale evenementen, waaronder de Olympische Spelen in Athene (Griekenland), waar Team USA het goud pakt.

Als werpster voor de Wild Cats is Nancy Evans een 'powerhouse', komt tot indrukwekkende statistieken en wordt verschillende malen onderscheiden. In haar vijf seizoenen (1994-1998) als werpster voor de Wild Cats wint ze een ongelooflijk aantal van 124 wedstrijden en krijgt ze slechts acht nederlagen op haar naam. Haar winst-verlies percentage van .939 is nog altijd een NCAA-record. Daarnaast is ze ook aanvallend productief als tweede en derde honkvrouw, korte stop en designated player. Ze eindigt in de top-10 in verschillende aanvallende categoriŽn van de University of Arizona, waaronder honkslagen, tweehonkslagen, homeruns, gescoorde punten en vier wijd. Slechts twee andere speelsters, Julie Standering (die speelde in de jaren tachtig) en Tini Mascarenas (jaren negentig) speelden in meer wedstrijden voor Arizona dan Evans. Met de Wild Cats neemt ze deel aan vijf College World Series en maakt ze deel uit van drie kampioensploegen, 1994, 1996 en 1997. Vanwege een blessure kan ze niet als werpster in actie komen tijdens de CWS van 1996.

Wanneer ze haar eigen seizoensrecord bij Arizona van 36-2 evenaart in het seizoen 1998 en afsluit met een 0.98 ERA, drie No-Hitters, 20 ShutOuts en 255 StrikeOuts in 241 innings, terwijl ze aanvallend .366 slaat met 42 RBI's en zeven homeruns, wint Nancy Evans de Honda Softball Award, ťťn van de landelijke prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan de beste vrouwelijke college-atleten in het land.

In haar loopbaan wordt Nancy Evans gekozen in het All-America First Team in twee opeenvolgende jaren (1997, 1998), All Pacific-10 team, College World Series All-Tournament Team en wordt uitgeroepen tot Most Outstanding Player tijdens de CWS. In 2003 wordt ze opgenomen in de Arizona Sports Hall of Fame. Tijdens het seizoen 2002 wordt haar paknummer 13 uit de roulatie genomen door de University of Arizona tijdens een plechtigheid in Hillenbrand Stadium, waarbij haar shirt wordt toegevoegd op de outfieldomheining.

In 1997 neemt Nancy Evans met de nationale Amerikaanse ploeg deel aan de Pan American Games en verovert de gouden medaille. Als ze in 1998 haar college-loopbaan afsluit besluit ze naar Europa te gaan en speelt ťťn seizoen in ItaliŽ voor Bollate, met wie ze deelneemt aan het Europa Cup-toernooi en daar derde wordt. Na haar terugkeer in Amerika speelt Nancy Evans professioneel voor de Tampa Bay FireStix in 1999, gevolgd door een seizoen bij de Tucson Heat. Beide ploegen spelen in de Women's Professional Softball League (WPSL), de voorganger van de huidige National Pro Fastpitch (NPF).

Van 1999 tot en met 2007 is Nancy Evans de Assistent Coach bij de University of Arizona, waaraan ze vijftien jaar lang is verbonden. Als coach maakt ze opnieuw drie keer deel uit van een kampioensploeg (2001, 2006, 2007) en neemt deel aan vier College World Series (in 2002 wordt de finale bereikt). Tijdens haar seizoenen als Pitching Coach van de ploeg wordt er elk seizoen een Arizona-werpster uitgeroepen tot All-American Pitcher. Als coach in Arizona werkt ze tijdens de trainingssessies met de werpsters, infielders en slagvrouwen en doet de game-day pitching strategie. In december 2007 stopt Nancy als coach om andere mogelijkheden te ontwikkelen. Als ze vertrekt stelt Hoofd Coach Mike Candrea: ,,Nancy speelde een enorm belangrijke rol in het succes van Arizona softbal door de jaren heen. Ze speelde en coachte op het hoogste niveau en heeft een behoorlijke erfenis achtergelaten in de USA.'' Nancy Evans, die in 1998 afstudeerde in psychologie, is ook een ervaren en gerespecteerde instructrice voor US Fastpitch Camps, waar ze een National Camp Associate is. Ze maakte ook een 10-deling DVD-series over pitching.

2010 --- Op 10 februari keert Nancy terug in Nederland en voegt zich twee dagen later weer bij de nationale ploeg --- In juni/juli maakt Nancy deel uit van de coachingstaf van Oranje tijdens het Wereldkampioenchap in Venezuela --- Op 4 augustus wordt Nancy benoemd tot Assistent Coach van DePaul University in Chicago.
2009 --- Op 19 maart wordt benoeming van Nancy Evans als Assistent Coach van het Nederlands Softbal Team officiŽel bekend gemaakt --- Op 3 mei, tijdens de openingswedstrijd van de Holland Tour vs. Euro Stars, debuteert Nancy Evans als Coach bij het Nederlands Softbal Team --- Op 1 augustus, tijdens het Europees Kampioenschap in Valencia (Spanje), maakt Nancy deel uit van de coachingstaf als het Nederlands Softbal Team voor het eerst in 19 jaar weer de Europese titel pakt --- In november ondergaat Nancy een operatie om een beschadigde meniscus te repareren. In de maanden november en december wordt zij bij de trainingen van het Nederlands Team vervangen door Tracy Bunge.
2007 --- In haar laatste seizoen als coach in Arizona ziet Nancy Evans de ploeg opnieuw een titel pakken, nadat het terugkomt na een openingsnederlaag vs. Tennessee, maar daarna de volgende twee wedstrijden wint, 1-0 en 5-0 --- In december treedt ze terug als coach om andere interesses te ontwikkelen.
2006 --- Opnieuw een succesvol jaar voor Coach Evans bij Arizona, als de ploeg zich opnieuw plaatst voor de College World Series-finale en de titel pakt via 8-0 en 5-0 shutouts tegen Northwestern in de best-of-three finale.
2003 --- Nancy Evans wordt opgenomen in de Arizona Sports Hall of Fame.
2002 --- Arizona bereikt wederom de CWS-finale, maar loopt tegen een 6-0 shutout-nederlaag aan tegen de University of California --- Tijdens het seizoen wordt Nancy's paknummer 13 uit de roulatie genomen door Arizona tijdens een plechtigheid in Hillebrand Stadium in Tucson.
2001 --- Nancy Evans wordt full-time Assistent Coach van de University of Arizona, met wie ze terugkeert naar de College World Series. In de finale pakt Arizona opnieuw een titel na 1-0 winst vs. UCLA.
2000 --- Nancy sluit haar loopbaan als speelster af met een seizoen bij de Tucson Heat in de WPSL.
1999 --- Dit jaar wordt Nancy Coach Evans als ze Volunteer Coach is bij de Wild Cats --- Ook dit jaar maakt ze haar professionele debuut als werpster bij de Tampa Bay FireStix in de Women's Professional Softball League (WPSL).
1998 --- In haar laatste seizoen in Arizona bereikt de ploeg wederom de CWS-finale, maar gaat dit keer met 1-0 onderuit tegen Fresno State --- Na afloop van het seizoen wint Nancy de Honda Softball Award --- In 1998 speelt Nancy ook in ItaliŽ voor Bollate, met wie ze deelneemt aan het Europa Cup-toernooi.
1997 --- Weer actief voor Arizona bereikt de ploeg opnieuw de finale van de CWS en pakt de titel na 10-2 winst vs. UCLA.
1996 --- In een nieuwe CWS-finale verslaat Arizona Washington met 6-4 om weer kampioen te worden, maar Nancy komt vanwege een blessure niet in actie.
1995 --- In de tweede College World Series met Arizona bereikt de ploeg opnieuw de finale, maar wordt met 4-2 verslagen door UCLA. De NCAA erkent deze titel echter niet, omdat UCLA de zogenaamde recruitment-regels heeft gebroken.
1994 --- Nancy Evans debuteert als werpster voor de Wild Cats, het softbalteam van de University of Arizona --- Met de ploeg plaatst ze zich voor de College World Series en boekt ze een 4-0 shutout tegen Cal State Northridge 4-0 in de finale en wint de nationale titel.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 20 oktober 2011
Copyright Foto's © 2008-2013 Bart van Leersum (bovenste head shot) / University of Arizona (onderste head shot) / Marco Stoovelaar (actiefoto's).
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Nederlandse Softbal Teams. All Rights Reserved.