Jong Oranje Wit Softbal Team


2013

EK Cadetten

Jong Oranje Wit: home | roster & staf 2013 | programma 2013 | Jong Oranje Rood: home | roster & staf 2013 | programma 2013
Jong Oranje: archief | historie | media | links | Nederlands Softbal A-Team: home
Jong Oranje wordt gesponsord door
Europees Kampioenschap Cadetten - Ostrava (TsjechiŽ) - Dag 7 - Donderdag 8 augustus 2013

Jong Oranje Wit na winst naar Play-Offs

Jong Oranje Wit is de finale-poule (of Derde Ronde) van het Europees Cadetten Kampioenschap in Ostrava donderdagmiddag 8 augustus begonnen met een 11-4 overwinning op Groot-BrittanniŽ, dat aanvankelijk een 3-0 voorsprong nam in de eerste inning. Oranje sloeg slechts vijf honkslagen, maar wist, net als in de eerste ontmoeting tussen beide ploegen op maandag, te profiteren van veldfouten, die de Britse ploeg wederom opbraken. Damishah Charles sloeg twee van de hits, waaronder een driehonkslag, scoorde tweemaal en sloeg drie runs binnen. Nina Hendriks gooide het hele duel. Door de winst plaatste Oranje zich voor de Play-Offs.

's Avonds won Oranje ook van TsjechiŽ, dat eveneens ongeslagen was. Lang stond het 1-0, maar uiteindelijk werd het 3-0 voor Nederland, bij wie Shannon Hetem het hele duel gooide.

De teams voor de Play-Offs zijn na vandaag bekend, maar de definitieve volgorde wordt beslist door de wedstrijden van vrijdag. Oranje staat dan om 11:15 uur tegenover Rusland.

De zes landen die zich plaatsten voor Poule H (Derde Ronde) namen de resultaten van de wedstrijden uit de Tweede Ronde (Poule E en Poule F) tegen de ook gekwalificeerde landen mee. Dat betekende dus dat Nederland de Derde Ronde begon met vier punten (de overwinningen tegen Duitsland en BelgiŽ).Waar is het team? Een stukje geschiedenis van Ostrava
Ostrava is de derde grootste stad van TsjechiŽ en ligt in het noord-oosten van het land, dicht bij de Poolse grens. De stad ligt op de grens van de historische regio's MoraviŽ en SileziŽ. Ostrava is vernoemd naar de rivier OstrŠ, die tegenwoordig Ostravice heet.

De regio was een belangrijk punt op prehistorische handelsroutes, namelijk de Barnsteenroute. Uit archeologische opgravingen is duidelijk geworden dat het gebied rondom Ostrava al zeker 25.000 jaar achter elkaar bewoond wordt. De eerste daadwerkelijke vermeldingen van Ostrava, dat in de Moravische Poort ligt, dateren uit 1229.

In de 13e eeuw zijn er nederzettingen aan beide kanten van de rivier OstrŠ, SlezskŠ Ostrava in SileziŽ aan de ene kant en MoravskŠ Ostrava in MoraviŽ (dat destijds tot Bohemen behoorde) aan de andere kant. Het huidige Ostrava ontstond in 1945 uit de samenvoeging tussen beide steden.

In 1763 wordt er steenkool ontdekt, waardoor Ostrava vele jaren een belangrijk mijnbouwcentrum was.Wedstrijd vs. Groot-BrittanniŽ
Voor het eerst dit toernooi keek Jong Oranje Wit tegen een achterstand aan, want Groot-BrittanniŽ nam in de eerste slagbeurt van de openingswedstrijd in de Derde Ronde brutaal met 3-0 de leiding. Tweemaal vier wijd en drie honkslagen zorgden voor de onverwachte voorsprong voor de Britse ploeg.

Damishah Charles & Vera Roozenburg
triples
Maar Oranje herstelde zich ijzersterk en kwam zeer knap gelijk langszij in de eigen eerste slagbeurt. Damishah Charles opende met een driehonkslag en scoorde toen er een fout werd gemaakt op een klap van volgende slagvrouw Jacqueline de Hoog, die hierdoor zelf het tweede honk bereikte. Jacqueline schoof op na een grounder van Rhowan Stuart, waarna Isa Los een vrije loop kreeg. Vervolgens werd Fleur Bos op het eerste honk uitgeschakeld, maar hierdoor kon Jacqueline wel het tweede punt scoren. Een fout op een klap van Vera Roozenburg bracht Isa over de thuisplaat met de gelijkmaker en zo was het weer een compleet nieuwe wedstrijd.

Vanaf de tweede inning nam Oranje weer het heft in handen, nam de leiding over en breidde die uit naar een comfortabele 11-4 zege.


Mandy van Alebeek
3 Runs
In de tweede slagbeurt begon Mandy van Alebeek met vier wijd en was Lisa Bouwman safe via velderskeus. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Damishah Charles, waarna een balletje richting eerste honk van Jacqueline de Hoog niet alleen een nul opleverde, maar ook een punt, gevolgd door een foute aangooi, waardoor ook Lisa kon scoren.

De 5-3 voorsprong werd opgevoerd met drie runs in de vierde inning. Opnieuw bereikten Mandy van Alebeek (fout na drie slag) en Lisa Bouwman (honkslag) de honken. Na te zijn opgeschoven na een doorgeschoten bal scoorde het duo op een honkslag van Damishah Charles, die even later zelf scoorde via een doorgeschoten bal.

In de eerste helft van de vijfde inning wist Groot-BrittanniŽ weer wat terug te doen na een tweehonkslag, maar hier stonden weer drie Nederlandse punten tegenover. Vera Roozenburg opende met een driehonkslag en scoorde toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Amy Udink. Vervolgens kreeg Mandy van Alebeek vier wijd en kwamen de honken vol te staan na een honkslag van Lisa Bouwman. Lisa werd hierna gedwongenb uitgeschakeld op een klap van Damishah Charles, waardoor Amy kon scoren. Maar terwijl de Britse verdediging na de nul even niet oplette wist ook Mandy de thuisplaat te passeren en kwam het duel via het puntenverschil van zeven ten einde.

Box Score Nederland vs. Groot-Brittannie


Damishah Charles doet nieuwe veters in haar spikes en geniet van een appeltje


Nina Hendriks gooit de hele wedstrijd en is winnende werpster


2e honkvrouw Jacqueline de Hoog maakt een einde aan de 1e inning met een vangbal
Ze wordt gedekt door rechtsveldster Vera Roozenburg; links kijkt midveldster Isa Los toe


Jacqueline de Hoog scoort het 2e punt in de 1e inning
Catcher Eleanor Dowd kan dat niet voorkomen; Umpire Diego Vitale volgt de actie


Vera Roozenburg op het 1e honk, nadat op haar klap de gelijkmaker is gescoord,
in gesprek met Coach Mary-Ann Hatt


Mandy van Alebeek ontwijkt een bal in de 2e inning


Even later scoort Lisa Bouwman het 5e Nederlandse punt
De Britse werpster Amie Hutchison wacht op de bal


Linksveldster Lisa Bouwman heeft zojuist een vangbal gemaakt in de 1e3


Fleur Bos plaatst een opofferingsstootslag in de 2e3
De 3e honkvrouw is Chelsie Robinson, links staat coach Marjan Smit


Midveldster Isa Los schakelt pinch-runner Jasmine Rushin uit in de 1e4


Plezier na de laatste nul in de vierde inning


Klaar voor de volgende slagbeurt


Mandy van Alebeek bereikt het 3e honk in de 2e4 na een doorgeschoten bal
3e honkvrouw Chelsie Robinson ontvangt de bal te laat


Damishah Charles steelt het 3e honk in de 2e4
Chelsie Robinson voorkomt met een fraaie vangbal dat de bal langs het 3e honk wordt gegooid


Midveldster Isa Los wacht geconcentreerd op het begin van de 5e inning


Korte stop Damishah Charles schakelt Sian Wigington uit in de 1e5


Vera Roozenburg na haar driehonkslag in de 2e5
Coach Marjan Smit helpt Vera overeind; umpire Diego Vitale geeft een 'time-out'


Einde wedstrijd

(foto's gemaakt door Rien Bouwman)Wedstrijd vs. TsjechiŽ
In de avondwedstrijd tegen TsjechiŽ legde Oranje de basis voor de winst in de eerste inning. Hierna hield de ploeg de krappe 1-0 voorsprong uitstekend vast via solide (en foutloos) verdedigend veldspel. Werpster Shannon Hetem stond alleen in de derde inning twee Tsjechische speelsters tot de honken toe en dat was ook de slagbeurt, waarin de enige Tsjechische loopster het derde honk wist te bereiken.

In de eerste inning begon Damishah Charles met een tweehonkslag, waarna ze met ťťn uit opschoof op een grounder van Laura Wissink. Met twee uit profiteerde Damishah van een doorgeschoten bal en scoorde zo het eerste punt.


Shannon Hetem
winnende werpster
Hierna hielden de werpsters en de twee ploegen elkaar in evenwicht en werd het een spannende wedstrijd. Oranje werd in de tweede en derde inning van de honken gehouden, maar TsjechiŽ kreeg een aantal kansen langszij te komen. Zo was er een honkslag met ťťn uit in de eerste inning, waarna de loopster uiteindelijk op het tweede honk achterbleef. In de tweede slagbeurt werd er wederom een honkslag geslagen met ťťn uit, maar dit keer draaide Oranje een dubbelspel. Een inning later kreeg TsjechiŽ na vier wijd en een honkslag loopsters op het eerste en derde honk met ťťn uit. Maar de twee bleven achter, omdat catcher Laura Wissink en korte stop Damishah Charles twee omhoog geslagen ballen in fout gebied onschadelijk maakten.

Oranje kreeg weer een loopster in de vierde inning toen Laura Wissink met ťťn uit via een fout het honk bereikte, maar zij bleef achter.

TsjechiŽ was weer even dreigend in de 2e5. Met twee uit zorgden twee honkslagen voor loopsters op het eerste en tweede honk. Er werd een pinch-hitter aangekondigd, maar toen ging het voor TsjechiŽ mis, want catcher Laura Wissink schakelde de loopster op het eerste honk via een pick-off uit om de inning af te sluiten.


Isa Los
belangrijke RBI
In de tweede tot en met vijfde inning wist slechts ťťn Oranje-speelster het honk te bereiken en bleef de ploeg hitloos. In de vijfde inning ging het aanvallend ook even mis, want toen stond er ineens een verkeerde slagvrouw in het slagperk, maar uiteindelijk had dat geen nadelige gevolgen. Maar in de zesde inning wist Oranje weer door de verdediging van TsjechiŽ heen te drukken, sloeg vier honkslagen en scoorde twee 'insurance runs'. Lisa Bouwman opende met een honkslag en stal het tweede honk, waarna ze het derde honk bereikte toen ook Damishah Charles een honkslag sloeg. Met loopsters op het eerste en derde honk vertrok Damishah richting tweede honk, terwijl Lisa op de plaat afstormde. Beiden waren safe in deze double-steal en dus stond het 2-0! Shaneequa Kock volgde met een honkslag, maar daarop kon Damishah niet opschuiven. Dat kon ze even later wel toen Laura Wissink in een dubbelspel sloeg, waarna ze het derde Nederlandse punt kon laten aantekenen op een hierna volgende honkslag van Isa Los.

En dus kon Oranje met de 3-0 voorsprong even wat ruimer ademhalen. In de 2e6 bereikte nog wel een Tsjechische slagvrouw met ťťn uit het honk via vier wijd, maar dat maakte uiteindelijk niets meer uit. Hierna volgden twee nullen en kwam en het duel ten einde.

Oranje bleef ongeslagen en bereikte de Play-Offs. Net als TsjechiŽ, Rusland en BelgiŽ. Vrijdag wordt, na het slotduel in deze groep tegen Rusland, beslist hoe de uiteindelijk volgorde in Poule H eruit ziet. En die is weer bepalend voor de twee wedstrijden in de namiddag en de avond. In het eerste duel plaatst de winnende ploeg zich voor de herkansingswedstrijd, in de tweede ontmoeting gaat de winnaar rechstreeks naar de finale.

En toen waren er nog vier ploegen over voor de titel!

Box Score Nederland vs. TsjechiŽ


Luisteren naar het 'Wilhelmus'


Damishah Charles opent de wedstrijd met een tweehonkslag
De catcher is Nikol TabackovŠ, de umpire is Beate Utzig


Damishah arriveert op het 2e honk na haar double
2e honkvrouw Veronika KlimplovŠ wacht op de bal


Laura Wissink slaat de bal daarna richting korte stop, maar wordt uitgeschakeld


Even later scoort Damishah het eerste Oranje-punt na een doorgeschoten bal
Werpster Apolena VybornŠ kan dat niet voorkomen


Het punt wordt gevierd in de Nederlandse dug-out


In de 2e1 kan korte stop Damishah Charles net niet bij deze bal komen


3e honkvrouw Rhowan Stuart tikt, maar Veronika KlimplovŠ steelt het 3e honk in de 2e1
De Belgische Umpire Johan Veraghtert wacht om een beslissing te nemen


Laura Iannelli is de openingsslagvrouw in de 1e2


Rhowan Stuart volgt Laura in het slagperk


Amy Udink sluit de tweede slagbeurt af


Shannon Hetem is de Nederlandse winnende pitcher
Rechts staat de Tsjechische coach Eva RendlovŠ


2e honkvrouw Shaneequa Kock maakt de 2e nul in de 2e2 en maakt een dubbelspel,
want loopster Tereza KubicovŠ is te laat terug op het eerste honk


Lisa Bouwman en Uchenna Jong Loy wisselen high-fives uit


Korte stop Damishah Charles kan niet voorkomen dat Lenka JordakovŠ het 2e honk steelt in de 2e3
Dat zien ook umpire Johan Veraghtert en 2e honkvrouw Shaneequa Kock


Maar hier maakt Damishah een fraaie vangbal op een foutbal om de 2e3 mee af te sluiten


Laura Iannelli slaat een grounder richting kort in de 1e4


2e honkvrouw Shaneequa Kock neemt de 2e nul voor haar rekening ind e 2e4


Fysiotherapeut Lisette Hagen zorgt voor verkoeling bij werpster Shannon Hetem


Overleg tussen Britt Remmers, Coach Marjan Smit en Lisa Bouwman in de 1e5


Britt Remmers sluit de 1e5 af met een vangbal


1e honkvrouw Amy Udink vangt de door Denisa JozsovŠ geslagen foutbal in de 2e5


Linksveldster Lisa Bouwman gooit de bal naar het infield na een hit in de 2e5


En hier gooit rechtsveldster Britt Remmers de bal terug na de tweede Tsjechische hit in de 2e5


Maar dan wordt de 2e5 afgesloten met een pick-off op het eerste honk
Amy Udink tikt loopster Nikol TabackovŠ uit


Lisa Bouwman opent de 1e6 met een honkslag...


...en steelt even later het 2e honk


Coach Marjan Smit in overleg met looopsters Lisa Bouwman
en Damishah Charles en slagvrouw Shaneequa Kock


Lisa Bouwman scoort het 2e Oranje-punt in een 'double-steal'-situatie...


...en ontwijkt de tik van catcher Nikol TabackovŠ; dat constateert umpire Beate Utzig ook


Vreugde na het 2e punt bij de speelsters die 'rally-caps' dragen


Ook het Nederlandse publiek leeft uiteraard mee


Even later scoort Damishah Charles het derde punt en wordt begroet door Laura Iannelli


Feeststemming in de 1e6


Damishah wordt begroet door haar teamgenoten


Damishah Charles maakt de laatste nul in de 2e6


De winst is binnen! Oranje zit in de play-offs!


Even uitlopen na de zevende overwinning


Het strijdtoneel

' (foto's gemaakt door Rien Bouwman)

Uitslagen van vandaag
Poule G
(2e ronde, 9e-12e plaats)
Poule H
(3e ronde, 1e-6e plaats)
RoemeniŽ vs. Litouwen19-4 (3)BelgiŽ vs. Groot-BrittanniŽ7-2 (5½)
ServiŽ vs. OekraÔne8-3 (5)TsjechiŽ vs. Duitsland10-4 (3½)
Duitsland vs. Rusland3-8 (5)
Nederland vs. Groot-BrittanniŽ11-4 (5)
TsjechiŽ vs. Nederland0-3
Rusland vs. BelgiŽ7-0 (5)

Eindstand Tweede Ronde (9e t/m 12e plaats)
Poule G
#TeamGWL
1ServiŽ330
2RoemeniŽ321
3OekraÔne312
4Litouwen303
ServiŽ en RoemeniŽ spelen zaterdag om de 9e en 10e plaats
OekraÔne en Litouwen spelen zaterdag om de 11e en 12e plaatsKlik op het Facebook-logo voor de pagina van Jong Oranje Wit:

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 8 augustus 2013
Copyright Foto's © 2008-2013 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.