Jong Oranje Wit Softbal Team


2013

EK Cadetten

Jong Oranje Wit: home | roster & staf 2013 | programma 2013 | Jong Oranje Rood: home | roster & staf 2013 | programma 2013
Jong Oranje: archief | historie | media | links | Nederlands Softbal A-Team: home
Jong Oranje wordt gesponsord door
EK Cadetten - Ostrava (TsjechiŽ) - Dag 3 & 4 - Zondag 4 & Maandag 5 augustus 2013

Jong Oranje Wit opent EK met tweemaal winst

Jong Oranje Wit is het Europees Kampioenschap voor Cadetten in het Tsjeschische Ostrava maandag begonnen met tweemaal winst. De ploeg opende 's middags met een 13-0 overwinning tegen RoemeniŽ, waarna tegen het einde van de middag met 11-1 ook overtuigend werd gewonnen van Groot-BrittanniŽ. En daarmee kwam voor Nederland al gelijk een einde aan de voorronde, waarin Oranje winnaar werd van Poule C. Dinsdag speelt de ploeg de volgende wedstrijd in de tweede ronde en ontmoet dan om 16:15 uur de nummer 2 uit Poule D. Dat wordt de winnaar van het duel tussen Duitsland en Litouwen, dat eerder op de dag wordt gespeeld.

De avond voor de eerste speeldag stond de Technical Meeting op het programma. Daar werden de officials voorgesteld, waaronder Gerrit-Jan van der Hoeven als ťťn van de umpires. Maar ook was er verdere uitleg over de reglementen en de controle van de paspoorten en de knuppels. En daarmee is het Europees Kampioenschap van start gegaan.Wedstrijd vs. RoemeniŽ
Hoewel softbal al enige tijd wordt gespeeld in RoemeniŽ, is het niveau er nog laag. Met hun deelname aan het Europees Kampioenschap maakt het Roemeense team niet alleen kennis met Europese topteams, maar toont het ook de kwaliteit van het softbal te willen uitbreiden. RoemeniŽ is op softbalgebied dus nog een onbekend land. Zo heeft het Nederlands Softbal Team zelfs nog nooit tegen dit Oost-Europese land gespeeld.

Het is de derde keer dat RoemeniŽ deelneemt aan het EK Cadetten. De ploeg was erbij tijdens het eerste Europees Kampioenschap in 2002 toen het toernooi met zeven deelnemers werd gehouden in het Italiaanse Collecchio. RoemeniŽ eindigde op de zesde plaats, Nederland nam toen niet deel en TsjechiŽ werd toen de eerste Europees kampioen.

In 2005 nam RoemeniŽ ook deel aan het derde EK in Tuchkovo (Rusland) en werd toen vijfde (van de zeven deelnemende landen). Nederland won toen het zilver achter TsjechiŽ.


Laura Wissink
single, double, triple
3 Runs, 3 RBI's
En nu, acht jaar later, is RoemeniŽ opnieuw van de partij en moest het in de eerste wedstrijd opnemen tegen de regerend Europees kampioen. Jong Oranje bleek met 13-0 in 3½ een maatje te groot.

Jong Oranje kwam tot 13 honkslagen, waaronder drie van Laura Wissink en Isa Los. Laura miste alleen een homerun om 'for-the-cycle' te slaan. Damishah Charles sloeg een twee- en een driehonkslag.

Startende werpster Nina Hendriks stond alleen in de derde slagbeurt een honkslag toe, waarna Jacqueline de Hoog in relief een hitloze inning toevoegde.


Isa Los
2 singles, triple
2 Runs, 3 RBI's
Nederland opende de wedstrijd met zes punten in de eerste slagbeurt. Damishah Charles begon de inning met een driehonkslag en scoorde na een wilde worp van de Roemeense werpster Niculina Cainar. Shaneequa Kock kreeg vervolgens vier wijd en scoorde toen Laura Wissink volgde met een driehonkslag. Een honkslag van Isa Los zorgde daarna voor het volgende punt. Fleur Bos werd de volgende honkloopster, nadat ze was geraakt door een worp. Isa en Fleur schoven op na een 'double-steal, maar daarna werd de eerste op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een klap richting derde honk van volgende slagvrouw Laura Iannelli. Met twee uit volgde een foute aangooi op een klap van Britt Remmers, waardoor Fleur kon scoren. Een honkslag van Lisa Bouwman leverde hierna nog eens twee runs op en verhoogde de stand naar 6-0.

Twee punten werden toegevoegd in de tweede slagbeurt. Met ťťn uit sloeg Laura Wissink een honkslag en scoorde op een driehonkslag van Isa Los, die op haar beurt scoorde toen Fleur Bos ook een honkslag sloeg. Laura Iannelli sloeg daarna de vierde honkslag op rij. Via een opofferingsstootslag van Amy Udink kwamen Fleur en Laura een honk verder, maar bleven daarna achter.


Damishah Charles
double, triple
2 Runs
Vijf runs volgden in de derde inning. Met ťťn uit werden weer vier opeenvolgende honkslagen genoteerd. Damishah Charles sloeg een tweehonkslag en Shaneequa Kock volgde met een 'gewone' honkslag en stal even later het tweede honk. De twee loopsters konden scoren toen Laura Wissink volgde met een tweehonkslag en die scoorde weer na een honkslag van Isa Los. Met Isa op het tweede honk kreeg Fleur Bos vier wijd, waarn beiden opschoven toen Laura Iannelli werd uitgeschakeld. Een doorgeschoten bal en een honkslag van Amy Udink verhoogden de stand hierna naar 13-0.

Nina Hendriks schakelde de eerste vijf slagvrouwen op rij uit. Met twee uit in de tweede inning gaf ze een vrije loop weg, maar de loopster werd even later door catcher Laura Wissink uitgeschakeld bij een steelpoging. In de derde inning was RoemeniŽ het meest productief en kwam zelfs dicht bij een punt. Openingsslagvrouw Valerica Gherghel bereikte het honk na een foute aangooi, maar Nina volgde met twee strikeouts. Nadat de loopster het tweede honk had gestolen sloeg Marina Pirvu de eerste (en enige) Roemeense honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan via vier wijd. Maar toen kwam er een einde aan de slagbeurt, omdat Gherghel op het derde honk werd uitgeschakeld na een pick-off van catcher Wissink.

In de vierde inning nam Jacqueline de Hoog de pitching over en raakte de eerste slagvrouw. Maar daarna volgde drie nullen, waaronder twee strikeouts. De eerste overwinning was binnen!

Box Score Nederland vs. RoemeniŽ


Nina Hendriks, Lisa Bouwman, Lisa Hop, Britt Remmers
en Shannon Hetem zijn er klaar voor


Nina Hendriks is de startende werpster voor Oranje


Damishah Charles opent in de 1e inning voor Oranje met een driehonkslag...


...en scoort na een wilde worp van werpster Niculina Cainar, die hier de bal te laat ontvangt
Umpire Ńkos Farkas, Shaneequa Kock en Laura Wissink volgen de actie
Net als Fysiotherapeut Lisette Hagen en Team Manager Letticia Lokken-Horstman op de achtergrond


Isa Los krijgt een 'low-five' van Coach Mary-Ann Hatt
na haar puntscorende honkslag in de eerste inning


Fysiotherapeut Lisette Hagen behandelt de knie van Fleur Bos, nadat ze
in de eerste inning is geraakt door een worp


Isa Los duikt in de 1e inning head-first richting thuisplaat...


...waar catcher Sabina Lazareanu de bal op tijd heeft en Isa uittikt...


...en dat constateert HP Umpire Ńkos Farkas ook
Rechts kijken Amy Udink en Britt Remmers toe


Britt Remmers wacht op een worp en bereikt het honk na een fout


Lisa Bouwman maakt even later goed contact...


...en slaat een honkslag, waardoor Britt (achtergrond) het zesde punt kan scoren...


...maar voor Britt scoort ook Laura Iannelli op de klap en wordt hier begroet


Nina Hendriks levert een worp af op slagvrouw Alexandra Racila
Laura Wissink is de catcher, de Hongaar Ńkos Farkas de umpire


De grote Nederlandse aanhang


Isa Los slaat een driehonkslag in de 2e inning
Coach Marjan Smit geeft aanwijzingen, 3e honkvrouw Alexandra Racila kijkt toe


Even later volgt Laura Iannelli met een honkslag op werpster Niculina Cainar
Sabina Lazareanu is de catcher en umpire Ńkos Farkas bekijkt de worp


3e honkvrouw Fleur Bos tikt loopster Valerica Gherghel uit na een pick-off van
catcher Laura Wissink in de derde inning; links staat korte stop Damishah Charles
De pick-off maakt een einde aan de derde Roemeense slagbeurt


Pitching Coach Karen Marr geeft high-fives na de succesvolle pick-off


Lisa Bouwman opent de 3e inning, maar wordt uitgevangen


Laura Iannelli is gereed voor een worp van Niculina Cainar


Amy Udink slaat in de 2e3 een puntscorende honkslag


Jacqueline de Hoog neemt de pitching in de 4e inning over


Jacqueline gooit tweemaal drie slag in de vierde (en laatste) Roemeense slagbeurt


Einde wedstrijd


En natuurlijk even de Nederlandse supporters bedanken

(foto's gemaakt door Rien Bouwman)Wedstrijd vs. Groot-BrittanniŽ
Ook de tweede wedstrijd vandaag eindigde in een ruime overwinning en kon vanwege het puntenverschil worden afgesloten via de 'mercy-rule'.


Amy Udink
single, double
2 Runs
Jong Oranje Wit speelde tegen het Britse team met dezelfde line-up als tegen RoemeniŽ en won nu met 11-1. Dit keer kwam de ploeg tot acht honkslagen, waaronder twee van Isa Los en Amy Udink.

Het eerste punt kwam in de eerste slagbeurt tot stand. Lead-off hitter Damishah Charles begon met vier wijd en schoof met ťťn uit op toen Laura Wissink op het eerste honk werd uitgeschakeld. Damishah bereikte daarna het derde honk via een doorgeschoten bal en scoorde vervolgens het eerste punt (net als in het openingsduel) via een wilde worp. Isa Los en Fleur Bos kregen hierna beiden vier wijd en kwamen na een wilde worp in scoringspositie, maar bleven achter.

Drie runs volgden in de tweede inning. Amy Udink begon met een tweehonkslag en schoof op na een doorgeschoten bal, waarna Britt Remmers vier wijd kreeg en het tweede honk stal. Een fout op een klap van Lisa Bouwman zorgde hierna voor een punt en werd gevolgd door een tweede fout, waardoor ook Britt kon scoren. Lisa schoof even later op na een wilde worp en een grounder, waarna ze scoorde op een klap van Shaneequa Kock, die zelf uitging. Laura Wissink en Isa Los sloegen nog een honkslag, maar dit keer bleven zij achter op het tweede en derde honk.


Britt Remmers
3 Runs, 2 RBI's
Ook in de derde inning werd driemaal gescoord. Laura Iannelli begon de slagbeurt met een honkslag, gevolgd door een foute aangooi. Amy Udink werd de volgende honkloopster via vier wijd. Laura wist te scoren na een doorgeschoten bal, waarna Britt Remmers na een fout op het honk kwam. Vervolgens werd Amy gedwongen uitgeschakeld op het derde honk na een grounder van Damishah Charles. Een honkslag van Shaneequa Kock bracht daarna zowel Britt als Damishah binnen en werd het 7-0.

In de vierde slagbeurt voegde Jong Oranje Wit vier punten aan het totaal toe op een nieuwe werpster. Isa Los opende met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Fleur Bos. Vervolgens werd Laura Iannelli geraakt door een worp en zorgde Amy Udink met een honkslag voor volle honken. De drie loopsters scoorden daarna toen Britt Remmers een honkslag sloeg, waarna ook nog een fout in het outfield werd gemaakt. Britt tekende even later voor het elfde Nederlandse punt door te scoren op een grounder van Lisa Bouwman.

Lisa Hop startte als werpster voor Jong Oranje Wit en zorgde voor zes nullen op rij, waarvan drie met drie slag. In de derde inning begon Lisa met tweemaal vier wijd, gevolgd door een strikeout. Maar de Britse ploeg kreeg toen (met een 7-0 achterstand) alle honken in bezit via een derde vrije loop, waarna Shannon Hetem de pitching overnam. De Britse puntendreiging werd ongedaan gemaakt via een gedwongen nul op de plaat na een aangooi van korte stop Damishah Charles, waarna de derde nul volgde.

In de tweede helft van de vierde inning scoorde Groot-BrittanniŽ het enige punt. Met ťťn uit kreeg Shannon de enige Britse hit tegen van Laura Hirai en die scoorde even later na een opofferingsstootslag van Eleanor Dowd, wilde worp en een doorgeschoten bal. Eleanor Dowd is ťťn van de vier Britse speelsters, die in 2011 deelnam aan het tweede Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softbal Toernooi in de Amsterdamse Sporthallen Zuid.

En zo was ook de tweede overwinning vandaag een feit!

Box Score Nederland vs. Groot-BrittanniŽ


Damishah Charles scoort het eerste punt in de 1e inning na een wilde worp
Pitcher Amie Hutchison kan dat niet voorkomen en dat ziet umpire Diego Vitale ook


Damishah wordt ontvangen door Amy Udink, Lisa Hop,
Laura Iannelli en Laura Wissink


Laura Iannelli aan slag in de eerste inning


Lisa Hop is de startende werpster voor Jong Oranje Wit


Fleur Bos maakt in de 2e slagbeurt contact op werpster Amie Hutchison
Eleanor Dowd is de catcher, de Italiaan Diego Vitale de umpire


Eleanor Dowd slaat mis in de 2e inning, want de bal ploft in de handschoen van Laura Wissink


Laura Wissink in het slagperk


1B Amy Udink, P Lisa Hop, 2B Shaneequa Kock,
C Laura Wissink, SS Damishah Charles en 3B Fleur Bos hebben overleg


Britt Remmers bereikt het 3e honk na een fout op een honkslag in de 1e4
Links scoort Amy Udink, terwijl Coach Marjan Smit Britt opwacht


Laura Iannelli en Isa Los scoren ook op de klap van Britt


Lisa Bouwman brengt Britt binnen met een groundout


Shannon Hatem (die de pitching overnam in de 3e inning) gooit op Amie Hutchison
Laura Wissink is de catcher, Diego Vitale de umpire


Dit is duidelijk: ťťn uit!


Pitching Coach Karen Marr en Hoofd Coach Marjan Smit in overleg
met pitcher Shannon Hetem en catcher Laura Wissink


1e honkvrouw Amy Udink maakt de laatste nul van de wedstrijd in de 2e4
Slagvrouw Sian Wigington ziet dat ze te kort komt
Sian en catcher Eleanor Dowd namen in 2011 deel aan het Future Stars Tournament in Amsterdam

(foto's gemaakt door Rien Bouwman)

Uitslagen van vandaag
Poule APoule B
ServiŽ vs. TsjechiŽ3-12)Slowakije vs. OekraÔne6-3
TsjechiŽ vs. Polen10-0 (4)BelgiŽ vs. Slowakije5-1
Poule CPoule D
Nederland vs. RoemeniŽ13-0 (3½)Rusland vs. Duitsland12-2 (4)
Groot-BrittanniŽ vs. Nederland1-11 (4)Litouwen vs. Rusland0-28 (3)Klik op het Facebook-logo voor de pagina van Jong Oranje Wit:

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 6 augustus 2013
Copyright Foto's © 2008-2013 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.