Jong Oranje Wit Softbal Team

biografie

Wie is Wie?

home | roster & staf 2013 | programma 2013 | archief | historie | media | links | JO Rood: home | Ned. A-Team: home
Judith van Kampen - Pitching Coach (2011)

FunctiePitching Coach
Nederlands A-team2001 - 2008 (als speelster)
Interlands A-team53 (als speelster)
Jong Oranje Witoktober 2010 - oktober 2011 (als Pitching Coach)
Interlands Jong Oranje Wit10 (als Pitching Coach)


Clubs / Teams als Speelster
Hoofddorp Pioniers (Hoofddorp, 1993-1998)
HCAW (Bussum, 1999-2002)
Terrasvogels (Santpoort, 2003-2007)
Univ. of Nevada at Reno (Reno, Nevada, USA, 2002-2005)
Sparks Haarlem (Haarlem, 2008)
DSS (Haarlem, 2009-2010)
(Hoofdklasse: 1999-2008; 2010)

als Coach
Nationale Teams
PC Jong Oranje Wit (oktober 2010-huidig)
(PC = Pitching Coach)

Judith's pagina als Speelster

...Toernooien deelgenomen...
als Speelster

met HCAW
1999 - Europa Cup (Bussum, Nederland)

met Terrasvogels
Europa Cup
2005 (Macerata, ItaliŽ)
Cup Winners Cup
2003 (Valencia, Spanje), 2004 (Moskou, Rusland)
2006 (Caronno Pertussela, ItaliŽ), 2007 (Praag, TsjechiŽ)
International Indoor Cup
2005, 2006 (Schiedam, Nederland)
Internationaal Mastenbroek Toernooi
2006, 2007 (Enschede, Nederland)

met Sparks Haarlem
2008 - Intern. Mastenbroek Toernooi (Enschede, Nederland)
Cup Winners Cup (Bollate, ItaliŽ)

met Nederlands Softbal Team
2001 - Internationaal Jan van Bakel Toernooi (Haarlem, Nederland)
Canada Cup (Surrey, Canada)
Three Nations Cup (Canada)
Europees Kampioenschap (Praag, TsjechiŽ)
2002 Wereldkampioenschap (Saskatoon, Canada)
2003 - Olympisch Kwalificatie Toernooi (Macerata/Cupramontana, ItaliŽ)
Europees Kampioenschap (Caronno Pertusella/Saronno, ItaliŽ)
2004 - 5-game series vs. Griekenland (Almere/Bussum/Santpoort/Haarlem, Ned.)
ISF Prague Cup (Praag, TsjechiŽ)
World University Games (Plant City, Florida, USA)
2005 - Canada Cup (Surrey, Canada)
Europees Kampioenschap (Praag, TsjechiŽ)
2006 - Canada Cup (Surrey, Canada)
Wereldkampioenschap (Peking, China)
Japan Cup (Yokohama, Japan)
2007 - Australia Test Series (Enschede/Oosterhout/Haarlem, Nederland)
Olympisch Kwalificatie Toernooi (Ronchi/Castions/Staranzano, ItaliŽ)
2008 - American Tour I (California/Hawaii, USA)
American (NPF) Tour II (Pennsylvania/Illinois/Ohio, USA)
Holland Tour (Santpoort/Groningen/Oldenzaal, Nederland)
Tri-Nation Exhibition Series (Sendai, Japan)
Olympische Spelen (Peking, China)

met Oud-Internationals
2009 - Holland Tour (Zoetermeer, Nederland)


als Coach

met Jong Oranje Wit
2011 - PC Amsterdam Canals Softball Series (Amsterdam, Ned.)
PC Europees Kampioenschap Cadetten (Deurne, BelgiŽ)

(PC = Pitching Coach)

...Prijzen...
2003 - Pitcher of the Week, Western Athletic Conference (USA)
2006 - Nominatie Beste Pitcher, Hoofdklasse
2007 - Nominatie Beste Pitcher, Hoofdklasse
2009 - Lid van Verdienste KNBSB
Loopbaan
In oktober 2010 werd oud-werpster Judith van Kampen (die op 21 december jarig is) toegevoegd aan de coachingstaf van de Jong Oranje Teams en werd aangsteld als Pitching Coach van Jong Oranje Wit, dat in 2011 deelneemt aan het Europees Kampioenschap Cadetten in het Belgische Deurne. In die positie assisteert Judith Marjan Smit, die in oktober 2010 werd benoemd tot Hoofd Coach van deze ploeg.

In augustus 2011 is Judith de Pitching Coach van Jong Oranje Wit, dat de Europese titel verovert op het Europees Cadetten Kampioenschap in BelgiŽ. Twee maanden later moet ze noodgedwongen stoppen, omdat de positie niet langer te combineren is met haar werk.

Omdat haar broer Michiel honkbalde gaat Judith in 1993 softballen toen ze 14 jaar was en begint met spelen bij Hoofddorp Pioniers.

Na afloop van het seizoen 1998 gaat Judith van Pioniers naar HCAW in Bussum, waar ze in 1999 debuteert in de Hoofdklasse. In haar eerste Hoofdklasse-seizoen neemt Judith ook gelijk deel aan het Europa Cup Toernooi, dat dan in eigen land wordt gehouden.

Twee jaar later, in 2001, debuteert de werpster in het Nederlands Softbal Team, dat dan onder leiding staat van Rob Walgien. In haar eerste jaar in de nationale ploeg neemt Judith deel aan haar eerste van drie Canada Cup-toernooien en later in het jaar speelt ze in haar eerste van drie Europese Kampioenschappen. 2001 in haar eerste van acht jaar in Oranje, met wie ze ook deelneemt aan het Wereldkampioenschap van 2006 in Peking (China). In 2007 maakt ze aanvankelijk geen deel uit van het roster voor het Europees Kampioenschap in Amsterdam, maar na afloop van dat evenement wordt ze weer opgenomen in de selectie voor het hierna volgende Olympisch Kwalificatie Toernooi in ItaliŽ. In de finale van dat evenement is Judith de startende werpster in het duel tegen ItaliŽ, dat uiteindelijk met 3-2 wordt gewonnen met als resultaat kwalificatie voor de Olympische Spelen. In 2008 sluit Judith haar internationale loopbaan af tijdens de Olympische Spelen in Peking (China).

Na het seizoen 2002 zet Judith haar loopbaan voort bij Terrasvogels in Santpoort met wie ze in 2007 landskampioen wordt. Een jaar later komt ze uit voor Sparks Haarlem en zet dan na afloop van het seizoen 2008 een punt achter haar Hoofdklasse-loopbaan. Maar hoewel ze bij Sparks Haarlem vertrekt wordt ze lid van het Haarlemse DSS, dat in 2009 naar de Hoofdklasse promoveert. In 2010 keert Judith kort terug op het hoogste niveau, als ze tijdens de tussenronde van de competitie gooit in een aantal wedstrijden voor DSS.

Judith, die Cat Osterman als favoriete speelster noemt, werd tweemaal genomineerd voor de titel van Beste Werpster in de Hoofdklasse. In 2002-2005 gooide ze vier seizoenen in de USA als werpster van het softbalteam van University of Nevada at Reno.

Judith favoriete eten is pasta en haar favoriete muziek is pop en country. Robbie Williams is haar favoriete zanger en Anouk haar favoriete zangeres. Wat film betreft noemt ze Denzel Washington als haar favoriete acteur en Sandra Bullock als haar favoriete actrice.

2011 --- Als Pitching Coach van Jong Oranje Wit wint Judith de Europese titel van het Europees Cadetten Kampioenschap in BelgiŽ --- In oktober stopt Judith met deze functie, omdat ze het niet meer kan combineren met haar werk.
2010 --- Judith komt 'uit retirement' en maakt een aantal pitching-optredens voor DSS in de tussenronde van het Hoofdklasse-seizoen --- In oktober wordt ze Pitching Coach van Jong Oranje Wit.
2009 --- Op 28 maart wordt Judith door de KNBSB benoemd tot Lid van Verdienste, waarna ze op 17 september in Haarlem de daarbij behorende versierselen opgespeld krijgt voor aanvang van het duel tussen Nederland en Venezuela tijdens het Wereldkampioenschap Honkbal --- Dit jaar is Judith lid van DSS, dat uitkomt in de Eerste Klasse, maar is niet actief als speelster.
2008 --- Op 22 februari gooit Judith zes innings en krijgt twee runs tegen als ze winnende werpster is in de wedstrijd vs. California State University-Bakersfield tijdens de eerste American Tour van het Nederlands Team ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Peking --- Vier dagen later is Judith winnende werpster in relief van een 'come-from-behind' zege in de wedstrijd vs. de University of California at Berkeley --- Op 29 februari gooit ze een 'complete game 1-hit shutout' met negen strikeouts in de tweede wedstrijd van een double-header vs. Brigham Young University-Hawaii --- Op 6 maart gooit Judith weer een 1-hit shutout en heeft acht strikeouts in de wedstrijd vs. Idaho State University tijdens het Malihini Kipa Aloha Tournament in Honolulu. Met deze zege verhoogt Judith haar toernooi-'record' naar 5-0. In de tweede wedstrijd van deze double-header krijgt ze een save op haar naam --- Tijdens de tweede American Tour start Judith de vierde en laatste wedstrijd vs. Philadelphia Force, maar is de verliezen werpster --- Judith komt niet in actie tijdens de Holland Tour --- Op 14 juli wordt Judith geselecteerd voor de ploeg voor de Olympische Spelen in Peking --- Op 25 juli start Judith en gooit het gehele duel in een 5-0 nederlaag vs. Canada in de opener van het Tri-Nation Tournament tijdens de Japan Tour --- Acht dagen later krijgt ze een save op haar naam in een oefenduel vs. Tohoku Fukushi University --- Op 12 augustus speelt Judith in haar eerste Olympische wedstrijd als ze in relief gooit in de openingswedstrijd vs. China --- Twee dagen later gooit ze het gehele duel in de wedstrijd vs. Japan, heeft een goed optreden, maar Oranje verliest met 3-0 --- Op 18 augustus gooit Judith 4 2/3 sterke innings in relief, heeft drie strikeouts en is de winnende werpster in de wedstrijd vs. Taiwan, waarmee ze haar internationale loopbaan afsluit --- Tijdens de Olympische Spelen maakt Judith's broer Michiel deel uit van het Nederlands Honkbal Team --- In de competitie, haar eerste bij Sparks Haarlem, is Judith 7-3 en komt tot 69 strikeouts in 68 1/3 inning --- Nadat ze aanvankelijk vanwege ziekte niet met de ploeg meegaat naar ItaliŽ voor het Cup Winners Cup-toernooi, voegt ze zich een paar dagen later alsnog bij haar teamgenoten --- Na afloop van de Holland Series vs. Tex Town Tigers stopt Judith als speelster op het hoogste niveau, maar in 2009 is ze wel beschikbaar voor Eerste Klasser DSS.
2007 --- Op 13 juni gooit Judith vijf keer drie slag en is de winnende werpster in een 12-1 overwinning op KroatiŽ in Ronchi Dei Legionari (ItaliŽ) tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi --- Twee dagen later, in de eerste halve finale van het evenement tegen ItaliŽ, gooit Judith vijf shutout innings en krijgt slechts twee honkslagen, voordat ze twee runs moet toestaan in de volgende twee slagbeurten. Nadat ze is vervangen drukt ItaliŽ door en wint met 7-4 in acht innings --- Op 16 juni wordt Judith als reliever ingezet in de tweede halve finale tegen TsjechiŽ, nadat die ploeg de stand in evenwicht had gebracht na een 6-1 achterstand. Ze staat geen punten meer toe en is de winnende werpster, want Oranje wint met 9-6 en bereikt de finale --- In de finale van de Olympische Kwalificatie is Judith de starter en gooide 3-plus innings, voordat ze wordt opgevolgd door Rebecca Soumeru, die winnende werpster wordt, want Oranje plaatst zich voor de Olympische Spelen door met 3-2 te winnen --- In de competitie is Judith 12-2, heeft een 0.57 ERA en 80 strikeouts, resulterend in haar tweede nominatie voor de titel van Beste Pitcher.
2006 --- Dit jaar neemt Judith met het Nederlands Team deel aan de Canada Cup, het Wereldkampioenschap in Peking (China) en de Japan Cup in Yokohama --- In haar meest succesvolle sizoen voor Terrasvogels wint Judith 16 wedstrijden en verliest er slechts twee, sluit het seizoen af met een 0.34 ERA en 128 strikeouts in 123 innings, waardoor ze wordt genomineerd voor Beste Pitcher.
2005 --- Met de nationale ploeg neemt Judith deel aan de Canada Cup en het Europees Kampioenschap in Praag (TsjechiŽ) --- Op 5 juli is de ze winnende werpster als Oranje met 2-1 wint van de USA tijdens de Canada Cup --- Na afloop van haar loopbaan bij de University of Nevada in Reno (USA) gooit Judith in 14 wedstrijden voor Terrasvogels en sluit af met een 9-2 'record' en 84 strikeouts in 70 1/3 inning.
2004 --- Tijdens haar softbalseizoen bij de University of Nevada in Reno gooit Judith in slechts ťťn wedstrijd voor Terrasvogels.
2003 --- In haar eerste seizoen bij Terrasvogels is Judith 2-1 en gooit in acht wedstrijden --- Ze mist een deel na het seizoen, want in juni keert ze terug uit de USA en vertrekt later weer voor haar tweede jaar op de University of Nevada in Reno --- In februari van dit jaar, haar eerste in Reno, heeft Judith een succesvolle start en wordt in februari uitgeroepen tot Pitcher of the Week in de Western Athletic Conference --- In Valencia (Spanje) wint Terrasvogels de Cup Winners Cup.
2002 --- In haar seizoen bij HCAW is de rechtshander 3-2 en heeft een 1.22 ERA --- Tegen het einde van het seizoen reist ze naar Reno, Las Vegas (USA) om aan haar eerste seizoen te beginnen bij de University of Nevada.
2001 --- Judith debuteert in het Nederland Softbal Team tijdens het internationale Jan van Bakel Toernooi in Haarlem (Nederland).
1999 --- In haar eerste jaar bij HCAW in Bussum debuteert Judith in de Hoofdklasse. Ze gooit in 11 wedstrijden en sluit af met een 5-3 record, twee saves en een 1.14 ERA --- Met HCAW eindigt ze op de derde plaats in het Europa Cup-toernooi op het eigen veld in Bussum.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 20 oktober 2011
Copyright Foto's © 2008-2013 Bart van Leersum (bovenste head shot) / Ron Wicklert (2e head shot) / Marco Stoovelaar (3e head shot/actiefoto).
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.