Nederlands Softbal Team


2012

Tulip League Game 4

home | roster & staf 2012 | programma 2012 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team wordt ondersteund door
Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
Records in vierde indoor-wedstrijd - Vrijdag 3 februari 2012
home

roster & staf 2012

programma 2012

coverage 2011

coverage 2010

coverage 2009

coverage 2008

archief

historie

media

links

Team speelt vierde duel ondanks vrieskou en sneeuw

English text

AMSTERDAM - De vierde wedstrijd in de Tulip League van dit seizoen was er één met records, zowel binnen als buiten de indoor-faciliteit in Amsterdam. De dag begon met vrieskou, een nare wind en wat lichte sneeuwval, maar gelukkig waren de omstandigheden binnen prima en dus werd begonnen met de voorbereidingen op de wedstrijd van vandaag.

Toen Plate Umpire Rick Tuk om 10:51 uur het 'play ball' afriep werd het de vroegste aanvangstijd van een Tulip League-wedstrijd sinds het eerste duel werd gespeeld in november 2009. Op het moment dat het duel om 13:06 uur na twee uur en 15 minuten ten einde kwam werd het de langste wedstrijd in de Tulip League-historie. De wedstrijd was de derde die negen of meer innings duurde, terwijl met normale regels werd gespeeld. De vorige werd gespeeld op vrijdag 25 maart 2011 en dat was ook de vorige langste wedstrijd met een speeltijd van 2:08 uur. Overigens was Albert Jung, die vandaag weer één van de umpires was, ook scheidsrechter in deze vorige 9-inning wedstrijd. Het record is een 10-inning duel, dat werd gespeeld op vrijdag 12 februari 2010. Er is één andere wedstrijd die iets langer dan negen innings duurde, want er werden er 9 1/2 gespeeld op vrijdag 28 januari 2011, maar in dat duel begonnen de slagvrouwen met een 1 slag-1 wijd stand.

De wedstrijd vandaag eindigde in een puntloos gelijkspel, de tweede keer in de Tulip League-geschiedenis. Het eerste 0-0 duel werd gespeeld op vrijdag 29 januari 2010. Rick Tuk was scheidsrechter in beide wedstrijden. Het is pas de derde wedstrijd die in een gelijkspel eindigde tussen Team Black en Team Grey. De derde wedstrijd die gelijk eindigde werd gespeeld op vrijdag 4 februari 2011 (dus precies een jaar geleden) en had 5-5 als eindstand.

Tulip League Strikeouts
SOdatum
243 februari 2012
2328 januari 2011
2111 februari 2011
1525 maart 2011
1418 maart 2011
In de wedstrijd van vandaag domineerden de werpsters en dat resulteerde in een record. Pitchers Rebecca Soumeru, Dagmar Bloeming en Lindsey Meadows kwamen samen tot 24 strikeouts. Dat verbeterde het oude record, dat werd gerealiseerd op vrijdag 28 januari 2011 toen Dagmar Bloeming, Femke van Dusschoten, Lindsey Meadows, Rebecca Soumeru en Ginger de Weert 23 keer drie slag lieten noteren. Femke en Ginger waren vandaag niet in de gelegenheid te gooien, net als Mariëlle Vleugels. Record-wedstrijden gaan regelmatig hand-in-hand en dat was ook nu het geval bij de strikeout-wedstrijden van vandaag en een jaar geleden, want Rick Tuk was in beide wedstrijden scheidsrechter.

Een interessant feitje is dat deze twee 20+ strikeout-wedstrijden beide werden gespeeld, terwijl het buiten vroor! Op 28 januari 2011 was het -3,6 graden Celsius (gemiddelde dagtemperatuur -1,7 C), vandaag was het een stuk kouder, want de temperatuur was -5 graden Celsius tijdens de wedstrijd (met een gemiddelde dagtemperatuur van -6,9 C). ,,Dat is interessant'', reageert Hoofd Coach Craig Montvidas. ,,Om eerlijk te zijn denk ik niet dat het enige invloed heeft op de condities binnen, uiteraard wel als we buiten gespeeld zouden hebben. Als vriescondities wel enige invloed hebben dan hoop ik dat we dezelfde condities hebben als we tegen het honkbalteam spelen'', doelt Montvidas op de komende softbalwedstrijd tegen het Nederlands Honkbal Team op 26 februari tijdens de National Team Showcase van dit jaar.

'For the record': de koudste temperatuuur ooit geregistreerd op een 3 februari was in 1912 (dus 100 jaar geleden) toen het -20 graden Celsius was! De hoogste temperatuur op een 3 februari? 16,1 graden C in 2004. De allerkoudste dag in februari werd gemeten in 1956 toen het op 16 februari -26,8 graden Celsius was.

In de wedstrijd van vandaag, waarin de drie werpsters voor zowel Team Black als Team Grey gooiden, kwamen twaalf loopsters in scoringspositie, waarvan er zes het derde honk bereikten (drie voor elke ploeg). Echter, de prima pitching van vandaag werd gecombineerd met goede verdedigende acties, waaronder een hoogtepunt-play van derde honkvrouw Kimberly Jones, die een line drive van Karin Tuk fielde in de tweede inning en de slagvrouw op het eerste honk uitschakelde. Kimberly was één van de twee speelsters van het Jong Oranje Rood-roster, die vandaag bij de ploeg was, samen met Noëmie Brandjes. De twee waren toegevoegd aan de ploeg, omdat zes speelsters afwezig waren vanwege een medische keuring. Voor beiden was het hun derde Tulip League-wedstrijd met Oranje sinds december 2009. Het was de elfde keer in de Tulip League-geschiedenis dat speelsters van Jong Oranje Rood waren uitgenodigd deel te nemen aan de training en wedstrijd. Tot nu toe hebben 27 verschillende Jong Oranje-speelsters sinds 18 december 2009 met de nationale ploeg getraind of gespeeld.

Solange Starrenburg kwam vandaag viermaal op het honk (drie honkslagen, eenmaal vier wijd) en kwam elke keer in scoringspositie, waarbij ze tweemaal het derde honk bereikte. Areke Spel en Kimberly Jones sloegen elk twee honkslagen.

Team Black kwam dicht bij een punt in de tweede en derde inning. In de tweede opende Areke Spel met een honkslag en stal het tweede honk, waarna ze het derde honk bereikte via de tweede nul, maar daarna achterbleef. In de derde slagbeurt kreeg de ploeg alle honken in bezit. Laura van Essen begon met een honkslag en Anne Blaauwgeers bereikte het honk via een fout, maar werd later uitgegeven, omdat ze het tweede honk te vroeg verliet. Hierna kreeg Fabienne van Uden vier wijd en werd Areke Spel geraakt door een worp, waardoor de enige 'volle-honken-situatie' in de wedstrijd ontstond. Maar werpster Dagmar Bloeming sloot de inning hierna af met drie slag. In de negende inning kreeg Team Black nog een loopster op het derde honk toen Chantal Versluis vier wijd kreeg met één uit, het tweede honk stal en opschoof na een wilde worp, maar ook zij bleef achter.

Team Grey kreeg de eerste loopster op het derde honk in de vijfde slagbeurt. Lindsey Meadows begon met een honkslag en bereikte het derde honk toen Yonina Sint Jago een tweehonkslag sloeg met twee uit, maar daarna volgde een vangbal. In de zevende inning opende Solange Starrenburg met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Nathalie Gosewehr en een fout, maar strandde op het derde honk. Solange bereikte ook het derde honk in de achtste inning. Eerst begon Petra van Heijst met een honkslag, maar zij ging uit bij een poging het derde honk te bereiken na een hiernavolgende honkslag van Solange, die zelf het tweede honk kon bereiken op de aangooi. Na te zijn opgeschoven op een grounder van Saskia Kosterink bleef ze even later wederom achter op het derde honk.

Iedereen arriveerde bij de sporthal, terwijl er buiten een vrieskou heerste en het, zoals in de openingszin gezegd, licht sneeuwde. Maar die situatie veranderde drastisch binnen een uur. Zo rond het tijdstip dat de wedstrijd van start ging begon het hevig te sneeuwen en veranderde de omgeving van de sporthal in Amsterdam in een winter-wonderland. Het sneeuwde in het hele land, resulterend in een gecombineerde file van zo'n 840 kilometer, de derde langste ooit gemeten. Een 'code oranje' voor de provincie onderstreepte de extreme weersomstandigheden van vandaag.

Tot slot bedanken we umpires Albert Jung en Rick Tuk uiteraard weer voor hun deelname aan het duel van vandaag.


Het toeschouwersaantal groeide voor het duel van vandaag


Hoofd Coach Craig Montvidas en Flex Coach Berend Mannessen slaan grounders/fly balls
tijdens de voorbereiding op de wedstrijd; links staat Chantal Versluis


Intussen is Pitching Coach Karen Marr aan het werk met pitcher Dagmar Bloeming en catcher Karin Tuk


Wie is deze 'onzichtbare speelster'?


De warming-up voor de wedstrijd wordt afgesloten


Jong Oranje Rood-speelsters Noëmie Brandjes en Kimberly Jones waren vandaag bij de ploeg


De umpires van vandaag, Rick Tuk en Albert Jung


Jong Oranje-speelsters Noëmie Brandjes en Kimberly Jones speelden beiden op het 3e honk


Team-captains Saskia Kosterink en Rebecca Soumeru kijken toe met Pitching Coach Karen Marr


Solange Starrenburg sloeg drie honkslagen vandaag, kwam viermaal op de honken
en stond ook viermaal in scoringspositie


Merel Oosterveld wacht haar beurt af om het slagperk te betreden


Linksveldster Nathalie Gosewehr en korte stop Yonina Sint Jago in volle concentratie


Jong Oranje-speelsters Kimberly Jones en Noëmie Brandjes aan slag


Noëmie Brandjes duikt naar het eerste honk na een pick-off, terwijl 1B Marisèla de Wind tikt
Umpire Albert Jung kijkt in de situatie en zal 'safe' afroepen


Pitchers Dagmar Bloeming, Lindsey Meadows en Rebecca Soumeru,
die samen met 24 strikeouts voor een nieuw record zorgden


Fabienne van Uden aan slag voor Team Black; Karin Tuk is de catcher, haar broer Rick de umpire


Hoofd Coach Craig Montvidas maakt notities


Concentratie op het gezicht van Merel Oosterveld, die op het 2e honk speelde voor Team Black


Laura van Essen aan slag voor Team Black met Karin Tuk als catcher en Rick Tuk als umpire
Vanaf de tribune wordt toegekeken door Ger Lange, de scorer van Laura's clubteam Amsterdam Pirates


Saskia Kosterink aan slag voor Team Grey


Kimberly Jones als loopster op het tweede honk


Karin Tuk wacht op een worp


Pitcher Rebecca Soumeru speelde één inning in het linksveld


Intussen ontstond buiten de hal een winter, wonderland


Even sneeuwde het best hevig


Een warm ingepakte Strength Coach Vaughn Robinson arriveert in de sporthal


En weer een wedstrijd in de boeken


Strength Coach Vaughn Robinson spreekt de ploeg toe voor de conditie-sessie


Vaughn Robinson doet een conditie-oefening voor


Ondanks de kou en sneeuw zorgden de weersomstandigheden voor mooie plaatjes
Zoals hier om de hoek bij het huis van Media Officer Marco Stoovelaar in Amsterdam

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 4 februari 2012
Copyright Foto's © 2008-2012 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2012 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.