Jong Oranje Wit Softbal Team

biografie

Wie is Wie?

home | roster & staf 2014 | programma 2014 | archief | historie | media | links | JO Wit: home | Ned. A-Team: home
Marjan Smit - Hoofd CoachFunctieFlex Coach
Nederlands A-team1999 - 2008 (als speelster)
Interlands A-team90 (als speelster)
Jong Oranje Roodokt. 2009 - okt. 2010 (Coach); nov. 2013-heden (Hoofd Coach)
Interlands Jong Oranje Rood6 (als Coach)
Jong Oranje Wit2010 (Coach); okt.2010 - huidig (Hoofd Coach)
Interlands Jong Oranje Wit10 (als Hoofd Coach)


Clubs / Teams als Speelster
Jeka (Breda, 1985-1994)
Twins (Oosterhout, 1995-2000; 2004-2008)
Zwijndrecht (Zwijndrecht, 2001-2003)
(Hoofdklasse: 1995-2009)

als Coach
Nationale Teams
FC Jong Oranje Rood (okt. 2009-okt. 2010)
HC Jong Oranje Wit (okt. 2010-huidig)
(FC = Flex Coach)

Marjan's pagina als Speelster

...Toernooien deelgenomen...
als Speelster

met Twins
Europa Cup
1995 (Antwerpen, BelgiŽ)
Cup Winners Cup
1997 (Oosterhout, Nederland), 1999 (Praag, TsjechiŽ)
Internationaal Mastenbroek Toernooi
2000, 2006, 2007, 2008 (Enschede, Nederland)
International Indoor Cup
2004, 2006, 2007, 2008 (Schiedam, Nederland)

met Zwijndrecht
Internationaal Mastenbroek Toernooi
2001, 2002, 2003 (Enschede, Nederland)
International Indoor Cup
2003 (Schiedam, Nederland)

met Brasschaat Braves
2009 - Cup Winners Cup (Parma, ItaliŽ) (pick-up player)

met Nederlands Softbal Team
1999 - Qantas Four Nations Tournament (Canberra, AustraliŽ)
Challenge Series vs. AustraliŽ (verschillende locaties, Nederland)
Haarlemse Softbal Week (Haarlem, Nederland)
Olympisch Kwalificatie Toernooi (Parma, ItaliŽ)
Europees Kampioenschap (Antwerpen, BelgiŽ)
2000 - Torneo di Parma (Parma, ItaliŽ)
Internationaal Jan van Bakel Toernooi (Haarlem, Nederland)
2002 - Internationaal Jan van Bakel Toernooi (Haarlem, Nederland)
Wereldkampioenschap (Saskatoon, Saskatchewan, Canada)
2003 - Hillenbrand Invitational Tournament (Tempe, Arizona, USA)
Internationaal Jan van Bakel Toernooi (Haarlem, Nederland)
Olympisch Kwalificatie Toernooi (Macerata/Cupramontana, ItaliŽ)
Europees Kampioenschap (Caronno Pertusella/Saronno, ItaliŽ)
2004 - Coppa BSC Legnano Amga Tournament (Legnano, ItaliŽ)
Torneo Internationale Softball Cittŗ di Legnano (Legnano, ItaliŽ)
5-game series vs. Griekenland (Almere/Bussum/Santpoort/Haarlem, Ned.)
ISF Prague Cup (Praag, TsjechiŽ)
World University Games (Plant City, Florida, USA)
2005 - Canada Cup (Surrey, Canada)
Europees Kampioenschap (Praag, TsjechiŽ)
2006 - Canada Cup (Surrey, Canada)
Wereldkampioenschap (Peking, China)
Japan Cup (Yokohama, Japan)
2007 - Australia Test Series (Enschede/Oosterhout/Haarlem, Nederland)
Europees Kampioenschap (Amsterdam, Nederland)
Olympisch Kwalificatie Toernooi (Ronchi/Castions/Staranzano, ItaliŽ)
2008 - Amerika Tour I (California/Hawaii, USA)
Amerika (NPF) Tour II (Pennsylvania/Illinois/Ohio, USA)
Holland Tour (Santpoort/Groningen/Oldenzaal, Nederland)
Tri-Nation Exhibition Series (Sendai, Japan)
Olympische Spelen (Peking, China)


als Coach

met Nederlands Softbal Team
2010 - HC/FC International Indoor Cup (Team White) (Schiedam, Ned.)

met Jong Oranje Rood
2010 - HC/FC Right To Play Future Stars Tournament (Team White) (Amsterdam, Ned.)
CO Apeldoorn Softball Series (Apeldoorn, Nederland)
CO Europees Kampioenschap Junioren (Wenen, Oostenrijk)
2012 - HC International Indoor Cup (Team Rood) (Schiedam, Nederland)

met Jong Oranje Wit
2010 - HC/FC Right To Play Future Stars Tournament (Team White) (Amsterdam, Ned.)
2011 - HC Amsterdam Canals Softball Series (Amsterdam, Ned.)
HC Europees Kampioenschap Cadetten (Deurne, BelgiŽ)
HC Future Stars Tournament (Team Purple) (Amsterdam, Ned.)(Rood/Wit)
2013 - HC Future Stars Tournament (Team Blue) (Amsterdam, Ned.) (Red/White)

(HC = Hoofd Coach / FC = Flex Coach / CO = Coach)

...Prijzen...
2002 - Meeste Gestolen Honken, Hoofdklasse
2006 - Meest Waardevolle Speelster, International Indoor Cup
Loopbaan
In oktober 2009 is voormalig infielder/outfielder Marjan Smit (die op 29 september jarig is) ťťn van de vijf oud-internationals die worden benoemd tot zogenaamde Flex Coach, samen met Marloes Fellinger, Nathalie Franssen, Sandra Gouverneur en Maaike Zijlstra. Helaas moest Marloes zich kort daarna terugtrekken, omdat ze het coachen niet kon combineren met haar werk. De Flex Coaches, waarbij 'flex' staat voor 'flexibel', namen verschillende coach-activiteiten voor hun rekening bij de nationale jeugdploegen, maar assisteerden ook Hoofd Coach Craig Montvidas bij het Nederlands Softbal Team. De Flex Coaches worden geÔntroduceerd tijdens een bijeenkomst van de 27 speelsters in de voorlopige selectie van Jong Oranje op 8 november.

In 2010 maakt Marjan haar coachingdebuut tijdens de International Indoor Cup in Schiedam, dat kort erna wordt gevolgd door het Right To Play Future Stars Tournament in Amsterdam. Daarna is ze ťťn van de coaches van het Jong Oranje Rood Team, dat in 2010 deelneemt aan de Hoofdklasse-competitie en wordt vervolgens de Assistent Coach van Jong Oranje dat deelneemt een het Europees Junioren Kampioenschap in Wenen (Oostenrijk). Het evenement in teleurstellend voor Oranje, want het raakt de titel kwijt en mist kwalificatie voor het Wereldkampioenschap van 2011 in Zuid-Afrika. In oktober 2010 wordt Marjan benoemd tot Hoofd Coach van Jong Oranje Wit, met wie ze in 2011 deelneemt aan het Europees Kampioenschap Cadetten in BelgiŽ waar de titel wordt gepakt.

Gewoon omdat ze de sport leuk vond begint Marjan in 1985 met softbal als ze elf jaar is. Haar eerste club is Jeka in Breda. Na daar negen jaar te hebben gespeeld besluit Marjan te gaan spelen voor Twins in Oosterhout waar ze in 1995 haar debuut maakt in de Hoofdklasse. Marjan speelde elf seizoenen voor Twins, maar verdeelde dat over twee verschillende periodes. Na haar eerste zes seizoenen bij Twins speelde Marjan drie jaar voor Zwijndrecht (dat eveneens in de Hoofdklasse uitkwam), maar keerde toen terug naar Oosterhout om nog vijf seizoenen toe te voegen bij Twins. Na 14 seizoenen in de Hoofdklasse, waarin ze verschillende posities innam in zowel het infield als het outfield, zette Marjan na afloop van het seizoen 2008 een punt achter haar loopbaan op zowel het hoogste niveau als het Nederlands Softbal Team, maar speelde in 2009 nog ťťn jaar in BelgiŽ waar ze uitkwam voor Brasschaat Braves, met wie ze deelnam aan het toernooi om de Cup Winners Cup in ItaliŽ.

In 1999, als Craig Montvidas bezig is aan zijn laatste seizoen in zijn eerste periode als Hoofd Coach van het Nederlands Softbal Team, wordt Marjan voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg. In haar eerste jaar in Oranje neemt ze gelijk deel aan vijf verschillende evenementen en reist met de ploeg naar AustraliŽ, ItaliŽ en BelgiŽ. Ze debuteert tijdens het Qantas Tournament in de Australische hoofdstad Canberra en sluit haar eerste seizoen af met deelname aan het Europees Kampioenschap in Antwerpen (BelgiŽ).

In 2002 neemt Marjan deel aan haar eerste van haar twee Wereldkampioenschappen. Na deelgenomen te hebben aan drie Olympische Kwalificatie Toernooien maakt Marjan haar Olympische debuut tijdens de Spelen van 2008 in Peking (China). De Spelen zijn haar 31ste en laatste internationale toernooi met de nationale ploeg, waarin ze uitkwam in 90 officiŽle interlandwedstrijden.

Marjan's favoriete softbalster is de Australische international Natalie Ward, terwijl haar favoriete eten Mexicaans is. Ze zou graag een keer willen dineren met Koningin Beatrix en zou waarschijnlijk aan judo hebben gedaan wanneer ze niet had gesoftbald. Marjan noemt Jude Law haar favoriete acteur en Julia Roberts haar favoriete actrice. Ze houdt van allerlei soorten muziek, vindt Sting haar faviete zanger en Anouk en Alicia Keys haar favoriete zangeressen.

2012 --- In het weekeinde van 13-15 januari is Marjan Hoofd Coach van Team Rood, ťťn van de twee ploegen van Jong Oranje Rood, die deelneemt aan de International Indoor Cup in Schiedam. Marjan coacht alleen op de tweede speeldag als vervangster van Mireille Gill'ard, die op die dag niet bij de ploeg kan zijn --- In het weekeinde van 11-12 februari is Marjan Hoofd Coach van Team Purple, ťťn van de vijf combinatieploegen van Jong Oranje Rood/Wit die deelnemen aan het 3e Donnay/Right To Play Future Stars Tournament in Amsterdam.
2011 --- In augustus is Marjan Hoofd Coach van Jong Oranje Wit dat de titel pakt op het Europees Kampioenschap voor Cadetten in BelgiŽ.
2010 --- In januari maakt Marjan haar coaching-debuut bij de Nationale Ploeg (als coach van Team Orange) tijdens de International Indoor Cup in Schiedam (Nederland) en eindigt met haar ploeg op de eerste plaats --- Een maand later leidt Marjan Team White (Jong Oranje) naar de eerste plaats in het Right To Play Future Stars Tournament in Amsterdam --- In juli maakt Marjan deel uit van de coachingstaf van Jong Oranje, dat deelneemt aan het Europees Kampioenschap Junioren in Wenen (Oostenrijk) --- In oktober wordt Marjan benoemd tot Hoofd Coach van Jong Oranje Wit voor het seizoen 2011.
2009 --- Dit seizoen speelt Marjan voor Brasschaat Braves in BelgiŽ en neemt met deze ploeg deel aan het toernooi om de Cup Winners Cup in Parma (ItaliŽ) --- Na afloop van seizoen zet Marjan een punt achter haar actieve loopbaan --- In oktober is Marjan ťťn van de vijf oud-internationals die wordt benoemd tot zogenaamde Flex Coach bij de Nederlandse Softbal Teams; de vijf worden geÔntroduceerd op 8 november.
2008 --- Marjan slaat 2-uit-2 en scoort eenmaal op 26 februari in de wedstrijd vs. the University of California at Berkeley tijdens de eerste Amerika Tour van het Nederlands Softbal Team, die deel uitmaakt van de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Peking --- Op 29 mei registreert Marjan de eerste honkslag van Oranje tegen een professionele ploeg, want ze slaat 1-uit-2 in de openingswedstrijd van de tweede Amerika Trip vs. Philadelphia Force --- Na afloop van de Holland Tour wordt Marjan op 14 juli opgenomen in de selectie voor de Olympische Spelen in Peking --- Op 26 juli slaat Marjan ťťn van de drie Nederlandse honkslagen vs. Japan, de tweede wedstrijd van het Tri-Nations Tournament tijdens de Japan Tour --- Op 12 augustus maakt Marjan haar Olympische debuut als ze deelneemt aan de openingswedstrijd van de Olympische Spelen vs. China als pinch-runner en een punt scoort --- Twee dagen later slaat ze 1-uit-3 en maakt een fraaie vangbal in het linksveld in de 3-0 nederlaag vs. Japan --- Op 18 augustus slaat Marjan 1-uit-2 en maakt een 'wedstrijdreddende' vangbal als linksveldster in de 4-2 overwinning vs. Taiwan in de laatste wedstrijd van de Spelen, die ook de laatste is in haar internationale loopbaan, want ze neemt afscheid als international --- In het reguliere seizoen slaat Marjan .291 voor Twins, scoort 17 punten en heeft 10 binnengeslagen punten en na afloop van de play-offs sluit ze haar actieve loopbaan af en stopt.
2007 --- Op 28 mei slaat Marjan 1-uit-2, scoort een punt en heeft twee RBI's in de 15-0 winst op Griekenland tijdens het Europees Kampioenschap in Amsterdam --- De volgende dag bereikt ze driemaal het honk, scoort twee keer en heeft ťťn RBI in de 12-3 winst vs. Duitsland --- In de wedstrijd tegen Groot-BrittanniŽ, op 31 mei, slaat Marjan een punt binnen in de 3-0 overwinning --- In de finale van het EK, op 2 juni, slaat Marjan een 3-run homerun tegen ItaliŽ, maar Oranje trekt met 9-3 aan het kortste einde --- Op 16 juni slaat Marjan 2-uit-3 in de 9-6 winst tegen TsjechiŽ, waardoor de finale wordt bereikt van het Olympische Kwalificatie Toernooi in ItaliŽ, die door Nederland met 3-2 wordt gewonnen, waardoor de ploeg zich plaatst voor de Olympische Spelen in Peking --- In het reguliere seizoen heeft Marjan 11 binnengeslagen punten.
2006 --- In het seizoen, bij Twins, heeft Marjan met .343 het hoogste slaggemiddelde en scoort met 23 de meeste punten in haar loopbaan en staat daarmee op de tweede plaats achter teamgenoot Daisy de Peinder.
2005 --- In de competitie scoort ze 18 punten en heeft ze 15 RBI's.
2004 --- In haar eerste jaar terug bij Twins slaat Marjan .327 en scoort 20 punten.
2003 --- In haar laatste seizoen bij Zwijndrecht scoort ze 19 punten en heeft 14 RBI's.
2002 --- Spelend voor Zwijndrecht scoort Marjan 22 punten en voert de Hoofdklasse aan met zeven gestolen honken.
1999 --- Marjan debuteert in het Nederlands Softbal Team tijdens het Qantas Four Nations Tournament in AustraliŽ --- In Praag (TsjechiŽ) bereikt Marjan met Twins de finale van het toernooi om de Cup Winners Cup, maar eindigt daar op de tweede plaats.
1998 --- In de competitie voert Marjan haar slaggemiddelde op naar .263 en scoort 12 punten.
1997 --- Marjan scoort 13 punten voor Twins, dat dit jaar op de derde plaats eindigt in het toernooi om de Cup Winners Cup, dat wordt gehouden op het thuisveld in Oosterhout.
1995 --- Marjan maakt haar debuut in de Hoofdklasse als speelster van Twins in Oosterhout, bij wie ze aan 16 wedstrijden deelneemt.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 5 juli 2014
Copyright Foto's © 2008-2014 Bart van Leersum (bovenste 2 head shots), Marco Stoovelaar (3e head shot/actiesfoto's) / Ron Wicklert (4e head shot).
Copyright Site © 2008-2014 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.