Nederlands Softbal Team

OfficiŽle Website

2013 - The Road to Prague

home | roster & staf 2013 | programma 2013 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team wordt ondersteund door
Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
Welkom...

home

roster & staf 2013

programma 2013

archief

historie

media

links

Jong Oranje Rood

Jong Oranje Wit

...op de officiŽle site van het Nederlands Dames Softbal Team...
...EUROPEES KAMPIOEN 2013...
=============================================================

Nederlandse Teams hoogtepunt bij opening nieuw complex Houten Dragons
In het weekeinde van zaterdag 31 augustus en zondag 1 september verhuisde honkbal- en softbal-vereniging Houten Dragons officiŽel naar het nieuwe complex 'De Meerpaal'. Op zondag waren de drie Nederlandse Softbal Teams in Houten voor het geven van clinics aan jeugdspelers/sters van de club. De aanwezigheid van de nationale ploegen, die ook een wedstrijd speelden, vormde het hoogtepunt van het openingsweekend. Volgend jaar zullen alle drie nationale softbalploegen trainen en spelen op het nieuwe complex in Houten, dat dan de outdoor-faciliteit van Oranje wordt.
Verslag & Foto's activiteiten zondag (Ned.) | Recap & Photos of Sunday's activities (Eng.)

Volg het Jong Oranje Wit Team in Ostrava
Het Jong Oranje Wit Team is momenteel in Ostrava (TsjechiŽ) waar de ploeg de Europese titel aan het verdedigen is op het Europees Cadetten Kampioenschap. Het evenement is begonnen op maandag 5 augustus en wordt afgesloten op zaterdag 10 augustus met de finale.

Volg de activiteiten van Jong Oranje Wit in Ostrava!
Verslagen & Foto's van het EK Cadetten

Nederlands Team ontmoet de pers
Op maandagmiddag 15 juli hadden de speelsters en de begeleiding van het Nederlands Softbal Team een bijeenkomst met de media op het Bondsbureau van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) in Nieuwegein. Tijdens de bijeenkomst gaf KNBSB Algemeen Directeur Hans Meijer een uitleg rondom de situatie met betrekking tot de financiŽle ondersteuning door het NOC*NSF. Hoofd Coach Craig Montvidas keek terug op het succesvolle Europees Kampioenshap, maar keek ook vooruit naar 2014 wanneer het Wereldkampioenschap in eigen land wordt gehouden.
Verslag & Foto's persbijeenkomst (Ned.) | Recap & Photos of press-meeting (Eng.)

Nederlands Team weer veilig terug
Het Nederlands Softbal Team keerde zondagmiddag 14 juli weer veilig terug in eigen land, een dag na de verovering van de derde opeenvolgende Europese Kampioenstitel. Op Amsterdam Schiphol International Airport werden de speelsters en begeleiding begroet door familie en vrienden, maar ook de pers. Maar ook door Team Manager Paul Boonstra en Media Officer Marco Stoovelaar, die al vooruit waren gereisd per auto. Maandagmiddag heeft de ploeg een ontmoeting met de pers op het bondsbureau van de KNBSB in Nieuwegein.
Verslag & Foto's Dag 11 (Ned.) | Recap & Photos of Day 11 (Eng.)

THREE-PEAT!!! ORANJE VEROVERT OPNIEUW EUROPESE TITEL!!!
Het Nederlands Softbal Team is opnieuw het beste en sterkste in Europa! Op zaterdag 13 juli kwam Oranje tot een 3-0 shutout-zege tegen ItaliŽ achter de sterke pitching van Lindsey Meadows, die het hele duel gooide en werd gesteund door een solide verdediging. Aanvallend kwam de ploeg tot slechts drie honkslagen, maar dat was genoeg voor de winst. Een lead-off triple van Saskia Kosterink, gevolgd door een fout leidde tot het eerste punt in de tweede slagbeurt. Tweemaal vier wijd, plus een grounder van Merel Oosterveld en een fout produceerden de volgende twee runs in de vierde. En zo veroverde Nederland de derde Europese titel op rij en negende in de historie. Dinet Oosting, die voor het eerst met de nationale ploeg aan een Europees Kampioenschap deelnam, werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster.
Verslag & Foto's Dag 10 (Ned.) | Recap & Photos of Day 10 (Eng.)

Nederlands Team opnieuw in EK-finale!
Het Nederlands Softbal Team heeft opnieuw de finale van het Europees Kampioenschap bereikt, want Oranje was vrijdagavond 12 juli met 7-3 te sterk voor ItaliŽ in de halve finale. Later op de avond won gastland TsjechiŽ met 8-3 vs. Rusland, dat daardoor werd uitgeschakeld voor een medaille. ItaliŽ moet het nu zaterdagochtend in de herkansing opnemen tegen TsjechiŽ, waarbij de winnaar zich plaatst voor de finale en de verliezer genoegen moet nemen met het brons. De finale begint zaterdagmiddag om 16:30 uur.
Verslag & Foto's Dag 9 (Ned.) | Recap & Photos of Day 9 (Eng.)

Oranje bereikt ongeslagen halve finale
Het Nederlands Softbal Team bleef op donderdag 11 juli ongeslagen en bereikte de halve finale van het Europees Kampioenschap in TsjechiŽ. In de ochtend boekte Oranje een 9-0 shutout tegen Oostenrijk, waarna later op de dag ook Rusland puntloos werd gehouden en er 7-0 werd gewonnen dankzij een indrukwekkende aanvallende show. Dinet Oosting en Nathalie Timmermans homerden beiden vandaag. De Nederlandse pitching gooide een No-Hitter tegen Oostenrijk, terwijl Lindsey Meadows een one-hitter gooide vs. Rusland. Op vrijdag 12 juli ontmoet het Nederlands Team ItaliŽ in de halve finale, beginnend om 16:30 uur.
Verslag & Foto's Dag 8 (Ned.) | Recap & Photos of Day 8 (Eng.)

Oranje opent ook Tweede Ronde met ruime zege
Op woensdag 10 juli is het Nederlands Softbal Team de Tweede Ronde begonnen met wederom een zeer ruime shutout, een 19-0 winst vs. Zweden. De wedstrijd van vandaag duurde ťťn uur en 27 minuten en daarvan heeft het Nederlands Team ťťn uur en vier minuten aan slag gestaan. Twaalf honkslagen werden er genoteerd, waaronder drie van Virginie Anneveld en homeruns van Nathalie Timmermans en Lindsey Meadows. Op donderdag speelt het Nederlands Team twee wedstrijden. In de ochtend ontmoet Oranje Oostenrijk, waarna later op de dag tegen Rusland wordt gespeeld.
Verslag & Foto's Dag 7 (Ned.) | Recap & Photos of Day 7 (Eng.)

Oranje sluit Eerste Ronde af met derde shutout
Het Nederlands Softbal Team heeft de voorronde van het Europees Kampioenschap in Praag op dinsdag 9 juli afgesloten met een 17-0 shutout-zege tegen Slowakije. De ploeg kwam tot 14 honkslagen, waaronder drie van Dinet Oosting. Dinsdagavond was het al duidelijk dat het Nederlands Team de voorronde zou afsluiten met de eerste plaats. Dat betekent dat Oranje de Tweede Ronde (de kwalificatiegroep voor de Play-Offs) woensdagmiddag om 15:30 uur zal beginnen tegen Zweden.
Verslag & Foto's Dag 6 (Ned.) | Recap & Photos of Day 6 (Eng.)

Oranje boekt ook shutout vs. KroatiŽ
Het Nederlands Softbal Team kwam op maandag 8 juli ook tot een shutout in de tweede wedstrijd van het Europees Kampioenschap in Praag. Vandaag won Nederland met 10-0 tegen KroatiŽ, waardoor men zich verzekerde van een plek in de kwalificatieronde voor de Play-Offs. In het duel van vandaag kwam de Nederlandse ploeg tot zes honkslagen, waaronder een inside-the-park-homerun van Nathalie Gosewehr. MarisŤla de Wind speelde vandaag haar eerste officiŽle interlandwedstrijd in de nationale ploeg. Op dinsdag sluit Oranje de voorronde af tegen Slowakije, vanaf 13:30 uur.
Verslag & Foto's Dag 5 (Ned.) | Recap & Photos of Day 5 (Eng.)

Oranje opent EK met shutout-winst
Het Nederlands Softbal Team is het Europees Kampioenschap in Praag op zondag 7 juli begonnen met een 10-0 shutout-zege tegen Spanje. Het Nederlands Team kwam tot zes honkslagen, waaronder een homerun van Karin Tuk. De Spaanse pitching voegde zes vrije lopen toe. Oranje-werpsters Dagmar Bloeming en Rebecca Soumeru stonden elk ťťn honkslag toe in de twee innings die ze gooiden in deze 3½ inning wedstrijd. Maandag speelt Nederlands tegen KroatiŽ, vanaf 12:30 uur.
Verslag & Foto's Dag 4 (Ned.) | Recap & Photos of Day 4 (Eng.)

Team geniet van vrije dag; EK begint met Technical Meeting
Het Nederlands Softbal Team had zaterdag een vrije dag en dus gingen de speelsters en stafleden naar het historische centrum van Praag voor wat sightseeing. Of shopping. Of beide. Iedereen genoot van de vrije dag, maar in de avond was het 'back to business' voor vier stafleden, die de Technical Meeting bijwoonden op het hoofd-speelveld. En daarmee ging het Europees Kampioenschap officiŽel van start. De eerste wedstrijden worden zondag gespeeld en Oranje ontmoet dan Spanje, beginnend om 12:30 uur.
Verslag & Foto's Dag 3 (Ned.) | Recap & Photos of Day 3 (Eng.)

Nederlands Team aangekomen in Praag
Het Nederlands Softbal Team arriveerde vrijdagochtend vroeg in Praag, waar zondag het Europees Kampioenschap van start gaat. Op de eerste dag in de Tsjechische hoofdstad hadden de speelsters en stafleden lunch, een team-meeting en een diner. In de avond werd een trainingssessies afgewerkt om ondermeer te wennen aan de speelcondities, zoals het weer en het speelveld. Het Nederlands Team opent het EK op zondag 7 juli tegen Spanje, aanvang 12:30 uur.
Verslag & Foto's Dag 2 (Ned.) | Recap & Photos of Day 2 (Eng.)

Nederlands Team opent zondag Europees Kampioenschap
Het Nederlands Softbal Team en regerend Europees kampioen begint het Europees Kampioenschap 2013 op zondag 7 juli in de Tsjechische hoofdstad Praag tegen Spanje. Team Manager Paul Boonstra en Media Officer Marco Stoovelaar reisden donderdag vooruit naar Praag met in hun bagage ondermeer de team-uniformen, het materiaal van de ploeg en ook de fysio-spullen. Tijdens hun rit door Duitsland was het zwaar bewolkt met regenachtige perioden. Maar na aankomst in Praag verbeterde het weer aanzienlijk en momenteel is er een strak blauwe lucht met een temperatuur van 27 graden. De ploeg vliegt vrijdag naar Praag.
Verslag & Foto's Dag 1 (Ned.) | Recap & Photos of Day 1 (Eng.)

Volg de activiteiten van Jong Oranje in Canada
Jong Oranje Rood speelde zaterdag een oefenwedstrijd tegen TsjechiŽ als laatste voorbereiding op het Wereldkampioenschap Junioren in Brampton, Canada. Jong Oranje opent het evenement maandag tegen Mexico.
Volg de activiteiten van Jong Oranje

Jong Oranje bezoekt Niagara Falls
Op de eerste volledige dag in Brampton stond voor Jong Oranje Rood op vrijdag 28 juni een bezoek aan de wereldberoemde Niagara Falls op het programma. Vanaf het hotel in Brampton maakte de ploeg een busreis van ongeveer anderhalf naar de plaats Niagara Falls, waar de befaamde watervallen liggen op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten. Het werd een indrukwekkend schouwspel. Zaterdag begint voor de ploeg het echte werk en staat een oefenwedstrijd op het programma, ter voorbereiding op het WK, dat maandag van start gaat.
Bezoek aan de Niagara Falls

Selectie voor Europees Kampioenschap bekend
Nederlands Softbal Team Hoofd Coach Craig Montvidas heeft zijn selectie van 17 speelsters bekend gemaakt voor het komende Europees Kampioenschap, dat van 7-13 juli zal plaatsvinden in de Tsjechische hoofdstad Praag. Alle speelsters zijn woensdagavond 26 juni persoonlijk geÔnformeerd door Montvidas. Later op de avond werden alle betrokken coaches en verenigingen over de selectie op de hoogte gebracht. De selectie werd vervolgens op donderdag 27 juni officiŽel bekend gemaakt. Het Nederlands Team speelt nog twee laatste oefenwedstrijden op zondag 30 juni in de afsluiting van de Holland Tour. Op Sportpark Toolenburg, het complex van Hoofddorp Pioniers in Hoofddorp, wordt dan een double-header gespeeld tegen het Amerikaanse Team AIST, vanaf 13:00 uur.
Meer over de selectie-bekendmaking (Ned.) | More on the roster-announcement (Eng.)

Jong Oranje Rood op weg naar Canada
Het Jong Oranje Rood-team is op woensdag 27 juni vanaf Schiphol vertrokken naar Canada voor het Wereldkampioenschap Junioren, dat op maandag 1 juli van start gaat in Brampton. Oranje is ingedeeld in Poule B en opent het evenement maandagochtend tegen Mexico. 's Middags wordt gespeeld tegen AustraliŽ. Het evenement wordt op zondag 7 juli afgesloten. Alle wedstrijden zijn te volgen via een live videostream en een live play-by-play. Uiteraard zijn de verrichtingen van Jong Oranje op het Junioren WK ook via deze site te volgen.
Meer over het WK Junioren

Double-header Nederland vs. Duitsland afgelast
De double-header tussen de nationale ploegen van Nederland en Duitsland, die zondag 23 juni zou worden gespeeld in Enschede, moest helaas worden afgelast, vanwege de weersomstandigheden. Op zaterdag 22 juni verregenden drie van de vier double-headers in de hoofdklasse-competite, allen vastgesteld in de Haarlemse regio. De wedstrijden werden aanvankelijk verschoven naar later op de dag, maar omdat het bleef regenen werden de velden onbespeelbaar. Als gevolg daarvan werden de drie double-headers afgelast en opnieuw vastgesteld voor zondag 23 juni (met regen in de voorspellingen). Dat betekent dat alle (op ťťn na) speelsters van het Nederlands Team zondag in actie moeten komen met hun clubteam.

Nederlands Team ontmoet Duitsland en Amerikaans Travel Team
Het Nederlands Softbal Team heeft nog vier wedstrijden op de agenda staan in de Holland Tour, voordat wordt afgereisd naar Praag voor het verdedigen van de Europese titel in juli.
Op zondag 23 juni ontmoet Oranje de nationale ploeg van Duitsland in een double-header, die om 14:00 uur zal beginnen en wordt gespeeld op het veld van Tex Town Tigers in Enschede.
Een week later, op zondag 30 juni, sluit het Nederlands Team de Holland Tour van dit jaar af met een double-header tegen Team AIST, een Amerikaans Travel Team. Deze wedstrijden worden gespeeld op het complex van Hoofddorp Pioniers in Pioniers en begint om 13:00 uur.
Het Nederlands Team reist op 5 juli naar de Tsjechische hoofdstad Praag, waar het Europees Kampioenschap op 7 juli begint. De EK-selectie wordt binnenkort bekend gemaakt.

Nederlands Team coacht en speelt in Veendam
De Holland Tour vervolgde op woensdag 5 juni met een wedstrijd tussen het Nederlands Softbal Team en het Jong Oranje Rood Team. Na een week geleden actief te zijn geweest in Moergestel in de zuidelijke provincie Noord-Brabant, reisden beide ploegen vandaag noordwaarts naar de provincie Groningen om te spelen in Veendam. Behalve voor de vierde keer dit jaar tegen elkaar te spelen waren de speelsters ook coach van teams die deelnamen aan een School Softbal Toernooi. Het evenement was georganiseerd door de Stichting SoftbalDino en Honkbal- en Softbalvereniging The Blokes in Veendam. Het Nederlands Team won het duel met 10-3.
Verslag & foto's (Ned.) | Recap & photos (Eng.)

Verslag Moergestel TV toegevoegd
De door Moergestel TV geproduceerde reportage met flitsen van de wedstrijd tussen het Nederlands Softbal Team en de Brabant Bandits op woensdag 29 mei is toegevoegd aan het wedstrijdverslag van die dag. In het item zijn interviews te zien met Jong Oranje-speelster Wies Ligtvoet en coaches Craig Montvidas (Nederlands Team) en Jeroen van de Wiel (Brabants Bandits), plus beelden van de wedstrijd.
Verslag & foto's (Ned.) | Recap & photos (Eng.)

Nederlands Team geeft clinic en speelt in Veendam
Op woensdag 5 juni geven de speelsters van het Nederlands Softbal Team een clinic aan studenten en coachen teams tijdens een school-toernooi in Veendam in de noordelijke provincie Groningen. In de middag, vanaf 14:00 uur, speelt het Nederlands Team een wedstrijd tegen het Jong Oranje Rood Team. De wedstrijd wordt gespeeld op het complex van The Blokes, eveneens in Veendam.

Nederlands Team heeft succesvolle dag in Moergestel
Het Nederlands Softbal Team beleefde op woensdag 29 mei een geslaagde dag in de zuidelijke provincie Noord-Brabant. De ploeg was te gast bij Roef! in Moergestel, dat vandaag een Softball Happening organiseerde op haar complex ter ondersteuning van het Jong Oranje Softbal Team. In de middag had het Nederlands Team een muzikale sessie en een wc-potten race, waarna de dag werd afgesloten met een wedstrijd tegen de Brabant Bandits. Oranje won het duel met 7-1.
Verslag & foto's (Ned.) | Recap & photos (Eng.)

Softbal en Honkbal op Olympische shortlist voor 2020!
Het Internationaal Olympisch Comitť (IOC) maakte op woensdag 29 mei in Sint-Petersburg (Rusland) bekend dat softbal en honkbal zijn opgenomen op de shortlist van drie sporten, die worden voorgedragen voor mogelijke toevoeging als extra sport op het Olympisch Programma voor de Olympische Spelen van 2020. De beslissing werd gemaakt tijdens de vergadering van de Executive Board van het IOC na een geheime stemming, die plaatsvond na een half uur durende presentatie door de internationale bonden van acht verschillende bonden en na evaluatie van de Olympic Programme Committee. Softbal en honkbal werden vertegenwoordigd door bestuurders, waaronder co-presidents Riccardo Fraccari (honkbal) en Don Porter (softbal), van de World Baseball Softball Confederation (WBSC), de naam van het overkoepelend orgaan voor softbal en honkbal, nadat de International BAseball Federation (IBAF) en International Softball Federation (ISF) vorig jaar de handen ineen sloegen en eerder dit jaar fuseerden. Ook worstelen en squash werden op de shortlist geplaatst. Tijdens de IOC Sessie in Buenos Aires (ArgentiniŽ) op 7-10 september van dit jaar zal een stemming plaatsvinden welke sport de 28e wordt voor de Olympische Spelen van 2020. Kandidaatsteden voor de Olympische Spelen van 2020 zijn Istanboel (Turkije), Madrid (Spanje) en Tokyo (Japan). In een verklaring door de WBSC werd gesteld dat 'Het werk van de World Baseball Softball Confederation (WBSC) dus is beloond. Co-Presidents Riccardo Fraccari en Don Porter hadden een eerste, unanieme gedachte voor "De miljoenen honkbal- en softbal-spelers/speelsters wereldwijd". Fraccari voegde toe: "Ik wil graag alle professionele organisaties bedanken. Zij hebben ons echt ondersteund". Porter gebruikte de wedstrijdtaal om zijn gevoelens uit te drukken: "We zijn nu in de 7e inning".'

Nederlands Team speelt benefietduel op Softbal Happening op 29 mei
Op woensdag 29 mei vervolgt het Nederlands Softbal Team de Holland Tour met een wedstrijd tegen de Brabants Bandits, een team samengesteld uit speelsters van Roef!, Gryphons en Twins. De wedstrijd vormt het slot van een Softbal Happening in Moergestel, die volledig is gericht op het Jong Oranje Team, de regerend Europees kampioen. Eind juni neemt Jong Oranje deel aan het Wereldkampioenschap in Canada, maar helaas kan het Nederlands Olympisch Comitť daarvoor geen financiŽle middelen vrijmaken. De Jong Oranje-speelsters en hun ouders organiseren nu verschillende acties om 21.000 Euro bij elkaar te brengen voor deelname aan het mondiale evenement. Roef! ondersteunt de actie en organiseert op haar complex op 29 mei vanaf 17:00 uur een Softbal Happening met een training van het Jong Oranje Team, een pitching clinic van Nederlands Team Pitching Coach Karen Marr, een wedstrijd van het Nederlands Softbal Team en een fotoshoot.

Nederlands Team deelt Holland Tour double-header met Jong Oranje
Op een bewolkte en tegen het einde koude dag speelde het Nederlands Softbal Team op zondag 19 mei in De Bilt een double-header tegen Jong Oranje op de tweede speeldag van de zesde Holland Tour. De twee regerende Europese kampioenen deelden de double-header. De nationale ploeg won de opener met 15-0, maar daarna won Jong Oranje het volgende duel met 6-1. In de opener sloeg Dinet Oosting drie doubles en sloeg Virginie Anneveld 4-uit-5, terwijl Karin Tuk homerde in Game 2.
Verslag & foto's (Ned.) | Recap & photos (Eng.)

Drie speelsters toegevoegd aan voorlopige selectie
Hoofd Coach Craig Montvidas heeft per 18 mei drie speelsters toegevoegd aan de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team. Pitcher Leonella Elizabeth en infielders Shareday Christina en Nikki Harte zullen vanaf woensdag 22 mei deelnemen aan de trainingen van de nationale ploeg. De drie zullen de komende weken ook bij het team zijn tijdens oefenwedstrijden en andere activiteiten. Leonella Elizabeth en Shareday Christina debuteerden onlangs in de hoofdklasse als speelsters van regerend landskampioen Alcmaria Victrix. Nikki Harte debuteerde in 2006 in de hoofdklasse als speelster van Centrals, de ploeg waar ze dit seizoen terugkeerde na twee jaar te hebben gespeeld voor UVV.

Holland Tour-opener gestaakt door regen
Op woensdag 8 mei werd de openingswedstrijd van de Holland Tour van dit jaar tweemaal onderbroken door regen en uiteindelijk definitief gestaakt met twee uit in de eerste helft van de vierde inning. Op dat moment stond het Nederlands Softbal Team met 6-0 voor tegen Jong Oranje Rood. Oranje kwam tot zes honkslagen, waaronder vier doubles, geslagen door Dinet Oosting (2), Merel Oosterveld en rookie Rachel van Veen. Virginie Anneveld en Nathalie Gosewehr tekenden voor de overige twee hits, terwijl Lizzie Clarijs en Manoa Weijgertse een honkslag sloegen voor Jong Oranje. De wedstrijd werd in de eerste helft van de 4e inning gestaakt en werd afgesloten met een fraaie regenboog.
Verslag & foto's (Ned.) | Recap & photos (Eng.)

Nederlands Team in actie tegen Jong Oranje
Op woensdagavond 8 mei speelt het Nederlands Softbal Team een oefenduel tegen het team van Jong Oranje Rood. De wedstrijd wordt gespeeld op het complex van Amsterdam Pirates en begint om 19:00 uur.
Jong Oranje Wit komt woensdagavond ook in actie en speelt dan een oefenduel op het complex van Houten Dragons. Die wedstrijd gaat rond 18:30 uur van start.

Beroepscommissie NOC*NSF stelt Softbal Dames in gelijk
De KNBSB maakte op vrijdag 3 mei bekend dat de Beroepscommissie Bestedingsplan (BCB) NOC*NSF het bezwaar van de KNBSB tegen het besluit van het bestuur NOC*NSF om het topsport programma softbal dames gegrond heeft verklaart. Het besluit van NOC*NSF tot afwijzing van de investeringsaanvraag van de KNBSB kan niet in stand blijven, aldus de BCB.

De KNBSB heeft, naar het oordeel van de BCB, met de prestaties van het Nationale Team en het Jong Oranje Team Softbal dames, aangetoond dat zozeer sprake is van een stijgende lijn in de prestaties op wereldniveau in de periode 2009 - 2012 dat geenszins mag worden uitgesloten dat het Nationaal Softbal Dames Team aan de doelstellingen van de Sportagenda 2013 - 2016 zal voldoen.

Het is de BCB op basis van de door de KNBSB overgelegde stukken, waaronder het Investeringsplan en het Integraal Beleidsplan 2013-2016, alsmede op basis van de inbreng tijdens de hoorzitting, niet gebleken dat voor het Softbal dames Team onvoldoende internationaal prestatieperspectief bestaat richting 2016 en 2020. De BCB wijst daarbij onder meer op de stijgende prestatiecurve, gerelateerd aan de leeftijdsopbouw van het team en de aantoonbare doorstroom van talenten vanuit de jeugd.

De enkele omstandigheid dat de KNBSB voor het programma softbal dames nog niet beschikt over een centrale trainingslocatie geeft de BCB geen aanleiding om hier anders over te oordelen. Daarbij neemt de commissie in aanmerking dat de prestaties van het damesteam in de periode 2009-2012 ook zijn behaald zonder een centrale trainingslocatie.

Tevens weegt de commissie mee dat de KNBSB er blijkens zijn investeringsplan kennelijk naar streeft om binnen afzienbare termijn tot een nationaal trainingscentrum te komen. De commissie kan NOC*NSF dan ook niet volgen in het verweer dat de KNBSB hierover in het investeringsplan geen stappen zou hebben opgenomen.

,,De KNBSB is blij met deze (inhoudelijke) beoordeling en uitspraak van de Beroepscommissie Bestedingsplan NOC*NSF. Dit betekent dat het NOC*NSF bestuur de afwijzing op de investeringsaanvraag voor het topsport programma softbal dames nu snel moet omzetten naar een toewijzing van financiŽle ondersteuning'', aldus voorzitter Bob Bergkamp. ,,Het fulltime topsportprogramma softbal dames kan dan weer full spirit worden opgepakt op weg naar het Wereldkampioenschap in 2014 dat in Nederland zal worden gehouden''.

Dit weekeinde National Team Showcase
Op zaterdag 23 en zondag 24 februari zal de derde National Softball Team Showcase plaatsvinden in Hal 1 van Sporthallen Zuid in Amsterdam. Ook op zaterdag staat het derde G-ball-toernooi voor gehandicapten op de agenda in Hal 2. Tijdens de eerste twee edities van de Showcase werden wedstrijden gespeeld door het Nederlands Softbal Team en de twee nationale jeugdploegen. Dit keer nemen alle speelsters deel aan verschillende instructie-clinics en richten zich op het slaan, lopen, gooien, verdediging, communicatie en meer. Zowel op zaterdag als zondag gaan de trainingen om 10:00 uur van start en die worden rond 18:00 uur afgesloten. De Showcase is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in het bekijken van trainingen van de nationale ploegen.

Team Blue wint eerste duel in Tulip League
Vrijdag 22 februari was 'the day after'. De dag nadat deelname aan de NPF werd afgeblazen. Maar desondanks was de ploeg terug op het (indoor)veld en hoewel zeer teleurgesteld handelden de speelsters professioneel en deden wat ze moesten doen in de zesde wedtrijd van het Tulip League Seizoen in Amsterdam. Het duel van vandaag, dat acht innings duurde, eindigde in een 1-0 zege voor Team Blue, dat daarmee de eerste overwinning boekte. Het enige punt werd in de derde inning gescoord na een tweehonkslag van Sophie Bugter.
Het complete verslag en de foto's komen er aan.

Nederlandse deelname aan NPF-competitie afgeblazen
Op donderdag 21 februari maakte de KNBSB bekend dat de deelname van het Nederlands Softbal Team dit seizoen aan de National Pro Fastpitch (NPF) niet doorgaat. Twee dagen eerder werd het definitieve speelschema van de NPF bekend, maar de data (22-25 augustus) van de play-offs (met deelname van vier van de vijf ploegen) botsten met de data van de Europa Cup-toernooien (19-25 augustus). De 15 speelsters, die aan de NPF zouden deelnemen en vorige week bekend werden gemaakt, zouden op tijd terug zijn om met hun clubteam aan deze toernooien deel te nemen. Na verschillende gesprekken van dinsdag tot donderdagochtend tussen de KNBSB, bondscoach Craig Montvidas en NPF-officials moest donderdagmiddag worden bericht dat de deelname (dit jaar) uiteindelijk niet doorgaat.

Opnieuw gelijkspel in de Tulip League
Op vrijdag 15 februari werd de vijfde wedstrijd gespeled in het Tulip League Indoor Seizoen. De wedstrijd vandaag tussen Team Orange en Team Blue eindigde in een 3-3 gelijkspel, dezelfde score als in de opener op 11 januari. Team Orange stond tweemaal voor, maar Team Blue wist beide keren de stand in evenwicht te brengen. Team Orange opende de score in de eerste slagbeurt, maar zag Team Blue langszij komen in de volgende beurt. In de derde inning hernam Team Orange de leiding door tweemaal te scoren op vijf honkslagen, maar daarna scoorde Team Blue tweemaal in de zesde inning om de stand op 3-3 te brengen.
Het complete verslag en de foto's komen er aan.

Selectie Nederlands Team voor NPF bekend
Hoofd Coach Craig Montvidas heeft de 15 speelsters bekend gemaakt die dit jaar met het Nederlands Softbal Team zullen deelnemen aan de National Pro Fastpitch (NPF). Acht speelsters zijn aangewezen als alternate, terwijl twee speelsters niet gerechtigd zijn deel te nemen vanwege NCAA-reglementen. Het NPF-roster werd op donderdag 14 februari officiŽel naar buiten gebracht. In het voorgaande weekeinde, in Amsterdam, ging de KNBSB in bespreking met de Hoofdklasse-clubs over de deelname aan de NPF. Een vergadering om de competitie-opzet dit seizoen in de Hoofdklasse te bespreken staat op de agenda.
Meer over het Oranje NPF-roster (Ned.) | More on the Dutch NPF-roster (Eng.)

Coverage Future Stars Tournament
Het uitgebreide verslag van het twee dagen durende Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament is toegevoegd aan deze site. Vijf teams, samengesteld uit speelsters van de twee nationale jeugdploegen, namen deel aan het jaarlijkse evenement en het was Team Purple dat toernooiwinnaar werd. In de 13 wedstrijden was wederom goed slagwerk, verschillende mooie verdedigende acties, goede pitching en honklopen te zien. Verslagen en Box Scores van alle 13 wedstrijden, geÔllustreerd door meer dan 300 foto's, zijn nu toegevoegd.
Coverage Future Stars Tournament (Ned.) | Coverage Future Stars Tournament (in Dutch only)

Nederlands Team neemt dit seizoen deel aan NPF
Het Nederlands Softbal Team gaat een samenwerking aan met National Pro Fastpitch (NPF) en zal dit seizoen deel uitmaken van de hoogst haalbare en sterkste professionele softbalcompetitie in de wereld. Van half mei tot en met half augustus komen 15 Oranje-speelsters als team uit in de NPF uit en spelen hun thuiswedstrijden in Peoria (Illinois). Op woensdag 6 mei, op het bondsbureau van de KNBSB in Nieuwegein, werd de mogelijkheid om in de NPF te spelen besproken met de speelsters, die unaniem besloten met het plan in te stemmen. Vandaag, zaterdag 9 februari, op Dag 1 van het jaarlijkse Donnay/Right To Play Future Stars Tournament in Amsterdam, besprak de KNBSB de deelname aan de NPF met de Hoofdklasse-clubs en maakte later de deelname van Oranje aan de NPF bekend.
Meer over de NPF-deelname (Ned.) | More on the NPF-participation (Eng.)

Dit weekend: Donnay/Right To Play Future Stars Tournament
Op zaterdag 9 en zondag 10 februari staat de vierde editie van het Donnay/Right To Play Future Stars Softball Tournament op de agenda. In de Amsterdamse Sporthallen Zuid worden dan weer 13 wedstrijden gespeeld. Vijf ploegen nemen aan het evenement deel, samengesteld uit de speelsters die momenteel deel uitmaken van de voorlopige selecties van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit.

Zaterdag begint het programma om 9:30 uur, zondag gaat het eerste duel om 10:00 uur van start.

Vierde Tulip League-wedstrijd in de boeken
Op vrijdag 8 februari werd de vierde wedstrijd gespeeld in het Tulip League Indoor Seizoen van dit jaar in Amsterdam. Vandaag won Team Orange met 6-4 in een aantrekkelijk duel. Team Blue werd 'outhit' met 10-5, maar nam niettemin een 4-0 voorsprong in de eerste slagbeurt. Team Orange kwam langszij via een 4-run rallt in de tweede inning met als hoogtepunten back-to-back doubles van Dinet Oosting en Chantal Versluis. Een tweehonkslag van Virginie Anneveld in de vijfde inning en back-to-back doubles van Karin Tuk en Nathalie Gosewehr in de zevende slagbeurt leverden nog eens twee runs op voor Team Orange om het duel te winnen.
Het complete verslag en de foto's komen er aan.

Shutout-winst voor Team Orange in Tulip League
Team Orange boekte de tweede zege in het Tulip League Indoor Seizoen en kwam tot een 5-0 shutout-overwinning tegen Team Blue op vrijdag 1 februari in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Team Orange 'outhit' Team Blue met 9-3. Met een 2-0 voorsprong kwam het hoogtepunt van de wedstrijd in de vierde inning toen Virginie Anneveld een 3-run homerun sloeg en de stand op 5-0 bracht. In het duel was ook een aantal fraaie verdedigende acties te zien.
Verslag van de activiteiten van vandaag (Ned.) | Recap of today's activities (Eng.)

Situaties in plaats van spelen
Op vrijdag 25 januari, de derde dag van het Tulip League Indoor Seizoen, werd geen wedstrijd gespeeld. In plaats daarvan namen de speelsters (en umpires) deel aan verschillende defensieve situaties. In het eerste deel van de training was er aandacht voor de stootslag-verdediging, het tweede deel richtte zich op het slaan met loopsters op de honken. Het Tulip League Seizoen in Amsterdam wordt op vrijdag 1 februari voortgezet.
Verslag van de activiteiten van vandaag (Ned.) | Recap of today's activities (Eng.)

Twee homeruns in tweede indoor-wedstrijd Nederlands Team
Het Nederlands Softbal Team speelde de tweede intersquad indoor-wedstrijd in de Tulip League op vrijdag 18 januari in Amsterdam. In het duel van vandaag won Team Orange met 4-2 vs. Team Blue. In elk team werd een homerun geslagen. Nathalie Gosewehr begon de eerste inning voor Orange met een homerun om de ploeg een vroege voorsprong te geven. In de derde slagbeurt linede Lindsey Meadows een homerun voor Blue om de stand in balans te brengen. Hoewel het er op leek dat ook dit duel in een gelijkspel zou eindigen, volgden twee fouten in de tweede helft van de zevende inning met twee uit en die leverden Orange een 4-2 zege op.
Verslag van de tweede wedstrijd (Ned.) | Recap of the second game (Eng.)

Jong Oranje weer deelnemer The Cup Schiedam
Jong Oranje Rood neemt in het weekeinde van 18-20 januari opnieuw deel aan het jaarlijkse Indoor Cup-toernooi in Schiedam, sinds vorig jaar The Cup. Er wordt dit keer met twee ploegen deelgenomen, die beide vrijdagavond 18 januari voor het eerst in actie komen.
Van alle wedstrijden in Schiedam is een live play-by-play beschikbaar, terwijl er vanuit Hal 1 ook een live video-stream is.
Meer nieuws The Cup en de link naar de live-opties

Donnay/Right To Play Future Stars Toernooi in februari
In het weekeinde van 9 en 10 februari zal in Hal 1 van de Amsterdamse Sporthallen Zuid de vierde editie van het Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Toernooi plaatsvinden. Net als in voorgaande jaren wordt hieraan deelgenomen door de speelsters van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit. Op zaterdag staan er vanaf 9:45 uur zeven wedstrijden op het schema, zondag worden zes wedstrijden gespeeld. Het wedstrijdprogramma wordt binnenkort bekend.

Nederlands Team opent Tulip League 2013
Het Nederlands Softbal Team opende op vrijdag 11 januari het 2013 Tulip League Indoor Seizoen met de eerste intersquad indoor-wedstrijd, twee dagen na het begin van hun 3-dagen-per-week trainingsschema op woensdag. In de indoor-faciliteit in Amsterdam eindigde het openingsduel van het seizoen in een 3-3 gelijkspel. Hiermeer is het 2013 softbalseizoen van start gegaan en is de 'Road to Prague' begonnen. In de openingswedstrijd waren verschillende prima acties te zijn en het duel was zeer aantrekkelijk.
Verslag van de eerste wedstrijd (Ned.) | Recap of the first game (Eng.)

Nederlands Softbal Team loopt voor Right To Play
Op zondag 13 januari nemen de speelsters van het Nederlands Softbal Team deel aan de PWM Egmond Halve Marathon en zullen in Egmond aan Zee een kwart marathon gaan lopen. De marathon is een project van Right To Play, dat wereldwijd verschillende projecten heeft om kinderen in de gelegenheid te stellen te kunnen sporten. De deelnemers wordt gevraagd zich te laten sponsoren door vrienden, familie, collega's, enz. met een minimum bedrag van 120 Euro. Het doel is om minstens 100 kinderen in de gelegenheid te stellen te sporten en spelen. Het Nederlands Softbal Team is sinds 2009 ambassadeur van Right To Play en met de deelname aan deze marathon ondersteunen de speelsters dit goede doel.
Donaties aan de deelnemende speelsters kan worden gedaan via hun persoonlijke pagina voor deze marathon en worden verwerkt door Alvarum, dat makkelijk en veilig is.
Ga hierheen voor de lijst van deelnemende speelsters en hun persoonlijke pagina

Kimberly Jones trekt zich terug uit voorselectie
Op 8 januari heeft Kimberly Jones de technische staf laten weten zich voor dit jaar terug te trekken uit de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team, omdat het voor haar onmogelijk is haar studie te combineren met het trainingsschema van de nationale ploeg. In 2012 sloot Kimberly haar periode in Jong Oranje Rood af met een Europese titel, waarna ze ťťn van de vier speelsters uit deze ploeg was die werd toegevoegd aan de voorlopige selectie van het Nederlands Team. In 2013 zal Kimberly zich richten op haar studie en het seizoen bij Almcaria Victrix, met wie ze vorig jaar landskampioen werd.

Saskia slaat tweehonkslag in All Star Game
Saskia Kosterink heeft op 6 januari een tweehonkslag en een vangbal geslagen in de eerste Softball Australia All Star Game in Blacktown. Met het All Star Team won ze het duel met 7-0 tegen de Chairman's XV. In de wedstrijd miste Saskia op 30 centimeter een homerun en moest genoegen nemen met een tweehonkslag. In het duel speelde ook haar Amerikaanse teamgenoot bij Western Australia, Brittany Rumfelt. Op de foto links staat Saskia samen met de Italiaanse Ilaria Pino, die eveneens in AustraliŽ speelt. In de dagen voor de All Star Game sloeg Saskia een walk-off, RBI-single voor Western Australia in een 5-4 winst tegen Victoria Titans om de finale te bereiken van de Edebone Weber Shield. In de finale sloeg Saskia 2-uit-3, maar de ploeg verloor met 2-1 van Queensland Heat.

Saskia Kosterink gekozen in Australische All Star Game
Oranje-international Saskia Kosterink is gekozen om deel te nemen aan de eerste Softball Australia All Star Game. De namen van de speelsters werden op 20 december bekend gemaakt. Saskia speelt momenteel in haar eerste seizoen 'down under' en komt uit voor Western Australia Flames. In het All Star Team krijgt Saskia gezelschap van de Italiaanse Ilaria Pino en de Australische internationals Aimee Murch, Jocelyn McCallum, Stacey Porter en Melinda Weaver. De All Star Game wordt op 6 januari gespeeld.

Nathalie Gosewehr MVP, Dagmar Bloeming Beste Pitcher
Op 8 december zijn in Rotterdam de jaarlijkse prijzen uitgereikt aan de beste speelsters van het voorgaande Hoofdklasse-seizoen. Alle prijzen gingen naar speelsters van de Nationale Ploeg. Nathalie Gosewehr (die de competitie leidde in gescoorde punten en on base percentage) werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster, terwijl Dagmar Bloeming, die 16-0 was, de prijs won voor Beste Pitcher. Virginie Anneveld kreeg de prijs voor Beste Slagvrouw, want zij sloot het seizoen af met een .470 slaggemiddelde. Voor het derde seizoen op en rij en de vierde keer in vijf jaar stal Chantal Versluis de meeste honken, terwijl Karin Tuk de onderscheiding kreeg voor het slaan van de meeste homeruns. Haar negen vierhonkers waren goed voor een nieuw seizoensrecord. Nathalie Timmermans won voor het tweede jaar op rij de Egbert van der Sluis Memorial Trophy voor de beste international onder de 23 jaar. Oranje-hoofdcoach Craig Montvidas won zijn tweede opeenvolgende Coach of the Year Award, een prijs die hij moest delen met Gonny Farley, die Alcmaria Victrix naar het eerste landskampioenschap loodste. Berend Mannessen, die in 2012 werd opgenomen in de technische staf van de Nederlandse Teams, kreeg de Nol Houtkamp Award voor zijn jarenlange inspanningen op het gebied van opleidingen.' Jong Oranje Rood-speelsters Ilona Andringa, Kimberly Jones en NoŽmie Brandjes wonnen eveneens prijzen. Ilona werd uitgeroepen tot Beste Juniorenwerpster en won de Riet Vermaat Trofee, terwijl de andere twee de Bep van Beijerwerdt Trofee wonnen voor Beste Juniorenspeelster.

Fabienne van Uden, Solange Starrenburg trekken zich terug
Outfielders Fabienne van Uden en Solange Starrenburg maakten in oktober bekend dat zijn zich terugtrokken uit de Nationale Ploeg. De twee speelsters behoorden tot de groep van 31 op het roster van de voorlopige selectie, die waren uitgenodigd om vanaf november deel te nemen aan de trainingen. Solange maakte sinds december 2008 deel uit van de nationale ploeg en speelde in 39 officiŽle interlands voor Oranje. Fabienne kwam in oktober 2009 in het team en speelde sindsdien in 19 interlandwedstrijden voor het Nederlands Team. Beiden blijven wel actief in de Hoofdklasse, respectievelijk voor Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels en Gryphons.

==============================================================

...in december 2008 werd Craig Montvidas benoemd tot Hoofd Coach om het Nederlands Dames Softbal Team de volgende vier jaar te leiden. Onder zijn leiderschap begon de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) weer aan een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van het Nederlandse softbal, die begon in 1943. Sindsdien ontwikkelde het Nederlandse softbal zich in een goed georganiseerde sport en werd Nederland ťťn van de leidende landen in Europa.

In 2012 speelt het Nederlands Team een goed Wereldkampioenschap in Whitehorse (Canada) en bereikt voor de tweede keer op rij de Play-Offs. Bovendien klimt Oranje op de ranglijst van de achtste naar de zesde plaats.

2010 en 2011 waren opnieuw enerverende jaren voor alle betrokkenen. 2010 was het jaar, waarin het Nederlands Softbal Team deelnam aan het Wereldkampioenschap in de Venezolaanse hoofdstad Caracas waar voor het eerst in 16 jaar de Play-Offs werd bereikt! Maar er was ook teleurstelling, want Jong Oranje werd niet alleen onttroond als Europees kampioen, maar wist zich ook niet te plaatsen voor het Wereldkampioenschap 2011. In 2011 veroverde het Nederlands Team opnieuw ongeslagen de Europese titels, terwijl het Jong Oranje Wit Team de Europese Cadetten-titel binnenhaalde.

In 2009 veroverde de nationale ploeg de Europese titel voor het eerst weer in 19 jaar door ongeslagen te blijven tijdens het Europees Kampioenschap in Spanje. Het was het sluitstuk van een succesvol international seizoen, waarin het Nederlands Softbal Team enthousiasme toonde en aantrekkelijke wedstrijden speelde tijdens de Holland Tour, Canada Cup en World Cup of Softball. Een seizoen ook, waarin Jong Oranje het zilver pakte op het allereerste jeugd WK onder de 17 jaar in TsjechiŽ. Een seizoen met vele hoogtepunten, maar ook een jaar waarin het Nederlands Softbal Team ambassadeur werd van Right To Play.

In 2008 nam het Nederlands Dames Softbal Team deel aan de Olympische Spelen in Peking voor de eerste keer sinds de Spelen van Atlanta in 1996. Het was de kroon op een jaar van hard werken. Helaas was het Olympisch softbaltoernooi in Peking voorlopig het laatste. Softbal (en honkbal) maakt geen deel uit van de Olympische Spelen van 2012 in Londen (Groot-BrittanniŽ), maar de internationale softbalgemeenschap werkt hard aan de terugkeer van de sport op de Olympische Spelen. De International Softball Federation (ISF) lanceerde de BackSoftball-campagne in 2007 en in november 2008 werden twaalf internationale Athlete Ambassadors benoemd ter ondersteuning van het programma. Eťn van de speelsters die werd uitverkoren voor deze unieke positie is Oranje-international Saskia Kosterink.

Om de terugkeer van het Nederlands team naar de Olympische Spelen te vieren werd in 2008 deze site opgezet en gelanceerd, waardoor iedereen in de gelegenheid werd gesteld het Nederlands team, de speelsters en de wedstrijden te volgen. De site heeft bewezen een groot succes te zijn en trekt vele bezoekers. In 2008 en 2009 was de site alleen beschikbaar in het Engels, maar vanaf eind 2009 wordt alle verslaggeving gedaan in zowel het Engels als het Nederlands. Vanaf november 2009 is de site bovendien uitgebreid met coverage van het Jong Oranje Rood Softbal Team. In januari 2010 volgde de verslaggeving op deze site van Jong Oranje Wit.

2011 wordt opnieuw een enerverend en intensief jaar voor iedereen die bij de ploegen betrokken is, maar het wordt ook een jaar waarin nieuwe ervaringen en nieuwe indrukken worden opgedaan. Een jaar waarin nieuwe doelstellingen worden gezet. Een jaar, waarin het Nederlands Softbal Team deelneemt aan het Europees Kampioenschap in ItaliŽ, waar de titel verdedigend zal worden. De jongste groep van Jong Oranje neemt deel aan het Europees Kampioenschap in BelgiŽ. Uiteraard blijft alle coverage van de seizoenen 2008, 2009 en 2010 van de Nederlandse Softbal Teams gewoon beschikbaar op deze site.

Deze site is er voor iedereen, we hopen dat u ons zult ondersteunen met uw enthousiasme door niet alleen onze wedstrijden te bezoeken en daarvan te genieten, maar ook iedereen te stimuleren om tot de best mogelijke resultaten te komen.
We bedanken onze sponsors, suppliers en partners (bezoek hun sites), maar ook ons publiek, en we hopen dat u veel plezier beleefd aan deze site. Natuurlijk kunt u altijd contact met ons opnemen.

Speelsters en Staf Nederlandse Dames Softbal Teams

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 20 oktober 2013
Copyright Foto's © 2008-2013 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Nederlandse Softbal Teams. All Rights Reserved.