Jong Oranje Wit Softbal Team


2013

EK Cadetten

Jong Oranje Wit: home | roster & staf 2013 | programma 2013 | Jong Oranje Rood: home | roster & staf 2013 | programma 2013
Jong Oranje: archief | historie | media | links | Nederlands Softbal A-Team: home
Jong Oranje wordt gesponsord door
Europees Kampioenschap Cadetten - Ostrava (TsjechiŽ) - Dag 9 - Zaterdag 10 augustus 2013

Rusland onttroont Jong Oranje Wit als Europees kampioen

Jong Oranje Wit heeft op de bewolkte slotdag van het Europees Cadetten Kampioenschap genoegen moeten nemen met het brons. In de herkansingswedstrijd nam Oranje zaterdagochtend aanvankelijk een 2-0 voorsprong tegen Rusland en zou bij winst de tweede finalist zijn geworden. Maar vanaf de vierde inning ging het helaas mis, want vijf Russische honkslagen, in combinatie met drie Nederlandse veldfouten, draaiden het duel om. Rusland won met 3-2 en plaatste zich voor de eindstrijd. Door het verlies raakte Oranje de Europese titel kwijt en eindigde op de derde plaats.

's Middags bleef Rusland in de finale ook gastland TsjechiŽ de baas en won nipt met 1-0. Twee jaar geleden stond Rusland in de finale met lege handen tegen Oranje, nu heroverde de ploeg de titel en werd voor het eerst sinds 2009 en voor de tweede keer in de geschiedenis Europees Cadetten-kampioen.Wedstrijd vs. Rusland (bronzen wedstrijd)
De wedstrijd om het brons (en tevens de herkansing voor het bereiken van de finale), leek aanvankelijk de kant van Oranje op te gaan. Dat was ook zo in de eerste drie innings van de ontmoeting, hoewel de ploeg slechts twee honkslagen sloeg. Helaas behoorden de laatste drie innings toe aan Rusland, dat het duel in eigen voordeel omdraaide en de eindstrijd bereikte.

Oranje-werpster Shannon Hetem zorgde met haar verdediging voor drie nullen op rij in de eerste inning, waarna even later in de tweede helft van de slagbeurt de score werd geopend. Damishah Charles begon met vier wijd en kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Shaneequa Kock. Terwijl volgende slagvrouw Laura Wissink werd uitgeschakeld na een klap richting tweede honk drong Damishah door tot het derde honk en scoorde even later het eerste punt toen Isa Los volgde met een honkslag. Die stal vervolgens het tweede honk, maar bleef toen achter.


Damishah Charles
2 Runs
4 wijd, hit
In de eerste helft van de tweede inning sloeg Nina Zakaznikova met twee uit een driehonkslag voor Rusland, maar daarna volgde de derde nul.

Nadat Oranje op rij was uitgeschakeld in de 2e2 en Rusland een loopster op het eerste honk achterliet in de 1e3, verdubbelde Nederland de voorsprong in de 2e3. Maar er had meer ingezeten. Lisa Bouwman begon de slagbeurt met vier wijd en stal het tweede honk, waarna Damishah Charles volgde met een stootslag-honkslag. Met Lisa op het derde honk stal Damishah het tweede honk om ook in scoringspositie te komen. Vervolgens werd Lisa op de plaat uitgeschakeld toen een klap van Shaneequa Kock werd verwerkt door de werpster. Damishah wist hierdoor het derde honk te bereiken en scoorde even later het tweede punt na een doorgeschoten bal. Met Shaneequa op het tweede honk kreeg Oranje weer een honkloopster toen Laura Wissink een vrije loop kreeg, maar daarna volgden helaas twee vangballen in het outfield.

Met een 2-0 voorsprong en slechts twee Russische honkloopsters in de eerste drie innings was het bij het ingaan van de vierde slagbeurt duidelijk in het voordeel van Oranje, ondanks het feit dat de Nederlandse slagploeg maar twee honkslagen had geslagen. Maar vanaf de 1e4 kwam ineens de ommekeer.

Rusland kreeg al snel alle honken in bezit na een honkslag, tweehonkslag en vier wijd. Toch leverde deze situatie de Russen maar ťťn run op, omdat de Nederlandse verdediging goed handelde. Met de honken vol kwam Rusland eerst langszij toen op een klap van Nina Zakaznikova geen gedwongen nul op de plaat opleverde. Hierna volgde wel een fraai dubbelspel via thuis (1-2-3) na een grounder van Anna Zuykova, waarna rechtsveldster Britt Remmers de volgende geslagen bal onschadelijk maakte.


Isa Los
honkslag
De schade bleef dus beperkt, maar zo productief als Oranje was in de eerste drie innings, zo weinig kon de ploeg in de laatste drie innings doen op werpster Tatiana Zhuravleva, die alleen maar leek te groeien. Vanaf de derde inning schakelde ze 10 slagvrouwen op rij uit. Slechts ťťn Nederlandse speelster wist in de laatste drie innings het honk te bereiken. Dat was Rhowan Stuart, die met twee uit in de 2e6 een vrije loop kreeg.

In de eerste drie innings bereikte Rusland slechts tweemaal het honk, maar in de laatste drie innings kreeg de ploeg 12 honkloopsters! Aan Nederlandse zijde waren er in de eerste drie slagbeurten zes loopsters en maar ťťn in de laatste drie.

In de vijfde inning kwam Rusland langszij toen de Nederlandse verdediging wat steekjes liet vallen. De eerste twee slagvrouwen kwamen na een fout op de honken en schoven een honk op na een opofferingsstootslag. Vervolgens werd de loopster vanaf het tweede honk uitgeschakeld op het derde honk, maar daardoor kon wel voorste loopster Irina Karpachova de gelijkmaker scoren. Er volgde nog een honkslag, waarna werpster Shannon Hetem zelf de laatste nul maakte na een 'comeback grounder'.

Een inning later nam Rusland de leiding over toen het opnieuw druk werd op de honkpaden. Na een openingshonkslag werd een slagvrouw uitgegeven voor 'onregelmatig slaan', waarna een fout voor loopsters op het eerste en tweede honk zorgde. Even leek het allemaal nog goed af te lopen toen de verste loopster gedwongen werd uitgeschakeld. Maar met twee uit was het een honkslag van Victoria Sorokina die Rusland even later op een 3-2 voorsprong zette.

Oranje kon het tij helaas niet meer keren. Met twee uit in de 2e6 kreeg Rhowan Stuart vier wijd en werd de eerste Nederlandse honkloopster sinds de derde inning. Maar hierna volgde de laatste nul en kwam de wedstrijd ten einde.

Nederland was hierdoor de Europese titel kwijt en moest genoegen nemen met het brons. Rusland plaatste zich voor de finale en moest het daarin opnemen tegen gastland TsjechiŽ. Rusland won het duel met 1-0 en scoorde het enige punt in de derde inning. Met drie honken bezet en twee uit was het een honkslag van Tatiana Khludova die voor het punt zorgde en dat bleek het enige de spannende wedstrijd te zijn.

Box Score Nederland vs. Rusland (bronzen wedstrijd)


High-fives tussen Damishah Charles en Shaneequa Kock na de eerste nul van de wedstrijd


Shaneequa maakte de 2e nul na een stootslag van Valeria Grafskaya


In de 2e1 plaatst Shaneequa Kock succesvol een opofferingsstootslag...


...en brengt Damishah Charles naar het tweede honk
Korte stop Valeria Grafskaya en umpire Tamasz Plutarski zien dat ook


Met twee uit in de 2e1 steelt Isa Los succesvol het tweede honk,...


...want de bal schiet weg bij korte stop Valeria Grafskaya


Nina Zakaznikova slaat een driehonkslag in de 1e2 en is net wat sneller dan 3e honkvrouw Fleur Bos
Maar ze blijft wel achter op het derde honk


Rechstveldster Britt Remmers maakt de eerste nul in de 1e3


Linksveldster Lisa Bouwman gooit de bal even later terug na een honkslag
Rechts staat Damishah Charles


Een pittige botsing tussen Lisa Bouwman en korte stop Valeria Grafskaya in de 2e3...


...maar de bal is los en Lisa steelt succesvol het honk...


...en dat ziet de Poolse scheidsrechter Tamasz Plutarski ook


Aanmoedigen met rally-caps:
Britt Remmers, Shannon Hetem en Uchenna Jong Loy


Een dubbelspel in de maak:
Tatiana Khludova gaat gedwongen uit op thuis, catcher Laura Wissink maakt de nul
en gooit de bal door naar het 1e honk voor de volgende nul; umpire Zdeněk Židek bekijkt de actie


Damishah Charles slaat een grounder in de 2e5


Werpster Shannon Hetem in actie in de 1e6


Damishah Charles schakelt Nina Zakaznikova gedwongen uit op het 3e honk in de 1e6


Rhowan Stuart krijgt nog 4 wijd in de 2e6


Pinch-hitter Jacqueline de Hoog maakt contact...


...maar kan ondanks een spectaculaire head-first niet voorkomen dat ze wordt uitgeschakeld
1e honkvrouw Victoria Sorokina maakt de nul, 2e honkvrouw Tatiana Khludova juicht al

(foto's gemaakt door Rien Bouwman)Prijsuitreiking
Na de finale volgde de prijsuitreiking en het uitdelen van de persoonlijke prijzen.

Amy Udink nam namens Jong Oranje Wit de derde prijs in ontvangst. Uiteraard was er na de uitschakeling eerder op de dag veel teleurstelling, maar uiteindelijk was de ploeg toch ook blij met het brons. En met het winnen van het brons zorgde Jong Oranje Wit natuurlijk ook voor een mooie prestatie. Jong Oranje Wit bestond namelijk geheel uit speelsters, die voor het eerst aan een groot internationaal evenement deelnamen en dus allemaal hun interland-debuut maakten in een nationale ploeg. En om dan op het eerste evenement gelijk het brons te veroveren is dan een prima resultaat! Daar mogen de speelsters en de staf trots op zijn!


De bekers en de prijzen


Het brons is voor Oranje


Het Nederlands Team komt het veld op


Amy Udink neemt de 3e prijs in ontvangst


Ondanks teleurstelling toch een goed gevoel en blij met het brons


De bronzen ploeg van Ostrava


De top-3 samen op de foto

(foto's gemaakt door Rien Bouwman)

Uitslagen van vandaag
11e-12e plaats
OekraÔne vs. Litouwen19-4 (3)
9e-10e plaats
ServiŽ vs. RoemeniŽ3-6 (8)
Play-Offs
Bronzen wedstrijd
Nederland vs. Rusland2-3
(Rusland naar finale; Nederland eindigt op de 3e plaats)
Finale
TsjechiŽ vs. Rusland0-1
(Rusland Europees kampioen; TsjechiŽ eindigt op de 2e plaats)

Eindstand
1Rusland5Duitsland9RoemeniŽ
2TsjechiŽ6Groot-BrittanniŽ10ServiŽ
3Nederland7Polen11OekraÔne
4BelgiŽ8Slowakije12Litouwen

Persoonlijke Prijzen
Meest Waardevolle SpeelsterApolena VybornŠTsjechiŽ
Beste SlagvrouwAnastatia MakeshinaRusland
Beste WerpsterPavlina MencikovŠTsjechiŽKlik op het Facebook-logo voor de pagina van Jong Oranje Wit:

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 11 augustus 2013
Copyright Foto's © 2008-2013 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.