Jong Oranje Wit Softbal Team

biografie

Wie is Wie?

home | roster & staf 2013 | programma 2013 | archief | historie | media | links | JO Rood | JO Wit
Marco Molleman - Team Manager (okt.2010-apr.2011)FunctieTeam Manager
Jong Oranje Witoktober 2010 - april 2011 (als Team Manager)
Interlands Jong Oranje Wit0 (als Team Manager)
Jong Oranje (Rood)1991-1992 (als Regiocoach)
Interlands Jong Oranje (Rood)0 (als Regiocoach)
Ned. Juveniles Team2008-2009 (als Field Manager)
Interlands Ned. Juveniles Team8 (als Field Manager)


Clubs / Teams als Speler
Haarlem Nicols (honkbal)
SC Haarlem (honkbal)
Sparks Haarlem (honkbal)
Kennemerland (voetbal)

als Coach (softbal)
Clubteams
C / HC Kinheim Junioren (Haarlem, 1980)
HC Giants Diemen-1 (Diemen)
HC Giants Diemen Junioren (Diemen)
HC DVH (Amstelveen, 1986)
AC Onze Gezellen (Haarlem, 1987-1989) (*)
HC RCH (Heemstede, 1990-1991)
HC Onze Gezellen Junioren (Haarlem, 1995)
HC Onze Gezellen-2 (Haarlem, 1996)
AC Onze Gezellen-1 (Haarlem, 2005)
AC Terrasvogels (Santpoort, 2005-2007) (*)
HC Terrasvogels (Santpoort, 2013-huidig) (*)
(*) - Hoofdklasse
Nationale Teams
C Regiostaf Jong Oranje (1991-1992)
MGR Nederlands Juveniles Team (2007-2008)
TM Jong Oranje Wit (okt. 2010-apr. 2011)
(HC = Hoofd Coach / MGR = Field Manager
C = Coach / AC = Assistent Coach; TM = Team Manager)

...Toernooien deelgenomen...
als Coach

met Onze Gezellen Junioren
1995 - HC Nederlands Kampioenschap Junioren

met Terrasvogels
2006 - AC Cup Winners Cup (Saronno, Italië)

met Rayonteam Amsterdam
1985 - HC Nederlands Kampioenschap Regioteams

met Nederlands Juveniles Team
2008 - MGR Intern. Oldenzaalse Softball Week (Oldenzaal, Nederland)
MGR Europees Kampioenschap Cadetten (Praag, Tsjechië)
2009 - MGR Intern. Oldenzaalse Softball Week (Oldenzaal, Nederland)
MGR Lisa Fernandez Challenge (Hamburg, Duitsland)

met Jong Oranje Softbal
1991 - AC Apeldoorn Softball Series (Apeldoorn, Nederland)
1992 - AC Apeldoorn Softball Series (Apeldoorn, Nederland)

met Jong Oranje Wit Softbal Team
2011 - TM Right To Play Future Stars Tournament (Amsterdam, Ned.)
(HC = Head Coach / MGR = Field Manager / AC = Assistent Coach / TM = Team Manager)

Loopbaan
In oktober 2010 wordt Marco Molleman (die op 23 juni jarig is) de Team Manager van het Jong Oranje Wit Team. Het is niet de eerste keer dat Marco bij de national jeugdsoftbalploegen betrokken is, want eerder was hij vier jaar één van de coaches. In april 2011 besluit Marco om persoonlijke redenen te stoppen als Team Manager van Jong Oranje Wit en wordt later opgevolgd door Vera Van De Ven.
In november 2012 wordt Marco benoemd tot Hoofd Coach van Terrasvogels en zal in 2013 in die positie debuteren in de Hoofdklasse.

Omdat zijn vader Jan in de jaren vijftig en zestig honkbalt bij EDO, EHS en Haarlem Nicols, wil Marco zelf ook honkballen bij Nicols. En zo begint Marco, die op dat moment ook voetbalt bij Kennemerland, zijn honkballoopbaan. Na een paar jaar gaat hij spelen bij SC Haarlem, dat later opgaat in Sparks Haarlem.

Maar op jonge leeftijd (,,Ik was geen briljante honkballer'') komt Marco in aanraking met softbal als hij op 17-jarige leeftijd door een vriend wordt gevraagd hem te assisteren bij het junioren-B softbalteam van Kinheim. ,,Ik had geen idee wat ik moest doen, maar het leek me wel leuk'', aldus Marco, die korte tijd later Hoofd Coach wordt en het jaar afsluit met een kampioenschap. Bij Kinheim krijgt hij de mogelijkheid de coachcursus te volgen en een jaar later haalt hij zijn coachdiploma.

In de zomer van 1982 verblijft Marco Molleman als jeugdleider/zweminstructeur een aantal maanden in Camp Mendocino (California, USA), waarna hij gaat studeren in Amsterdam. In die periode woont hij in Diemen, dicht bij het speelveld van de niet meer bestaande vereniging Giants Diemen. En het duurt dan ook niet lang, voordat hij bij Giants coach wordt van zowel het eerste dames softbalteam in de Eerste Klasse als het junioren softbalteam.

Zijn coach-loopbaan komt hierna in een stroomversnelling, want hij krijgt ook de leiding over het Amsterdams junioren softbalteam en wordt coach van het Amstelveense DVH. Als coach van DVH komt hij Hannie Joosten, klasgenoot tijdens de coachopleiding tegen, die op dat moment coach is bij het Amsterdamse De Meteoor. Kort hierna (1987) wordt Marco Assistent Coach van Hannie bij Onze Gezellen, dat uitkomt in de Hoofdklasse. Bij Onze Gezellen is hij daarna ook twee jaar de assistent van Don Wedman, die in 1985-1986 Hoofd Coach en in 1994-1996 Assistent Coach is van het Nederlands Softbal Team. Vervolgens maakt hij twee jaar (1991-1992) deel uit van de regionale coachingstaf van Jong Oranje, maar wordt ook coach van RCH in Heemstede, met wie hij van de Tweede naar de Eerste Klasse promoveert.

In 1995 wordt hij landskampioen met het juniorenteam van Onze Gezellen, maar nadat hij een jaar later het tweede team van het Haarlemse Onze Gezellen onder zijn hoede heeft gehad neemt Marco enige jaren afstand van coaching. Maar hij blijft wel degelijk betrokken bij het softbal, want in de periode 1991-1999 maakt Marco deel uit van het organisatie-comité van de Haarlemse Softbal Week, het internationale (tweejaarlijkse) evenement dat uitgroeit naar een hoogstand toernooi met deelname van ondermeer de nationale ploegen van de USA, Canada, Italië en China. Daarnaast is Marco organisatorisch actief bij Onze Gezellen en wordt de coördinator van de technische commissie softbal van deze vereniging, iets wat hij nog altijd is.

Maar in 2005 keert hij toch ook weer terug in het coachvak. Hij wordt wederom Assistent Coach van Onze Gezellen, dat dan uitkomt in de Eerste Klasse. Tegen het einde van dat seizoen wordt hij één van de coaches bij het Santpoortse Terrasvogels, waar hij een jaar later de assistent is van de Amerikaan Darwin Tolzin, met wie hij de Holland Series bereikt en deelneemt aan het toernooi om de Europese Cup Winners Cup in het Italiaanse Saronno. Tolzin maakt in 2007 als Pitching Coach deel uit van de coachingstaf van het Nederlands Softbal Team.

Na in 1991 en 1992 deel uitgemaakt te hebben van de regionale coachingstaf van Jong Oranje keert Marco in 2008 terug bij een nationale jeugdploeg. Hij wordt de Field Manager van het Nederlands Team onder de 14 jaar ('juveniles', oftewel pupillen), met wie hij in 2008 Europees kampioen wordt in Tsjechië. In 2010 is Marco coach van het topklasse Cadettenteam van Onze Gezellen.

Marco Molleman volgde een lerarenopleiding Engels en geschiedenis en komt dan in aanraking met onderwijskunde en ontwikkelingspsychologie. Later volgt hij veel management-trainingen en -opleidingen. In 2003 start hij met de opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) (een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering, ontwikkeld in de jaren zeventig aan de University of California at Santa Cruz) in combinatie met andere opleidingen. Marco volgt vier jaar lang de opleiding NLP, waarna hij in mei 2010 zijn Post-HBO studie afsluit en zichzelf een 'gecertificeerd professioneel coach' mag noemen. Een maand later begint hij met een eigen bedrijfje, Unwired Coaching, waarin hij actief is in mentale coaching en training voor sporters en coaches.

En dan nu de favorieten van Marco, die zelf uitleg geeft. Zijn favoriete film is Field of Dreams. ,,Een prachtige film over het in vervulling gaan van je dromen: ''If you build it, they will come'', zegt Marco. Jack Nicholson, Bill Murray (,,en Shrek natuurlijk...'') zijn Marco's favoriete acteurs en Helen Mirren, Andie McDowell en Hilary Swank zijn favoriete actrices.

Favoriete TV-programma?
Marco: ,,Dat heb ik eigenlijk niet. Ik kijk het liefst naar documentaires (over sport) en films die ergens, zoals bijvoorbeeld Coach Carter en Saving Private Ryan, of helemaal nergens over gaan, zoals Monty Python en de films van regisseur Kevin Smith.''

Wie zou hij het liefst ontmoeten?
Marco: ,,Poeh, dat zijn er een heleboel. Ik zou wel eens twee weken met Terry Francona, de Manager van de Boston Red Sox, willen meelopen om te zien hoe hij zijn team aanstuurt.''
En met welke drie personen zou hij willen dineren?
,,Nelson Mandela, George Lucas en Barack Obama natuurlijk! Dat worden dan wel twee etentjes: mijn vriendin is erbij wanneer ik met Mandela en Obama tafel, en mijn zoons zijn er natuurlijk bij wanneer we bij George Lucas op Skywalker Ranch langsgaan'', doelt Marco op het complex van de regisseur/producer van de befaamde Star Wars-films. Ter info: Marco deelt zijn passie voor Star Wars overigens met de andere Marco in de Oranje-staf, Media Officer Marco Stoovelaar. En nu we het over eten hebben, voor Indonesisch eten kan Marco op elk moment van de dag wakker worden gemaakt.

Marco's favoriete honkballer is zijn neef Jelle Kroft. ,,Hij heeft met veel inzet en doorzettingsvermogen heel veel bereikt en dat vind ik mooi om te zien'', aldus Marco.
Zijn favoriete softbalster? Marco: ,,Die kan ik niet noemen, want die zit in de huidige groep van Jong Oranje Wit. Buiten die groep kan ik heel erg genieten van bijvoorbeeld Linda Hoenderdos en Jessica Mendoza. De passie en de toewijding die deze speelsters aan de dag leggen wil je graag in iedere softbalster zien.''

2012 --- In november wordt Marco benoemd tot Hoofd Coach van het in de Hoofdklasse uitkomende Terrasvogels.
2011 --- In april besluit Marco om persoonlijke redenen te stoppen als Team Manager van Jong Oranje Wit.
2010 --- In oktober wordt Marco benoemd tot Team Manager van Jong Oranje Wit.
2008 --- Marco is de Field Manager van het Nederlands Juveniles Team, dat in Praag Europees kampioen wordt.
2007 --- Ook dit jaar is Marco enige tijd één van de coaches van Terrasvogels.
2006 --- Dit seizoen is Marco Assistent Coach van Terrasvogels, dat de Holland Series bereikt en deelneemt aan een Europa Cup-toernooi.
2005 --- Na onderbreking van een paar jaar keert Marco terug in het coachvak en wordt Assistent Coach bij Eerste Klasser Onze Gezellen --- Aan het einde van het seizoen staat hij nog een paar wedstrijden in coachvak bij Hoofdklasser Terrasvogels.
1995 --- Het junioren softbalteam van Onze Gezellen wordt onder leiding van Marco landskampioen.
1991-1992 --- Marco is één van de regiocoaches van het Jong Oranje Softbal Team.
1991-1999 --- In deze periode maakt Marco deel uit van het organisatie-comité van de Haarlemse Softbal Week.
1987 --- Als Assistent Coach van het softbalteam van Onze Gezellen debuteert Marco als coach in de Hoofdklasse.
1982 --- Dit jaar verblijft Marco een aantal maanden als jeugdleider/zweminstructeur in Camp Mendocino (California, USA).
1980 --- Marco maakt zijn debuut als coach als hij actief is bij het junioren softbalteam van Kinheim, dat dit jaar kampioen wordt.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 15 februari 2013
Copyright Foto's © 2008-2013 Bart van Leersum (head shot) / Marco Stoovelaar (2e head shot/actiefoto's).
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Nederlandse Softbal Teams. All Rights Reserved.