Nederlands Softbal Team

OfficiŽle Website

2012 - The Road to Whitehorse

home | roster & staf 2012 | programma 2012 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team wordt ondersteund door
Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
Welkom...

home

roster & staf 2012

programma 2012

archief

historie

media

links

Jong Oranje Rood

Jong Oranje Wit

...op de officiŽle site van het Nederlands Dames Softbal Team...
...EUROPEES KAMPIOEN 2011...
=============================================================

Nederlands Team sluit seizoen 2012 af
Op 26 november sloot het Nederlands Dames Softbal Team het seizoen 2012 af met een laatste training in Nieuwegein. Na afloop van de training werden nog verschillende zaken besproken voor het komende seizoen, zoals het trainingsschema, dat in november van start gaat. Ook vandaag maakte Meike Witteveen bekend dat zij zich terugtrok uit de nationale ploeg, omdat zijn even afstand wil nemen van softbal en zich wil richten op andere interesses. Ze besloot ook in 2013 niet uit te komen in de Hoofdklasse.

Try-out Jong Oranje Wit
Craig Montvidas, supervisor van het Nationaal Team Programma, leidde op zaterdag 15 en zondag 16 september een groep coaches tijdens een try-out van twee dagen voor nieuwe speelsters voor het Jong Oranje Wit Team van 2013. Totaal namen er 66 speelsters deel aan de try-out, die plaatsvond op het complex van Nieuwegein Diamonds in Nieuwegein, dat al een paar jaar de 'thuisbasis' is van de nationale softbalploegen.
Verslag en Foto's

Wereldkampioenschap Update; Foto's toegevoegd
Alle verslagen van het Wereldkampioenschap zijn ge-update met extra informatie en foto's. In totaal zijn er 668 foto's toegevoegd. Om de verslagen te lezen en de extra foto's te zien, ga door de lijst hieronder en kies een verslag (of allemaal).

Oranje weer veilig thuis
Het Nederlands Softbal Team keerde op dinsdag 24 juli weer veilig terug na een vlucht van negen uur en 12 minuten vanuit Vancouver. De ploeg steeg op vanaf Vancouver International Airport om 16:05 uur lokale tijd op maandag (1:05 uur Ned. tijd) en arriveerde op tijd met een landing om 10:17 uur op Amsterdam Schiphol International Airport, waar het 25 graden was. Op het vliegveld werd de ploeg opgewacht door Karin Vroonhof, bondsbestuurslid van de KNBSB, die alle leden van de ploeg een fraai boeket overhandigde namens de bond ter felicitatie voor het geweldige resultaat op het Wereldkampioenschap.
Verslag en Foto's Dag 31 (Ned.) | Recap and Photos Day 31 (Eng.)

Oranje op weg terug naar huis
Het Nederlands Softbal Team, dat het Wereldkampioenschap afsloot met de zesde plaats, is op weg terug naar huis. Vandaag, maandag 23 juli, vloog de ploeg in de ochtend van Whitehorse naar Vancouver. De Boeing 737 van Air North verliet de runway in Whitehorse om 9:15 uur lokale tijd (18:15 uur Ned. tijd) en landde ťťn uur en 19 minuten later om 10:34 uur lokaal (19:34 uur Ned. tijd) in Vancouver waar het regende en het 13 graden was. Om 16:00 uur lokaal (1:00 vannacht Ned. tijd) vertrekt Oranje vanuit Vancouver voor de vlucht naar Amsterdam. De ploeg wordt dinsdagochtend om 10:20 uur verwacht op Amsterdam Schiphol Airport.

Japan onttroont USA en verovert eerste wereldtitel in 42 jaar!
Japan stuntte tegen wereldkampioen USA op zondag 22 juli in de finale van het Wereldkampioenschap in Canada door met 2-1 te winnen in een 10-inning thriller. Pitching-ster Yukiko Ueno gooide alle 10 innings voor Japan en stond slechts drie honkslagen toe. Team USA veroverde zeven wereldtitel op rij sinds 1986, maar Japan maakte een einde aan deze hegemonie en veroverde hun eerste titel sinds 1970 en tweede totaal. AustraliŽ won het brons.
Tijdens de Sluitingsceremonie werd de ISF-vlag overgedragen aan de volgende organiserende stad van het Wereldkampioenschap in 2014 en dat is ons eigen Haarlem.
Verslag en Foto's Dag 29 (Ned.) | Recap and Photos Day 29 (Eng.)

Oranje eindigt op zesde plaats na verlies
Het Nederlands Softbal Team liep op zaterdag 21 juli tegen een 4-0 shutout-verlies aan tegen gastland Canada op Dag 2 van de Play-Offs van het Wereldkampioenschap in Whitehorse. Door de nederlaag werd Oranje uitgeschakeld, maar sloot af met een beste klassering ooit, de zesde plaats, een evenaring van de prestatie uit 1974. Het Nederlandse softbal hoort nu bij de top-6 van de wereld. De laatste dagen onderstreepte Oranje dat het internationaal was gegroeid en de strijd kan aangaan met elke tegenstander. Tijdens de voorronde bereikte de ploeg op eigen kracht de Play-Offs en had daarvoor geen 'hulp' nodig van anderen. Oranje klom opnieuw op de internationale ladder en eindigde twee plaatsen hoger dan twee jaar geleden in Venezuela.
Verslag en Foto's Dag 28 (Ned.) | Recap and Photos Day 28 (Eng.)

Oranje wint van Taipei en schrijft geschiedenis!
Het Nederlands Softbal Team is de Play-Offs van het Wereldkampioenschap in Whitehorse op vrijdag 20 juli begonnen met een 4-3 overwinning op Chinese Taipei in een wedstrijd met een zeer spannend slot. Met de winst schreef Oranje geschiedenis, want het is pas de tweede keer dat een Nederlandse softbalploeg in de Play-Offs de tweede ronde bereikt. Hierdoor zal de ploeg niet lager eindigen dan de zesde plaats en dat is het beste resultaat ooit in de Nederlandse softbal-historie, waarmee de prestatie uit 1974 wordt geŽvenaard. Oranje moet het zaterdag nu opnemen tegen Canada, dat met 4-2 verloor van de USA. Dit duel begint om 12:00 uur lokale tijd (21:00 uur Nederlandse tijd).
Verslag en Foto's Dag 27 (Ned.) | Recap and Photos Day 27 (Eng.)

Oranje verslaat Puerto Rico; wordt 3e in poule
Het Nederlands Softbal Team stond op donderdag 19 juli met 1-0 achter na de eerste inning, maar draaide het duel daarna om en won comfortabel met 7-1 tegen Puerto Rico om beslag te leggen op de derde plaats in de poule. Virginie Anneveld sloeg een 3-run homerun, scoorde tweemaal en had vier RBI's, terwijl startende pitcher Dagmar Bloeming slechts drie hits toestond in vijf innings, waarna ze werd opgevolgd door Rebecca Soumeru, die nog maar ťťn honkslag toestond.
Door de winst zal Oranje de Play-Offs op vrijdag beginnen tegen de nummer vier uit Poule B. De wedstrijd begint om 12:00 uur lokale tijd (21:00 uur Nederlandse tijd).
Verslag en Foto's Dag 26 (Ned.) | Recap and Photos Day 26 (Eng.)

Oranje puntloos vs. USA, maar wel geplaatst voor Play-Offs!
Het Nederlands Softbal Team heeft zich op woensdag 18 juli geplaatst voor een plek in de Play-Offs van het Wereldkampioenschap. Door de vier overwinningen was Oranje al dicht bij plaatsing, maar door een combinatie van uitslagen van andere wedstrijden vandaag wist Oranje dat het zeker was van een Play-Off plek voordat in de namiddag tegen Team USA moest worden gespeeld. De USA moest hard werken tegen Oranje, net zoals een paar weken geleden in Oklahoma City, en leidde slechts met 1-0 na vijf innings. Een homerun hielp Team USA daarna met 4-0 te winnen. Nederland treft Puerto Rico in de laatste wedstrijd van de voorronde op donderdag.
Verslag en Foto's Dag 25 (Ned.) | Recap and Photos Day 25 (Eng.)

Oranje boekt ruime shutout-zege tegen Zuid-Afrika
Het Nederlands Softbal Team boekte op dinsdag 17 juli een grote 13-0 shutout-zege tegen Zuid-Afrika om de vierde wedstrijd op rij te winnen. Oranje kwam tot 10 honkslagen, waaronder de derde homerun in het toernooi van Nathalie Timmermans en de eerste van Virginie Anneveld. Pitcher Femke van Dusschoten gooide een 4-inning No-Hitter in dit duel, dat drie uur later begon vanwege regen. Woensdag ontmoet Nederlands Team USA en kan de ploeg de Play-Offs bereiken.
Verslag en Foto's Dag 24 (Ned.) | Recap and Photos Day 24 (Eng.)

Oranje wint sleutelduel vs. Venezuela en nadert Play-Offs
Het Nederlands Softbal Team boekte op maandag 16 juli een belangrijke 5-1 overwinning in een sleutelwedstrijd tegen Venezuela op Dag 4 van het Wereldkampioenschap in Whitehorse. De winst werd behaald op drie homeruns. De ploeg heeft nu drie van de vier gespeelde wedstrijden in winst omgezet en nadert plaatsing voor de Play-Offs. Oranje heeft nog drie wedstrijden te spelen in de voorronde. Op dinsdag wordt gespeeld tegen Zuid-Afrika, gevolgd door wedstrijden tegen de USA en Puerto Rico.
Verslag en Foto's Dag 23 (Ned.) | Recap and Photos Day 23 (Eng.)

Oranje wint ruim van Tsjechen
Op zondag 15 juli won het Nederlands Softbal Team ruim van TsjechiŽ op de derde speeldag van het Wereldkampioenschap. Na twee puntloze innings opende Oranje de score en nam vervolgens een 5-0 voorsprong toen Nathalie Timmermans een grand slam homerun sloeg in de vierde inning. De Tsjechen scoorden daarna tweemaal, maar Oranje antwoordde met vier runs om met 9-2 te winnen in zes innings.
Verslag en Foto's Dag 22 (Ned.) | Recap and Photos Day 22 (Eng.)

Ruime zege en No-Hitter Oranje tegen ArgentiniŽ
Het Nederlands Softbal Team won zaterdag 14 juli ruim, want de ploeg kwam tot een 9-0 shutout in vijf innings tegen ArgentiniŽ. Na verlies in de openingswedstrijd vrijdag in 8 innings tegen China herstelde Oranje zich prima en kwam vandaag tot negen honkslagen, waaronder een 2-run homerun van Britt Vonk. Pitchers Lindsey Meadows (4 innings) en Femke van Dusschoten (1 inning) gooiden een 'combined No-Hitter'.
Verslag en Foto's Dag 21 (Ned.) | Recap and Photos Day 21 (Eng.)

Oranje begint WK met verlies
Het Nederlands Softbal Team is het Wereldkampioenschap op vrijdag 13 juli begonnen met een 3-2 nederlaag tegen China. Oranje was slechts ťťn uit af van een spectaculaire 2-0 overwinning, maar toen sloeg China twee hits en scoorde tweemaal in de zevende inning om langszij te komen en een verlenging af te dwingen. Oranje-werpster Dagmar Bloeming gooide sterk en stond slechts twee honkslagen toe in de eerste zes slagbeurten. Nederland kwam tot vijf hits en opende de score op twee fouten in de eerste inning. Een squeeze van Chantal Versluis in de vijfde bracht de stand op 2-0. China kwam toen langszij in de zevende en scoorde het winnende punt in de achtste na een fout.
Verslag en Foto's Dag 20 (Ned.) | Recap and Photos Day 20 (Eng.)

Oranje verslaat Chinese Taipei in oefenduel
Het Nederlands Softbal Team won op donderdag een oefenduel met 7-1 vs. Chinese Taipei als laatste voorbereiding op het komende toernooi om het Wereldkampioenschap. Oranje 'outhit' de Aziatische ploeg met 10-3 en kwam tot een rally van vier runs in de vierde inning. Britt Vonk had vier binnengeslagen punten. Het Nederlands Team opent het Wereldkampioenschap vrijdagavond tegen China.
Verslag en Foto's Dag 19 (Ned.) | Recap and Photos Day 19 (Eng.)

Alle WK-wedstrijden live via webstream
Alle 66 wedstrijden van het 13e ISF Wereldkampioenschap zijn te volgen via een webstream. De wedstrijden worden live uitgezonden en er zijn geen kosten aan verbonden. De wedstrijden worden bovendien opgenomen en gearchiveerd om later on-demand bekeken te kunnen worden. Vanaf 13 juli kunnen de wedstrijden worden bekeken via www.sportscanada.tv.

Doe mee aan de Oranje-fundraiser
Om meer inkomsten te genereren voor het Nederlands Softbal Team om het programma te ontwikkelen, maar ook om te kunnen blijven deelnemen aan internationale evenementen is een speciale fundraise-competitie opgezet. Voorspel de uitslagen van de wedstrijden op het Wereldkampioenschap of wie de eerste Nederlandse honkslag zal slaan of het eerste Oranje-punt scoort. Of wie krijgt de eerste RBI op haar naam en welke Nederlandse werpster gooit de eerste strikeout? Er kunnen verschillende fraaie prijzen worden gewonnen.
Ga hierheen voor meer details (Ned.) | Go here for more details (Eng.)

Oranje weer terug op het veld
Het Nederlands Softbal Team keerde op woensdag 11 juli weer terug naar het veld, want er stond in de ochtend een training (onder een zware bewolking) op het programma. Na de training keerde de ploeg terug naar het hotel en bracht vervolgens in de middag een bezoek aan Takhini Hot Springs voor nog een laatste ontspannen moment voor de start van het Wereldkampioenschap. Donderdagavond speelt het Nederlands Team nog een laatste oefenduel en ontmoet dan het team van Chinese Taipei. Vrijdagavond opent Oranje het Wereldkampioenschap tegen China, een duel dat om 19:30 uur lokale tijd (4:30 uur 's nachts op zaterdagochtend Ned. tijd) begint.
Verslag en Foto's Dag 18 (Ned.) | Recap and Photos Day 18 (Eng.)

Nederlands Team veilig gearriveerd in Whitehorse
Het Nederlands Softbal Team is op dinsdag 10 juli veilig aangekomen in Whitehorse (Canada) waar het momenteel bewolkt is met een temperatuur van 10 graden. Vandaag vloog de ploeg van Vancouver naar Whitehorse, waar de Air North Boeing 737 om 13:45 uur lokale tijd (22:45 uur Ned. tijd) landde na een vlucht van twee uur. Woensdag heeft de ploeg een training op het programma staan, waarna donderdagavond een oefenduel wordt gespeeld tegen Chinese Taipei. Aanstaande vrijdag, 13 juli, opent Oranje het Wereldkampioenschap tegen China met als aanvangstijd 19:30 uur lokale tijd (4:30 uur zaterdagochtend Ned. tijd). Alle wedstrijden tijdens het Wereldkampioenschap zullen via een live video-stream gevolgd kunnen worden. De link voor deze coverage wordt toegevoegd wanneer het evenement van start gaat.
Verslag en Foto's Dag 17 (Ned.) | Recap and Photos Day 17 (Eng.)

Oranje reist naar Canada
Het Nederlands Softbal Team reisde op maandag 9 juli per bus van Seattle naar het Canadese Vancouver. Op Dag 16 van de trip verliet de ploeg de campus van University of Washington in Seattle rond 10 uur in de ochtend (19:00 uur Ned. tijd), waarna het per bus richting de dichtbij gelegen Canadese grens ging. Bij de grenscontrole moest alles uit de bus om te worden gecontroleerd en gescand, voordat Canada kon worden betreden en dat nam toch zo'n anderhalf uur in beslag. Vanaf de grens was het op weg naar Vancouver waar de ploeg maandagnacht overnacht bij het vliegveld. Op dinsdag vliegt het team naar Whitehorse, de locatie van het komende Wereldkampioenschap.
Verslag en Foto's Dag 16 (Ned.) | Recap and Photos Day 16 (Eng.)

Oranje vrij op laatste dag in Seattle
Op de laatste volle dag in Seattle had het Nederlands Softbal Team op zondag 8 juli vrij. Vandaag reisde de ploeg naar de in buurt gelegen Snoqualmie Falls, bezocht een shopping mall (om de laatste Amerikaanse dollars uit te geven) en relaxte in een park bij een groot meer. In de avond was het tijd om in te pakken, want de ploeg vertrekt op maandagochtend 10 uur (19:00 uur Ned. tijd) uit het hotel voor de busreis naar de Canades grens. Daarvandaan is het op weg naar Vancouver waar de ploeg overnacht. Dinsdag staat de vlucht naar Whitehorse op de agenda.
Verslag en Foto's Dag 15 (Ned.) | Recap and Photos Day 15 (Eng.)

Oranje toont power in tweede double-header
Op zaterdag 7 juli speelde het Nederlands Softbal Team de tweede en laatste double-header ter afsluiting het Trainingskamp op de campus van de University of Washington in Seattle. Oranje won vandaag met 10-2 en 9-2 vs. Washington LadyHawks Gold. De Nederlandse ploeg kwam in de double-header vandaag tot 24 honkslagen, waaronder zes (!) homeruns, die werden geslagen door Nathalie Gosewehr, Areke Spel, Chantal Versluis (2), Saskia Kosterink en Karin Tuk. Zondag heeft de ploeg een vrije dag en maandagochtend vertrekt het team vanuit Seattle en passeert in de middag de Canadese grens. Na overnachting in Vancouver vliegt het team op dinsdag naar Whitehorse voor het komende Wereldkampioenschap.
Verslag en Foto's Dag 14 (Ned.) | Recap and Photos Day 14 (Eng.)

Oranje wint eerste double-header
Het Nederlands Softbal Team speelde op vrijdag 6 juli de eerste van twee double-headers tijdens het Trainingskamp in Seattle, waar de laatste voorbereidingen worden getroffen op weg naar het toernooi om het Wereldkampioenschap in Whitehorse (Canada). In het Softbal Stadion van de University of Washington ontmoette Oranje het team van Washington Lake Breeze Gold en won tweemaal, 9-0 en 10-2. In Game 2 homerden Lindsey Meadows en Virginie Anneveld beiden voor Nederland. Op zaterdag speelt het Nederlands Team de tweede en laatste double-header, die eveneens om 2 uur 's nachts Nederlandse tijd (17:00 uur lokaal) van start gaat.
Verslag en Foto's Dag 13 (Ned.) | Recap and Photos Day 13 (Eng.)

Oranje weer op het veld en sightseeing
Het Nederlands Softbal Team keerde op donderdag 5 juli weer terug op het veld voor een trainingssessie in het softbalstadion van de University of Washington. Het stadion is ook de locatie van twee double-headers die voor vrijdag en zaterdag op het programma staan. Na afloop van de training ging de ploeg naar downtown Seattle voor wat sightseeing, waaronder een bezoek aan de bekende Space Needle. Op vrijdag is de aandacht weer geheel gericht op softbal, want dan worden er weer twee wedstrijden gespeeld. De eerste wedstrijd begint om 17:00 lokale tijd (2:00 's nachts Ned. tijd).
Verslag en Foto's Dag 12 (Ned.) | Recap and Photos Day 12 (Eng.)

Oranje geniet van vrije dag op 'Fourth of July'
Het Nederlands Softbal Team genoot van een vrije dag op woensdag 4 juli, de eerste volle dag in Seattle. Vandaag woonde de ploeg de lokale '4th of July Parade' bij in Bothell, locatie van een campus van de University of Washington waar de ploeg verblijft. Hierna was de ploeg uitgenodigd voor een barbecue en werd 's avonds het grote vuurwerk bekeken. Op donderdag keert de ploeg weer terug op het veld voor een training in het softbalstadium van de University of Washington.
Verslag en Foto's Dag 11 (Ned.) | Recap and Photos Day 11 (Eng.)

Nederlands Team aangekomen in Seattle
Het Nederlands Softbal Team reisde op dinsdag 3 juli van Oklahoma City naar Seattle via Salt Lake City. In de middag arriveerde de ploeg na een vlucht van bijna twee uur vanuit Oklahoma City in Salt Lake City waar een korte stop van ongeveer twee uur was. Hierna vloog het team naar Seattle waar men aan het begin van de avond aankwam. In de komende dagen zal de ploeg trainen en spelen op het complex van de University of Washington in Seattle.
Verslag en Foto's Dag 10 (Ned.) | Recap and Photos Day 10 (Eng.)

Oranje vierde, ondanks late comeback
Na een 6-0 achterstand na de tweede inning kwam het Nederlands Softbal Team op maandag 2 juli tot een late, 7e inning 4-run comeback om een 7-4 achterstand om te draaien in een 8-7 voorsprong, maar toen deed Canada hetzelfde. In de 2e7 zorgde Canada eerst voor een gelijke stand, waarna een 3-run, 2-out, walk-off homerun resulteerde in een 11-8 overwinning. Met de winst legde Canada beslag op de bronzen medaille en moest Oranje genoegen nemen met de vierde plaats. Drie jaar geleden sloot het Nederlands Team de eerste deelname aan een World Cup of Softball af met een vijfde positie. Maandagavond won Team USA het toernooi via een 3-0 shutout-zege vs. AustraliŽ.
Verslag en Foto's Dag 9 (Ned.) | Recap and Photos Day 9 (Eng.)

Oranje puntloos vs. AustraliŽ; speelt om brons
Het Nederlands Softbal Team liep op zondag 1 juli tegen een 4-0 shutout-nederlaag aan tegen AustraliŽ, dat zich daardoor plaatste voor de Finale van de World Cup of Softball tegen Team USA, dat eerder op de dag met 9-0 van BraziliŽ won. Het Nederlands Team zal maandag om het brons spelen in een duel dat om 23:00 uur Nederlands tijd van start gaat. In die wedstrijd staat Oranje tegenover Canada, waarvan met 7-6 werd gewonnen in de opener van de World Cup of Softball. Canada bereikte de wedstrijd via een 13-0 zege op BraziliŽ, nadat daarvoor met 7-0 was gewonnen vs. Puerto Rico.
De finale van het toernooi wordt door ESPN America 'tape-delayed' uitgezonden op dinsdag 3 juli vanaf 14:00 uur (Ned.tijd).
Verslag en Foto's Dag 8 (Ned.) | Recap and Photos Day 8 (Eng.)

Oranje nipt onderuit tegen USA
Team USA won nipt met slechts 2-1 van het Nederlands Softbal Team op zaterdag 30 juni, de derde speeldag van de World Cup of Softball. En dus liet de Nederlandse ploeg opnieuw een uitstekende indruk achter op het veld in Oklahoma City. De ploeg liet Team USA hard werken en nam zelfs een 1-0 voorsprong in de vijfde inning toen Nathalie Timmermans homerde. De Amerikaanse formatie kwam even later langszij en nam daarna een 2-1 voorsprong via een homerun in de zesde slagbeurt. Voor Oranje was dit pas de eerste nederlaag, terwijl de Amerikaanse ploeg de derde zege boekte. Oranje sluit de voorronde zondag af tegen AustraliŽ.
Verslag en Foto's Dag 7 (Ned.) | Recap and Photos Day 7 (Eng.)

Oranje wint ook van BraziliŽ en Puerto Rico
Op de tweede speeldag van de World Cup of Softball in Oklahoma City won het Nederlands Softbal Team op vrijdag 29 juni ook de volgende twee wedstrijden, zodat de ploeg na drie wedstrijden nog ongeslagen is. In de ochtend kwam Oranje opnieuw terug van een achterstand en boekte de tweede overwinning via een 4-3 zege op BraziliŽ. Met een 2-0 achterstand na vijf innings kwam Oranje tot een rally van vier punten in de zesde inning met als hoogtepunt een 2-run double van Nathalie Timmermans om een 4-2 voorsprong te nemen. BraziliŽ scoorde hierna nog eenmaal in de tweede helft van de zesde inning. Later op de dag nam Oranje gelijk vanaf de eerste slagbeurt bezit van het duel tegen Puerto Rico en won met 7-2 met als hoogtepunt een 2-run homerun van Karin Tuk, die vijf RBI's had.
Op zaterdag ontmoet Oranje de USA in een duel dat om 18:00 uur Nederlandse tijd van start gaat. Check ESPN America of deze wedstrijd rechtstreeks wordt uitgezonden. Is dat niet het geval, dat wordt het duel vrijwel zeker 'tape-delayed' uitgezonden op zondagochtend vanaf 6:00 uur (Ned. tijd).
Verslag en Foto's Dag 6 (Ned.) | Recap and Photos Day 6 (Eng.)

Nederlands Team opent WCS met winst
Het Nederlands Softbal Team opende de zevende editie van de World Cup of Softball in Oklahoma City op donderdag 28 juni met een fraaie 7-6 'come-from-behind' overwinning tegen Canada. Oranje stond tweemaal achter (3-1 en 6-3), maar bracht de stand beide keren in evenwicht waarna wat uiteindelijk het winnende punt zou worden werd gescoord in de eerste helft van de zevende inning. Vrijdag ontmoet Nederland BraziliŽ en Puerto Rico en dat is weer te volgen via de live stream en de play-by-play.
Verslag en Foto's Dag 5 (Ned.) | Recap and Photos Day 5 (Eng.)

World Cup of Softball live op ESPN America
Vanaf donderdagnacht heeft ESPN America rechtstreekse uitzendingen op het programma staan van de wedstrijden van Team USA tijdens de WCS. Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht vanaf 1:00 uur (Ned.tijd) zijn de wedstrijden van Team USA vs. Puerto Rico, AustraliŽ en Canada live te zien. Zondagavond om 19:00 uur wordt het duel vs. BraziliŽ rechtstreeks uitgezonden. Van het duel tussen Team USA en Nederland op zaterdag om 18:00 uur staat op dit moment helaas geen rechtstreekse uitzending gepland (wel door ESPN2, maar niet door ESPN America), maar er staat bij ESPN America wel nog een uitzending op het programma op zondagochtend 6 uur en dat zal vrijwel zeker de 'tape-delayed' registratie zijn van het duel tussen de USA en Oranje. Maar om zeker te zijn zaterdagmiddag rond 18:00 uur toch maar even ESPN America checken. Je weet maar nooit, misschien wordt het uitzendschema nog aangepast.

Live stream en Play-by-Play
Live streams en play-by-plays van alle wedstrijden tijdens de World Cup of Softball in Oklahoma City zijn beschikbaar via de website van USA Softball.
Informatie over het toernooi kan ook worden gevonden op de website van de Amateur Softball Association (ASA).

Oranje puntloos tegen AustraliŽ in oefenduel
Op woensdag 27 juni ontmoette het Nederlands Softbal Team AustraliŽ in de tweede en laatste oefenwedstrijd tussen de twee ploegen voor aanvang van de World Cup of Softball. Het Nederlands Team leed een ruime 9-0 nederlaag, want AustraliŽ had vier productieve innings, waarin negenmaal werd gescoord, waarvan drie via een homerun. In de laatste drie innings werden de Aussies puntloos gehouden en voegden nog maar twee honkslagen toe op Rebecca Soumeru, die in relief gooide na Lindsey Meadows en Femke van Dusschoten. Nederland sloeg slechts drie honkslagen. Op donderdag opent Oranje de World Cup of Softball tegen Canada in een duel dat om 18:30 uur Nederlandse tijd zal beginnen. De andere deelnemers aan de zevende editie van het evenement zijn AustraliŽ, BraziliŽ, Puerto Rico en de USA.
Verslag en Foto's Dag 4 (Ned.) | Recap and Photos Day 4 (Eng.)

Nederlands Team verliest van AustraliŽ
Het Nederlands Softbal Team verloor op dinsdag 26 juni met 8-5 van AustraliŽ in de eerste van twee oefenwedstrijden tegen de ploeg ter voorbereiding op de komende World Cup of Softball. Beide teams ontmoeten elkaar opnieuw op woensdagmiddag vanaf 17:00 uur lokale tijd (middernacht Nederlandse tijd). Het toernooi begint op donderdag en Orange opent dan tegen Canada. In het duel van vandaag, dat werd gespeeld onder temperaturen van zo'n 36 graden, gooide alle vier de Nederlandse werpsters en homerde Nathalie Timmermans.
Verslag en Foto's Dag 3 (Ned.) | Recap and Photos Day 3 (Eng.)

Nederlands Team begint met rustdag
Op de eerste dag in Oklahoma City had het Nederlands Softbal Team geen activiteiten op het programma staan. Vandaag, maandag 25 juni, werd gebruikt om te rusten, wat rond te lopen en ja, de eerste inkopen te doen. Vandaag werd ook bekend gemaakt dat de komende twee oefenwedstrijden tegen de nationale ploeg van AustraliŽ een uur eerder zullen beginnen dan aangekondigd. Op zowel dinsdag als woensdag ontmoet Oranje de 'Aussies' om 17:00 uur lokale tijd (middernacht Ned. tijd).
Verslag en Foto's Dag 2 (Ned.) | Recap and Photos Day 2 (Eng.)

Nederlands Team gearriveerd in Oklahoma City
Het Nederlands Softbal Team arriveerde zondag 24 juni veilig in Oklahoma City, waar de ploeg voor de tweede keer zal deelnemen aan de World Cup of Softball. Op een behoorlijk regenachtige zondagochtend verzamelde de ploeg op Amsterdam Schiphol Airport. Na het boarden verliet de Delta Air Lines A330-300 Gate E19 om 13:29 uur (negen minuten later dan gepland) en vertrok om 13:44 uur. Het vliegtuig deed er minder dan acht uur over om de afstand tussen Amsterdam en Detroit te overbruggen en dus landde het toestel om 15:39 uur lokale tijd (21:29 uur Nederlandse tijd), waarna het twaalf minuten later bij Gate A54 arriveerde. En hiermee heeft Coach Berend Mannessen de eerste vliegreis in zijn leven achter de rug. De ploeg had toen bijna vier uur wachttijd op Detroit Metropolitan Wayne County Airport. Om 19:34 uur lokale tijd (1:34 uur Ned. tijd) verliet de Canadair (Bombardier) Regional Jet 700 van ExpressJet Gate C25 en steeg om 20:01 uur (2:01 Ned.) op voor de bijna twee uur durende vlucht naar Oklahoma City. Om 20:54 uur (3:54 uur Ned. tijd) landde het toestel op Will Rogers Airport en na het ophalen van de bagage ging de ploeg naar het hotel. Het team heeft geen activiteiten op het programma staan voor maandag, want de dag wordt gebruikt om te relaxen en te acclimatiseren aan ondermeer de weersomstandigheden, want het was 35 graden Celsius toen het team zondagavond arriveerde. Dinsdag speelt het team de eerste van twee oefenduels tegen AustraliŽ.
Verslag en Foto's Dag 1 (Ned.) | Recap and Photos Day 1 (Eng.)

Selectie voor WCS en Wereldkampioenschap bekend gemaakt
Hoofd Coach Craig Montvidas en zijn coachingstaf maakten op vrijdag 8 juni de namen bekend van de 17 speelsters die zijn opgenomen in de selectie voor de komende twee internationale evenementen. Het Nederlands Softbal Team neemt eerst voor de tweede keer deel aan de World Cup of Softball in Oklahoma City (USA), reist daarna door naar Seattle (USA), voordat men richting Whitehorse (Canada) gaat voor het ISF Wereldkampioenschap. Het team van 17 speelsters heeft geen rookies. Twee speelsters die de afgelopen twee jaar voor de ploeg uitkwamen op het WK en het EK zijn er dit keer niet bij, terwijl een andere speelster haar internationale rentree maakt na twee jaar afwezigheid.
Meer over de bekendmaking (Ned.) | More on the announcement (Eng.)

Britt's team uitgeschakeld in CWS halve finale
De Golden Bears, het team van de University of California at Berkeley, voorkwam eerst uitschakeling en plaatste zich voor de halve finale, maar werd toen alsnog uitgeschakeld voor de allesbeslissende finale van de College World Series. Op zaterdag 2 juni won California met 6-3 vs. Oregon en plaatste zich voor de volgende wedstrijd. In dit duel sloeg Britt Vonk 2-uit-4 en sloeg twee punten binnen met een tweehonkslag, terwijl ze zelf eenmaal scoorde. California moest het hierna opnemen tegen Alabama in de halve finale, verloor met 5-2 en dat betekende dat de Golden Bears waren uitgeschakeld. De finale wordt in een best-of-three gespeeld tussen Alabama en Oklahoma op maandag, dinsdag en woensdag.

Cal Bears shutout in Game 2
De Golden Bears liepen vrijdagavond 1 juni in hun tweede duel van de College World Series in Oklahoma City tegen een 3-0 shutout-nederlaag aan. De ploeg van Britt Vonk sloeg slechts twee honkslagen op werpster Keilani Ricketts, die 16 (!) drie slag gooide en daarmee voor een nieuw World Series-record zorgde. Tegenstander Oklahoma University opende de score in de derde inning en voegde runs toe in de vierde en zesde, waarbij het punt in de vierde tot stand kwam via een homerun. Cal Berkeley ontmoet nu zaterdagavond de winnaar van de wedstrijd tussen Tennessee en Oregon. De winnaar van dat duel treft Alabama, dat de eerste twee wedstrijden heeft gewonnen. En die ontmoeting zal uiteindelijk bepalen wie doorgaat naar de allesbeslissende kampioens best-of-three.

Britt Vonk opent World Series met winst!
Britt Vonk en de Golden Bears, het team van de University of California at Berkeley, openden de Women's College World Series in Oklahoma City op donderdag 31 mei met een 5-3 'come-from-behind' zege tegen Louisiana State University. Britt droeg op verschillende manieren bij in de openingszege. De Bears stonden in de derde inning met 2-0 achter toen Britt via velderskeus op het honk kwam en even later het eerste punt scoorde. In de 2e5 bracht Britt met een perfecte stootslag loopster Jamia Reid naar het derde honk en die scoorde daarna de gelijkmaker. In de zesde scoorden de Cal Bears twee punten, waarbij het tweede tot stand kwam na een honkslag van Britt. De Bears spelen hun volgende wedstrijd vrijdag en ontmoeten dan Oklahoma.

Nathalie Timmermans in All-Tournament Team
Nathalie Timmermans was ťťn van de drie speelsters van de University of Central Oklahoma die werden gekozen in het All-Tournament Team na afloop van de NCAA Division II World Series. In vier wedstrijden voor de Broncos sloeg Nathalie .500 (7-uit-14), scoorde drie punten, sloeg een homerun en had twee RBI's. In de eerste wedstrijd van de Division II Series wonnen de Broncos met 4-2 vs. Flagler College, waarna een 6-4 winst volgde vs. Southern Connecticut State University. Hierna verloren de Broncos tweemaal tegen de University of California-San Diego, 4-3 en 2-0, resulterend in uitschakeling voor de finale.

Nathalie Timmermans in NCAA Division II World Series!
Nathalie Timmermans neemt deel aan de NCAA Division II College World Series, die woensdag 16 mei begint in Louisville (Kentucky). Nathalie speelt dit seizoen voor de Broncos, het team van de University of Central Oklahoma en liet onmiddellijk haar visitekaartje achter bij de ploeg. Ze sloot het seizoen af als beste slagvrouw met een .460 gemiddelde (74-uit-161) en leidde de ploeg ook met 22 homeruns en 66 RBI's, zodat de Triple Crown veroverde. Nathalie scoorde ook de meeste punten (72). UCO zette dit seizoen een schoolrecord met 44 overwinnigen (slechts zeven nederlagen). Het is de tweede keer dat UCO deelneemt aan de College World Series.

Britt Vonk in NCAA Regional
Britt Vonk en de Golden Bears, het softbalteam van de University of California at Berkeley, veroverden op vrijdag 11 mei de Pac-10 titel via een 5-0 overwinning vs. Arizona. De ploeg plaatste zich voor de NCAA Regional die op 18 mei op eigen veld begint. De Regional is de eerste stap op weg naar de College World Series in Oklahoma City in juni. Het is het 27ste opeenvolgende jaar dat de Golden Bears deelnemen aan een na-seizoen om de nationale titel. De Golden Bears waren dit seizoen 50-4 en Britt sloot af met een .331 slaggemiddelde, scoorde 29 punten en had 27 RBI's.

Ex-Jong Oranje-speelsters toegevoegd aan voorlopige selectie
Linkshandige werpsters Jessie van Aalst en Eva Voortman zijn in mei toegevoegd aan de voorlopige selectie van het Nederlandse Softbal Team, nadat de twee terugkeerden uit de Verenigde Staten. Daar studeerden en speelden de twee oud-werpsters van Jong Oranje in Florida. Jessie speelde voor Florida State College in Jacksonville en Eva gooide voor Chipola College in Marianna. De twee nemen met de nationale ploeg deel aan de trainingssessies en alle andere activiteiten van het team.

Oranje-speelsters geven instructies tijdens Nationaal Jeugdkamp
Voor het tweede jaar op rij vond in de eerste week van mei het Nationaal Jeugdkamp Softbal plaats in Bussum. Op dinsdag 1 mei ging het vier dagen durende kamp van start en de speelsters van het Nederlands Softbal Team waren ook nu weer aanwezig als coach. Na de registratie ging het jeugdkamp van start en de bijna 60 deelnemende speelsters kregen instructies op verschillende onderdelen. Het kamp eindigde met een demonstratiewedstrijd van het Nederlands Team.
Verslag & Foto's (Ned.) | Recap & Photos (Eng.)

Oranje neemt deel aan succesvolle clinic in Assen
Op zondag 29 april reisde het Nederlands Softbal Team naar Assen in de provincie Drenthe. Daar, op het complex van honkbal- en softbalvereniging The Pioneers voerde de regerend Europees kampioen een succesvolle clinic uit voor softbalsters uit het noorden van het land. Aanvankelijk stond de clinic voor vorig september al op de agenda, maar werd verschoven naar april van dit jaar. Het regionale TV station RTV Drenthe maakte een verslag van de clinic.
Verslag & Video's (Ned.) | Recap & Video's (Eng.)

Kayleigh Adelina trekt zich terug uit Oranje
Kayleigh Adelina heeft de staf en de speelsters laten weten dat ze zich terugtrekt uit de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team. Kayleigh voegde zich in januari bij de nationale ploeg, nadat ze in november was uitgenodigd deel te nemen aan de trainingen. Ze is tot de moeilijke beslissing gekomen, omdat ze meer tijd nodig heeft voor haar studie, waardoor het niet mogelijk is ťťn en ander te combineren met de trainingen en andere activiteiten van het Nederlands Team. Uiteraard zullen de coaches de ontwikkelingen van Kayleigh blijven volgen voor toekomstige selectiemomenten. Dit seizoen debuteert Kayleigh in de Hoodfklasse als speelster van UVV.

Nederlands Team opent buiten-seizoen
Het Nederlands Softbal Team speelde op woensdag 25 april de eerste intersquad op een buitenveld en deed dat wederom op het complex van Nieuwegein Diamonds in Nieuwegein. Dit is de eerste van een reeks van intersquad games die op woensdagmiddagen zal plaatsvinden in Nieuwegein. De volgende intersquad game staat op de agenda voor woensdag 9 mei. De ploeg zal ook weer een aantal wedstrijden spelen tijdens de Holland Tour van dut jaar. Aanvankelijk moest deze Tour van start gaan op zondag 6 mei, maar de activiteiten op die dag zijn komen te vervallen vanwege inhaalwedstrijden in de Hoofdklasse.

Areke Spel Beste Slagvrouw in Enschede
Oranje-international Areke Spel won op zondag 1 april de prijs voor Beste Slagvrouw na afloop van het jaarlijkse J.C.J. Mastenbroek Toernooi in Enschede. Areke, die aan het evenement deelnam met haar clubteam Oolders Omaco Sparks Haarlem, sloot af met een slaggemiddelde van .833 om de titel te winnen. Met Sparks Haarlem plaatste ze zich voor de finale, maar haar ploeg verloor het allesbeslissende duel met 12-5 van Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels. Sparks Haarlem stond in de laatste slagbeurt met 3-1 voor, maar toen kwam Terrasvogels tot een rally van elf punten op negen honkslagen om de wedstrijd en het toernooi te winnen. Vorig jaar versloeg Terrasvogels Sparks Haarlem eveneens in de finale van het toernooi.

Indoor Tulip League-season afgesloten
Het Nederlands Softbal Team heeft het indoor-seizoen afgesloten zonder te spelen. Aanvankelijk had de ploeg twee trainingen en twee intersquad games op het programma staan voor woensdag 28 en vrijdag 30 maart in de indoor-faciliteit in Amsterdam. Echter, men had verzuimd de staf van het Nederland Team te informeren dat de sporthal deze week in gebruik was voor andere activiteiten. En zo kwam het indoorseizoen ten einde. Het Nederlands Team begint nu op woensdag 4 april aan het buitenseizoen op het complex van Nieuwegein Diamonds in Nieuwegein. Daar zal de ploeg tweemaal per week trainen op woensdag en vrijdag. Vanaf woensdag 25 april zal de ploeg wekelijks een intersquad-wedstrijd spelen in Nieuwegein.

Saskia, Lindsey naar ItaliŽ
Nederlands Team-speelsters Saskia Kosterink en Lindsey Meadows vertrokken op donderdag 22 maart naar ItaliŽ om zich daar bij hun ploeg te melden voor de start van het nieuwe softbalseizoen. Saskia zal voor het derde seizoen uitkomen voor Sanotint Bollate en daar zal Lindsey dit seizoen haar teamgenoot zijn. Vorig jaar debuteerde Lindsey in de Italian Softball League als speelster van Museo della Arte Nuoro. Nathalie Gosewehr, die vorig jaar ook in ItaliŽ debuteerde als speelster van DES Caserta, zal dit seizoen weer in de Nederlandse Hoofdklasse te zien zijn als speelster van Oolders Omaco Sparks Haarlem, dat vorig jaar landskampioen werd.

Oranje weer veilig thuis
Het Nederlands Softbal Team arriveerde op dinsdag 20 maart weer veilig terug na een vlucht van 8 uur en 52 minuten vanuit Miami (Florida), waarna iedereen weer werd herenigd met familie. Hiermee is een succesvolle trip van 21 dagen naar de USA afgesloten, waarin 17 van de 21 gespeelde wedstrijden in winst werden omgezet. De ploeg is voor de rest van de week vrij, maar hervat op woensdag 28 maart de training met een indoorsessie en een indoorwedstrijd in Amsterdam.
Verslag Dag 21 (Ned.) | Recap Day 21 (Eng.)

Oranje op weg naar huis
Het Nederlands Softbal Team is op weg terug naar huis. Op maandag verliet de ploeg het hotel in Clearwater om 17:00 uur 's middags Nederlandse tijd (12:00 uur lokaal) voor de reis naar naar Tampa International Airport. Na het inleveren van de busjes en het inchecken ging de ploeg aan boord van een Delta Air Lines Canadair (Bombardier) Regional Jet voor de korte vlucht naar Miami. Het vliegtuig verliet Gate E69 om 21:29 uur Ned. tijd (16:29 uur lokaal), steeg op om 21:36 uur (16:36 uur lokaal) en landde, na een vlucht van 40 minuten om 22:16 uur (17:16 uur lokaal) op Miami International Airport. Daar zal het team over vijf uur vanavond overstappen in een Delta Air Lines MD11 voor de vlucht naar Amsterdam. Deze vlucht zal om 3:50 uur komende nacht Nederlandse tijd (22:50 uur lokaal) vertrekken uit Miami en zal dinsdagmiddag om 12:25 uur (7:25 uur Florida-tijd) in Amsterdam arriveren.

Oranje sluit American Tour af met shutout-winst
Het Nederlands Softbal Team speelde zondag de 21ste en laatste wedstrijd van de American Tour vs. de University of Maryland en sloot de trip af met een 6-0 overwinning. Hiermee is het resulaat van de ploeg op een 17-4 record gekomen. De ploeg opende de score via een 2-run homerun van Areke Spel in de eerste inning en voegde daarna twee runs toe in zowel de zesde als de zevende slagbeurt. Oranje kwam tot acht honkslagen, waaronder twee van Karin Tuk en Areke Spel. Rebecca Soumeru, die het duel startte, en later weer terugkeerde als pitcher, kwam tot 10 strikeouts. De ploeg vliegt op maandag weer huiswaarts en arriveert dinsdagmiddag in Amsterdam.
Verslag Dag 19 (Ned.) | Recap Day 19 (Eng.)

Oranje wint in tie-break vs. Towson University
Het Nederlands Softbal Team heeft zaterdagavond met 3-2 gewonnen van Towson University in een 8-inning tie-break duel. De wedstrijd begon wat later dan de bedoeling was en Towson opende de score in de eerste inning. Maar Oranje kwam langszij in de tweede. Petra van Heijst scoorde toen op een opofferingsslag van Merel Oosterveld. Femke van Dusschoten gooide de eerste twee innings en werd in de derde inning opgevolgd door Ginger de Weert. In de achtste inning sloeg Petra van Heijst een 2-out, 2-run single om Oranje op 3-1 te zetten. In de 2e8 kon Towson hier nog ťťn punt tegenover zetten. MariŽlle Vleugels, die de pitching in de vijfde overnam, gooide de laatste vier innings en deed het prima.
Verslag Dag 18 (Ned.) | Recap Day 18 (Eng.)

Delegatie Oranje Softbal aanwezig bij Jubileumcongres KNBSB
Hoofd Coach Craig Montvidas, speelsters Solange Starrenburg en Chantal Versluis en Media Officer Marco Stoovelaar vertegenwoordigden het Nederlands Softbal Team op zaterdag 17 maart bij het Jubileumcongres van de KNBSB in Rotterdam. Op 16 maart was het precies 100 jaar geleden dat de toenmalige Nederlandsche Honkbal Bond werd opgericht. In 1971 fuseerde de honkbalbond met de Nederlandse Amateur Softbal Bond en werd de Koninklijke Nederlands Baseball en Softball Bond (KNBSB). Het 100-jarig bestaan werd gevierd met een receptie, die plaatsvond tijdens het Congres van de Europese Honkbal Confederatie (CEB), dat deze dagen in Rotterdam plaatsvond. Onder aanwezigen bij de viering waren ook ISF President Don Porter en IBAF President Riccardo Fraccari.
Meer over de receptie (Ned.) | More on the reception (Eng.)

Oranje zorgt voor record met winst vs. Florida State University
Vrijdagavond 16 maart won het Nederlands Team met 6-1 vs. Florida State University en registreerde daarmee de 15e overwinning van de trip. Hiermee boekte de ploeg de meeste overwinningen door een Nederlands Team tijdens een American Tour. De winst kwam ook op de dag dat de KNBSB het 100-jarig bestaan viert na de oprichting op 16 maart 1912. Het jubileumjaar begint officiŽel morgen op 17 maart. In het duel was Dagmar Bloeming voor de vijfde keer winnende werpster, terwijl Rebecca Soumeru haar vijfde save van de Tour op haar naam kreeg. Dagmar gooide acht keer drie slag in vier innings, waarna Rebecca er zes aan toevoegde voor een totaal van 14 strikeouts in deze 3-hitter. Saskia Kosterink sloeg een 2-run homerun in de tweede beurt en Anne Blaauwgeers sloeg 3-uit-3. Het enige FSU-punt was een homerun in de vijfde inning. Vanmorgen vroeg verliet Nathalie Timmermans de ploeg om terug te vliegen naar Oklahoma City om zich weer te melden bij haar team met wie ze later vandaag een double-header op het programma heeft staan. Hoofd Coach Craig Montvidas vertrok vanmiddag eveneens, want hij moet op zaterdag in Rotterdam zijn voor het bijwonen van de receptie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de KNBSB.
Verslag Dag 17 (Ned.) | Recap Day 17 (Eng.)

Winning streak eindigt met ruime nederlaag
De 10-game winning streak van het Nederlands Softbal Team kwam donderdag ten einde, want de ploeg leed een ruime 9-1, mercy-rule nederlaag in vijf innings tegen de ploeg van de University of Northern Colorado. Het enige Nederlandse punt was een homerun van Nathalie Timmermans. In de vierde inning werd de wedstrijd een half uur onderbroken omdat de sprinkler-installatie op het veld plotseling begon te sproeien. Eerder vanmorgen namen de speelsters deel aan een intensieve, drie uur durende conditie-workout, want de ploeg nam toen deel aan de iQ Physical Test. Oranje is vrijdagavond weer terug op het veld en ontmoet dan Florida State University. Dit duel begint om 23:45 uur Nederlandse tijd (18:45 uur lokaal).
Verslag Dag 16 (Ned.) | Recap Day 16 (Eng.)

Nederlands Team neemt donderdag deel aan iQ Physical Test
Het Nederlands Softbal Team neemt op donderdag 15 maart deel aan de iQ Physical Test, die live via internet was te volgen. De iQ Physical Test bestaat uit specifieke elementen die de volledige mogelijkheden op het veld van een speelster tonen. De iQ Physical Test werd ontwikkeld om een atlete meer mogelijkheden te geven om te groeien als speelster. Hiermee krijgen coaches meer inzicht in de compleetheid van een atlete via een intensieve fysieke test om zo te zien wat de kwaliteit van een specifieke speelster is. De Test is bedacht door de staf van iQ Fastpitch in samenwerking met Jennie Ritter (2005 NCAA College World Series kampioen met University of Michigan), die uitkwam voor Team USA en in Japan speelde. De test bestaat ondermeer uit: bunting - slapping - line drive - throwing accuracy/speed - long jump - 5-10-5 shuttle - 40-yard dash - 10-ball speed drill - agility - contact to 1st - contact to home - push-ups - standing rotational throw - 2 x 300-yard shuttle run. De iQ Physical Test van het Nederlands Team werd live via internet uitgezonden door USSSA en iQ Fastpitch. De Physical Test is een project van iQ Fastpitch in samenwerking met USSSA Pride, dat uitkomt in de National Pro Fastpitch met speelsters als Jessica Mendoza, Cat Osterman en Natasha Watley.

Oranje voert winsttotaal op naar 14
Het Nederlands Softbal Team heeft het totaal aantal overwinning tijdens de American Tour van dit jaar opgevoerd naar veertien door woensdag tweemaal met klein verschil te winnen. In de opener vandaag won het Nederlands Team met 3-1 vs. Rutgers University op een 2-run homerun van Saskia Kosterink in een duel dat in der vierde inning nog op 1-1 stond. In de tweede wedstrijd tegen Canisius College werd een 1-1 stand gebroken in de zesde inning toen Nathalie Timmermans homerde en dat leidde tot een 2-1 zege voor Oranje. Nathalie homerde ook in de eerste wedstrijd van de double-header vandaag die in Tampa werd gespeeld in het stadion van de University of South Florida. Donderdagmiddag speelt Oranje een enkele wedstrijd en ontmoet dan Northern Colorado vanaf 22:00 uur Nederlandse tijd (17:00 uur lokaal). De dag begint echter vroeg, want het team zal deelnemen aan een Physical Test in Clearwater.
Verslag Dag 15 (Ned.) | Recap Day 15 (Eng.)

Oranje wint opnieuw tweemaal
Het Nederlands Softbal Team speelde op dinsdag 13 maart wederom een double-header en kwam ook nu weer tweemaal tot winst. In de eerste wedstrijd ontmoette de ploeg Syracuse University, gevolgd door een duel tegen Fordham University. In de opener won Oranje met 5-1, in de tweede ontmoeting werd een ruime 9-2 zege geboekt. Hiermee werd de huidige winning streak verlengd naar acht wedstrijden, terwijl de ploeg nu 12 van de 15 gespeelde wedstrijden in winst heeft omgezet. In opener gooide Rebecca Soumeru vijf innings, waarna Lindsey Meadows het duel afsloot en de winst veiligstelde in een 'combined 4-hitter'. In Game 2 kwam Oranje tot 12 honkslagen, waaronder tweehonkslagen van Karin Tuk, Lindsey Meadows, Saskia Kosterink en Areke Spel. De Oranje-pitching stond vier hits toe.
Verslag Dag 14 (Ned.) | Recap Day 14 (Eng.)

Rob Veldkamp aangesteld als Umpire voor Wereldkampioenschap
De ervaren umpire Rob Veldkamp is door de International Softball Federation aangesteld voor het komende ISF Wereldkampioenschap in Whitehorse (Canada) in juli. Het is de eerste keer dat Veldkamp actief zal zijn op het Dames WK, maar in de voorgaande jaren nam hij deel aan verschillende grote toernooien. In 2008 was Veldkamp ťťn van de umpires tijdens de Olympische Spelen in Peking (China) en in 2009 was hij umpire op de World Cup of Softball in Oklahoma City. In 2007 was hij scheidsrechter op het ISF Wereldkampioenschap Junioren in Enschede en in 2009 reisde hij naar Praag (TsjechiŽ) voor de ISF Youth World Cup Under 16. Vorig jaar was Veldkamp de Nederlandse umpire op het Europees Kampioenschap in ItaliŽ. Veldkamp was ook umpire op het EK van 2003 (ItaliŽ) en 2005 (TsjechiŽ), de Canada Cup 2008 en de University Games 2005 in Tampa (USA). Daarnaast was hij actief op verschillende Europa Cup-toernooien.

Oranje-speelsters assisteren bij Umpire Clinic
Nederlands Team-speelsters Solange Starrenburg en Laura van Essen voegden zich op zaterdag 3 maart bij Jong Oranje Rood-speelsters Cheryl Hiele en Lueji Petchkovsky Morais en Jong Oranje Wit-speelsters Lizzie Clarijs, Denice van Dijk en Britt Remmers om te assisteren bij de jaarlijkse Umpire Clinic. De BUBS, de Belangenvereniging voor Umpires en Scorers, organiseert jaarlijks een scheidsrechtersweekend in Elspeet waar de umpires niet alleen samenkomen om ervaringen uit te wisselen en instructies op te doen voor het nieuwe seizoen, maar ook om in de zaal verschillende situaties door te nemen. Vorig jaar assisteerden zes speelsters van Jong Oranje Rood bij deze situaties en dat werd zeer gewaardeerd door de umpires, maar ook de speelsters vermaakten zich prima. En dus volgde er voor dit jaar een nieuwe uitnodiging en dit keer kon een groep van zeven speelsters uit alle drie de nationale teams worden samengesteld om de umpires te assisteren. Opnieuw waren de umpires blij met hun bijdragen en bedanken de zeven speelsters enorm voor hun komst naar Elspeet.

Softbalsters bekijken honkbalwedstrijd
Het Nederlands Softbal Team had maandag 12 maart vrij en dus reisde de ploeg vandaag naar St. Petersburg om de wedstrijd te bekijken van het Nederlands Honkbal Team tegen de Pittsburgh Pirates. Saskia Kosterink gooide voor aanvang de ceremoniŽle eerste bal. Het Nederlands Honkbal Team, dat in oktober vorig jaar in Panama de wereldtitel veroverde, neemt momenteel deel aan de St. Petersburg Internationall Baseball Series en verloor vandaag met 8-2.
De softbalsters keren op dinsdag terug op het veld en spelen dan opnieuw een double-header. Oranje ontmoet dan de teams van Syracuse University en Fordham University. Het eerste duel begint om 21:00 uur Nederlandse tijd (16:00 uur lokaal).
Verslag Dag 13 (Ned.) | Recap Day 13 (Eng.)

Oranje voegt twee zeges toe op zondag
Op zondag 11 maart kwam het Nederlands Softbal Team opnieuw tweemaal tot winst en verlengde de huidige winning streak naar zes wedstrijden. De ploeg is maandag vrij, maar keert dinsdag weer terug op het veld voor een nieuwe double-header. In de opener van vandaag boekte Oranje een 7-0 shutout tegen Central Connecticut op een 3-hitter van Ginger de Weert, MariŽlle Vleugels en Dagmar Bloeming. Saskia Kosterink, Dinet Oosting en Fabienne van Uden droegen bij met RBI-doubles. In de volgende wedstrijd kwam Nederland terug van een achterstand en won met 3-2 vs. Boston University. Met een 2-1 achterstand scoorde Oranje tweemaal in de zesde inning op een honkslag van Anne Blaauwgeers en een grounder van Fabienne van Uden. Winnende werpster Rebecca Soumeru schakelde wederom negen slagvrouwen op rij uit.
Verslag Dag 12 (Ned.) | Recap Day 12 (Eng.)

Nederlands Team keert terug in actie met dubbele zege
Na een vrije dag op vrijdag keerde het Nederlands Softbal Team op zaterdag 10 maart terug naar het speelveld om weer twee wedstrijden te spelen tijdens de American Tour, die beide werden gewonnen. Oranje opende met een 7-1 overwinning tegen de Braves, het team van Bradley University. 's Avonds ontmoette het Nederlands Team de University of South Florida en stuntte tegen de nr. 25 geplaatste ploeg van het land met een ruime 8-1 overwinning. In de opener won Oranje op een 'combined 6-hitter' van Lindsey Meadows, Ginger de Weert en MariŽlle Vleugels. De ploeg kwam tot 11 honkslagen, waaronder drie van Yonina Sint Jago en een solo-homerun van Areke Spel. In de tweede wedstrijd sloeg Oranje 13 honkslagen, waaronder drie van Virginie Anneveld. Werpsters Dagmar Bloeming en Rebecca Soumeru stonden slechts twee honkslagen toe.
Verslag Dag 11 (Ned.) | Recap Day 11 (Eng.)

'Break-in-the-action' voor Oranje
Het Nederlands Softbal Team had vrijdag 9 maart een 'break in the action', want er stonden voor vandaag geen teamactiviteiten op het programma, met uitzondering van het gezamelijke diner. De ene groep koos ervoor te gaan shoppen en ging dus naar verschillende malls, een andere groep ging naar het strand. De ploeg keert zaterdag weer terug naar het veld voor een nieuwe double-header. Oranje ontmoet dan de teams van Bradley University en de Universty of South Florida.
Verslag Dag 10 (Ned.) | Recap Day 10 (Eng.)

Oranje wint ruim van Temple University
Het Nederlands Softbal Team heeft donderdagavond ruim met 10-2 gewonnen van de Owls, het team van Temple University. De ploeg kwam tot 13 honkslagen, waaronder weer drie van Britt Vonk, die nu 12 honkslagen heeft geslagen in haar laatste 14 slagbeurten. Oranje-werpsters Ginger de Weert, MariŽlle Vleugels en Rebecca Soumeru stonden slechts drie honkslagen toe. De laatste schakelde vijf van de negen slagvrouwen die ze tegeover zich kreeg in de laatste drie innings met drie slag uit. Oranje brak een 2-2 stand in de derde inning en kwam tot een rally van zeven punten in de vijfde inning om een comfortabele voorsprong te nemen. Hoogtepunten in deze slagbeurt (11 slagvrouwen, 5 hits) waren een lead-off triple van Virginie Anneveld en een RBI-double van Meike Witteveen.
Verslag Dag 9 (Ned.) | Recap Day 9 (Eng.)

Winning streak Oranje ten einde, maar nieuwe van start
De 4-game winning streak van het Nederlands Softbal Team kwam op woensdag 7 maart ten einde toen de ploeg tegen een 5-4 verlies aanliep tegen het team van Virginia Tech University. Oranje begon de tweede helft van de zevende inning met een 4-3 voorsprong, maar Virginia Tech scoorde toen tweemaal om het duel te winnen.
's Avonds won Oranje met 2-1 achter sterke pitching van Rebecca Soumeru en Dagmar Bloeming en een solide verdediging. Met een 1-0 achterstand scoorde Oranje tweemaal in de eerste helft van de zevende inning.
Verslag Dag 8 (Ned.) | Recap Day 8 (Eng.)

Oranje opent reeks in Florida met tweemaal winst
Het Nederlands Softbal Team kwam op dinsdag 6 maart weer in actie, speelde tweemaal en won tweemaal. Oranje versloeg twee sterke tegenstanders, won met 9-2 vs. Miami University of Ohio, gevolgd door een 11-10 zege vs. Central Michigan University. In de opener stond de Nederlandse ploeg met 2-1 achter na drie innings, maar had toen twee 3-run innings om het duel om te draaien. In de laatste vier innings stond Rebecca Soumeru slechts ťťn honkslag toe aan de RedHawks. 's Avonds stond Oranje na drie innings met 4-2 achter en zette toen een 6-run rally in beweging in de vierde. in de 2e7 leidde Oranje met 11-10 toen de Chippewas loopsters op het tweede en derde honk hadden, maar toens schakelde Lindsey Meadows haar achtste slagvrouw met drie slag uit om het duel af te sluiten.
Verslag Dag 7 (Ned.) | Recap Day 7 (Eng.)

Selecties Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit bekend gemaakt
De coaches van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit hebben de voorlopige selecties van deze twee teams teruggebracht. Dat betekende dat zij voor de telkens terugkerende lastige beslissing stonden dat speelsters moesten afvallen en dat is altijd moeilijk in een groep die al enige maanden samen traint en speelt. Jong Oranje Rood bracht de ploeg terug tot 21 speelsters en dat is de competitie-selectie, de ploeg die zal deelnemen aan de Hoofdklasse-competitie. Jong Oranje Wit bestaat nu uit 23 speelsters.
Meer over de selecties

Nederlands Team aangekomen in Florida
Het Nederlands Softbal Team is aangekomen in Tampa, Florida, en vandaar was het op weg naar het hotel in Clearwater. De ploeg verliet het hotel in Knoxville maandagochtend vroeg op weg naar het vliegveld en vloog vervolgens via Atlanta naar Tampa. 'For the record', de ploeg vloog in een Canadair 'Bombardier' Regional Jet van Knoxville (Tennessee) naar Atlanta (Georgia), waar men arriveerde om 19:11 uur Nederlandse tijd (13:11 uur lokaal) na een korte vlucht van ťťn uur en zes minuten. De ploeg vervolgde de reis hierna rond 21:00 uur Ned. tijd (15:00 uur lokaal) in een Delta Airlines Boeing 757 en arriveerde in Tampa (Florida) om 22:21 uur Ned. tijd (16:21 uur lokaal). Bij aankomst was er een strak blauwe lucht met een temperatuur van rond de 20 graden Celsius. Dinsdag komt de ploeg weer in actie, speelt dan twee wedstrijden en ontmoet de teams van de Miami University of Ohio en Central Michigan University.
Verslag Dag 6 (Ned.) | Recap Day 6 (Eng.)

Geen activiteiten op zondag
Het Nederlands Softbal Team heeft geen activiteiten op zondag. De ploeg hoeft niet in te vallen voor een team tijdens de Tennessee Classis en er staan geen trainingen op het programma, dus heeft Hoofd Coach Craig Montvidas de ploeg vandaag vrijaf gegeven. De speelsters konden de dag dus zelf invullen met wat rondlopen in Knoxville, wat shoppen, relaxen of wedstrijden bekijken in het softbalstadion. Maandag vliegt de ploeg naar Florida voor het tweede deel van de USA Tour.
Verslag Dag 5 (Ned.) | Recap Day 5 (Eng.)

Oranje wint puntrijk duel
Het Nederlands Softbal Team heeft zaterdag met 15-7 gewonnen in een puntrijke wedstrijd tegen de Blue Raiders, het team van Middle Tennessee State University. In het duel werden liefst 10 homeruns te zien, waaronder opnieuw vier door het Nederlands Team, geslagen door Lindsey Meadows, Nathalie Gosewehr, Karin Tuk en Areke Spel. Vanwege een wijziging in het programma begon de wedstrijd later dan oorspronkelijk aangekondigd. De wijzigingen in de speelschema's voor zaterdag en zondag waren het gevolg van de regen en tornado-waarschuwingen op vrijdag, die resulteerden in een afgelasting. Door de verschuivingen in het programma is het Nederlands Team op zondag mogelijk vrij, maar kan eventueel ook nog invallen voor een andere ploeg indien nodig. In het duel vandaag kwam Oranje tot een rally van zeven punten in de derde inning.
Verslag Dag 4 (Ned.) | Recap Day 4 (Eng.)

Oranje wint regen-duel ruim
Bijna 4 1/2 uur nadat was begonnen heeft het Nederlands Team het duel van vrijdag tegen Murray State University, dat lang werd onderbroken vanwege regen en onweersbuien, uiteindelijk overtuigend met 12-4 gewonnen in vijf innings. Nadat Merel Oosterveld homerde in de tweede inning na een lange onderbreking voegde Oranje nog eens zeven punten toe in de volgende drie innings met als hoogtepunten nog eens twee homeruns, de tweede van Petra van Heijst en een andere van Saskia Kosterink.
Verslag Dag 3 (Ned.) | Recap Day 3 (Eng.)

game update 1:35 uur (19:35 uur lokaal):
De wedstrijd is weer onderweg na een onderbreking van bijna 2 1/2 uur en Nederland voegde een punt toe in de tweede inning toen ook Merel Oosterveld een homerun sloeg. Oranje leidt nu met 5-1.

game update 0:30 uur (18:30 uur lokaal):
De tornado-waarschuwing is weer opgeheven. Het is nu wachten op officiŽle mededelingen wat er met de wedstrijd gaat gebeuren.

game update 23:35 uur (17:35 uur lokaal):
Op het moment moet iedereen in het softbal-stadion schuilen, omdat er een nieuwe tornado-waarschuwing is die tot 00:00 uur (18:00 uur lokaal) duurt.
Het Nederlands Team is in de kleedkamer onder het stadion en iedereen is veilig!!!

game update 23:00 uur (17:00 uur lokaal):
Het Nederlands Team staat na ťťn inning met 4-1 voor met als hoogtepunt een 3-run homerun van Petra van Heijst, maar het duel is momenteel onderbroken vanwege regen en het zeil ligt op het speelveld.

game update 22:20 uur (16:20 uur lokaal):
DE WEDSTRIJD IS BEGONNEN!

game update 21:50 uur (15:50 uur lokaal):
Het is nu zwaarbewolkt in Knoxville, maar de regen is gestopt, zodat is besloten de aanvangstijd van het duel vs. Murray State naar voren te schuiven. De wedstrijd zal nu om 22:25 uur Ned. tijd (16:25 uur lokaal) van start gaan.
De startende line-up is als volgt:
P-MariŽlle Vleugels, C-Dinet Oosting, 1B-Saskia Kosterink, 2B-Meike Witteveen, 3B-Virginie Anneveld, SS-Petra van Heijst, LF-Nathalie Gosewehr, CF-Merel Oosterveld, RF-Yonina Sint Jago, DP-Fabienne van Uden.

game update 20:30 uur (14:30 uur lokaal):
De regen is nu een stuk minder heftig dan een uur geleden en dat leidde tot de beslissing om de aanvangstijd van het duel van Oranje vs. Murray op te schuiven van 21:00 uur naar 22:45 uur Ned. tijd (16:45 uur lokaal). De ploeg is op het moment nog steeds in het hotel en wacht op het stoppen van de regen. Hoewel er nog steeds wordt verwacht dat onweersbuien over het oosten van Tennessee zullen trekken, gaan ze mogelijk langs Knoxville. De temperatuur is momenteel 22 graden Celsius.

game update 19:30 uur (13:30 uur lokaal):
Het regent momenteel hard in Knoxville en dat betekent dat de derde wedstrijd van het Nederlands Softbal Team momenteel even in de wachtkamer is. Oranje moet straks aantreden tegen de Racers, het team van Murray State University in een duel dat om 21:00 uur Nederlandse tijd (15:00 uur lokaal) moet beginnen.

Nederlands Team opent USA Tour met twee 'tough' nederlagen
Het Nederlands Softbal Team is de USA Tour op donderdag 1 maart begonnen met twee zwaarbevochten nederlagen. Oranje verloor met 6-5 vs. de Buccaneers, het team van East Tennessee State University, en dat werd gevolgd door een 8-7 verlies vs. de Lady Vols, het team van het organiserende University of Tennessee. In beide wedstrijden stond de Nederlandse ploeg met 5-1 voor en in beide wedstrijden werd het duel verloren in de laatste slagbeurt.
Nederland vervolgt de trip vrijdag met ťťn wedstrijd.
Verslag Dag 2 (Ned.) | Recap Day 2 (Eng.)

Speelschema Tennessee aangepast vanwege weer
De University of Tennessee heeft bekend gemaakt dat, vanwege mogelijke weersomstandigheden, het speelschema is aangepast van de Tennessee Softball Classic, dat donderdag begint in het Lee Softball Stadium in Knoxville. Dit betekent ook dat het speelschema voor het Nederlands Softbal Team is gewijzigd. Voor donderdag is de verwachting dat het weer goed is en de twee wedstrijden die Oranje moet spelen staan gewoon op het programma en zullen op de aangekondigde tijd beginnen. Maar voor de komende drie dagen is het programma ietwat gewijzigd en speelt de ploeg ťťn wedstrijd minder dan gepland.
Verslag Dag 2 (Ned.) | Recap Day 2 (Eng.)

Nederlands Team aangekomen in Knoxville
Het Nederlands Softbal Team is op woensdag 29 februari veilig aangekomen in Knoxville (Tennessee). Het Delta Airlines A330-300 vliegtuig met Oranje aan boord vertrok bijna anderhalf uur later dan gepland vanaf Amsterdam Schiphol Airport en dat betekende dat het toestel ruim een uur later dan de bedoeling was aankwam in Detroit, de eerste stop van de ploeg in de USA. Van daar reisde de ploeg via een aansluitende vlucht door naar Knoxville (Tennessee), waar men later in de middag arriveerde. Het Nederlands Team verblijft drie weken in de USA en speelt 23 wedstrijden in een periode van 18 dagen. De ploeg speelt donderdag de eerste twee wedstrijden.
Verslag Dag 1 (Ned.) | Recap Day 1 (Eng.)

Nederlands Softbal Team verliest nipt van Wereldkampioen Honkbal
Het Nederlands Softbal Team ontmoette op zondagmiddag 26 februari het Nederlands Honkbal Team in een 7-inning softbal 'Game of the Champions' in Amsterdam en verloor slechts met 4-3 van de regerend wereldkampioen. De softbalploeg, die vorig jaar ongeslagen de Europese titel pakte, die zichzelf presenteerde met de volledige selectie van 23 speelsters, stond met 3-0 terug, maar kwam langszij, voordat in de zesde inning werd verloren in de Oranje All Star Game. Voor aanvang van het duel werd het Jong Oranje Wit-team, dat vorig jaar de Europese Cadetten Softbaltitel veroverde, gehuldigd, net als de beste speelsters van het Future Stars Tournament van twee weken geleden. Verder werd Oranje's Hoofd Coach Craig Montvidas uitgeroepen tot Coach of the Year van 2011 en ontving Kees van Vegten van Amsterdam Pirates de Nol Houtkamp Award.
De wedstrijd van de twee Nationale Teams sloot de succesvolle twee dagen durende National Team Showcase af. De derde Showcase zal volgend jaar plaatsvinden. Een complete terugblik op de Showcase volgt later.
Hier is de play-by-play van de Wedstrijd der Kampioenen te vinden

Succesvolle eerste dag National Team Showcase
De eerste dag van de tweede jaarlijkse National Team Showcase in Amsterdam was zeer geslaagd. De speelsters van de Nationale Jeugdploegen beleefden een lange en intensieve dag in de trainingsfaciliteit van de Nationale Ploeg in de hoofdstad, maar het was een bijzonder productieve dag. De speelsters van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit speelden een wedstrijd, woonden verschillende workshops bij en trainden met het Nederlands Softbal Team.
volg 'Wedstrijd der Kampioenen' live
Dag 2 van de Showcase zal plaatsvinden op zondag 26 februari vanaf 10 uur en wordt dan afgesloten met een softbalwedstrijd tussen het Europees Kampioen Nederlands Softbal Team en het Wereldkampioen Nederlands Honkbal Team. De wedstrijd begint om 14:45 uur en kan rechtstreeks worden gevolgd via een live play-by-play.
Een complete terugblik op de Showcase volgt later.

Komend weekeinde: National Team Showcase
In het weekeinde van 25-26 februari zal de tweede National Team Showcase plaatsvinden in Sporthallen Zuid in Amsterdam. De eerste dag is vol met workshops en instructie-sessies voor de speelsters van de twee Jong Oranje-teams, die ook een wedstrijd spelen. Op zondag staan er meer workschops op het programma voor deelnemende kinderen uit het hele land. Dag 2 wordt afgesloten met een softbalwedstrijd tussen het Nederlands Softbal Team en het Nederlands Honkbal Team in een 'World Champion meets European Champion' ontmoeting. De National Team Showcase is vrij toegankelijk voor iedereen, speelsters, ouders, familie, officials, coaches, fans. Op zaterdag is er ook een gehandicaptentoernooi (G-ball) in Sporthallen Zuid.
Compleet Showcase-programma (Ned.) | Complete Showcase-schedule (Eng.)

Team Black beste in Future Stars
Team Black won op zondag 12 februari met 4-2 vs. Team Blue in de allesbeslissende finale van het derde Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament in Amsterdam. Tean Black brak een 1-1 stand met een 3-hit, 3-run rally in de derde inning, met als hoogtepunt een 2-run single van Lueji Petchkovsky Morais, die de ploeg op een 3-1 voorsprong zette. Sophie Bugter (rechts) scoorde eenmaal en sloeg twee honkslagen in de finale om Beste Slagvrouw te worden, maar werd ook gekroond tot Meest Waardevolle Speelster. Floor van Dijk (links) werd uitgeroepen tot Most Outstanding Player, terwijl Svenja de Lincel (midden) de Beste Pitcher was van het jaarlijkse evenement.
Verslagen en foto's tweede speeldag

Team Pink en Black koplopers na Dag 1 Future Stars
Team Pink won twee van de drie gespeelde wedstrijden op Dag 1 van het 3e Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament op zaterdag 11 februari in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Team Black won ook tweemaal en was ongeslagen na Dag 1, want het heeft nog twee wedstrijden op het programma staan voor zondag, de tweede en laatste speeldag van het jaarlijkse evenement. De twee ploegen worden gevolgd door Team Blue, dat eenmaal won, eenmaal verloor, eenmaal gelijk speelde en zondag de tegenstander is van Team Pink als derde ploeg in de race om een finaleplek later op de dag. Pink-speelster Dominique Sprengers (foto rechts) werd zaterdag de eerste speelster die een homerun sloeg in het toernooi van dit jaar, waaraan wordt deelgenomen door de speelsters uit de twee Jong Oranje-teams.
Verslagen en foto's eerste speeldag

Oranje speelt vijfde indoor-wedstrijd
Het Nederlands Softbal Team speelde op vrijdag 10 februari de vijfde indoor-wedstrijd van het seizoen in Amsterdam. Het duel van vandaag bestond eigenlijk uit een aantal mini-wedstrijdjes, want elk van de zeven innings werd gespeeld met de tie-break regel alsof het de beslissing inning van een 'echt' duel was. Drie van de innings eindigden met een gelijke stand, terwijl de overige vier innings werden gedeeld door Team Black en Team Grey. En dus gaat deze wedstrijd de geschiedenisboeken van de Tulip League in als een gelijkspel en dat is de tweede op rij en de tweede van dit seizoen. Komende vrijdag is de ploeg vrij, waardoor de volgende indoor-wedstrijd op het programma staat voor vrijdag 24 februari en dat is de laatste voordat de ploeg vertrekt voor een trip van drie weken naar de USA.
Verslag vijfde wedstrijd (Ned.) | Recap fifth game (Eng.)

Komend weekeinde: 3e Donnay / Right To Play Future Stars Tournament
Op zaterdag 11 en zondag 12 februari zal de derde editie van het jaarlijkse Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament plaatsvinden in Hal 1 van Sporthallen Zuid in Amsterdam, de indoor-faciliteit van het Nederlands Softbal Team. Totaal staan er 13 wedstrijden op het programma, zeven op zaterdag, zes op zondag, waarvan de laatste de finale zal zijn van het twee dagen durende evenement. Aan het toernooi wordt deelgenomen door de 56 speelsters, die momenteel deel uitmaken van de rosters van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit. De speelsters zijn voor het toernooi verdeeld over vijf verschillende teams. De speelsters van het Nederlands Softbal Team verlenen ondersteuning tijdens het evenement. De toekomst van het Nederlandse softbal komt komend weekend in actie! Alle wedstrijden kunnen via deze website worden gevolgd via een live play-by-play.
Meer toernooi-info (Ned.) | More tournament-info (Eng.)

Programma voor 2e Showcase samengesteld
Het programma voor de twee dagen durende National Team Showcase, die zal plaatsvinden op zaterdag 25 en zondag 26 februari, is nu definitief samengesteld. Eerder was al bekend gemaakt dat een softbalwedstrijd tussen het Nederlands Softbal Team, de Europees Kampioen, en het Nederlands Honkbal Team, de Wereldkampioen, onderdeel is van het programma van zondag. Het programma van zaterdag is nu eveneens samengesteld en bestaat ondermeer uit wedstrijden van de twee Jong Oranje Teams, een aantal workshops voor de speelsters van deze ploegen en een training-sessie van het Nederlands Softbal Team.
Compleet schema Showcase (Ned.) | Complete schedule Showcase (Eng.)

Team speelt duel ondanks vrieskou & sneeuw
De vierde wedstrijd in de Tulip League van dit jaar, op vrijdag 3 februari, was er ťťn van records, zowel binnen als buiten de sporthal in Amsterdam. De dag begon met een vrieskou en lichte sneeuw, maar eindigde in een sneeuwlandschap. Het duel eindigde vandaag in een zeldzaam puntloos gelijkspel, maar had ook een record-aantal strikeouts. De ploeg kreeg voor de eerste keer dit seizoen weer gezelschap van twee speelsters van Jong Oranje Rood. De volgende indoor-wedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 10 februari. In het daaropvolgende weekeinde van 11-12 februari zal het derde Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament weer plaatsvinden in de Amsterdamse Sporthallen Zuid.
Verslag vierde wedstrijd (Ned.) | Recap fourth game (Eng.)

Foto-sessie en derde wedstrijd
Het Nederlands Softbal Team speelde op vrijdag 27 januari de derde indoor-wedstrijd in Amsterdam. Het duel duurde slechts drie innings, omdat het werd voorafgegaan door een foto-sessie die zo'n twee uur in beslag nam. Van de speelsters werden portretfoto's gemaakt, maar ook werden teamfoto's genomen en een aantal 'relaxte' momenten. Het Nederlands Team speelt de volgende indoor-wedstrijd op vrijdag 3 februari, opnieuw in Amsterdam.
Verslag 3e wedstrijd en foto-sessie (Ned.) | Recap 3rd game and photo-session (Eng.)

Nederlands Softbal Team ontmoet Nederlands Honkbal Team tijdens Showcase
Het Nederlands Softbal Team zal een wedstrijd spelen tegen het Nederlands Honkbal Team op zondag 26 februari op Dag 2 van de tweede National Team Showcase in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Vorig jaar vond de eerste National Softball Team Showcase plaats in Amsterdam. Dit jaar wordt de tweede Showcase gecombineerd met honkbal. De invulling van het programma voor Dag 2 van het evenement is nu bekend.
Meer over de Showcase (Ned.) | More on the Showcase (Eng.)

Oranje speelt 2e duel; eerste homerun geslagen
Het Nederlands Softbal Team vervolgde het Tulip League Indoor-seizoen 2012 op vrijdag 20 januari met de tweede intersquad game. In de komende weken staan er nog zeven indoor-wedstrijden op het programma. In de eerste wedstrijd vorige week werden slechts vier punten gescoord, vandaag konden er 12 worden genoteerd. Er waren 18 honkslagen in de wedstrijd en Petra van Heijst tekende voor de eerste homerun van het seizoen.
Verslag van de tweede wedstrijd (Ned.) | Recap of the second game (Eng.)

MariŽlle Vleugels uitgeroepen tot MVP van Indoor Cup
MariŽlle Vleugels, ťťn van de drie rookies in het Nederlands Softbal Team, is uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van het Internationale Indoor Cup-toernooi in Schiedam na afloop van het drie dagen durende evenement op zondag 15 januari. In het toernooi was MariŽlle gastspeelster van Gryphns, dat de 17e editie van het toernooi won. Twee ploegen van het Jong Oranje Rood Team namen eveneens deel, waarvan er ťťn vierde werd en de andere op de negende plaats eindigde.
Verslaggeving Indoor Cup (Ned.)

Oranje opent Tulip League-seizoen
Het Nederlands Softbal Team opende op vrijdag 13 januari het Tulip League-seizoen van dit jaar met de eerste van een reeks van wekelijke intersquad-wedstrijden. De wedstrijd betekende ook de kennismaking met de nieuwe vloer in Sporthallen Zuid, de indoor-faciliteit in Amsterdam. In de afgelopen maanden werd een thuisplaat opgenomen in het lijnensysteem op de vloer en ontwikkelde men een constructie om echte honken in de vloer te kunnen plaatsen voor een softbalwedstrijd.
Verslag van de eerste wedstrijd (Ned.) | Recap of the first game (Eng.)

Schema USA Tour bekend
Het Nederlands Softbal Team zal in maart opnieuw een USA Tour afwerken en afreizen naar Knoxville (Tennessee) en Clearwater/Tampa (Florida). Op het moment staan er 23 wedstrijden tegen Amerikaanse universiteitsploegen op het schema, die in een periode van 18 dagen worden gespeeld. Op 29 februari vliegt de ploeg via Detroit naar Knoxville. Daar speelt Oranje zes wedstrijden. Vervolgens is het richting Florida waar de overige 17 wedstrijden worden gespeeld in Clearwater of Tampa. Vorig jaar reisde het Nederlands Team eveneens naar Tennessee en Florida en toen werd een reeks van 14 wedstrijden gespeeld.
Compleet schema USA Tour (Ned.) | Complete schedule USA Tour (Eng.)

Op Het Juiste Spoor; Oranje werkt eerste training af
Het Nederlands Softbal Team hervatte het trainingsschema op zondag 8 januari met de eerste indoor-sessie in Amersfoort. Na een reeks van conditietrainingen in november en december zal de ploeg nu driemaal per week samenzijn om te trainen. Vanaf vrijdag 13 januari begint de ploeg ook weer met de jaarlijkse Tulip League en speelt wekelijks indoorwedstrijden in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Vandaag bracht Hoofd Coach Craig Montvidas de ploeg op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, waarna de speelsters (in vijf groepen) verschillende opdrachten moesten uitvoeren in een teambuilding-sessie. Oranje is 'op het juiste spoor'.
Meer over de eerste training (Ned.) | More on the first practice (Eng.)

Twee speelsters toegevoegd aan Oranje-roster
Het roster van het Nederlands Softbal Team is begin januari uitgebreid naar 25 speelsters door de toevoeging van twee nieuwe speelsters. Catcher Laura van Essen, die uitkomt voor Amsterdam Pirates, en outfieldster Kayleigh Adelina, die speelt voor UVV, zullen zich op respectievelijk 8 januari en 11 januari bij de ploeg voegen. In november werd het roster van 21 speelsters al uitgebreid met twee speelsters, infieldster Petra van Heijst (Tex Town Tigers) en pitcher MariŽlle Vleugels (Iber Lengua Terrasvogels). Van Heijst keerde na afwezigheid van twee jaar terug in Oranje, terwijl Vleugels vorig jaar deel uitmaakte van Jong Oranje Rood.

Andrť Prins coach Tsjechische Nationale Ploeg
De ervaren softbalcoach Andrť Prins, voormalig lid van de coachingstaf van het Nederlands Softbal Team en oud-Hoofd Coach van Jong Oranje, begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn lange loopbaan, want hij wordt Hoofd Coach van de nationale ploeg van TsjechiŽ. Zijn grootste uitdaging komt in 2013 tijdens het Europees Kampioenschap, want dan wil hij zich met de Tsjechische vrouwen plaatsen voor het Wereldkampioenschap van 2014, dat dan in Haarlem zal plaatsvinden.
Meer over Andrť Prins' coaching in TsjechiŽ

Website Wereldkampioenschap 2014 gelanceerd
De officiŽle website van het XIV ISF Wereldkampioenschap Softbal is donderdag 15 december gelanceerd in het clubhuis van Olympia Haarlem op het complex waar het evenement in 2014 zal plaatsvinden. Hoofd Coach Craig Montvidas en speelsters Dagmar Bloeming, Femke van Dusschoten en Chantal Versluis vertegenwoordigden het Nederlands Softbal Team, net als Team Manager Paul Boonstra.
Meer over de lancering

Pagina's nieuwe Jong Oranje-speelsters toegevoegd
De website van de Nederlandse Softbal Teams is vanaf heden uitgebreid met de persoonlijke pagina's van de 22 nieuwe speelsters die onlangs zijn opgenomen in de voorlopige selecties van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit. 21 speelsters daarvan staan op het roster van Jong Oranje Wit. De 22ste nieuwe speelster komt uit voor Jong Oranje Rood. En ze hebben een uiteenlopende lijst met keuzes wat hun favorieten betreft. 15 huidige A-internationals worden genoemd als Favoriete Softbalster.
Meer over de nieuwe Jong Oranje-speelsters

Prijzen voor huidige en voormalige Oranje-speelsters
Tijdens het jaarlijkse KNBSB Stars Awards Gala, dat plaatsvond op vrijdag 11 november, zijn de beste speelsters en spelers geŽerd van het softbal- en honkbalseizoen van dit jaar. International Areke Spel werd uitgeroepen tot de Meest Waardevolle Speelster van het softbalseizoen 2011, terwijl voormalig Oranje-speelster Kirsten Scheele de prijs won voor Beste Pitcher. Dit waren twee van de negen softbalprijzen die werden uitgereikt. Het Nederlands Softbal Team, dat afgelopen zomer ongeslagen de Europese titel veroverde in ItaliŽ, werd ook gehuldigd, net als de beste jeugdspeelsters.
Meer over het KNBSB Awards Gala

Opnieuw extra speelster in nationale ploeg
Op woensdag 9 november werkte het Nederlands Softbal Team de tweede kracht- en conditietraining af in Voorthuizen. Vandaag kreeg de ploeg voor het eerst gezelschap van werpster MariŽlle Vleugels, die uitkomt voor Iber Lengua Terrasvogels. De afgelopen vier seizoenen maakte MariŽlle deel uit van het Jong Oranje Rood Team, maar vanwege haar leeftijd is ze niet meer verkiesbaar voor deze jeugdploeg. Net als Petra van Heijst, die een week geleden bij de ploeg kwam, is MariŽlle uitgenodigd om deel te nemen aan de wintertrainingen van Oranje.

Nederlands Softbal Team bij premiŤre 'Moneyball'
Een delegatie van het Nederlands Softbal Team woonde op maandag 7 november de besloten premiŤre, alleen toegankelijk voor genodigden, bij van de Amerikaanse film 'Moneyball' in Pathť ArenA in Amsterdam. Ook aanwezig was een delegatie van het Nederlands Honkbal Team, dat in oktober de wereldtitel veroverde, plus Major Leaguers Rick van den Hurk en Adam Jones van de Baltimore Orioles. Tijdens de avond werden ook de Mattingly V-grip knuppels gepromoot.
Meer over de premiŤre

Seizoen 2012 van start; speelster toegevoegd
Op woensdag 2 november is het seizoen 2012 officiŽel van start gegaan voor het Nederlands Softbal Team en kwamen de speelsters voor het eerst weer bij elkaar voor een indoor-training. In een zaal in Voorthuizen werkte de ploeg de eerste van een reeks kracht- en conditietrainingen af. Vanaf januari traint de ploeg weer driemaal per week in Voorthuizen, Amersfoort en Amsterdam. Tijdens deze trainingen zullen er ook weer wekelijks indoor-wedstrijden worden gespeeld en krijgt de ploeg wekelijks weer aanvulling van speelsters van Jong Oranje Rood.
Vandaag was infielder Petra van Heijst voor het eerst weer bij de ploeg en keerde hiermee terug in Oranje, nadat ze in 2010 en 2011 niet inzetbaar was vanwege ziekte. Petra speelde voor het laatst in het Nederlands Team tijdens het succesvolle Europees Kampioenschap van 2009 in Valencia (Spanje). Petra, die uitkomt voor Tex Town Tigers, is uitgenodigd om met de ploeg deel te nemen aan de wintertrainingen.

Drie internationals veranderen van club
Internationals Karin Tuk (catcher), Fabienne van Uden (outfield) en Britt Vonk (korte stop) zijn voor het komende seizoen van club gewijzigd. Voor het verstrijken van de transferperiode op 1 november besloten de drie om in 2012 voor een ander team te gaan spelen. Karin Tuk zal volgend jaar uitkomen voor landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem na vier seizoenen te hebben gespeeld voor Tex Town Tigers, met wie ze in 2008 en 2009 kampioen werd. Voor haar komst naar Tex Town Tigers speelde Karin al vier seizoenen op het hoogste niveau met Euro Stars. Fabienne van Uden gaat spelen voor Gryphons, dat dit jaar kampioen werd van de Overgangklasse en promoveerde naar de Hoofdklasse. Fabienne verlaat Twins, waar ze haar hele 17-jarige loopbaan speelde, inclusief 10 Hoofdklasse-seizoenen. Britt Vonk koos voor Alcmaria Victrix en vertrekt bij Tex Town Tigers waar ze in al haar elf softbalseizoenen speelde, waaronder zeven in de hoogste afdeling. Britt zal slechts beperkt inzetbaar zijn voor haar nieuwe club, omdat ze momenteel studeert en speelt voor de University of California at Berkeley en zal niet voor begin juni terugkeren, waarna ze ergens in augustus weer zal vertrekken.

ISF wijst organisatie Wereldkampioenschap 2014 toe aan Nederland!
Zondag 30 oktober 2011 is een memorabele dag geworden in de historie van het Nederlands softbal, want vandaag heeft de International Softball Federation (ISF) de organisatie van het Wereldkampioenschap Dames 2014 toegewezen aan Nederland! Na een succesvolle presentatie op vrijdag voor de ISF Competitions Committee bekrachtigden de 72 aanwezige bonden op het ISF Congres in Oklahoma City (USA) vandaag de keuze unaniem om het evenement in Nederland te laten plaatsvinden. Het Wereldkampioenschap 2014 zal plaatsvinden in Haarlem van 13-24 augustus en wordt de eerste keer dat het evenement in Europes zal worden gehouden.
Meer over de komst van het WK naar Nederland

21 speelsters gekozen in voorselectie Nederlands Team
In oktober heeft Hoofd Coach Craig Montvidas 21 speelsters opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team voor het seizoen 2012. Daaronder bevinden zich alle 17 speelsters die deel uitmaakten van het succesvolle team van 2011 dat dit jaar opnieuw de Europese titel veroverde door ongeslagen te blijven op het Europees Kampioenschap in ItaliŽ. In 2012 zal Oranje in maart afreizen naar Florida, waarna later deelname volgt aan de World Cup of Softball in Oklahoma City (USA) op weg naar het Wereldkampioenschap in Canada.
Voorlopige Selectie 2012

Berend Mannessen nieuwe Flex Coach; Jong Oranje CoŲrdinator
De ervaren softbal-coach Berend Mannessen is in oktober officiŽel toegevoegd aan de begeleiding van de Nederlandse Softbal Teams als Flex Coach. Mannessen, die dit seizoen het team van UVV naar promotie naar de Hoofdklasse loodste, zal de bestaande coachingstafs van het Nederlands Softbal Team en de Jong Oranje Teams gaan assisteren als een assistent coach of instructeur bij wedstrijden en tijdens trainingen.
Behalve Flex Coach gaat Mannessen ook National Team Program-Supervisor Craig Montvidas assisteren bij de coŲrdinatie van de programma's rondom de nationale jeugdploegen, zoals de organisatie van try-outs.
Meer over de aanstelling van Berend Mannessen

==============================================================

...in december 2008 werd Craig Montvidas benoemd tot Hoofd Coach om het Nederlands Dames Softbal Team de volgende vier jaar te leiden. Onder zijn leiderschap begon de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) weer aan een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van het Nederlandse softbal, die begon in 1943. Sindsdien ontwikkelde het Nederlandse softbal zich in een goed georganiseerde sport en werd Nederland ťťn van de leidende landen in Europa.

2010 en 2011 waren opnieuw enerverende jaren voor alle betrokkenen. 2010 was het jaar, waarin het Nederlands Softbal Team deelnam aan het Wereldkampioenschap in de Venezolaanse hoofdstad Caracas waar voor het eerst in 16 jaar de Play-Offs werd bereikt! Maar er was ook teleurstelling, want Jong Oranje werd niet alleen onttroond als Europees kampioen, maar wist zich ook niet te plaatsen voor het Wereldkampioenschap 2011. In 2011 veroverde het Nederlands Team opnieuw ongeslagen de Europese titels, terwijl het Jong Oranje Wit Team de Europese Cadetten-titel binnenhaalde.

In 2009 veroverde de nationale ploeg de Europese titel voor het eerst weer in 19 jaar door ongeslagen te blijven tijdens het Europees Kampioenschap in Spanje. Het was het sluitstuk van een succesvol international seizoen, waarin het Nederlands Softbal Team enthousiasme toonde en aantrekkelijke wedstrijden speelde tijdens de Holland Tour, Canada Cup en World Cup of Softball. Een seizoen ook, waarin Jong Oranje het zilver pakte op het allereerste jeugd WK onder de 17 jaar in TsjechiŽ. Een seizoen met vele hoogtepunten, maar ook een jaar waarin het Nederlands Softbal Team ambassadeur werd van Right To Play.

In 2008 nam het Nederlands Dames Softbal Team deel aan de Olympische Spelen in Peking voor de eerste keer sinds de Spelen van Atlanta in 1996. Het was de kroon op een jaar van hard werken. Helaas was het Olympisch softbaltoernooi in Peking voorlopig het laatste. Softbal (en honkbal) maakt geen deel uit van de Olympische Spelen van 2012 in Londen (Groot-BrittanniŽ), maar de internationale softbalgemeenschap werkt hard aan de terugkeer van de sport op de Olympische Spelen. De International Softball Federation (ISF) lanceerde de BackSoftball-campagne in 2007 en in november 2008 werden twaalf internationale Athlete Ambassadors benoemd ter ondersteuning van het programma. Eťn van de speelsters die werd uitverkoren voor deze unieke positie is Oranje-international Saskia Kosterink.

Om de terugkeer van het Nederlands team naar de Olympische Spelen te vieren werd in 2008 deze site opgezet en gelanceerd, waardoor iedereen in de gelegenheid werd gesteld het Nederlands team, de speelsters en de wedstrijden te volgen. De site heeft bewezen een groot succes te zijn en trekt vele bezoekers. In 2008 en 2009 was de site alleen beschikbaar in het Engels, maar vanaf eind 2009 wordt alle verslaggeving gedaan in zowel het Engels als het Nederlands. Vanaf november 2009 is de site bovendien uitgebreid met coverage van het Jong Oranje Rood Softbal Team. In januari 2010 volgde de verslaggeving op deze site van Jong Oranje Wit.

2011 wordt opnieuw een enerverend en intensief jaar voor iedereen die bij de ploegen betrokken is, maar het wordt ook een jaar waarin nieuwe ervaringen en nieuwe indrukken worden opgedaan. Een jaar waarin nieuwe doelstellingen worden gezet. Een jaar, waarin het Nederlands Softbal Team deelneemt aan het Europees Kampioenschap in ItaliŽ, waar de titel verdedigend zal worden. De jongste groep van Jong Oranje neemt deel aan het Europees Kampioenschap in BelgiŽ. Uiteraard blijft alle coverage van de seizoenen 2008, 2009 en 2010 van de Nederlandse Softbal Teams gewoon beschikbaar op deze site.

Deze site is er voor iedereen, we hopen dat u ons zult ondersteunen met uw enthousiasme door niet alleen onze wedstrijden te bezoeken en daarvan te genieten, maar ook iedereen te stimuleren om tot de best mogelijke resultaten te komen.
We bedanken onze sponsors, suppliers en partners (bezoek hun sites), maar ook ons publiek, en we hopen dat u veel plezier beleefd aan deze site. Natuurlijk kunt u altijd contact met ons opnemen.

Speelsters en Staf Nederlandse Dames Softbal Teams

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 20 oktober 2013
Copyright Foto's © 2008-2013 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Nederlandse Softbal Teams. All Rights Reserved.