Nederlandse Softbal Teams

biografie

Wie is Wie?

Nederlands A-team: home | roster & staf 2013 | programma 2013 | archief | historie | media | links
Jong Oranje Rood: home | roster & staf 2013 | programma 2013 | archief | historie | media | links
Jong Oranje Wit (Cadetten): home | roster & staf 2013 | programma 2013 | archief | historie | media | links
Jeroen van de Wiel - Video Analist (2011)
FunctieVideo Analist
Nederlands A-teamoktober 2010 - 2011
Jong Oranje Roodoktober 2010 - 2011
Jong Oranje Witoktober 2010 - 2011


Clubs / Teams als Speler
Audacia (Moergestel, 1981, 1982) (voetbal)
Roef! (Moergestel, 1983-heden) (honkbal)

als Coach
C Roef! Peanuts (Moergestel, 1990-1991)
C Roef! verschillende teams HB (Moergestel, 1992-2003)
C Roef! Junioren softbal (Moergestel, 2003-2004)
C Roef! Dames-1 softbal (Moergestel, 2005)
C Roef! Pupillen softbal (Moergestel, 2006)
C Little League Den Bosch SB (2006-2007)
C Junior League Den Bosch SB (2008)
C Brabant Bandits SB Cadetten (2008)
C Roef! Dames-1 softbal (Moergestel, 2010-heden)

als Video-analist
Clubteam
Roef! (Moergestel, 2010-heden)
Nationale Teams
Nederlands Softbal Team (oktober 2010-2011)
Jong Oranje Softbal Teams (oktober 2010-2011)
(C = Coach)

...Toernooien deelgenomen...
als Coach

met Roef!
2012 - HC International Indoor Cup (Schiedam, Nederland)

met Little League Den Bosch
2006 - Little League Nederlands Kampioenschap (Almere, Nederland)
Little League European/Middle East Region Championship (Kutno, Polen)
2007 - Little League Nederlands Kampioenschap (Almere, Nederland)
Little League European/Middle East Region Championship (Arezzo, Italië)

met Junior League Den Bosch
2008 - Junior League Nederlands Kampioenschap (Almere, Nederland)
Junior League European/Middle East Region Championship (Ramstein, Duitsland)
Junior League World Series (Kirkland, Washington, USA)

met Jong Oranje Softbal Team
2011 - AC International Indoor Cup (Team Orange) (Schiedam, Nederland) (Rood)

(AC = Assistent Coach)

Loopbaan
In oktober 2010 wordt Jeroen van de Wiel (die op 7 juni jarig is) toegevoegd aan de begeleiding van de nationale ploegen als video-analist, een rol die hij in 2011 vervult. Jeroen is afkomstig uit een echt honkbal- en softbalgezin met negen kinderen (acht jongens, één meisje), die allen honkbalden en/of softbalden. Op een bepaald moment speelden er zelfs vijf broers in het eerste team van Roef! en was Jeroen de bat-boy van de ploeg. Diverse kinderen van Jeroen's broers spelen nog altijd honkbal of softbal bij de vereniging uit Moergestel. Jeroen's vrouw softbalt momenteel in het recreantenteam, terwijl zijn vierjarige dochter is begonnen met bee-ball.

Nadat Jeroen twee jaar had gevoetbald bij de vereniging Audacia in Moergestel begint Jeroen in 1983 zelf met het spelen van peanutbal bij Roef! en is daar niet meer vertrokken. Jeroen speelt in alle jeugdafdelingen en komt zeven seizoenen uit voor het eerste honkbalteam. Jeroen honkbalt nog altijd, maar dan in het tweede team en alleen als hij er tijd voor heeft.

Als Jeroen 15 jaar is begint hij met coachen en leidt een peanutteam van Roef!, waarna hij twee jaar later zijn trainersdiploma haalt. Tussen 1990 en 2003 is hij als coach actief bij verschillende honkbalteams binnen de vereniging.

In 2003 richt Jeroen zich voor het eerst op softbal en is dan de coach van het juniorenteam van Roef! Later volgen het eerste softbalteam (2005) en de pupillen, met wie hij kampioen wordt in 2006. In hetzelfde jaar begint Jeroen, samen met Annie Hekker en Tom Deelstra met Little League Softbal in de provincie Noord-Brabant. Ga voor meer informatie naar Little League Den Bosch. Met het Little League Team Den Bosch wordt hij in 2006 kampioen van Nederland, waarna een derde plaats volgt op het Europees Kampioenschap in het Poolse Kutno. Een jaar later zet Jeroen, samen met ondermeer Hannie Mulders, een reeks trainingen op en dat resulteert in vier Little League-teams, die namens Noord-Brabant deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap. Twee ploegen daarvan plaatsen zich voor het EK, dat dit keer wordt gehouden in Arezzo (Italië). Eén van deze teams is van Jeroen, die samen met Jan Klomp en Corinne van der Griendt de coaching verzorgt. Net als het jaar ervoor eindigt zijn ploeg op het EK op de derde plaats.

In 2008 neemt Brabant deel aan het Junior League-toernooi (eveneens een onderdeel van de Little League-organisatie). Coaches van het team zijn oud-internationals Carolien Sins en Jeanette in den Kleef (de moeder van Anouk in den Kleef, die momenteel deel uitmaakt van de voorselectie van Jong Oranje Rood). Jeroen is de Team Manager van de ploeg. Op de rechterfoto staat Jeroen met coaches Jeanette In den Kleef (links) en Carolien Sins. Voor het derde jaar op rij wordt zijn ploeg landskampioen. Dit keer volgt een Europees Kampioenschap op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland waar een zinderende finale wordt gespeeld tegen de Russische Junior League-ploeg. In de zesde inning kijkt Nederland (met twee uit) nog tegen een 9-3 achterstand aan. Maar in die slagbeurt scoort de ploeg tien punten en neemt een 9-13 voorsprong. Rusland komt nog terug tot 12-13, maar uiteindelijk wint de Brabantse Junior League-ploeg met 12-14 en wordt Europees kampioen. Op de foto links viert Jeroen de overwinning. Hierdoor kwalificeert men zich voor de World Series in Kirkland in de Amerikaaanse staat Washington waar het team op de achtste plaats eindigt. ,,Dit jaar was één groot softbal-hoogtepunt'', aldus Jeroen.

In Jeroen's Little/Junior League-jaren spelen Femke Duffhues, Gini Ketelaars, Eva van Knegsel en Jenna van Rijen in de teams, die momenteel allen deel uitmaken van de voorlopige selectie van Jong Oranje Rood.

Ook in 2008 richt Jeroen de Brabant Bandits op, bestaande uit speelsters van Twins en Roef! en dat betekent ook de samenwerking tussen beide verenigingen. Jeroen coacht de ploeg samen met Nicolas Vlyminckx, die eerder ondermeer actief was als bondscoach van het Jong België honkbalteam. In hun eerste jaar worden de Bandits kampioen van Nederland in de Topsport Cadetten-afdeling.

Na een jaar niet actief te zijn geweest is Jeroen, samen met Nicolas Vlyminckx, in 2010 coach van het naar de Eerste Klasse gepromoveerde softbalteam van Roef! De ploeg plaatst zich voor de finalepoule, wint vervolgens een best-of-five tegen het Haarlemse Onze Gezellen met 3-1 en promoveert naar de Overgangsklasse. In 2011 heeft Jeroen wederom de ploeg onder zijn hoede.

In 2010 is Jeroen bij Roef! gaan werken met een video-analyse programma ter verbetering van de slagvrouwen. Het programma corrigeert op 12 punten, terwijl het ook op 10 punten correcties aangeeft wat pitching betreft. Tijdens de clinic van het Nederlands Softbal Team bij Roef! in september 2010 komt Jeroen over het analyse-programma in gesprek met bondscoach Craig Montvidas, waarna hij betrokken raakt bij het Nederlands Team.

Naast het coachen is Jeroen bij Roef! één van de organisatoren van het jaarlijkse pre-season indoor/outdoor softbaltoernooi. In de toekomst hoopt Jeroen dat het softbal in Brabant en Limburg weer nieuw leven kan worden ingeblazen, omdat er moment nog slechts negen jeugdteams zijn in deze regio, die geconcentreed zijn bij maar vier verenigingen.

Jeroen's favoriete films zijn Hard Ball, Boyz in the Hood, *61, The Babe en Fever Pitch. Zijn favoriete acteurs zijn Johnny Depp en Keanu Reeves, terwijl Nicole Kidman zijn favoriete actrice is. Wat televisieprogramma's betreft zijn Jeroen's favorieten Baseball Tonight, This Week In Baseball en NOS Studio Sport. Hij zou graag een dineetje willen hebben met Terry Francona, Mike Candrea en Tommy Lasorda en dan zou het mooi zijn als er dan Mexicaans, Grieks, Chinees of Italiaans wordt gegeten, want dat zijn Jeroen's favorieten. Oud-international Anouk Mels is Jeroen's favoriete softbalster en David Ortiz van de Boston Red Sox zijn favoriete honkballer.

2011 --- In het weekeinde van 15-16 januari is Jeroen de Assistent Coach van Team Orange, één van de vier ploegen van Jong Oranje Rood, die deelneemt aan de International Indoor Cup in Schiedam. Tijdens het toernooi staat deze ploeg onder leiding van Hoofd Coach Nathalie Franssen.
2010 --- Jeroen wordt opnieuw één van de coaches van het eerste softbalteam van Roef! dat promoveert naar de Overgangsklasse --- In oktober van dit jaar wordt Jeroen aan de begeleiding van de Nederlandse Softbal Teams toegevoegd als video-analist.
2008 --- Dit jaar is Jeroen één van de coaches van het Junior League Den Bosch Team, dat in Duitsland Europees kampioen wordt en zich plaatst voor de World Series in Kirkland (USA), waar de ploeg het evenement afsluit met de achtste plaats --- Het Cadettenteam van de Brabant Bandits leidt hij naar het landskampioenschap.
2007 --- Het Little League Den Bosch Team wordt wederom derde op het EK, dat dit keer wordt gehouden in het Italiaanse Arezzo.
2006 --- Met het Little League Den Bosch Team plaatst Jeroen zich als coach voor het Europees Kampioenschap in Polen waar de ploeg derde wordt --- Met het pupillen softbalteam van Roef! wordt Jeroen kampioen.
2003 --- Voor het eerst is Jeroen als coach actief bij een softbalteam, de junioren van Roef!
1990 --- Jeroen coacht zijn eerste team, de peanuts van Roef!
1983 --- Jeroen gaat honkballen bij de vereniging Roef! in Moergestel, waarvan hij sindsdien lid blijft.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 15 februari 2013
Copyright Foto's © 2008-2013 Bart van Leersum (head shot/bovenste actiefoto) / Archief Jeroen van de Wiel (onderste twee actiefoto's).
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Nederlandse Softbal Teams. All Rights Reserved.