Jong Oranje Rood Softbal Team

biografie

Wie is Wie?

home | roster & staf 2014 | programma 2014 | archief | historie | media | links | JO Wit: home | Ned. A-Team: home
Mary-Ann Hatt - Assistent Coach

FunctieAssistent Coach
Nederlands A-team1994 (als speelster); jan. 2005 - sep. 2008 (als Assistent Coach)
Interlands A-team2 (als speelster); 60 (als Coach)
Jong Oranje Rood2004 - 2005 (als Hoofd Coach); 2011; okt. 2013-heden (als Ass. Coach)
Jong Oranje Witjan. 2011 - okt. 2013 (Assistent Coach)
Interlands Jong Oranje Wit10 (als Assistent Coach)


Clubs / Teams als Speelster
Storks (Den Haag)
ADO (Den Haag, 1987) (*)
HHC/Sparks (Haarlem, 1988-1991; 1994-1996) (*)
HCAW (Bussum, 1992-1993) (*)

als Coach
Clubteams
AC Sparks (Haarlem, 1997) (*)
HC Twins (Oosterhout, 1998-1999) (*)
HC TYBB (Haarlem, 2000) (*)
HC Euro Stars (Capelle a/d IJssel, 2003-2007) (*)
HC Gryphons (2009) (*)
(*) = Hoofdklasse)
Nationale Teams
Belgisch Nationaal Team (BC 1999-2000; AC 2001; HC 2002-2003)
Jong Oranje (HC 2004 - 2005; AC 2011)
AC Nederlands Softbal Team (jan. 2005-sept. 2008)
AC Jong Oranje Wit (jan. 2011 - huidig)
(HC = Hoofd Coach / AC = Assistent Coach / BC = Bench Coach)

...Toernooien deelgenomen...
als Speelster

met HCAW
Europa Cup
1992 (Praag, Tsjechië), 1993 (Nice, Frankrijk)

met Sparks
Cup Winners Cup
1995 (Livorno, Italië), 1996 (Haarlem, Nederland)

met Nederlands Softbal Team
1994 - Winfield Cup (Noord-Eiland, Nieuw-Zeeland)


als Coach

met Sparks
1997 - AC Europa Cup 1997 (Haarlem, Nederland)

met Twins
1999 - HC Cup Winners Cup (Praag, Tsjechië)

met Gryphons
2009 - HC Intern. Jan de Wit Toernooi (Haarlem, Nederland)

met Belgisch Nationaal Softbal Team
1999 - BC Olympisch Kwalificatie Toernooi (Parma, Italië)
2001 - AC Europees Kampioenschap (Praag, Tsjechië)
2003 - HC Europees Kampioenschap (Caronno Pertusella/Cupramontana, Italië)
HC Olympisch Kwalificatie Toernooi (Macerata, Italië)

met Nederlands Softbal Team
2005 - AC Canada Cup (Surrey, Canada)
AC Europees Kampioenschap (Praag, Tsjechië)
2006 - AC Canada Cup (Surrey, Canada)
AC Wereldkampioenschap (Peking, China)
AC Japan Cup (Yokohama, Japan)
2007 - AC Australia Test Series (Enschede/Oosterhout/Haarlem, Nederland)
AC Europees Kampioenschap (Amsterdam, Nederland)
AC Olympisch Kwalificatie Toernooi (Ronchi/Castions/Staranzano, Italië)
2008 - AC American Tour I (California/Hawaii, USA)
AC American (NPF) Tour II (Pennsylvania/Illinois/Ohio, USA)
AC Holland Tour (Santpoort/Groningen/Oldenzaal, Nederland)
AC Tri-Nation Exhibition Series (Sendai, Japan)
AC Olympische Spelen (Peking, China)

met Jong Oranje Softbal Team Rood
2005 - HC Koninkrijksspelen (Curaçao, Nederlandse Antillen)
2011 - HC International Indoor Cup (Team Blue) (Schiedam, Nederland)
2013 - CI International Indoor Cup (Schiedam, Ned.)

met Jong Oranje Softbal Team Wit
2011 - HC Right To Play Future Stars Tournament (Team Blue) (Amsterdam, Nederland)
AC Amsterdam Canals Softball Series (Amsterdam, Ned.)
AC Europees Kampioenschap Cadetten (Deurne, België)
2012 - HC Future Stars Tournament (Team Black) (Amsterdam, Ned.)(Rood/Wit)
2013 - HC Future Stars Tournament (Team Grey) (Amsterdam, Ned.) (Red/White)

(HC = Hoofd Coach / AC = Assistent Coach / BC = Bench Coach / CI = Catching Instructor)

Loopbaan
Eind januari 2011 keert Mary-Ann Hatt terug als één van de coaches van een Nederlandse jeugdploeg, want dan wordt ze de Assistent Coach van Jong Oranje Wit (Cadetten). Bij deze ploeg assisteert ze Hoofd Coach Marjan Smit en wint de titel op het Europees Kampioenschap voor Cadetten in België. Mary-Ann assisteert ook Hoofd Coach Mireille Gill'ard bij Jong Oranje Rood als invalster voor Nathalie Franssen wanneer die een aantal maanden is uitgeschakeld vanwege een gescheurde Achillespees.

In 2009 keert Mary-Ann Hatt terug naar clubcoaching, want dan is ze de Hoofd Coach van Gryphons, dat uitkomt in de Hoofdklasse. Na een sterke seizoensstart eindigt Gryphons op de zevende plaats en trekt daarna aan het kortste eind in de promotie/degradatie play-off tegen Olympia Haarlem, resulterend in degradatie naar de Eerste Klasse. Na afloop van het seizoen stopt Mary-Ann als coach.

In 2008 begint Mary-Ann aan haar vierde seizoen als lid van de coachingstaf van het Nederlands Softbal Team. In januari 2005 wordt ze lid van de coachingstaf, nadat Gonny Farley na afloop van het seizoen 2004 stopt. Samen met André Prins, die tot en met 2009 Hoofd Coach was van Jong Oranje, leidde Mary-Ann de eerste trainingen van de nationale softbalploeg en heeft ook de leiding van het Nederlands Juniorenteam als Hoofd Coach. Ook in 2004 leidt ze de nationale jeugdploeg. In maart 2005 wordt Liz Kelly benoemd tot Hoofd Coach van het Nederlands Softbal Team en wordt dat jaar geassisteerd door zowel Mary-Ann Hatt als André Prins.

Coach Hatt, die alles klaargemaakt door haar grootmoeder, moeder en zus noemt als haar favoriete eten, is Hoofd Coach van Euro Stars in de Hoofdklasse tot en met 2007. In 2004 keert ze terug als coach in the Hoofdklasse, nadat Euro Stars kampioen wordt in de Eerste Klasse in het voorgaande seizoen en promoveert naar de Hoofdklasse als Mary-Ann ook de coach is. In haar zeven seizoenen als coach op Hoofdklasse-niveau is Mary-Ann's 'record' 105-130.

In 1999 maakt Mary-Ann haar internationale coachingdebuut als ze deel uitmaakt van de coachingstaf van de Belgische nationale ploeg. In het eerste jaar is ze de Bench Coach en vervolgens assisteert ze de Nederlandse coach Nol Houtkamp, die op dat moment Hoofd Coach is van de Belgische damesploeg. Houtkamp coachte 15 jaar lang het Nederlands Softbal Team en dat is nog altijd een record. In 2002 neemt Mary-Ann de taak van Hoofd Coach bij België over.

Sinds 1997 concentreert Mary-Ann Hatt zich op coaching. In dat jaar is ze de Assistent Coach bij Sparks Haarlem, maar een jaar later wordt ze benoemd tot Hoofd Coach van Twins. En zo maakt ze haar coachingdebuut in de Hoofdklasse en leidt Twins in twee seizoenen. In 2000 is de Hoofd Coach van TYBB, eveneens in de Hoofdklasse.

Na afloop van het seizoen 1996 sluit Mary-Ann Hatt haar actieve loopbaan als speelster af, maar komt tot 'career-highs' met 19 gescoorde punten, 12 binnengeslagen punten en een slaggemiddelde van .281. Het seizoen is haar tiende in de Hoofdklasse, na haar debuut in 1987.

In 1994 reist Mary-Ann met het Nederlands Softbal Team naar Nieuw-Zeeland waar een reeks wedstrijden wordt gespeeld en wordt deelgenomen aan het Winfield Cup Toernooi tegen het gastland. Tijdens die trip is Mary-Ann teamgenoot van Anouk Mels, die in 2008 terugkeert in Oranje, terwijl Media Officer Marco Stoovelaar een videofilm maakt van hun reis over het Noord-Eiland van Nieuw-Zeeland.

Omdat ze een teamsport wil spelen naast het beoefenen van karate besluit Mary-Ann in 1973 te gaan softballen bij Storks in Den Haag. Later gaat ze spelen bij ADO, eveneens in Den Haag, waar ze in 1987 haar debuut maakt in de Hoofdklasse. In haar loopbaan als speelster is ze voornamelijk catcher, maar is ook inzetbaar op het derde honk, als korte stop en in het outfield als speelster van Storks, ADO, HHC (het later Sparks Haarlem) en HCAW.

Mary-Ann, die Denzel Washington, Will Smith, Robert DeNiro, Jack Nicholson en Morgan Freeman noemt als haar favoriete acteurs en Whoopi Goldberg, Meryl Streep, Demi Moore, Halle Berry en Jodie Foster als haar favoriete actrices, werd geboren in Willemstad op Curaçao, één van de eilanden van de Nederlandse Antillen.

2012 --- In het weekeinde van 11-12 februari is Mary-Ann Hoofd Coach van toernooiwinnaar Team Black, één van de vijf combinatieploegen van Jong Oranje Rood/Wit die deelnemen aan het 3e Donnay/Right To Play Future Stars Tournament in Amsterdam.
2011 --- In het weekeinde van 14-16 januari is Mary-Ann Hoofd Coach van Team Blue, één van de vier ploegen van het Jong Oranje Rood Softbal Team die deelnemen aan de Internationale Indoor Cup in Schiedam. Tijdens dat toernooi wordt ze geassisteerd door Letticia Horstman --- Op 30 januari maakt Mary-Ann haar comeback als één van de coaches van een nationale jeugdploeg, want dan wordt ze de Assistent Coach van Jong Oranje Wit --- In het weekeinde van 12-13 februari is Mary-Ann Hoofd Coach van Team Blue, één van de vier ploegen van het Jong Oranje Wit Softbal Team die deelnemen aan het Right To Play Future Stars Tournament in Amsterdam --- In augustus maakt ze deel uit van de coachingstaf van Jong Oranje Wit dat de titel pakt op het Europees Cadetten Kampioenschap in België.
2009 --- In haar eerste jaar terug als clubcoach is Mary-Ann Hoofd Coach van Gryphons, dat helaas degradeert naar de Eerste Klasse. Na afloop van het seizoen stopt Mary-Ann als coach.
2008 --- In haar vierde jaar als één van de coaches van het Nederlandse Softbal Team reist ze tweemaal met de ploeg naar het Amerikaanse continent voor een maandlange voorbereiding op de Olympische Spelen --- In de eerste Amerikaanse trip gaat de ploeg naar California en Hawaii, in de tweede Amerikaanse tour speelt de ploeg tegen professionele teams uit de National Pro Fastpitch (NPF) in Pennsylvania, Illinois en Ohio --- Hierna worden drie wedstrijden gespeeld tijdens de Holland Tour, die wordt gevolgd door de bekendmaking van het Olympische roster op 14 juli --- De Japan Tour, met deelname aan het Tri-Nation Tournament, volgt en daarna neemt Mary-Ann deel aan haar eerste Olympische Spelen --- In dit jaar deelt Mary-Ann Hatt de coaching op het eerste honk met Rob Walgien, maar coached ook vanuit de dug-out, waarbij ze de gegevens bijhoudt van de speelsters en de werpsters --- In oktober wordt Mary-Ann Hoofd Coach van het in de Hoofdklasse uitkomende Gryphons, waardoor ze in 2009 terugkeert naar clubcoaching.
2007 --- Als lid van de coachingstaf van het Nederlands Softbal Team neemt Mary-Ann deel aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat door Oranje wordt gewonnen, resulterend in plaatsing voor de Olympische SPelen van Peking.
2005 - 2006 --- In deze twee seizoenen bij Euro Stars eindigt de ploeg op de zesde plaats --- In januari 2005 wordt Mary-Ann één van de coaches van het Nederlands Softbal Team.
2004 --- Mary-Ann keert als coach terug in de Hoofdklasse met Euro Stars, dat een jaar eerder promoveerde naar de hoogste afdeling. De ploeg eindigt op de vijfde plaats.
2002-2003 --- In deze twee jaren is Coach Hatt de Hoofd Coach van de Belgische nationale ploeg en neemt met dit team deel aan het Europees Kampioenschap en Olympisch Kwalificatie Toernooi, beide in Italië --- In 2003 leidt ze Euro Stars naar het kampioenschap in de Eerste Klasse en promoveert naar de Hoofdklasse.
2001 --- Na gecoached te hebben bij TYBB in de Hoofdklasse in het voorgaande jaar assisteert Mary-Ann dit jaar opnieuw coach Nol Houtkamp, die de Hoofd Coach is van het Belgische nationale softbalteam. De Belgische ploeg neemt dit jaar deel aan het Europees Kampioenschap in Italië.
1999 --- Bij Twins leidt Mary-Ann de ploeg opnieuw naar de play-offs --- In Praag (Tsjechië) bereikt Twins de finale van het toernooi om de Europa Cup --- Ook dit jaar is Mary-Ann de Bench Coach van het nationale team van België, dat sinds 1998 onder leiding staat van voormalig Oranje-bondscoach Nol Houtkamp.
1998 --- Mary-Ann neemt de taak van Hoofd Coach over bij Twins en maakt op die positie haar debuut op het hoogste niveau. De ploeg eindigt op de tweede plaats in de reguliere competitie en bereikt de play-offs.
1997 --- Na het afsluiten van haar loopbaan als speelster in het voorgaande jaar maakt Mary-Ann haar coachingdebuut in de Hoofdklasse, want ze is Assistent Coach van Johan Kluijskens bij Sparks, dat de play-offs bereikt.
1996 --- Haar laatste seizoen in de Hoofdklasse is ook haar beste, want ze heeft 'career-highs' met 19 punten, 12 RBI's, 27 honkslagen en een .281 slaggemiddelde.
1995 --- In de competitie komt Mary-Ann tot tien binnengeslagen punten.
1994 --- In dit jaar neemt Mary-Ann met het Nederlands Softbal Team deel aan een trip naar Nieuw-Zeeland.
1993 --- Mary-Ann plays speelt in haar laatste seizoen bij HCAW en besluit het volgende seizoen bij Sparks te gaan spelen.
1992 --- Nu als speelster van HCAW heeft Mary-Ann tien RBI's.
1991 --- Mary-Ann speelt in haar laatste seizoen bij de club in Haarlem, die vanaf dit jaar Sparks heet.
1990 --- Mary-Ann slaat 14 honkslagen en scoort vier punten in de competitie als speelster van HHC.
1988 --- Mary-Ann speelt in haar eerste seizoen voor HHC in Haarlem, de club die in 1991 wordt hernoemd in Sparks, scoort 10 runs en steelt vijf honken.
1987 --- Mary-Ann debuteert in de Hoofdklasse als speelster van ADO in Den Haag en komt tot 21 honkslagen.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 5 juli 2014
Copyright Photos © 2008-2014 Bart van Leersum (bovenste head shot), Marco Stoovelaar (2e, 4e head shot/actiefoto), Ron Wicklert (3e head shot) / Franco Bagattini - www.fastpitch.it (onderste head shot).
Copyright Site © 2008-2014 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.