Jong Oranje Softbal Team

OfficiŽle Website

Welkom

Jong Oranje Rood: home | roster & staf 2014 | programma 2014 | Jong Oranje Wit: home | roster & staf 2014 | programma 2014
Jong Oranje: archief | historie | media | links | Nederlands Softbal A-Team: home
Jong Oranje wordt gesponsord door
Welkom...

home

roster & staf 2013

programma 2013

archief

historie

media

links

Ned. A-team

...op de officiŽle site van het Jong Oranje Softbal Team...
=============================================================

Europese titel voor TsjechiŽ
TsjechiŽ heeft zaterdagmiddag (26 juli) voor het eerst de titel gepakt op het Europees Kampioenschap Softbal voor Junioren in Rosmalen. TsjechiŽ was in de finale met 5-3 te sterk voor ItaliŽ. Eerder op de dag bereikte ItaliŽ de eindstrijd door met 9-2 te winnen van Rusland, dat hierdoor het brons won. Voor Jong Oranje begon het evenement goed, maar eindigde teleurstellend. De nationale jeugdploeg verloor de laatste vier wedstrijden op rij met klein verschil en sloot af met de vijfde plaats.
Verslag Dag 6 EK Junioren

Jong Oranje is Europese titel kwijt!
Jong Oranje verloor vrijdagochtend (25 juli) met 2-1 van Rusland op de vijfde speeldag van het EK voor Junioren in Rosmalen. De ploeg nam aanvankelijk een 1-0 voorsprong, maar die werd later in het duel omgedraaid in een 2-1 achterstand. De nederlaag betekende niet alleen de vierde, nipte, verliespartij op rij, het had ook onttroning als Europees kampioen tot gevolg. Door het verlies werd Jong Oranje helaas uitgeschakeld voor de Play-Offs en zal het evenement op de vijfde plek afsluiten.
Verslag Dag 5 EK Junioren

Jong Oranje tweemaal nipt onderuit
De vierde speeldag van het Europees Kampioenschap voor Junioren in Rosmalen is voor Jong Oranje niet goed verlopen, want de ploeg trok tweemaal nipt aan het kortste einde. 's Middags werd met 1-0 verloren van TsjechiŽ, waarna 's avonds een 5-0 voorsprong werd verspeeld tegen Groot-BrittanniŽ. De Britten kwamen in de zevende inning met twee uit langszij en wonnen in acht innings met 8-7. Jong Oranje komt vrijdagochtend om 9 uur weer in actie en ontmoet dan Rusland. Ondanks de drie nederlagen op rij is er nog van alles mogelijk, want bij winst wordt Jong Oranje vierde in de kampioenspoule en plaatst zich dan voor de play-offs.
Verslag Dag 4 EK Junioren

2x winst, 1x verlies voor Jong Oranje
Jong Oranje moest op woensdag 23 juli driemaal in actie komen tijdens het EK voor Junioren in Rosmalen, won tweemaal en verloor eenmaal. Op de Dag van Nationale Rouw ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines werd het evenement om 16:00 uur onderbroken. De deelnemende teams stelden zich op de drie speelvelden op en er werd door alle aanwezigen een indrukwekkende en emotionele minuut stilte in acht genomen. Onder de slachtoffers bevonden zich ook inwoners uit Rosmalen. Het Nederlands Team speelde vandaag met een rouwband.
De dag begon vroeg met een 13-0 winst op BelgiŽ op elf honkslagen, gevolgd door een 0-21 winst tegen Frankrijk op 17 hits, waaronder vier van Lizzie Clarijs. 's Avonds werd met 3-2 verloren van ItaliŽ na een 1-2 voorsprong.
Verslag Dag 3 EK Junioren

Jong Oranje begint EK met tweemaal winst
Jong Oranje is het Europees Kampioenschap voor Junioren in Rosmalen goed begonnen. Na de afgelasting op maandagavond moes dinsdagmiddag eerst worden ingehaald tegen Litouwen. Oranje won met 11-0, waarna 's avonds het duel met KroatiŽ volgde en dat eindigde in een 17-0 zege. Hiermee sloot Oranje gelijk de eerste ronde af als poulewinnaar. Woensdag komt Oranje driemaal in actie.
Verslag Dag 2 EK Junioren

Openingswedstrijd op EK verregend
De eerste speeldag van het Europees Kampioenschap voor Junioren on Rosmalen is op maandag 21 juli gedeeltelijk in het water gevallen. Nadat 's morgens een aantal wedstrijden gespeeld was, zorgde een hevige regenbui voor een lange onderbreking. Er werd een nieuw speelschema gemaakt en de wedstrijden werden weer hervat, maar rond kwart over zes zorgde een nieuwe regenbui er voor dat het gehele programma voor de rest van de dag werd geschrapt. Dat betekende dat Jong Oranje nog niet in actie is geweest. Wel begon de ploeg met een reglementaire 7-0 overwinning op OekraÔne, dat zich onlangs terugtrok. De avondwedstrijd tegen Litouwen was al verplaatst naar later op de avond, maar werd uiteindelijk geschrapt. Jong Oranje haalt op dinsdag om 13:30 uur in, waarna 's avonds om 20:15 uur wordt gespeeld tegen KroatiŽ.

Quincey Catsburg in De Telegraaf
Op vrijdag 4 juli stond er een artikel in De Telegraaf met daarin een interview met Jong Oranje-werpster Quincey Catsburg. Het artikel maakte deel uit van de wekelijkse reportage van de grootste krant van Nederland, Telesport-Talent. Hierin krijgen talenten de kans zichzelf te presenteren in Talentboek, een crowdfundplatform voor sporters met een officiŽle talentstatus van NOC*NSF.
Lees hier het artikel

Jong Oranje Rood wint oefenwedstrijden tegen USA-collegeteam
Jong Oranje speelde op zondag 29 juni een double-header tegen een Amerikaans college All Star Team. Twee dagen eerder was deze ploeg verslagen door het Nederlands Softbal Team en ook Jong Oranje kwam tweemaal tot winst. Op het veld van Houten Dragons was alles prima voor elkaar en won de ploeg van hoofdcoach Marjan Smit met 6-0 en 4-1. Brenda Beers sloeg in het tweede duel een inside-the-park-homerun.
Verslag van deze wedstrijden

EK-selectie Jong Oranje Rood bekend
De coaches van het Jong Oranje Rood Softbal Team hebben op woensdagavond 25 juni de selectie bekend gemaakt voor het komende Europees Junioren Kampioenschap. De speelsters werden persoonlijk over de selectie geÔnformeerd op hun trainingsdag in Houten, waarna de verenigingen op de hoogte werden gebracht. Jong Oranje veroverde twee jaar geleden de Europese titel tijdens het EK in Rosmalen. Van 21 tot en met 26 juli gaat de ploeg de titel verdedigen op het komende EK, dat eveneens op het complex van Gryphons in Rosmalen zal plaatsvinden.
Bekendmaking EK-selectie

Jong Oranje Rood succesvol in hoofdklasse
Afgelopen weekend (15 juni) stond de huidige nummer twee uit de hoofdklasse op het programma van Jong Oranje. De eerste wedstrijd was Terrasvogels van begin tot einde een maatje te groot. In de tweede wedstrijd startte Jong Oranje sterk en kwam zelfs op een voorsprong. Helaas wist het team deze voorsprong niet vast te houden en ging ook deze wedstrijd verloren. Toch kan Jong Oranje nu al van een succesvol seizoen spreken. Nog niet eerder wist Jong Oranje in een seizoen al zes wedstrijden te winnen.
Verslagje en foto's

Jong Oranje Rood wint opnieuw twee competitiewedstrijden!
Na een week geleden de twee openingswedstrijden te hebben gewonnen won Jong Oranje op zondag 20 april opnieuw tweemaal om geslagen te blijven in de hoofdklasse-competitie. Dit keer won de ploeg met 5-2 en 8-4 van UVV.
Dit is het vijfde seizoen waarin Jong Oranje deelneemt aan de hoofdklasse-competitie. De ploeg begon nooit met winst, maar heeft er nu vier op rij, zodat het zich voegt bij Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels, Oolders Omaco Sparks Haarlem en FysioExpert Olympia Haarlem, die eveneens de eerste vier wedstrijden van het seizoen hebben gewonnen. Met 38 heeft Jong Oranje momenteel het tweede hoogste aantal gescoorde punten achter Sparks Haarlem, dat 54 punten heeft gescoord.
Wedstrijdverslagen

Jong Oranje Rood opent Hoofdklasse-seizoen met dubbele winst
Het Jong Oranje Rood Team is het vijfde seizoen in de hoofdklasse op zondag 13 april begonnen met een dubbele overwinning bij Centrals. De nationale juniorenploeg, onder leiding van Hoofd Coach Marjan Smit, won met 13-1 en 12-8 en deelt nu na het openingsweekeinde de eerste plaats.
Jong Oranje kwam vandaag tot 30 honkslagen, waaronder vier van Annemiek Jansen, Isa Los en Lizzie Clarijs. In Game 2, braken de Junioren een 6-6 stand met een 5-run rally in de vijfde inning. Het is de eerste keer dat Oranje een seizoen opent met een overwinning.
Wedstrijdverslagen

SANDD HOOFDSPONSOR NEDERLANDS SOFTBAL TEAM!
Sandd, de zakelijke postbezorger van Nederland, is de nieuwe hoofdsponsor van het Nederlands Dames Softbal Team geworden. Sandd maakte het nieuws op zondag 23 februari bekend aan de softbalsters tijdens de wedstrijd tegen het Nederlands Honkbal Team in Sporthallen Zuid in Amsterdam. De wedstrijd werd gespeeld tijdens de jaarlijkse National Team Showcase, waarop ook workshops en clinics worden gegeven aan jeugdspeelsters/spelers door internationals van het Nederlands Softbal en Honkbal Team. De overeenkomst werd officiŽel bekend gemaakt op maandag 24 februari door de KNBSB.
Hoofd Coach Craig Montvidas: ,,Zoín mooie sponsor vinden stond hoog aan mijn To Do List voor 2014. Dit voelt als een erkenning voor het harde werken en de prestaties van de afgelopen jaren en geeft een extra impuls voor een geweldig resultaat op het WK!'' Thiemo van Spellen, Commercieel Directeur van Sandd: ,,We zien veel overeenkomsten. Passie, lef en doorzettingsvermogen zit bij ons ook in het DNA.''
Meer over de bekendmaking

Oranje-honkballers op hun knieŽn voor Oranje-softbalsters tijdens Showcase
De vierde editie van de jaarlijkse National Team Showcase in de Amsterdamse Sporthallen Zuid was vandaag (zondag 23 februari) opnieuw een succes. De dag begon in de ochtend met twee clinics, waaraan werd deelgenomen door ruim 130 jeugdhonkballers en -softbalsters en werd geleid door de internationals van de nationale softbal- en honkbal-ploegen. In de middag speelde het Nederlands Softbal Team een intersquad demonstratie-wedstrijd, die werd gevolgd door een duel, waarin de internationals van de twee nationale teams werden verdeeld over twee ploegen.
Maar er was veel meer vandaag. Er was groot nieuws vandaag. En er waren emoties vandaag. En de spelers van het Nederlands Honkbal Team gingen vandaag op hun knie voor de speelsters van het Nederlands Softbal Team. De reden voor dit alles wordt maandagochtend officiŽel bekend gemaakt.

Team Amsterdam wint Wereldkampioenschap Promo Tour
Team Amsterdam is op zaterdag 22 februari de winnaar geworden van de uit 6 teams, 24 wedstrijd en 4 toernooien bestaande Wereldkampioenschap Softbal Promo Tour door Team Haarlem te verslaan in de allesbeslissende finale op de slotdag van het evenement in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Met een 1-0 voorsprong moest Amsterdam drie punten toestaan in de eerste helft van de zesde slagbeurt, maar omdat deze inning niet compleet werd uitgespeeld vervielen deze punten volgens de toernooi-reglementen. En zo werd 1-0 de eindstand na vijf complete innings, zodat favoriet Haarlem met lege handen stond. Team Haarlem won de eerste vier wedstrijden op rij en sloot de voorronde op de eerste plaats af. Haarlem bereikte zelf de finale ook in een andere winst-omgedraaid-in-verlies duel in de bronzen wedstrijd. In een puntloze wedstrijd tegen Team Zuid-Nederland kreeg Haarlem een punt tegen in de niet-complete 5e inning en werd uiteindelijk winnaar omdat het de meeste loopsters op het derde honk had achtergelaten.

Softball-magazine Dino! gelanceerd
Softball-magazine Dino! werd op zaterdag 22 februari officiŽel gelanceerd. Tijdens de pauze van de finaledag van de Wereldkampioenschap Softbal Promo Tour werd het eerste exemplaar symbolisch uitgereikt aan Craig Montvidas. De Hoofd Coach van het Nederlands Softbal Team ontving het magazine uit handen van Cobus Oosting, de voorzitter van Softbaldino, dat het magazine tweemaal per jaar uitgeeft. Cobus Oosting en zijn dochter en Oranje-speelster Dinet Oosting vormen de redactie van het blad. Naast hun eigen bijdragen staan er in het eerste exemplaar ook artikelen geschreven door Ruud van Zetten en Nederlands Team Media Officer Marco Stoovelaar. Het fraaie 24 pagina's tellende full-colour magazine werd gratis uitgereikt aan de aanwezigen vandaag in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Via het magazine en hun website (www.softbaldino.nl) wil Softbaldino de softbalsport promoten en interesses wekken van sponsors om zo meer financiŽle ondersteuning te genereren voor het programma van de Nederlandse Softbal Teams.

Nederlands Softbal Team ontmoet Nederlands Honkbal Team
Het Nederlands Softbal Team speelt een indoorwedstrijd tegen het Nederlands Honkbal Team aanstaande zondag 23 februari in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. De wedstrijd vormt het hoogtepunt van de jaarlijkse National Team Showcase, die voor het vierde jaar op rij wordt georganiseerd door het Nederlands Softbal Team. Voor de tweede keer worden de workshops en clinics voor jeugdspeelsters/spelers en coaches verzorgd door internationals van zowel het Nederlands Softbal als het Nederlands Honkbal Team. In 2012 bundelden beide teams hun krachten ook tijdens de Showcase en speelden toen de eerste wedstrijd tegen elkaar. Toen leed het Softbal Team een nederlaag van slechts ťťn punt verschil, een 4-3 verlies in 7 innings. De introducties voor de wedstrijd van zondag beginnen om 14:00 uur, waarna rond 14:30 uur het 'play ball' zal klinken. De clinics en workshops gaan om 10 uur van start en zijn voor iedereen toegankelijk.

Aanstaande zaterdag Finale Ronde van de Wereldkampioenschap Promo Tour
Aanstaande zaterdag, 22 februari, is Sporthallen Zuid de locatie voor de Finale Ronde van de Wereldkampioenschap Promo Tour. Dit evenement, waaraan zes teams deelnemen, ging in november van start met maandelijkse toernooien op verschillende locaties. Team Haarlem won de voorronde en begon de Play-Offs op 25 januari met een overwinning. Drie ploegen beginnen de Finale Ronde zaterdag met ťťn nederlaag en dat betekent dat deze teams zijn uitgeschakeld bij een tweede nederlaag. De eerste wedstrijd begint zaterdag om 11 uur.
Wie wordt gekroond tot kampioen van de Wereldkampioenschap Promo Tour? Komt het zaterdag zelf bekijken in Amsterdam!

Competitie-selectie Jong Oranje Rood bekend gemaakt
De coaches van het Jong Oranje Rood team hebben de selectie bekend gemaakt van het team dat dit seizoen gaat deelnemen aan de Hoofdklasse-competitie. Er zijn 23 speelsters in de selectie opgenomen. De coaches blijven de speelsters die geen deel uitmaken van de competitie-selectie wel volgen in hun ontwikkelingen voor toekomstige selecie-momenten. Later in het jaar zal de definitieve selectie van 17 speelsters bekend worden gemaakt voor het Europees Junioren Kampioenschap, dat in juli zal plaatsvinden in Rosmalen.
Meer over de samenstelling van het team

Team White wint 5e Donnay/Right To Play Future Stars Tournament
Team White versloeg Team Blue met 13-6 in de allesbeslissende finale van het 5e Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament op zondag 9 februari. De ploeg, die onder leiding stond van coach Nathalie Franssen, sloeg negen honkslagen, waaronder twee doubles van Gabi Obia, die later werd gekroond tot Beste Slagvrouw van het jaarlijkse evenement. Lisa Hop, de winnende werpster in de finale, werd uitgeroepen tot Beste Pitcher van het toernooi, terwijl Wies Ligtvoet (Team White) werd genoemd tot Meest Waardevolle Speelster. Denice van Dijk (Team Blue) werd gekozen tot Most Outstanding Player. De prijzen werden uitgereikt door speelsters van het Nederlands Softbal Team. De Oranje-internationals assisteerden dit weekeinde in allerlei activiteiten, zoals het ophangen van vlaggen, het verzorgen van de Oranje Winkel en fungeren als assistent coach.
Vandaag werden liefst vijf homeruns geslagen, waaronder de allereerste grand slam van het toernooi, geslagen door Manoa Weijgertse (Team White). Dominique Sprengers (Team Pink) werd de eerste speelster die twee homeruns sloeg op ťťn dag (ze heeft er nu drie in haar Future-loopbaan). Machteld Rector (Team Green) en Uchenna Jong Loy (Team Blue) tekenden vandaag voor de overige twee, waardoor het toernooi-totaal kwam op een record-aantal van zeven.
Op de foto links de vier winnaressen van de individuele prijzen: Denice, Lisa, Gabi en Wies.
Op foto hieronder homerun-hitters Machteld, Uchenna, Brenda, Manoa, Dominique en Denice.

Team White koploper na eerste dag van Donnay/Right To Play Future Stars Tournament
Team White won tweemaal en speelde eenmaal gelijk op de eerste dag van het 5e Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament op zaterdag 8 februari. De ploeg wordt op de ranglijst gevolgd door Team Pink, Team Green en Team Blue. De laatste twee teams deelden de derde plaats, maar de volgorde is gebaseerd op het onderling resultaat. Het jaarlijkse evenement, waarin speelsters van de Jong Oranje Teams deelnemen, wordt opnieuw gehouden in Sporthallen Zuid in Amsterdam.
Twee hoogtepunten van de dag waren homeruns. De eerste kwam in de openingswedstrijd tussen Team Pink en Team White toen Brenda Beers (Team Pink) de tweede helft van de eerste inning opende met een solo-homerun. De tweede werd geslagen door Denice van Dijk (Team Blue) in de derde inning (eveneens solo) van het derde duel vs. Team Pink. Het waren de zesde en zevende homerun in de historie van het Future Stars Tournament. Dag 2 staat op de agenda voor zondag 9 februari.

Dit weekeinde 5e Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament
Op zaterdag 8 en zondag 9 februari staan er 13 wedstrijden op het programma in de vijfde editie van het jaarlijkse Donnay/Right To Play Future Stars Tournament. Ook nu is Sporthallen Zuid in Amsterdam weer de locatie voor het toernooi. De speelsters van de twee Jong Oranje Teams zijn verdeeld over vier teams, die in actie komen op zaterdag en zondag. Na 12 wedstrijden is het dertiende duel de allesbeslissende finale.

Alle wedstrijden kunnen live worden gevolgd via een play-by-play.

Succesvolle Sponsor-loop in Amsterdam
De speelsters van de Jong Oranje Rood en Wit Teams en het Nederlands Softbal Team namen op zondag 2 februari deel aan de Be Part of the Challenge Sponsor Run. Het evenement vond plaats op de Bosbaan in hoofdstad Amsterdam en was georganiseerd door Jong Oranje Rood-speelsters Lizzie Clarijs en Rhowan Stuart. Op een frisse, maar fraaie ochtend met een strakblauwe lucht renden zo'n 70 speelsters, samen met een tweede loper, 5 of 10 kilometer. Na afloop van de sponsor-run kon een mooi bedrag bekend worden gemaakt als opbrengst van de fundraiser van vandaag.
Verslag van de Sponsor-loop

Japanse coaches verzorgen training-sessies
De Japanse coaches Taeko Utsugi en Yoshimi Kobayashi verzorgden op zondag 26 januari een training voor de Jong Oranje Teams in de indoorfaciliteit in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Het was een dag vol activiteiten, waarop de twee coaches instructies en adviezen gaven bij verschillende oefeningen. Twee dagen eerder verzorgden de twee coaches ook een training-sessie voor de speelsters van het Nederlands Softbal Team. Gisteren (zaterdag 25 januari) gaven Taeko Utsugi en Yoshimi Kobayashi een clinic tijdens de Wereldkampioenschap Promo Tour in Tilburg.
Foto-verslag van de trainingen

Eerste verlies Team Haarlem in World Championship Promo Tour
Team Haarlem won tweemaal op Dag 1 en op Dag 2 van de Wereldkampioenschap Promo Tour, maar sloot de voorronde vandaag (zaterdag 25 januari) af met de eerste nederlaag. Desondanks eindigde de ploeg op de eerste plaats. Later op de dag opende het team de Play-Offs met winst. De wedstrijden werden vandaag weer gespeeld in Tilburg. De finaleronde staat op de agenda voor zaterdag 22 februari in Sporthallen Zuid in Amsterdam. De dag begon weer met clinics voor jeugdspeelsters.
Dit evenement is opgezet ter promotie van zowel het Nederlands Softbal Team als het Wereldkampioenschap, dat op de agenda staat voor 15 t/m 24 augustus dit jaar in Haarlem.
Verslag van de derde speeldag

Japanse coaches bezoeken Oranje
De bekende Japanse coaches Taeko Utsugi en Yoshimi Kobayashi brengen van maandag 20 tot en met zondag 26 januari een bezoek aan Nederland. De twee coaches zullen trainingen bijwonen van het Nederlands Softbal Team en clinics verzorgen voor de speelsters. Ook hebben ze een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Organisatie Comitť van het komende ISF Wereldkampioenschap, dat van 15 t/m 24 augustus zal plaatsvinden in Haarlem. Taeko Utsugi, die in 2009 ook al eens in Nederland was, heeft een lange coach-loopbaan van ruim 20 jaar. Ze was een Assistent Coach van de nationale ploeg van Japan tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta (USA), waarna ze de ploeg leidde als Hoofd Coach tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney (AustraliŽ) en 2004 in Athene (Griekenland), waar respectievelijk het zilver en het brons werd gewonnen. De zeer ervaren Taeko Utsugi was ook Hoofd Coach van Japan tijdens drie Wereldkampioenschappen en drie Asia Games. In 2005 werd ze gekozen in de ISF Hall of Fame en momenteel is ze ťťn van de twee Vice-Presidents voor AziŽ in het bestuur van de International Softball Federation. Yoshimi Kobayashi coachte vorig seizoen het team van Hitachi Maxell op het hoogstse niveau in Japan.Coach-legende Bram van der Werf, voormalig Oranje pitching coach, overleden
Coach-legende Bram van der Werf is op woensdag 8 januari op 83-jarige leeftijd overleden. Sinds het begin van de jaren zestig was Van der Werf de eerste Nederlandse coach die zich specialiseerde in pitching en hij werd de nummer ťťn pitching coach in het Nederlandse softbal en waarschijnlijk zelfs Europa. Bram van der Werf was de pitching coach van het Nederlands Softbal Team in 1979-1987 en behoorde 21 jaar tot de coachingstaf van Jong Oranje in 1975-1995. Daarnaast was Van der Werf 34 seizoenen (1966-1999) lang de pitching coach van Hoofdklasser Terrasvogels. De afscheids- en crematieplechtigheid zal plaatsvinden op woensdag 15 januari.
In Memoriam Bram van der Werf


Team Haarlem blijft ongeslagen in Promo Tour
Na winst van de eerste twee wedstrijden op Dag 1 van de Wereldkampioenschap Promo Tour op 30 november won Team Haarlem vandaag (21 december) opnieuw beide wedstrijden in de tweede ronde. Hierdoor bleef Team Haarlem de enige ongeslagen ploeg in het uit zes teams bestaande toernooi. Het evenement, dat wordt gehouden in de maanden november, december, januari en februari is opgezet ter promotie van zowel het Nederlands Softbal Team als het Wereldkampioenschap, dat op de agenda staat voor 15 t/m 24 augustus dit jaar in Haarlem. De wedstrijden van vandaag werden gespeeld in de Diekman Hal in Enschede. De dag begon met een clinic voor jeugdspeelsters door speelsters van het Nederlands Team, gevolgd door een Beeball Toernooi. De derde ronde wordt gespeeld op 25 januari in Tilburg.
Verslag van de tweede speeldag

Team Haarlem leidt na eerste ronde WK Promo Tour
Team Haarlem won beide wedstrijden in de eerste ronde van de Wereldkampioenschap Promo Tour, die op zaterdag 30 november in Tilburg van start ging. Team Haarlem is deze wintermaanden ťťn van de zes deelnemende teams in het evenement ter promotie van het Nederlands Softbal Team en het Wereldkampioenschap, dat volgend jaar augustus zal plaatsvinden in Haarlem. De zes teams vertegenwoordigen allen een deel van het land, namelijk Oost, Zuid, Midden, Amsterdam, Haarlem en Rotterdam. De speelsters van het Nederlands Softbal Team zijn verdeeld over de zes ploegen. De tweede ronde wordt gespeeld op zaterdag 21 december in Enschede.
Verslag van de eerste speeldag

Like us op Facebook
Waarschijnlijk hebben jullie ons al gevonden op Facebook, maar voor diegenen die het nog niet weten, het Nederlands Dames Softbal Team is natuurlijk ook te vinden op Facebook. Op onze Facebook-pagina zijn allerlei aankondigingen, activiteiten en updates te vinden.
Dus, like us!

WK Softbal Promo Tour begint op zaterdag 30 november
Op vier zaterdagen in november, december, januari en februari worden op vier verschillende locaties in Nederland indoor-softbaltoernooien georganiseerd. De Wereldkampioenschap Softbal Promo Tour begint op zaterdag 30 november in Sporthal T-kwadraat in Tilburg, gevolgd door toernooien in het oosten, noorden en westen van het land. Op de vierde speeldag staan de finales op de agenda.
De doelstelling van de WK Softbal Promo Tour is niet alleen promotie maken voor softbal in Nederland, maar ook een ledenwerving voor clubs en sponsoropbrengsten genereren voor Oranje Softbal. De Promo Tour zorgt voor aandacht voor het Nederlands Softbal Team en het Wereldkampioenschap van volgend jaar in eigen land.
Meer over de Promo Tour

Kaartverkoop van start voor Wereldkampioenschap 2014
Op zaterdag 2 november is de kaartverkoop voor het ISF Women's World Championship 2014 officiŽel van start gegaan. Eťn van de eerste tickets werd uitgereikt aan KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp tijdens het KNBSB Congres in Driebergen.
Kaarten kunnen worden besteld via de website van het Wereldkampioenschap.
De 14e editie van het Wereldkampioenschap Dames zal plaatsvinden op het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem, het thuisveld van Hoofdklasser FysioExpert Olympia Haarlem. Het is de eerste keer dat het mondiale evenement zal worden gehouden in Europa.
Er zijn verschillende keuzes voor kaarten mogelijk, waaronder een dagkaart voor een hele speeldag, een halve dag kaart die vanaf 16.00 uur geldig is en natuurlijk passe-partouts voor het hele evenement.
Een passe-partout voor het hele toernooi kost slechts 75 Euro voor volwassenen en 55 Euro voor jeugd t/m 13 jaar.
Een passe-partout voor de gereserveerde tribune kost 125 Euro.
Een dagkaart voor volwassenen kost € 12,50 of € 8,50 voor jeugd t/m 13 jaar.
Een halve dagkaart (vanaf 16:00 uur) kost € 8,50 of 6,50 in de jeugdcategorie.
Het Wereldkampioenschap begint op vrijdag 15 augustus en wordt op zondag 24 augustus afgesloten met de finale.

Wereldkampioenschap begint over 300 dagen in Haarlem
Vandaag, zaterdag 19 oktober, over precies 300 dagen zal de eerste pitch worden afgeleverd van het 14e ISF Wereldkampioenschap Softbal Dames. De locatie voor het mondiale evenement is het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem.
Nederland heeft een lange historie als het gaat om het organiseren van internationale evenementen, zoals een Europees Kampioenschap of Europa Cup Toernooien. In het verleden was de tweejaarlijkse Haarlemse Softbal Week een internationaal hoogtepunt. In 1986 en 2005 was Nederland gastheer van het Wereldkampioenschap Honkbal en in 2009 werd ťťn van de groepsrondes van het WK Honkbal in ons land verspeeld toen het evenement werd georganiseerd in acht Europese landen. Het Wereldkampioenschap Softbal 2014 wordt veruit het meest ambitieuze softbal-evenement ooit in Nederland.
Het is voor het eerst dat het WK Softbal in Europa wordt georganiseerd. Hiermee wordt Nederland het eerste Europese land dat zowel een WK Honkbal als een WK Softbal heeft georganiseerd.
Het evenement begint op 15 augustus 2014, 300 dagen vanaf vandaag. De finale staat op het programma voor 24 augustus.
In de afgelopen jaren klom het Nederlands Softbal Team op de wereldranglijst. De ploeg klom van de twaalfde naar de achtste plaats op het Wereldkampioenschap van 2010 in Venezuela, waarna een zesde plaats volgde op het WK van 2012 in Canada. Daarnaast veroverde Oranje in juli van dit jaar voor de keerde op rij ongeslagen de Europese Kampioenstitel.
,,Het is geweldig dat Nederland dit mag organiseren'', stelt bondscoach Craig Montvidas. ,,Voor onze sport is het belangrijk om de media-aandacht naar ons toe te trekken.''
In 2014 hoopt het Nederlands Team weer een plekje hoger te eindigen. Montvidas: ,,Ik hou mij niet bezig met vooruitblikken op uitslagen of eindstanden. Wij spelen altijd van dag naar dag, wedstrijd voor wedstrijd, inning voor inning. Als wij spelen met zelfvertrouwen en overtuiging zijn wij in staat om een goede prestatie af te leveren.''
Naast het organiserende Nederland hebben AustraliŽ, Canada, Cuba, de Dominicaanse Republiek, ItaliŽ, Nieuw-Zeeland, Puerto Rico, Rusland, TsjechiŽ en de Verenigde Staten zich reeds geplaatst voor deelname.

87 jeugdspeelsters nemen deel aan try-out Jong Oranje Wit
De speelsters van het Nederlands Softbal Team fungeerden op woensdag 18 september als coach tijdens de jaarlijkse try-out voor jeugdspeelsters, die gerechtigd zijn uit te komen voor het Jong Oranje Wit Team in 2014. In Nieuwegein nam een grote groep van 87 speelsters, geboren in 1998 of 1999, deel aan de try-out, die werd georganiseerd onder leiding van Oranje-coaches Karen Marr en Berend Mannessen. Andere leden van de begeleidingsstaf van Oranje assisteerden eveneens tijdens de try-out.
Verslag & Foto's van de try-out

Softbal & Honkbal niet op Olympisch Programma
Softbal en Honkbal keren helaas niet terug op het Olympische Programma voor de Olympische Spelen van 2020 en 2024. Op zondag 8 september, tijdens de IOC Sessie in Buenos Aires (ArgentiniŽ), kozen de leden van het International Olympisch Comitť voor de herintrede van Worstelen. Squash stond ook op de shortlist om een extra toegevoegde sport te worden voor de Spelen van 2020, die werden toegewezen aan Tokyo (Japan).
Worstelen is ťťn van de 25 kernsporten voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Maar begin dit jaar maakte worstelen geen deel uit van het voorstel voor de 25 kernsporten voor de Spelen van 2020. Sindsdien introduceerde de International Federation of Associated Wrestling Styles (FILA) verschillende wijzigingen, waaronder nieuwe regels en een betere presentatie van de sport om meer toeschouwers en een jonger publiek aan te trekken.
Worstelen kreeg 49 stemmen. Honkbal/Softbal ontving 24 stemmen en Squash kreeg er 22.
Na demonstratietoernooien in 1984 (Los Angeles) en 1988 (Seoel) werd honkbal een officiŽle medaillesport in 1992 (Barcelona), terwijl softbal een Olympisch debuut maakte in 1996 (Atlanta). Echter, in 2005, werd besloten dat de twee sporten geen deel zouden uitmaken van de Olympische Spelen in 2012 (Londen). En daardoor werd honkbal en softbal (voorlopig) voor het laatst gespeeld tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

De Olympische countdown is begonnen
De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft een speciale editie brochure uitgebracht die een overzicht biedt waarom Honkbal en Softbal deel moeten uitmaken van het Olympische Programma. Deze brochure werd gemaild naar elk lid van het Internationaal Olympisch Comitť (IOC), maar is ook online beschikbaar via WBSCís website. De toekomst van Honkbal en Softbal in het Olympische Programma wordt beslist via een stemming door leden van het Internationaal Olympisch Comitť in Buenos Aires (ArgentiniŽ), op 8 september.
Ga hierheen voor het bericht & de brochure

Nederlandse Teams hoogtepunt bij opening nieuw complex Houten Dragons
In het weekeinde van zaterdag 31 augustus en zondag 1 september verhuisde honkbal- en softbal-vereniging Houten Dragons officiŽel naar het nieuwe complex 'De Meerpaal'. Op zondag waren de drie Nederlandse Softbal Teams in Houten voor het geven van clinics aan jeugdspelers/sters van de club. De aanwezigheid van de nationale ploegen, die ook een wedstrijd speelden, vormde het hoogtepunt van het openingsweekend. Volgend jaar zullen alle drie nationale softbalploegen trainen en spelen op het nieuwe complex in Houten, dat dan de outdoor-faciliteit van Oranje wordt.
Verslag & Foto's activiteiten zondag

Rusland onttroont Jong Oranje Wit als Europees kampioen
Jong Oranje Wit heeft op de slotdag van het Europees Cadetten Kampioenschap genoegen moeten nemen met het brons. In de herkansingswedstrijd nam Oranje zaterdagochtend aanvankelijk een 2-0 voorsprong tegen Rusland en zou bij winst de tweede finalist zijn geworden. Maar vanaf de vierde inning ging het helaas mis, want vijf Russische honkslagen, in combinatie met drie Nederlandse veldfouten, draaiden het duel om. Rusland won met 3-2 en plaatste zich voor de eindstrijd. Door het verlies raakte Oranje de Europese titel kwijt en eindigde op de derde plaats. 's Middags bleef Rusland in de finale ook gastland TsjechiŽ de baas en won nipt met 1-0. Twee jaar geleden stond Rusland in de finale met lege handen tegen Oranje, nu heroverde de ploeg de titel en werd voor het eerst sinds 2009 en voor de tweede keer in de geschiedenis Europees Cadetten-kampioen.
Verslag Dag 9 - Jong Oranje Wit in TsjechiŽ

Jong Oranje Wit na verlies naar herkansing!
Jong Oranje Wit heeft vrijdagmiddag 9 augustus ongeslagen de halve finale van het Europees Cadetten Kampioenschap in TsjechiŽ bereikt. Oranje won nipt met 2-1 van Rusland in een spannend duel, dat de afsluiting vormde van de Derde Ronde. Oranje opende de score in de vierde inning, waarna Rusland langszij kwam. In de vijfde slagbeurt zorgde een honkslag van Rhowan Stuart voor het beslissende punt. Lisa Hop stond als winnende werpster slechts drie hits toe.
's Avonds stond de ploeg in de halve finale helaas met lege handen tegen gastland TsjechiŽ. Oranje kwam tot slechts drie honkslagen en verloor met 4-1, waardoor TsjechiŽ zich rechtstreeks plaatste voor de finale van zaterdagmiddag. Nederland staat door dit resultaat zaterdagochtend in de herkansingswedstrijd, waarin de ploeg het moet opnemen tegen Rusland. Bij winst plaatst Oranje zich alsnog voor de finale. Rusland won met 7-2 van BelgiŽ, dat daardoor op de vierde plaats eindigde.
Verslag Dag 8 - Jong Oranje Wit in TsjechiŽ

Jong Oranje Wit na winst naar Play-Offs
Jong Oranje Wit is de finale-poule (of Derde Ronde) van het EK Cadetten in Ostrava donderdagmiddag 8 augustus begonnen met een 11-4 overwinning op Groot-BrittanniŽ, dat aanvankelijk een 3-0 voorsprong nam in de eerste inning. Oranje sloeg slechts vijf honkslagen, maar wist, net als in de eerste ontmoeting tussen beide ploegen op maandag, te profiteren van veldfouten, die de Britse ploeg wederom opbraken. Damishah Charles sloeg twee van de hits, waaronder een driehonkslag, scoorde tweemaal en sloeg drie runs binnen. Nina Hendriks gooide het hele duel. Door de winst plaatste Oranje zich voor de Play-Offs.
's Avonds won Oranje ook van TsjechiŽ, dat eveneens ongeslagen was. Lang stond het 1-0, maar uiteindelijk werd het 3-0 voor Nederland, bij wie Shannon Hetem het hele duel gooide.
De teams voor de Play-Offs zijn na vandaag bekend, maar de definitieve volgorde wordt beslist door de wedstrijden van vrijdag. Oranje staat dan om 11:15 uur tegenover Rusland.
Verslag Dag 7 - Jong Oranje Wit in TsjechiŽ

Jong Oranje Wit wint ook van Polen en BelgiŽ
Op de derde speeldag van het Europees Cadetten Kampioenschap in TsjechiŽ heeft Jong Oranje Wit op woensdag 7 augustus in de Tweede Ronde ook gewonnen van Polen en BelgiŽ. Eerst was er een 11-0 zege tegen Polen, waarin Oranje zeven runs scoorde in de eerste inning en aanvallend tot vijf honkslagen kwam. Werpster Shannon Hetem stond slechts ťťn Poolse hit toe. Door deze winst verzekerde Oranje zich ook gelijk van een plek in de Derde Ronde, die donderdag begint. 's Avonds sloot Oranje de Tweede Ronde af met een 9-0 overwinning tegen BelgiŽ op elf honkslagen. Dit keer stond Lisa Hop als werpster slechts ťťn honkslag toe.
Door de dubbele winst bleef Oranje ongeslagen en werd winnaar van Poule F. Donderdag speelt de ploeg tweemaal in de Derde Ronde (Poule H), waaruit de top-4 voor de Play-Offs komt. Oranje speelt eerst tegen Groot-BrittanniŽ (14:00 uur) en 's avonds tegen TsjechiŽ (18:30 uur). Vrijdag volgt het duel tegen Rusland (11:15 uur), waarna later op de dag de Play-Offs begint.
Verslag Dag 6 - Jong Oranje Wit in TsjechiŽ

Jong Oranje Wit wint eerste duel 2e ronde
Jong Oranje Wit heeft de tweede ronde van het Europees Cadetten Kampioenschap in Ostrava op dinsdag 6 augustus geopend met een 8-2 overwinning op Duitsland. Woensdag komt de ploeg tweemaal in actie in Poule F. Om 11:15 uur wordt eerst gespeeld tegen Polen, waarna om 18:30 uur de Tweede Ronde wordt afgesloten tegen BelgiŽ. Ongeacht de resultaten op woensdag speelt Jong Oranje Wit donderdag wederom tweemaal in de Derde Ronde, die bepalend is voor kwalificatie voor de Play-Offs.
Verslag Dag 5 - Jong Oranje Wit in TsjechiŽ

Jong Oranje Wit opent EK met tweemaal winst
Jong Oranje Wit is het Europees Kampioenschap voor Cadetten in het Tsjeschische Ostrava maandag 5 augustus begonnen met tweemaal winst. De ploeg opende 's middags met een 13-0 overwinning tegen RoemeniŽ, waarna tegen het einde van de middag met 1-11 ook overtuigend werd gewonnen van Groot-BrittanniŽ. En daarmee kwam al gelijk een einde aan de voorronde, waarin Oranje winnaar werd van Poule C. Dinsdag speelt de ploeg de volgende wedstrijd in de tweede ronde en ontmoet dan om 16:15 uur de nummer 2 uit Poule D. Dat wordt de winnaar van het duel tussen Duitsland en Litouwen, dat eerder op de dag wordt gespeeld.
Verslag Dag 3 & 4 - Jong Oranje Wit in TsjechiŽ

Jong Oranje Wit speelt oefenduel
Jong Oranje Wit is na een goede reis via het Poolse Katowice veilig aangekomen in Ostrava in TsjechiŽ, waar maandag het Europees Kampioenschap voor Cadetten van start gaat. Op een hectische eerste volle dag speelde de ploeg zaterdagavond een oefenduel tegen het gastland.
Zondag staat de Technische Meeting op het programma, waarna maandag de eerste wedstrijd volgt.
Verslag Dag 1 & 2 - Jong Oranje Wit in TsjechiŽ

Jong Oranje Wit bijna klaar voor vertrek
Jong Oranje Wit is er bijna klaar voor. Op dinsdag 30 en woensdag 31 juli werden tijdens een mini-trainingskamp op de velden van Houten Dragons de laatste puntjes op de i gezet. Donderdag is het tijd om in te pakken en vrijdag volgt vanaf Eindhoven International Airport de vlucht naar Katowice in Polen, gevolgd door de busrit naar Ostrava in TsjechiŽ. Daar begint op maandag 5 augustus het het EK Cadetten. Uiteraard zijn alle verrichtingen van Jong Oranje Wit via deze site te volgen (maar ook via hun eigen facebook-pagina). Jong Oranje Wit heeft er een lange voorbereiding opzitten op weg naar TsjechiŽ.
Terugblik voorbereidingen Jong Oranje Wit

Jong Oranje Wit bereidt zich voor op EK
Het Jong Oranje Rood Team heeft het WK voor Junioren in Canada achter de rug, het Nederlands Team prolongeerde de Europese titel in TsjechiŽ. Het is nu de beurt aan Jong Oranje Wit, de derde Nederlandse nationale ploeg die in actie gaat komen. Van 5 tot en met 10 augustus gaat Jong Oranje Wit de Europese titel verdedigen op het EK Cadetten in Ostrava (TsjechiŽ). De ploeg speelt in de eerste ronde in Groep C en opent het toernooi op maandag 5 augustus tegen RoemeniŽ en Groot-BrittanniŽ. Een dag later gaat al de tweede ronde van start. Ter voorbereiding op het EK werkt Jong Oranje Wit op dinsdag 30 en woensdag 31 juli nog een mini-trainingskamp af op het complex van Houten Dragons.

Jong Oranje sluit af met verlies tegen TsjechiŽ
Jong Oranje heeft het Wereldkampioenschap in Canada zaterdag afgesloten met een nipte 1-0 nederlaag tegen TsjechiŽ. Oranje kwam tot slechts drie honkslagen in de wedstrijd, terwijl TsjechiŽ er maar twee sloeg op Dominique Sprengers. Het enige punt kwam in de vijfde inning tot stand na een wilde worp.

Jong Oranje te sterk voor Singapore, maar uitgeschakeld door China
Jong Oranje heeft in het eerste duel op donderdag 4 juli met 20-0 uitgehaald tegen Singapore. De ploeg, die drie innings nodig had voor de winst, kwam tot 19 honkslagen, waaronder een homerun van Eva van Knegsel en drie hits elk van Brenda Beers, Manoa Weijgertse, Rachel van Veen en Lizzie Clarijs. Gini Ketelaars gooide een No-Hitter.
De tweede wedstrijd donderdag tegen China was cruciaal geworden voor het bereiken van de Play-Offs van het Wereldkampioenschap Junioren in Canada. Een homerun zette China in de tweede inning op voorsprong en helaas bleef dat het enige punt in de wedstrijd. En dat betekende voor Jong Oranje uitschakeling voor de Play-Offs en de top-8.
Verslag Dag 8 - Jong Oranje in Canada

Jong Oranje te sterk voor Botswana
Op de derde speeldag van het Wereldkampioenschap Junioren in Canada heeft Jong Oranje woensdagmiddag met 7-2 gewonnen van Botswana. De ploeg kwam tot negen honkslagen, waaronder twee van Manoa Weijgertse, Rachel van Veen en Eva van Knegsel. Ilona Andringa gooide zes innings en kwam tot 12 strikeouts, waarna Ruby Jane Krikke de laatste slagbeurt tegen de Afrikaanse ploeg gooide.
Verslag Dag 7 - Jong Oranje in Canada

Jong Oranje verslaat BraziliŽ
Jong Oranje heeft dinsdag op de tweede speeldag van het Wereldkampioenschap Junioren in Brampton de eerste overwinning binnengehaald. Tegen BraziliŽ was de ploeg aanvallend goed op dreef met 11 honkslagen, waaronder drie van Manoa Weijgertse. Dominique Sprengers gooide het hele duel en stond slechts drie hits toe in de 6-4 overwinning. In de vijfde inning wist BraziliŽ een 4-1 achterstand in evenwicht te brengen, maar Jong Oranje reageerde onmiddellijk met twee punten, dankzij een tweehonkslag van Denice van Dijk. Eerder op de dag was Japan met 11-0 te sterk voor Nederland.
Verslag Dag 6 - Jong Oranje in Canada

Dubbel verlies Jong Oranje
Jong Oranje is het Wereldkampioenschap Junioren in het Canadese Brampton maandag begonnen met twee nederlagen. In de ochtend werd met 11-4 verloren van Mexico. Aanvallend kon Jong Oranje zich met negen honkslagen best meten met Mexico, dat 12 honkslagen liet noteren. Zes van de Nederlandse hits zorgden voor vier punten. In de middag was AustraliŽ met 7-0 te sterk voor Jong Oranje, bij wie alleen Brenda Beers een honkslag wist te slaan. 's Avonds volgde de openingsceremonie.
Verslag Dag 5 - Jong Oranje in Canada

De laatste voorbereidingen!
Het is voor Jong Oranje Rood bijna 'game time'!
Vandaag, zondag 30 juni, werd door de ploeg nog een laatste training afgewerkt en daarmee kwam een einde aan de voorbereidingen op het Wereldkampioenschap Junioren.
Maandag staat de wekker op 'vroeg', want dan moet om 9 uur worden gespeeld tegen Mexico. In de middag volgt het duel tegen AustraliŽ, waarna 's avonds de openingsceremonie op het programma staat.
Verslag Dag 4 - Jong Oranje in Canada

Oefenverlies tegen TsjechiŽ
Jong Oranje speelde zaterdagochtend een oefeninterland tegen TsjechiŽ ter voorbereiding op het Wereldkampioenschap Junioren, dat maandag van start gaat. Een 1-0 voorsprong werd ongedaan gemaakt, waarna er ondanks een aantal scoringskansen niet meer kon worden gescoord, resulterend in een 2-1 nederlaag. 's Middags stond er een tripje naar een mall op het programma. Jong Oranje opent het WK maandagochtend tegen Mexico.
Verslag Dag 3 - Jong Oranje in Canada

Jong Oranje bezoekt Niagara Falls
Op de eerste volledige dag in Brampton stond voor Jong Oranje Rood op vrijdag 28 juni een bezoek aan de wereldberoemde Niagara Falls op het programma. Vanaf het hotel in Brampton maakte de ploeg een busreis van ongeveer anderhalf naar de plaats Niagara Falls, waar de befaamde watervallen liggen op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten. Het werd een indrukwekkend schouwspel. Zaterdag begint voor de ploeg 'het echte werk' en staat een oefenwedstrijd op het programma, ter voorbereiding op het WK, dat maandag van start gaat.
Verslag Dag 2 - Jong Oranje in Canada

Jong Oranje Rood op weg naar Canada
Het Jong Oranje Rood-team is op woensdag 27 juni vanaf Schiphol vertrokken naar Canada voor het Wereldkampioenschap Junioren, dat op maandag 1 juli van start gaat in Brampton. Oranje is ingedeeld in Poule B en opent het evenement maandagochtend tegen Mexico. 's Middags wordt gespeeld tegen AustraliŽ. Het evenement wordt op zondag 7 juli afgesloten. Alle wedstrijden zijn te volgen via een live videostream en een live play-by-play. Uiteraard zijn de verrichtingen van Jong Oranje op het Junioren WK ook via deze site te volgen.
Verslag Dag 1 - Jong Oranje in Canada

Jong Oranje Rood coacht en speelt in Veendam
De Holland Tour vervolgde op woensdag 5 juni met een wedstrijd tussen het Nederlands Softbal Team en het Jong Oranje Rood Team. Na een week geleden actief te zijn geweest in Moergestel in de zuidelijke provincie Noord-Brabant, reisden beide ploegen vandaag noordwaarts naar de provincie Groningen om te spelen in Veendam. Behalve voor de vierde keer dit jaar tegen elkaar te spelen waren de speelsters ook coach van teams die deelnamen aan een School Softbal Toernooi. Het evenement was georganiseerd door de Stichting SoftbalDino en Honkbal- en Softbalvereniging The Blokes in Veendam. Het Nederlands Team won het duel met 10-3.
Verslag & foto's

Verslag Moergestel TV toegevoegd
De door Moergestel TV geproduceerde reportage met flitsen van de wedstrijd tussen het Nederlands Softbal Team en de Brabant Bandits op woensdag 29 mei is toegevoegd aan het wedstrijdverslag van die dag. In het item zijn interviews te zien met Jong Oranje-speelster Wies Ligtvoet en coaches Craig Montvidas (Nederlands Team) en Jeroen van de Wiel (Brabants Bandits), plus beelden van de wedstrijd.
Verslag & foto's

EK-selectie Jong Oranje Wit bekend
Coaches Marjan Smit en Mary-Ann Hatt hebben op woensdagavond 5 juni de uit 17 speelsters bestaande selectie van Jong Oranje Wit bekend gemaakt voor het komende Europees Kampioenschap. De ploeg speelt op woensdag 12 juni een oefenduel tegen Jong Oranje Rood in Houten vanaf 18:00 uur. Jong Oranje Wit heeft ook op zondag 23 juni een onderlinge wedstrijd op het programma staan en die wordt gespeeld op het complex van Nieuwegein Diamonds. Op vrijdag 2 augustus vertrekt de ploeg richting TsjechiŽ waar in Ostrava het Europees Kampioenschap op de agenda staat. In TsjechiŽ gaat Oranje de titel verdedigen.
Meer over de selectie

Jong Oranje ontmoet Nederland in Veendam
Het Jong Oranje Rood Softbal Team speelt op woensdag 5 juni vanaf 14:00 uur een wedstrijd tegen het Nederlands Softbal Team op het complex van The Blokes in het noordelijke Veendam. Eerder op de dag geven de speelsters van de nationale ploeg een clinic aan studenten en coachen teams tijdens een school-toernooi, eveneens in Veendam.

WK-selectie Jong Oranje Rood bekend
Coaches Diana Remmers en Nathalie Franssen hebben woensdagavond 29 mei de selectie van Jong Oranje Rood bekend gemaakt voor het Wereldkampioenschap Junioren, dat van 1 t/m 7 juli zal plaatsvinden in het Canadese Brampton. Jong Oranje Rood zal met 16 speelsters zal Canada afreizen. De speelsters werden ingelicht voor aanvang van de wekelijkse training, die dit keer niet in Houten, maar op het complex van Roef! in Moergestel werd afgewerkt. Het veld vormde het decor voor een door deze Noord-Brabantse vereniging georganiseerde Softbal Happening. Het doel daarvan was om geld in te zamelen om de reis naar Canada te bekostigen. Het Nederlands Softbal Team speelde een benefietduel tegen de Brabant Bandits, een team samengesteld uit speelsters van Brabantse verenigingen.
Meer over de selectie & de Softbal Happening

Softbal en Honkbal op Olympische shortlist voor 2020!
Het Internationaal Olympisch Comitť (IOC) maakte op woensdag 29 mei in Sint-Petersburg (Rusland) bekend dat softbal en honkbal zijn opgenomen op de shortlist van drie sporten, die worden voorgedragen voor mogelijke toevoeging als extra sport op het Olympisch Programma voor de Olympische Spelen van 2020. De beslissing werd gemaakt tijdens de vergadering van de Executive Board van het IOC na een geheime stemming, die plaatsvond na een half uur durende presentatie door de internationale bonden van acht verschillende bonden en na evaluatie van de Olympic Programme Committee. Softbal en honkbal werden vertegenwoordigd door bestuurders, waaronder co-presidents Riccardo Fraccari (honkbal) en Don Porter (softbal), van de World Baseball Softball Confederation (WBSC), de naam van het overkoepelend orgaan voor softbal en honkbal, nadat de International BAseball Federation (IBAF) en International Softball Federation (ISF) vorig jaar de handen ineen sloegen en eerder dit jaar fuseerden. Ook worstelen en squash werden op de shortlist geplaatst. Tijdens de IOC Sessie in Buenos Aires (ArgentiniŽ) op 7-10 september van dit jaar zal een stemming plaatsvinden welke sport de 28e wordt voor de Olympische Spelen van 2020. Kandidaatsteden voor de Olympische Spelen van 2020 zijn Istanboel (Turkije), Madrid (Spanje) en Tokyo (Japan). In een verklaring door de WBSC werd gesteld dat 'Het werk van de World Baseball Softball Confederation (WBSC) dus is beloond. Co-Presidents Riccardo Fraccari en Don Porter hadden een eerste, unanieme gedachte voor "De miljoenen honkbal- en softbal-spelers/speelsters wereldwijd". Fraccari voegde toe: "Ik wil graag alle professionele organisaties bedanken. Zij hebben ons echt ondersteund". Porter gebruikte de wedstrijdtaal om zijn gevoelens uit te drukken: "We zijn nu in de 7e inning".'

Nederlands Team speelt benefietduel op Softbal Happening op 29 mei
Op woensdag 29 mei vervolgt het Nederlands Softbal Team de Holland Tour met een wedstrijd tegen de Brabants Bandits, een team samengesteld uit speelsters van Roef!, Gryphons en Twins. De wedstrijd vormt het slot van een Softbal Happening in Moergestel, die volledig is gericht op het Jong Oranje Team, de regerend Europees kampioen. Eind juni neemt Jong Oranje deel aan het Wereldkampioenschap in Canada, maar helaas kan het Nederlands Olympisch Comitť daarvoor geen financiŽle middelen vrijmaken. De Jong Oranje-speelsters en hun ouders organiseren nu verschillende acties om 21.000 Euro bij elkaar te brengen voor deelname aan het mondiale evenement. Roef! ondersteunt de actie en organiseert op haar complex op 29 mei vanaf 17:00 uur een Softbal Happening met een training van het Jong Oranje Team, een pitching clinic van Nederlands Team Pitching Coach Karen Marr, een wedstrijd van het Nederlands Softbal Team en een fotoshoot.

Jong Oranje deelt Holland Tour double-header met Nederlands Team
Op een bewolkte en tegen het einde koude dag speelde het Nederlands Softbal Team op zondag 19 mei in De Bilt een double-header tegen Jong Oranje op de tweede speeldag van de zesde Holland Tour. De twee regerende Europese kampioenen deelden de double-header. De nationale ploeg won de opener met 15-0, maar daarna won Jong Oranje het volgende duel met 6-1. Manoa weijgertse en Rachel van Veen droegen met respectievelijk een tweehonkslag en driehonkslag bij aan de winst van Jong Oranje in de tweede wedstrijd.
Verslag & foto's

Oefenduel Jong Oranje gestaakt door regen
Op woensdag 8 mei werd de openingswedstrijd van de Holland Tour van dit jaar tweemaal onderbroken door regen en uiteindelijk definitief gestaakt met twee uit in de eerste helft van de vierde inning. Op dat moment stond het Nederlands Softbal Team met 6-0 voor tegen Jong Oranje Rood. Lizzie Clarijs en Manoa Weijgertse sloegen een honkslag voor Jong Oranje. Oranje kwam tot zes honkslagen, waaronder vier doubles, geslagen door Dinet Oosting (2), Merel Oosterveld en rookie Rachel van Veen. Virginie Anneveld en Nathalie Gosewehr tekenden voor de overige twee hits. De wedstrijd werd in de eerste helft van de 4e inning gestaakt en werd afgesloten met een fraaie regenboog.
Verslag & foto's

Jong Oranje in actie tegen Nederlands Team
Op woensdagavond 8 mei speelt Jong Oranje Rood een oefenduel tegen het Nederlands Softbal Team. De wedstrijd wordt gespeeld op het complex van Amsterdam Pirates en begint om 19:00 uur.
Jong Oranje Wit komt woensdagavond ook in actie en speelt dan een oefenduel op het complex van Houten Dragons. Die wedstrijd gaat rond 18:30 uur van start.

Dubbele winst Jong Oranje bij Tex Town Tigers
Op zondag 5 mei kwam Jong Oranje Rood voor het eerst in het nieuwe hoofdklasse-seizoen tweemaal tot winst. Bij Tex Town Tigers speelde de ploeg een softbalmarathon, maar werd met 2-8 en 13-15 wel tweemaal gewonnen. De twee ploegen stonden ruim vijf uur op het veld in Enschede, want het eerste duel duurde twee uur en ťťn minuut, waarna de tweede ontmoeting een slijtageslag van twee uur en 33 minuten werd, maar wel met een spectaculair scoreverloop. Pas even over half negen stapten de ploegen van het veld af. In het eerste duel sloeg Dominique Sprengers een 3-run homerun en had Lizzie Clarijs drie hits, waaronder een double en een triple. In de tweede ontmoeting sloeg Eva van Knegsel (foto) vier honkslagen (twee doubles), had Denice van Dijk vijf RBI's en sloeg Aafje van Baal als speelster van Tex Town Tigers tweemaal een driehonkslag.
Verslag

Jong Oranje met lege handen bij Olympia Haarlem
Jong Oranje Rood kwam in de derde competitie-ronde op zondag 28 april niet tot winst tegen FysioExpert Olympia Haarlem, maar kwam in de tweede ontmoeting wel tot een goede comeback. De wedstrijden werden respectievelijk met 11-0 en 13-4 verloren. Maar in de tweede wedstrijd liet Jong Oranje zien waartoe het in staat is met een fraaie 3-run rally op ondermeer een fraaie klap van Aafje van Baal (foto). In de openingswedstrijd wist Jong Oranje de honken niet te bereiken op international Lindsey Meadows, die een Perfect Game gooide.
Verslag en Foto's

Jong Oranje wint eerste competitieduel
Het Jong Oranje Rood-team heeft de eerste competitiewinst van het seizoen binnen. Op zondag 14 april begon de ploeg het nieuwe seizoen met een dubbele nederlaag bij Alcmaria Victrix, maar op zondag 21 april volgde de eerste overwinning. Bij en tegen Centrals werd het eerste duel nipt met 5-3 verloren, maar daarna volgde een overtuigende 1-7 overwinning op 10 honkslagen, waaronder driehonkslagen van Dominique Sprengers en Lizzie Clarijs. Jong Oranje Rood neemt voor het vierde jaar op rij deel aan de Hoofdklasse-competitie.
Verslag en Foto's

Dit weekeinde National Team Showcase
Op zaterdag 23 en zondag 24 februari zal de derde National Softball Team Showcase plaatsvinden in Hal 1 van Sporthallen Zuid in Amsterdam. Ook op zaterdag staat het derde G-ball-toernooi voor gehandicapten op de agenda in Hal 2. Tijdens de eerste twee edities van de Showcase werden wedstrijden gespeeld door het Nederlands Softbal Team en de twee nationale jeugdploegen. Dit keer nemen alle speelsters deel aan verschillende instructie-clinics en richten zich op het slaan, lopen, gooien, verdediging, communicatie en meer. Zowel op zaterdag als zondag gaan de trainingen om 10:00 uur van start en die worden rond 18:00 uur afgesloten. De Showcase is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in het bekijken van trainingen van de nationale ploegen.

Team Purple wint Future Stars Tournament
De vierde editie van het Donnay/Right To Play Future Stars Softball Tournament is op zondag 10 februari afgesloten met een enerverende en spectaculaire finale tussen Team Purple en Team Blue, die pas in de tie-break werd beslist. Team Blue begon de tweede speeldag met een 3-0 zege op Team Purple, waardoor de ploeg niet alleen ongeslagen bleef in de voorronde, maar zich tevens plaatste voor de finale. Team Purple verloor vervolgens ook met 6-1 van Team Grey, maar won vervolgens in de play-offs met 5-3 van Grey om de tweede finalist te worden. In de eindstrijd ging Purple voortvarend van start en nam een 6-0 voorsprong in de eerste slagbeurt, die bijna een half uur duurde. Purple leek af te stevenen op de toernooiwinst, voerde de stand op naar 7-3, maar zag tegenstander Blue kam in de vijfde inning tot 7-6 terugkomen na een 3-punten homerun van Laura Wissink. In de 2e7 met twee uit kwam Blue langszij en dwong een verlenging af. In de eerste tie-break inning hernam Purple weer de leiding door viermaal te scoren en won uiteindelijk met 11-7, waardoor de toernooiwinst een feit was.

In het evenement zijn verschillende wedstrijd- en toernooirecords geŽvenaard of gebroken. Ook werden op de slotdag twee homeruns geslagen. Behalve de homerun in de finale van Laura Wissink sloeg ook Isa Los eerder op de dag de bal de tribune in. Laura Wissink werd uitgeroepen tot Most Outstanding Player en was ook de Beste Slagvrouw van het toernooi. Gabi Obia werd gekozen tot Meest Waardevolle Speelster en Dominique Sprengers tot Beste Pitcher.
Verslagen, Box Scores en Foto's tweede speeldag

Team Blue ongeslagen op 1e dag Future Stars
Na de eerste speeldag van het 4e Donnay/Right To Play Future Stars Tournament op zaterdag 9 februari is Team Blue de ongeslagen koploper. De ploeg kwam driemaal tot winst en wordt op de ranglijst gevolgd door Team Purple, dat twee overwinningen boekte. Blue en Purple zijn de enige ongeslagen ploegen en openen de tweede speeldag op zondag 10 februari tegen elkaar om 10 uur. De slotdag in Sporthallen Zuid in Amsterdam begint met de drie resterende wedstrijden in de voorronde, waarna om 13:45 uur de play-offs van start gaat. Om 16:45 uur staat de finale op de agenda. Eťn van de hoogtepunten zaterdag was een homerun van Ilona Andringa van Team Blue (foto rechts) in de 7-1 winst tegen Team Grey. Ilona is de derde speelster in de Future Stars-historie die een homerun slaat. Cher ten Hoope (2010) en Dominique Sprengers (2011) gingen haar voor.
Verslagen, Box Scores en Foto's eerste speeldag

Dit weekend: Donnay/Right To Play Future Stars Tournament
Op zaterdag 9 en zondag 10 februari staat de vierde editie van het Donnay/Right To Play Future Stars Softball Tournament op de agenda. In de Amsterdamse Sporthallen Zuid worden dan weer 13 wedstrijden gespeeld. Vijf ploegen nemen aan het evenement deel, samengesteld uit de speelsters die momenteel deel uitmaken van de voorlopige selecties van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit.

Zaterdag begint het programma om 9:30 uur, zondag gaat het eerste duel om 10:00 uur van start.

Twee Rood-speelsters bij indoor-duel A-team updated
Brenda Beers en Rachel van Veen namen op vrijdag 1 februari deel aan de training en indoor-wedstrijd van het Nederlands Softbal Team in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Het was de eerste keer in dit winterseizoen dat speelsters van Jong Oranje Rood weer waren uitgenodigd om deel te nemen. In de wedstrijd boekte Team Orange boekte de tweede zege via een 5-0 shutout-overwinning tegen Team Blue. Met een 2-0 voorsprong kwam het hoogtepunt van de wedstrijd in de vierde inning toen Virginie Anneveld een 3-run homerun sloeg en de stand op 5-0 bracht.
Verslag van de activiteiten van vandaag

Jong Oranje-teams sluiten The Cup goed af
Team Orange en Team White hebben het toernooi om The Cup in Schiedam met goede wedstrijden afgesloten. Team White won op de slotdag van het jaarlijkse evenement tweemaal en zag werpsters Dominique Sprengers en Shanna te Vrede beiden een No-Hitter gooien. Team Orange sloot af met een gelijkspel.
Team White eindigde uiteindelijk op de negende plaats, Team Orange werd dertiende. Het toernooi kreeg een spannend slot met een finale tussen Gryphons en Czech Stars. De Tsjechische ploeg nam aanvankelijk een 1-0 voorsprong, maar Gryphons kwam langszij in de zesde inning en won vervolgens in de zevende slagbeurt. En zo verdedigde Gryphons dus succesvol de Indoor Cup-titel. Het betekende de derde toernooi-titel voor Gryphons, die daarmee de prestatie van Terrasvogels evenaart.
Verslagen, Box Scores en Foto's derde speeldag

Winst Jong Oranje-teams op tweede speeldag
Team Orange en Team White kwamen beide op de tweede speeldag van The Cup in Schiedam tweemaal tot winst, hoewel ťťn duel officiŽel in een gelijkspel eindigde.
Team White opende de dag met een 2-1 winst op het Amerikaanse Stars, dankzij een honkslag van Eva van Knegsel, double van Dominique Sprengers en hit van Ilona Marcelis, waarna het volgende duel tegen Stripes met 7-3 werd verloren.
Team Orange begon met verlies, 2-1 tegen Eagles, waarna de voorronde werd afgesloten met een 5-2 overwinning op Firestix (USA). Alle punten kwamen tot stand in een spectaculaire en productieve eerste slagbeurt met als hoogtepunten een 2-run double van Maxime van Dalen en een RBI-single van Merel Zandvliet.

De tweede ronde ging voor de Jong Oranje-teams voortvarend van start. Team White kwam driemaal tot scoren tegen Roef! via ondermeer een 2-run double van Eva van Knegsel, terwijl werpsters Shanna te Vrede en Ruby Jane Krikke samen slechts ťťn honkslag toestonden. De punten werden echter gescoord in een niet-afgemaakte inning, zodat de officiŽle eindstand 0-0 werd.
Team Orange was met 5-0 te sterk voor het Haagse Storks en sloeg zes hits, waaronder twee van Gabi Obia, terwijl Quincey Catsburg een 4-hitter gooide.
Verslagen, Box Scores en Foto's tweede speeldag

Jong Oranje-teams beginnen The Cup met verlies
Team Orange en Team White, de twee ploegen samengesteld uit speelsters van Jong Oranje Rood, zijn The Cup in Schiedam vrijdagavond 18 januari met een nederlaag begonnen. Beide wedstrijden kenden een aantal mooie momenten van de kant van Jong Oranje, dat dit seizoen onder leiding staat van oud-international Diana Remmers. Maar uiteindelijk ging de winst naar de (Brabantse) tegenstanders. Team Orange opende met een 1-0 nederlaag tegen Twins, Team White trok met 5-0 aan het kortste einde tegen Gryphons.

Voor Team Orange gooiden Quincey Catsburg en Ilona Andringa samen negen strikeouts en stonden slechts drie hits toe. Het enige tegenpunt kwam tot stand in de tweede slagbeurt.
In Team White kwam werpster Shanna te Vrede tot negen strikeouts en stond maar twee hits toe. Gryphons wist vijfmaal te scoren, ondermeer omdat er een aantal verdedigende fouten werd gemaakt.
Verslagen, Box Scores en Foto's eerste speeldag

Jong Oranje weer deelnemer The Cup Schiedam
Het Jong Oranje Softbal Team neemt opnieuw deel aan het jaarlijkse Internationale Indoor Cup Toernooi in Schiedam, dat vorig jaar werd hernoemd in The Cup. Het evenement begint dit jaar op vrijdag 18 januari en wordt afgesloten met de finale op zondag 20 januari.
Alle wedstrijden kunnen worden gevolgd via een live play-by-play, terwijl een live video-stream beschikbaar is van de wedstrijden die in Hal 1 worden gespeeld.
Meer nieuws The Cup en de link naar de live-opties

Donnay/Right To Play Future Stars Toernooi in februari
In het weekeinde van 9 en 10 februari zal in Hal 1 van de Amsterdamse Sporthallen Zuid de vierde editie van het Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Toernooi plaatsvinden. Net als in voorgaande jaren wordt hieraan deelgenomen door de speelsters van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit. Op zaterdag staan er vanaf 9:45 uur zeven wedstrijden op het schema, zondag worden zes wedstrijden gespeeld. Het wedstrijdprogramma wordt binnenkort bekend.

Try-outs Jong Oranje Wit afgesloten
Op maandagavond 1 oktober vond in de sporthal van Amsterdam Pirates de tweede en laatste try-out plaats voor de voorlopige selectie van Jong Oranje Wit 2013. Aan de tweede try-out namen 25 speelsters deel, die eerder half september deel uitmaakten van een groep van 66 speelsters tijdens een try-out in Nieuwegein. Op zondag 4 november staan voor de voorlopige selecties de eerste trainingen op het programma en gaat het nieuwe seizoen van start.
Verslag en Foto's

Try-out Jong Oranje Wit
Craig Montvidas, supervisor van het Nationaal Team Programma, leidde op zaterdag 15 en zondag 16 september een groep coaches tijdens een try-out van twee dagen voor nieuwe speelsters voor het Jong Oranje Wit Team van 2013. Totaal namen er 66 speelsters deel aan de try-out, die plaatsvond op het complex van Nieuwegein Diamonds in Nieuwegein, dat al een paar jaar de 'thuisbasis' is van de nationale softbalploegen.
Verslag en Foto's

JONG ORANJE EUROPEES KAMPIOEN!
Het Jong Oranje Softbal Team heeft zaterdagmiddag 28 juli met een overtuigende 7-0 overwinning op Duitsland voor de zesde keer beslag gelegd op de Europese titel. Jong Oranje plaatste zich vrijdagavond voor de finale door met 2-6 te winnen van Rusland. Duitsland bereikte de eindstrijd zaterdagmiddag na een 3-5 overwinning in negen innings op de Russische ploeg.

Winnende werpster Ilona Andringa zorgde voor een uniek hoogstandje, want zij gooide in de finale een No-Hitter. In vijf innings kwam ze tot vier strikeouts, gaf ťťn vrije loop weg en stond dus geen honkslagen aan de Duitse slagploeg toe. Tijdens de sluitingsceremonie werd Ilona uitgeroepen tot Beste Werpster van het toernooi.

Voor volle tribunes op Sportpark 'De Groote Wielen' in Rosmalen zette Jong Oranje de toon gelijk in de eerste slagbeurt door viermaal te scoren. Kimberly Jones begon met vier wijd en Eva van Knegsel volgde met een stootslag-honkslag. Een stootslag-honkslag van Maxime van Dalen werd gevolgd door een foute aangooi, die twee runs opleverde. Een wilde worp en een honkslag van NoŽmie Brandjes brachten de stand hierna naar 4-0. In de derde inning scoorde Sophie Bugter het vijfde punt na een honkslag van NoŽmie Brandjes. Het verschil van zeven punten werd bereikt in de vierde slagbeurt. Cindy van der Zanden (vier wijd) scoorde toen op een honkslag van Kimberly Jones, die even later het zevende punt liet aantekenen na een honkslag van Eva van Knegsel.

Jong Oranje softbal in EK-finale!
Met een 2-6 overwinning op Rusland heeft het Jong Oranje Softbal Team zich vrijdagavond rechtstreeks geplaatst voor de finale van het Europees Kampioenschap in Rosmalen. Jong Oranje moet het in de eindstrijd opnemen tegen de winnaar van het herkansingsduel tussen Rusland en Duitsland, die zaterdag om 12:30 uur wordt gespeeld. De finale volgt daarna om 15:00 uur op het complex van Gryphons. ItaliŽ, dat twee jaar geleden de titel veroverde in het Oostenrijkse Wenen, werd vrijdagmiddag uitgeschakeld door Duitsland, dat met 8-4 won.
Nederland opende de score in de tweede inning via een honkslag van Kimberly Jones, waardoor Cindy van der Zanden en Manoa Weijgertse konden scoren, maar Rusland wist een inning later langszij te komen. Jong Oranje reageerde alert en hernam de leiding in de vierde inning toen Cindy van der Zanden scoorde via een wilde worp. In de vijfde slagbeurt nam de ploeg meer afstand door driemaal te scoren. Maxime van Dalen en Sophie Bugter konden toen beiden scoren na een driehonkslag van Lisa Waasdorp, die even later zelf scoorde na een opofferingsslag van Manoa Weijgertse om de stand op 2-6 te brengen. Dominique Sprengers gooide een sterke wedstrijd en stond zeven honkslagen aan de Russische ploeg toe.

Jong Oranje softbal sluit 2e ronde af met winst
Jong Oranje heeft op donderdag de zesde zege op rij geboekt, want de softbalsters sloten de tweede ronde af met een ruime 10-0 winst tegen KroatiŽ. De ploeg staat hierdoor vrijdagavond (19:00 uur) in de halve finale tegenover Rusland, de winnaar van de tweede winnaarsgroep. De winnaar van die ontmoeting staat zaterdagmiddag in de finale, de verliezer staat in de herkansingswedstrijd.
Startende werpster Quincey Catsburg gooide drie 'perfect' innings, want zij schakelde negen slagvrouwen op rij uit. Marit van Vulpen gooide hierna de vierde (en laatste) inning, waarin ťťn Kroatische speelster de honken bereikte, maar de No-Hitter bleef intact. Aanvallend scoorde Jong Oranje eenmaal in de eerste inning via een klap van NoŽmie Brandjes, waarna in de tweede slagbeurt met negen punten werd uitgehaald. In die inning werden vier honkslagen genoteerd, waaronder puntscorende klappen van Kimberly Jones en Cheryl Hiele, die de slagbeurt ook met een honkslag was begonnen.

Jong Oranje blijft ongeslagen
Jong Oranje is de tweede ronde het Europees Kampioenschap voor Junioren in Rosmalen begonnen met een dubbele zege en heeft nu vijfmaal op rij gewonnen. De ploeg begon de dag met een 10-1 overwinning op Groot-BrittanniŽ, waarna 's avonds met 0-5 werd gewonnen van Duitsland. Donderdagavond (19:00 uur) sluit Nederland de tweede ronde af tegen KroatiŽ en plaatst zich bij winst voor de halve finale.
Tegen Groot-BrittanniŽ had Jong Oranje aan ťťn inning genoeg, want alle tien punten werden in de derde slagbeurt gescoord. Jong Oranje kwam hiern tot zeven hits, maar de Britse verdediging ging zesmaal in de fout. Hoogtepunten waren een honkslag van Lisa Waasdoorp waarop tweemaal werd gescoord en een tweehonkslag van Gabi Obia, die eveneens goed was voor twee runs. Startende werpster Dominique Sprengers stond in drie innings geen hits toe, waarna de Britse slagploeg er in de volgende twee innings drie wist te slaan op Marit van Vulpen.
's Avonds kwam Jong Oranje, net als tegenstander Duitsland, tot zes honkslagen, maar de klappen van Nederland vielen op de juiste momenten. In de eerste inning zorgde een honkslag van Sophie Bugter voor een punt, in de derde inning deed NoŽmie Brandjes hetzelfde en in de zesde beurt leverde een tweehonkslag van Maxime van Dalen (die twee hits sloeg) twee runs op. Het vijfde punt werd in een gestolen honk-situatie gescoord door Kimberly Jones. Ilona Andringa gooide het hele duel voor Jong Oranje, kwam tot vijfmaal drie slag, gaf geen vrije lopen weg en hield de Duitse ploeg puntloos.

Jong Oranje sluit EK-voorronde ongeslagen af
Het Jong Oranje-softbalteam heeft de voorronde van het Europees Kampioenschap voor Junioren dinsdagavond ongeslagen afgesloten. Na tweemaal winst op maandag werd dinsdag met 3-1 gewonnen van Rusland. De ploeg komt woensdag tweemaal in actie in de tweede ronde en ontmoet dan Groot-BrittanniŽ (13:30 uur) en Duitsland (19:00 uur), waarna donderdag de ontmoeting met KroatiŽ (19:00 uur) volgt.
Het duel tegen Rusland werd een spannend treffen. Na vier puntloze innings opende Jong Oranje de score in de vijfde beurt toen Floor van Dijk (vier wijd) met twee uit scoorde op een honkslag van Maxime van Dalen. Rusland wist echter onmiddellijk langszij te komen in de volgende ining. Met een 1-1 stand beantwoordde Jong Oranje het Russische punt gelijk met twee eigen runs om een 3-1 voorsprong te nemen. Honkslagen van Sophie Bugter en Lisa Waasdorp werden toen gevolgd door een foute aangooi op een klap van NoŽmie Brandjes, waardoor de leiding werd hernomen. Een klap van Eva van Knegsel zorgde even later voor het volgende punt. In de zevende inning nam Quincey Catsburg het werpen over van starter (en winnende werpster) Ilona Andringa en liet de voorsprong niet meer in gevaar komen.

Jong Oranje begint EK met tweemaal winst
Het Jong Oranje Softbal Team is het Europees Kampioenschap voor Junioren in Rosmalen maandagmiddag 23 juli begonnen met een klinkende 25-0 overwinning op Litouwen. 's Avonds volgde een 0-8 zege tegen BelgiŽ.
Tegen Litouwen had de ploeg aan drie innings genoeg om tot winst te komen en liet 12 honkslagen in de boeken opnemen. Drie daarvan kwamen op naam van Kimberly Jones. Werpsters Ilona Andringa (1 inning) en Marit van Vulpen (2 innings) zorgden samen voor een unieke prestatie. Ze gooiden een Super Perfect Game, want alle negen slagvrouwen die namens Litouwen in dit duel aan slag kwamen werden namelijk met drie slag uitgeschakeld!
In de avondwedstrijd stond Jong Oranje met 0-3 voor na drie innings, waarna in de zesde slagbeurt vijf punten werden toegevoegd. De ploeg kwam in dit duel tot 13 honkslagen en Eva van Knegsel kreeg drie binnengeslagen punten op haar naam. Startende werpster Dominique Sprengers stond in vier innings vier honkslagen toe en kwam tot vijf strikeouts. Hierna nam Quincey Catsburg het werpen over en gooide de laatste twee innings, waarin ze driemaal drie slag gooide en nog ťťn Belgische honkslag toestond. Dinsdag komt Jong Oranje eenmaal in actie en staat dan om 20:00 uur tegenover Rusland.

Selectie bekend voor Europees Kampioenschap Junioren
Woensdagavond 20 juni heeft Hoofd Coach Mireille Gill'ard de speelsters van Jong Oranje Rood geÔnformeerd over de samenstelling van het team, zoals dat zal deelnemen aan het Europees Kampioenschap voor Junioren. 17 speelsters zijn geselecteerd voor het evenement, dat van 23 tot en met 28 juli zal plaatsvinden op het complex van Gryphons in Rosmalen. Jong Oranje is op het EK ingedeeld in Poule A en ontmoet in de voorronde BelgiŽ, Litouwen en Rusland.
Bericht over de Jong Oranje-EK-selectie

Jong Oranje sluit competitie af met winst
Jong Oranje Rood heeft de hoofdklasse-competitie op zondag 17 juni afgesloten met een klinkende 10-3 overwinning op Gryphons, nadat de eerste ontmoeting met 5-2 werd verloren. Lisa Waasdorp (links) sloeg in beide wedstrijden een homerun en zij tekende hiermee voor de enige twee homeruns van Jong Oranje dit seizoen. In de tweede ontmoeting sloeg ze ook nog een driehonkslag en kreeg vier binnengeslagen punten op haar naam. Lynn Dollekamp en Maxime van Dalen sloegen, net als Lisa, twee hits in de tweede wedstrijd, terwijl werpsters Dominique Sprengers en Marit van Vulpen samen vijf hits toestonden aan Gryphons. Jong Oranje sloeg in de tweede inning met zeven punten toe en hield de ruime voorsprong vast. Met de winst heeft Jong Oranje het seizoen afgesloten met drie overwinningen in 16 wedstrijden. Dit seizoen speelde Jong Oranje slechts eenmaal tegen de acht ploegen in de hoofdklasse in tegenstelling tot de voorgaande twee jaren. Met een slaggemiddelde van .265 is Eva van Knegsel (rechts) de beste slagvrouw geworden van het team in de competitie van dit seizoen.

Dubbel verlies bij Tex Town Tigers
Op zondag 10 juni vervolgde Jong Oranje Rood de hoofdklasse-competitie bij Tex Town Tigers, waar tweemaal werd verloren. Het openingsduel eindigde in 8-0, waardoor Jong Oranje voor de vijfde keer op rij er niet in slaagde tot scoren te komen. Daarin kwam in de tweede ontmoeting verandering, want toen werd tweemaal gescoord, maar wel met 8-2 verloren. NoŽmie Brandjes en Cindy van der Zanden scoorden in de eerste inning en bezorgden Jong Oranje toen een 2-0 voorsprong, die helaas van korte duur was.

Jong Oranje ook puntloos tegen Olympia Haarlem
Op dinsdag 5 en woensdag 6 juni haalde Jong Oranje Rood de eerder verschoven wedstrijden tegen Olympia Haarlem in, maar stond tweemaal met lege handen. Er werd met 4-0 en 7-0 verloren. Oud-Jong Oranje-werpster Rosanne de Vries hield de huidige Jong Oranje-selectie beide dagen puntloos. In de eerste ontmoeting stond ze zeven honkslagen toe, een dag later slechts drie.

Ruime nederlagen tegen Alcmaria Victrix
Na winst in de voorgaande twee speelrondes leed Jong Oranje Rood op zondag 3 juni twee ruime nederlagen tegen en Alcmaria Victrix. In Alkmaar werd met liefst 12-0 en 16-0 verloren. Aanvallend wist de ploeg vandaag maar ťťn honkslag te slaan en die kwam in het eerste duel op naam van Floor van Dijk. In de tweede ontmoeting, die vanwege het puntenverschil slechts 2 1/2 inning duurde, werd de ploeg op nul honkslagen gehouden door voormalig Jong Oranje-werpster Jessie van Aalst.

Drie speelsters van Wit toegevoegd aan Rood
Per 31 mei zijn Quincey Catsburg, Lizzie Clarijs en Manoa Weijgertse toegevoegd aan de voorlopige selectie van Jong Oranje Rood. Het trio zal met de ploeg gaan meetrainen en deelnemen aan de competitiewedstrijden in de hoofdklasse. Daarnaast zijn zij beschikbaar voor de selectie voor het komende Europees Kampioenschap voor Junioren, dat eind juli zal plaatsvinden op het complex van Gryphons in Rosmalen. Met de toevoeging van Quincey, Lizzie en Manoa bestaat de ploeg momenteel uit 23 speelsters. Aan het EK zal worden deelgenomen met een ploeg van 17 speelsters.

Opnieuw winst voor Jong Oranje Rood
Op zondag 20 mei is Jong Oranje Rood voor de tweede keer dit seizoen tot winst gekomen in de hoofdklasse-competitie. Een week na de winst bij Terrasvogels werd nu met 4-0 gewonnen van UVV, nadat de eerste ontmoeting met 9-7 was verloren, na een aanvankelijke 7-2 voorsprong. Lueji Petchkovsky Morais gooide in het winnende duel alle zeven innings en stond slechts twee honkslagen toe aan UVV. Aanvallend kwam de ploeg tot negen honkslagen, waaronder twee van NoŽmie Brandjes en Sophie Bugter.

Jong Oranje Wit komt in actie
Het team van Jong Oranje Wit speelt op donderdag 17 mei een double-header tegen het junioren-topsportteam van Onze Gezellen. De eerste wedstrijd van deze dubbel, die wordt gespeeld op het complex van Onze Gezellen in Haarlem, begint om 14:00 uur. In het Pinksterweekeinde speelt Jong Oranje Wit de volgende wedstrijden. Dan wordt op maandag 28 mei om 12:00 uur een double-header gespeeld tegen Blue Angels op het veld van Euro Stars in Capelle a/d IJssel. Voor woensdag 13 juni staat er een wedstrijd op de agenda tegen het team dat wordt samengesteld uit speelsters die begin mei deelnamen aan het Future Stars jeugdkamp in Bussum. Dit duel, dat om 19:00 uur begint, wordt gespeeld op het veld van Houten Dragons.

Jong Oranje wint van Terrasvogels
Jong Oranje Rood heeft de eerste wedstrijd van dit seizoen in de hoofdklasse-competitie in winst omgezet. Nadat het eerste duel bij Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels op zondag 13 mei ruim met 12-2 was verloren keek Jong Oranje aanvankelijk tegen een achterstand aan in het tweede duel, maar scoorde toen vijfmaal in de zevende slagbeurt. In die inning werden vijf honkslagen genoteerd, waarvan de klappen van Maxime van Dalen en Floor van Dijk de nodige punten opleverden. Het zorgde ook voor een voorsprong, want Jong Oranje won met 5-4.

Mentale training Jong Oranje Wit
In de maand april is Jong Oranje Wit gestart met een serie van mentale trainingen. Softbal is een sport waarin techniek, conditie, kracht en tactiek een belangrijke rol spelen. Ook mentaal moet je sterk in je schoenen staan. Wetende dat je heel succesvol bent als je drie van de tien keer een honkslag slaat... betekent dat je met regelmaat het gevoel kunt krijgen dat je Ďfaaltí (zeven van de tien keer). Deze en andere vragen stonden de afgelopen weken centraal in de mentale trainingen die gehouden werden in het Huis van de Sport.
Verslag

Competitiewedstrijden 6 mei vervallen
De twee competitiewedstrijden van Jong Oranje Rood die voor zondag 6 mei op het programma stonden bij Olympia Haarlem zijn van het speelschema gehaald. Vanwege een groot aantal afgelaste wedstrijden staan er op 6 mei de nodige inhaalwedstrijden gepland en dus hebben de speelsters van Jong Oranje Rood clubverplichtingen. De wedstrijden tegen Olympia Haarlem worden op een latere datum ingehaald. Jong Oranje komt nu op zondag 13 mei voor het eerst weer in actie en speelt dan tegen en bij Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels in Santpoort.

Bijna winst Jong Oranje tegen Twins
Op zondag 22 april speelde Jong Oranje Rood de volgende twee wedstrijden in de hoofdklasse-competitie. Het eerste duel werd met 6-0 verloren, maar in de tweede ontmoeting stevende de ploeg op winst af en stond lang met 4-0 voor. Uiteindelijk ging de winst toch nog naar Twins en verloor Jong Oranje met 5-4. De volgende wedstrijden staan op het programma voor zondag 6 mei bij Olympia Haarlem.
Verslag en statistieken

Jong Oranje Rood opent competitie met tweemaal verlies
Jong Oranje Rood is de hoofdklasse-competitie 2012 op zondag 15 april beginnen met twee ruime nederlagen tegen regerend landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem. Beide wedstrijden werden vanwege het puntenverschil voortijdig afgesloten, want Sparks Haarlem won met 11-1 en 15-0. En dus duurden de wedstrijden respectievelijk 4 en 2 1/2 inning. Jong Oranje, dat voor het derde jaar op rij deelneemt aan de hoofdklasse-competitie, sloeg slechts drie honkslagen in de openingswedstrijden van het seizoen. De volgende wedstrijden worden op zondag 22 april bij Twins in Oosterhout gespeeld.
Verslag en statistieken

Jong Oranje Team Manager stopt
Loek Venker heeft half april besloten te stoppen als Team Manager van Jong Oranje Rood. Loek vervulde deze positie sinds oktober van vorig jaar, maar heeft zich om persoonlijke redenen teruggetrokken. Uiteraard wenst Loek de speelsters en coaches van Jong Oranje Rood dit seizoen veel succes in de Hoofdklasse-competitie en tijdens het Europees Kampioenschap in juli. En natuurlijk bedanken wij Loek voor zijn inzet voor het team de afgelopen maanden.
Jong Oranje Rood opent het Hoofdklasse-seizoen op zondag 15 april met een double-header bij Oolders Omaco Sparks Haarlem op het Noordersportpark in Haarlem.

Oefenwinst voor Jong Oranje Rood
Jong Oranje Rood is op zondag 18 maart voor het eerst in actie gekomen met de selectie, zoals die zal deelnemen aan de hoofdklasse-competitie van dit seizoen. Op het veld van Nieuwegein Diamonds speelde Jong Oranje Rood een double-header tegen overgangsklasser Roef! en won met 5-14 en 4-7. Jong Oranje kwam in de dubbel tot 18 honkslagen, waaronder een homerun van Sophie Bugter in het eerste duel. De oefenwedstrijden tegen Roef! zijn de enige voor de ploeg, want de geplande wedstrijden op 1 april zijn komen te vervallen. Jong Oranje opent de hoofdklasse-competitie op zondag 15 april bij landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem.

Europees Kampioenschap Junioren naar Gryphons
Het Europees Kampioenschap voor Junioren zal dit jaar van 23 tot en met 28 juli worden gehouden op het complex van de vereniging Gryphons in Rosmalen. Eind februari gaf de Belgische Bond de organisatie van het evenement terug aan de European Softball Federation. De ESF ging hierna in gesprek met Gryphons, dat zich hierna, na intern overleg, besloot kandidaat te stellen voor de organisatie. Dinsdagavond 13 maart werd het groene licht gegeven en dus komt het EK Junioren in juli naar Nederland. De ESF heeft dit inmiddels bevestigd.

Eerste oefenwedstrijden Jong Oranje Rood
Het team van Jong Oranje Rood komt op zondag 18 maart voor het eerst dit seizoen in de onlangs bekend gemaakte competitie-selectie in actie. Op die dag worden een oefendubbel gespeeld tegen Roef!, dat uitkomt in de Overgangsklasse. De wedstrijden, waarvan de eerste om 13:00 uur begint, worden gespeeld op het complex van Nieuwegein Diamonds in Nieuwegein. Aanvankelijk was er ook voor zondag 1 april een oefendubbel vastgesteld, maar die is komen te vervallen. De staf van Jong Oranje Rood heeft besloten de speelsters dat weekeinde vrijaf te geven, zodat ze in de gelegenheid zijn om met hun eigen clubteam deel te nemen aan het jaarlijkse Mastenbroek-toernooi bij Tex Town Tigers in Enschede of aan andere oefenwedstrijden van de eigen vereniging.

Jong Oranje-speelsters assisteren bij Umpire Clinic
Jong Oranje Rood-speelsters Cheryl Hiele en Lueji Petchkovsky Morais en Jong Oranje Wit-speelsters Lizzie Clarijs, Denice van Dijk en Britt Remmers assisteerden op zaterdag 3 maart bij de jaarlijkse Umpire Clinic. Daarbij kregen ze gezelschap van Nederlands Team-speelsters Solange Starrenburg en Laura van Essen. De BUBS, de Belangenvereniging voor Umpires en Scorers, organiseert jaarlijks een scheidsrechtersweekend in Elspeet waar de umpires niet alleen samenkomen om ervaringen uit te wisselen en instructies op te doen voor het nieuwe seizoen, maar ook om in de zaal verschillende situaties door te nemen. Vorig jaar assisteerden zes speelsters van Jong Oranje Rood bij deze situaties en dat werd zeer gewaardeerd door de umpires, maar ook de speelsters vermaakten zich prima. En dus volgde er voor dit jaar een nieuwe uitnodiging en dit keer kon een groep van zeven speelsters uit alle drie de nationale teams worden samengesteld om de umpires te assisteren. Opnieuw waren de umpires blij met hun bijdragen en bedanken de zeven speelsters enorm voor hun komst naar Elspeet.

ISF wijst organisatie aan voor WK Junioren
De International Softball Federation heeft de organisaties bekend gemaakt voor de komende twee Wereldkampioenschappen voor Junioren. In 2013 zal het 10e ISF Wereldkampioenschap Junioren van 1 tot en met 7 juli plaatsvinden in Brampton, Ontario (Canada), de eerste dat er een WK zal plaatsvinden in de Canadese staat Ontario. Het 11e ISF WK voor Junioren is toegewezen aan de Amerikaanse Bond en zal van 7 tot en met 16 augustus 2015 worden gehouden in het Don Porter Stadium in Oklahoma City (Oklahoma), dezelfde locatie waar ook de World Cup of Softball en de jaarlijkse College World Series plaatsvinden. De laatste keer dat er een WK in de Verenigde Staten werd gehouden was in 1996 en dat was het WK herensoftbal in Midland. Vorig jaar was het negende Junioren WK in Kaapstad (Zuid-Afrika), waarvoor Jong Oranje zich helaas niet plaatste. Vanaf nu zal er elke twee jaar een Junioren WK worden georganiseerd.

Europees Kampioenschap Junioren niet in BelgiŽ
Het Europees Kampioenschap voor Junioren zal dit jaar niet plaatsvinden in BelgiŽ. Aanvankelijk was het EK toegewezen aan onze zuiderburen en zou Hoboken Pioniers van 23 tot en met 28 juli de organiserende vereniging zijn. Maar dat bleek uiteindelijk niet realiseerbaar en hoewel het er even op leek dat het EK naar een andere locatie in de regio Antwerpen zou verhuizen, moest de Belgische Bond de organisatie eind februari tenslotte teruggeven aan de European Softball Federation. De ESF is inmiddels in gesprek met een mogelijke nieuwe kandidaat voor de organisatie. De verwachting is dat rond 13 maart de beslissing valt.

Selecties Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit bekend gemaakt
De coaches van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit hebben de voorlopige selecties van deze twee teams teruggebracht. Dat betekende dat zij voor de telkens terugkerende lastige beslissing stonden dat speelsters moesten afvallen en dat is altijd moeilijk in een groep die al enige maanden samen traint en speelt. Jong Oranje Rood bracht de ploeg terug tot 21 speelsters en dat is de competitie-selectie, de ploeg die zal deelnemen aan de Hoofdklasse-competitie. Jong Oranje Wit bestaat nu uit 23 speelsters.
Meer over de selecties

Nederlands Softbal Team verliest nipt van Wereldkampioen Honkbal
Het Nederlands Softbal Team ontmoette op zondagmiddag 26 februari het Nederlands Honkbal Team in een 7-inning softbal 'Game of the Champions' in Amsterdam en verloor slechts met 4-3 van de regerend wereldkampioen. De softbalploeg, die vorig jaar ongeslagen de Europese titel pakte, die zichzelf presenteerde met de volledige selectie van 23 speelsters, stond met 3-0 terug, maar kwam langszij, voordat in de zesde inning werd verloren in de Oranje All Star Game. Voor aanvang van het duel werd het Jong Oranje Wit-team, dat vorig jaar de Europese Cadetten Softbaltitel veroverde, gehuldigd, net als de beste speelsters van het Future Stars Tournament van twee weken geleden. Verder werd Oranje's Hoofd Coach Craig Montvidas uitgeroepen tot Coach of the Year van 2011 en ontving Kees van Vegten van Amsterdam Pirates de Nol Houtkamp Award.
De wedstrijd van de twee Nationale Teams sloot de succesvolle twee dagen durende National Team Showcase af. De derde Showcase zal volgend jaar plaatsvinden. Een complete terugblik op de Showcase volgt later.
Hier is de play-by-play van de Wedstrijd der Kampioenen te vinden

Succesvolle eerste dag National Team Showcase
De eerste dag van de tweede jaarlijkse National Team Showcase in Amsterdam was zeer geslaagd. De speelsters van de Nationale Jeugdploegen beleefden een lange en intensieve dag in de trainingsfaciliteit van de Nationale Ploeg in de hoofdstad, maar het was een bijzonder productieve dag. De speelsters van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit speelden een wedstrijd, woonden verschillende workshops bij en trainden met het Nederlands Softbal Team.
volg 'Wedstrijd der Kampioenen' live
Dag 2 van de Showcase zal plaatsvinden op zondag 26 februari vanaf 10 uur en wordt dan afgesloten met een softbalwedstrijd tussen het Europees Kampioen Nederlands Softbal Team en het Wereldkampioen Nederlands Honkbal Team. De wedstrijd begint om 14:45 uur en kan rechtstreeks worden gevolgd via een live play-by-play.
Een complete terugblik op de Showcase volgt later.

Komend weekeinde: National Team Showcase
In het weekeinde van 25-26 februari zal de tweede National Team Showcase plaatsvinden in Sporthallen Zuid in Amsterdam. De eerste dag is vol met workshops en instructie-sessies voor de speelsters van de twee Jong Oranje-teams, die ook een wedstrijd spelen. Op zondag staan er meer workschops op het programma voor deelnemende kinderen uit het hele land. Dag 2 wordt afgesloten met een softbalwedstrijd tussen het Nederlands Softbal Team en het Nederlands Honkbal Team in een 'World Champion meets European Champion' ontmoeting. De National Team Showcase is vrij toegankelijk voor iedereen, speelsters, ouders, familie, officials, coaches, fans. Op zaterdag is er ook een gehandicaptentoernooi (G-ball) in Sporthallen Zuid.
Compleet Showcase-programma

Team Black beste in Future Stars
Team Black won op zondag 12 februari met 4-2 vs. Team Blue in de allesbeslissende finale van het derde Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament in Amsterdam. Tean Black brak een 1-1 stand met een 3-hit, 3-run rally in de derde inning, met als hoogtepunt een 2-run single van Lueji Petchkovsky Morais, die de ploeg op een 3-1 voorsprong zette. Sophie Bugter (rechts) scoorde eenmaal en sloeg twee honkslagen in de finale om Beste Slagvrouw te worden, maar werd ook gekroond tot Meest Waardevolle Speelster. Floor van Dijk (links) werd uitgeroepen tot Most Outstanding Player, terwijl Svenja de Lincel (midden) de Beste Pitcher was van het jaarlijkse evenement.
Verslagen en foto's tweede speeldag

Team Pink en Black koplopers na Dag 1 Future Stars
Team Pink won twee van de drie gespeelde wedstrijden op Dag 1 van het 3e Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament op zaterdag 11 februari in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Team Black won ook tweemaal en was ongeslagen na Dag 1, want het heeft nog twee wedstrijden op het programma staan voor zondag, de tweede en laatste speeldag van het jaarlijkse evenement. De twee ploegen worden gevolgd door Team Blue, dat eenmaal won, eenmaal verloor, eenmaal gelijk speelde en zondag de tegenstander is van Team Pink als derde ploeg in de race om een finaleplek later op de dag. Pink-speelster Dominique Sprengers (foto rechts) werd zaterdag de eerste speelster die een homerun sloeg in het toernooi van dit jaar, waaraan wordt deelgenomen door de speelsters uit de twee Jong Oranje-teams.
Verslagen en foto's eerste speeldag

Komend weekeinde: 3e Donnay / Right To Play Future Stars Tournament
Op zaterdag 11 en zondag 12 februari zal de derde editie van het jaarlijkse Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament plaatsvinden in Hal 1 van Sporthallen Zuid in Amsterdam, de indoor-faciliteit van het Nederlands Softbal Team. Totaal staan er 13 wedstrijden op het programma, zeven op zaterdag, zes op zondag, waarvan de laatste de finale zal zijn van het twee dagen durende evenement. Aan het toernooi wordt deelgenomen door de 56 speelsters, die momenteel deel uitmaken van de rosters van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit. De speelsters zijn voor het toernooi verdeeld over vijf verschillende teams. De speelsters van het Nederlands Softbal Team verlenen ondersteuning tijdens het evenement. De toekomst van het Nederlandse softbal komt komend weekend in actie! Alle wedstrijden kunnen via deze website worden gevolgd via een live play-by-play.
Meer toernooi-info

Programma voor 2e Showcase samengesteld
Het programma voor de twee dagen durende National Team Showcase, die zal plaatsvinden op zaterdag 25 en zondag 26 februari, is nu definitief samengesteld. Eerder was al bekend gemaakt dat een softbalwedstrijd tussen het Nederlands Softbal Team, de Europees Kampioen, en het Nederlands Honkbal Team, de Wereldkampioen, onderdeel is van het programma van zondag. Het programma van zaterdag is nu eveneens samengesteld en bestaat ondermeer uit wedstrijden van de twee Jong Oranje Teams, een aantal workshops voor de speelsters van deze ploegen en een training-sessie van het Nederlands Softbal Team.
Compleet schema Showcase

Twee Jong Oranje Rood-speelsters bij A-team
Voor het eerst dit seizoen trainden en speelden weer twee speelsters van Jong Oranje Rood mee met het Nederlands Softbal Team. Op vrijdag 3 februari namen NoŽmie Brandjes en Kimberly Jones deel aan de vierde indoor-wedstrijd en dat was er ťťn van records, zowel binnen als buiten de sporthal in Amsterdam. De dag begon met een vrieskou en lichte sneeuw, maar eindigde in een sneeuwlandschap. Het duel eindigde vandaag in een zeldzaam puntloos gelijkspel, maar had ook een record-aantal strikeouts. De volgende indoor-wedstrijd van het Nederlands Team wordt gespeeld op vrijdag 10 februari. In het daaropvolgende weekeinde van 11-12 februari zal het derde Donnay/Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament weer plaatsvinden in de Amsterdamse Sporthallen Zuid.
Verslag van de wedstrijd

Jong Oranje Teams gaan trainen bij Houten Dragons
De buitentrainingen van de teams van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit zullen dit seizoen plaatsvinden op het complex van de vereniging Houten Dragons in Houten. Net zoals in voorgaande jaren gaan Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit van april tot en met juli wekelijks op de woensdagnamiddag/avond trainen. Jong Oranje Rood traint wekelijks van 4 april t/m 11 juli, terwijl Jong Oranje Wit tweewekelijks traint tussen 11 april en 18 juli. Helaas waren de velden van Nieuwegein Diamonds dit seizoen niet beschikbaar, maar bij Houten Dragons hebben we weer een nieuw (en centraal gelegen) onderkomen gevonden. De trainingstijden zullen later bekend worden gemaakt.

Nederlands Softbal Team ontmoet Nederlands Honkbal Team tijdens Showcase
Het Nederlands Softbal Team zal een wedstrijd spelen tegen het Nederlands Honkbal Team op zondag 26 februari op Dag 2 van de tweede National Team Showcase in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Vorig jaar vond de eerste National Softball Team Showcase plaats in Amsterdam. Dit jaar wordt de tweede Showcase gecombineerd met honkbal. De invulling van het programma voor Dag 2 van het evenement is nu bekend.
Meer over de Showcase

Goede indruk Jong Oranje in Schiedam; MariŽlle Vleugels MVP
Jong Oranje Rood deed dit jaar met twee teams (totaal 23 speelsters) deel aan de 17e editie van het internationale Indoor Cup-toernooi in Schiedam. Na afloop van het drie dagen durende evenement eindigde 'Team Wit' op de vierde plaats en nam 'Team Rood' bezit van de negende plek. Gryphons won het toernooi, het Tsjechische SK Joudrs Praha werd tweede. De twee Jong Oranje-teams lieten een goede indruk achter. Hoe het toernooi verliep is op deze site te lezen en te zien op bijna 200 foto's. MariŽlle Vleugels (ex-Jong Oranje Rood), gastspeelster van Gryphons, werd gekroond tot Meest Waardevolle Speelster.
Verslagen en foto's Indoor Cup-toernooi

Pagina's nieuwe speelsters toegevoegd
De website van de Nederlandse Softbal Teams is vanaf heden uitgebreid met de persoonlijke pagina's van de 22 nieuwe speelsters die sinds oktober zijn opgenomen in de voorlopige selecties van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit. 21 speelsters daarvan staan op het roster van Jong Oranje Wit. De 22ste nieuwe speelster komt uit voor Jong Oranje Rood. En ze hebben een uiteenlopende lijst met keuzes wat hun favorieten betreft.
Meer over de nieuwe speelsters

Prijs voor Marjolein Merkx
Tijdens het jaarlijkse KNBSB Stars Awards Gala, dat plaatsvond op vrijdag 11 november, zijn de beste speelsters en spelers geŽerd van het softbal- en honkbalseizoen van dit jaar. Jong Oranje Rood-werpster Marjolein Merkx won de Riet Vermaat Trofee voor Beste Juniorenwerpster van het softbalseizoen 2011, terwijl Areke Spel werd uitgeroepen tot de Meest Waardevolle Speelster en Kirsten Scheele de prijs won voor Beste Pitcher. Dit waren drie van de negen softbalprijzen die werden uitgereikt. Het Nederlands Softbal Team, dat afgelopen zomer ongeslagen de Europese titel veroverde in ItaliŽ, werd ook gehuldigd.
Meer over het KNBSB Awards Gala

Jong Oranje-ploegen voor het eerst bij elkaar
De voorlopige selecties van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit kwamen op zondag 6 november voor het eerst bij elkaar als opening van het nieuwe seizoen 2012. In Amersfoort maakten speelsters en ouders kennis met de staf van beide ploegen en werd een eerste (lichte training) afgewerkt. Ook werd iedereen op de foto gezet voor deze website. De twee jeugdploegen werken tot half maart bijna wekelijks een indoortraining af.
Meer over de eerste bijeenkomst

ISF wijst organisatie Wereldkampioenschap 2014 toe aan Nederland!
Zondag 30 oktober 2011 is een memorabele dag geworden in de historie van het Nederlands softbal, want vandaag heeft de International Softball Federation (ISF) de organisatie van het Wereldkampioenschap Dames 2014 toegewezen aan Nederland! Na een succesvolle presentatie op vrijdag voor de ISF Competitions Committee bekrachtigden de 72 aanwezige bonden op het ISF Congres in Oklahoma City (USA) vandaag de keuze unaniem om het evenement in Nederland te laten plaatsvinden. Het Wereldkampioenschap 2014 zal plaatsvinden in Haarlem van 13-24 augustus en wordt de eerste keer dat het evenement in Europes zal worden gehouden.
Meer over de komst van het WK naar Nederland

60 speelsters gekozen in voorselecties Jong Oranje Teams
In oktober zijn 60 speelsters gekozen in de voorselecties van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit voor het seizoen 2012. Mireille Gill'ard en Marjan Smit, Hoofd Coaches van respectievelijk Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit, namen elk 30 speelsters op in hun voorlopige selecties. In 2012 staat voor Jong Oranje Rood (Junioren) ondermeer het Europees Kampioenschap in BelgiŽ op de agenda.
Voorlopige Selectie 2012 Jong Oranje Rood
Voorlopige Selectie 2012 Jong Oranje Wit

Berend Mannessen nieuwe Flex Coach; Jong Oranje CoŲrdinator
De ervaren softbal-coach Berend Mannessen is in oktober officiŽel toegevoegd aan de begeleiding van de Nederlandse Softbal Teams als Flex Coach. Mannessen, die dit seizoen het team van UVV naar promotie naar de Hoofdklasse loodste, zal de bestaande coachingstafs van het Nederlands Softbal Team en de Jong Oranje Teams gaan assisteren als een assistent coach of instructeur bij wedstrijden en tijdens trainingen.
Behalve Flex Coach gaat Mannessen ook National Team Program-Supervisor Craig Montvidas assisteren bij de coŲrdinatie van de programma's rondom de nationale jeugdploegen, zoals de organisatie van try-outs.
Meer over de aanstelling van Berend MannessenJong Oranje Wit EUROPEES KAMPIOEN!
Het Jong Oranje Wit softbalteam is op zaterdag 13 augustus in het Belgische Deurne Europees Cadetten-kampioen geworden! Na de nederlagen in de finalepoule tegen Rusland als ItaliŽ waren de rollen vandaag omgedraaid. De ploeg speelde vandaag zeer sterk, nam revanche voor de nederlagen en versloeg zowel ItaliŽ in de herkansing (3-0), als Rusland in de finale (met 3-1). En daarmee werd ook revanche genomen voor de verloren finale van twee jaar geleden in Alkmaar.
We feliciteren de speelsters en de staf met deze uitstekende prestatie!
Verslag & Foto's Zevende en laatste Dag

Jong Oranje Wit naar herkansing na ruime zege
Op de vijfde speeldag van het Cadetten EK, vrijdag 12 augustus, in het Belgische Deurne konden speelsters 's morgens herstellen van de lange en vermoeiende voorgaande dag, waarop driemaal werd gespeeld. Pas in de loop van de middag hoefde de ploeg zich op het veld te melden en er stond maar ťťn wedstrijd op het programma, de play-off wedstrijd tegen BelgiŽ. De rust deed de ploeg goed, want Oranje won overtuigend met 11-0 van BelgiŽ en plaatste zich voor de herkansingswedstrijd van morgen. Vanwege het puntverschil had Oranje aan slechts 3 1/2 inning genoeg.
Verslag & Foto's Zesde Dag

Jong Oranje Wit onderuit tegen Rusland en ItaliŽ
De vierde speeldag, donderdag 11 augustus, was een lange voor Jong Oranje Wit en eindigde met een domper. Eerst werd 's morgens succesvol het maandag gestaakte duel tegen Duitsland vanaf de tweede inning uitgespeeld en dat eindigde in een 6-1 overwinning, waardoor Nederland ongeslagen poule-winnaar werd. Hierna ging gelijk de finaleronde van start en moest Oranje nogmaals twee keer in actie komen. Oranje verloor daarin eerst met 4-0 van titelverdediger Rusland. Hierna had Nederland even wat rust, maar vijf uur het treffen met Rusland stond Oranje 's avonds tegenover ItaliŽ en verloor met 7-5.
Verslag & Foto's Vijfde Dag

Opnieuw tweemaal EK-winst voor Jong Oranje Wit
Op woensdag 10 augustus, de derde speeldag van het Cadetten EK, kwam Jong Oranje Wit opnieuw tweemaal in actie en kwam ook nu tweemaal tot winst. Eerst werd met 8-1 gewonnen van ServiŽ, waarna gelijk daarna moest worden gespeeld tegen Spanje. Dat werd een spannende aangelegenheid, maar uiteindelijk won Jong Oranje die ontmoeting nipt met 6-5. Beide wedstrijden werden gespeeld op het veld in Hoboken.
Verslag & Foto's Vierde Dag

Oranje opent EK met dubbele winst
Jong Oranje Wit is het Europees Kampioenschap voor Cadetten in BelgiŽ op dinsdag 9 augustus begonnen met een klinkende 12-1 overwinning op Slowakije. Maar voordat Oranje tot scoren kwam keek de ploeg wel verrassend tegen een 1-0 achterstand aan na de eerste inning. Het merendeel van de punten viel in de zesde en laatste inning, want toen werd zevenmaal gescoord. In het tweede duel van vandaag sloeg Oranje al vroeg toen en won met 6-0 van het organiserende BelgiŽ en gooide Shanna te Vrede een Perfect Game.
Verslag & Foto's Derde Dag

Eerste duel Jong Oranje Wit vs. Duitsland afgelast
Het Jong Oranje Wit Softbal Team opende het Europees Kampioenschap voor Cadetten op maandag 8 augustus tegen Duitsland, maar het duel moest al snel worden gestaakt vanwege hevige regenval. Later op de dag volgde de officiŽle openingsceremonie op het complex van Spartans Deurne.
Verslag & Foto's Tweede Dag

Jong Oranje Wit aangekomen in Deurne
Het Jong Oranje Wit is op zondag 7 augustus gearriveerd in Deurne, waar het op maandag begint met het Europees Kampioenschap voor Cadetten. Op de eerste dag in BelgiŽ stond gelijk een training op het programma en dat gebeurde onder een aangenaam zonnetje.
Verslag & Foto's Eerste Dag

Jong Oranje Wit in actie in Amsterdam
Het Jong Oranje Wit Softbal Team neemt van donderdag 28 tot en met zondag 31 juli deel aan de eerste Amsterdam Canals Softball Series, een vierdaags internationaal toernooi georganiseerd door de vereniging Amsterdam Pirates. De ploeg van hoofdcoach Marjan Smit opent het toernooi op donderdag 28 juli tegen ťťn van de Amerikaanse deelnemers aan het evenement, dat dit jaar voor het eerst op de kalender staat. Jong Oranje Wit speelt in drie dagen tijd in elk geval vijf wedstrijden. Voor Jong Oranje Wit vormt het toernooi in de hoofdstad de laatste voorbereiding op het Europees Cadetten Kampioenschap, dat van 8 t/m 13 augustus wordt gehouden in Deurne (BelgiŽ).
Speelschema Amsterdam Canals Series

Selectie EK Cadetten bekend
Coaches Marjan Smit, Mary-Ann Hatt en Judith van Kampen hebben de selectie van Jong Oranje Wit (Nederlands Cadetten Team) bekend gemaakt, zoals dat gaat deelnemen aan het Europees Kampioenschap voor Cadetten. Het EK wordt van 8 tot en met 13 augustus georganiseerd in het Belgische Deurne.
Meer over de selectie

Dubbele competitiewinst Jong Oranje!
Voor het eerst in de geschiedenis boekte Jong Oranje een dubbele winst in een competitie, want op zondag 10 juli won de ploeg de double-header tegen Centrals. In De Bilt werd het eerste duel met 2-0 gewonnen, waarna Game 2 met 7-2 werd afgesloten. Hierdoor heeft Jong Oranje nu vijf overwinningen in de Hoofdklasse-competitie, twee meer dan vorig seizoen. Een update van de gespeelde competitiewedstrijden is in de maak en volgt binnenkort.

Jong Oranje tweemaal in actie tegen ArgentiniŽ
Jong Oranje speelde op maandag 4 juli twee wedstrijden van 5 innings tegen het nationale team van ArgentiniŽ. Op het veld van Amsterdam Pirates eindigde het eerste duel in een 3-3 gelijkspel, waarna de tweede ontmoeting een 2-0 winst opleverde voor de Argentijnse ploeg, die een dag eerder tweemaal had gespeeld tegen het Nederlands Softbal Team.

Jong Oranje ontmoet IndonesiŽ
Het Jong Oranje-softbalteam speelt op woensdagavond 15 juni een wedstrijd tegen de nationale softbalploeg van IndonesiŽ.
De wedstrijd, die om 18.30 uur begint, wordt gespeeld op Sportpark Galecoperzoom, het complex van de vereniging Nieuwegein Diamonds.

Tweede competitie-overwinning Jong Oranje
Jong Oranje Rood boekte op zondag 22 mei de tweede zege in de Hoofdklasse-competitie in 10 gespeelde wedstrijden. Na vandaag eerst met 0-10 te hebben verloren van Olympia Haarlem won de nationale jeugdploeg het tweede duel met 3-2. Het winnende punt werd in de vierde inning gescoord door NoŽmie Brandjes, die een driehonkslag sloeg en daarna scoorde na een wilde worp. Twee weken geleden won Jong Oranje het eerste duel van het seizoen. Toen werd een 0-4 achterstand tegen Twins omgebogen in een 5-4 overwinning in acht innings.

Bij deze update
Met deze update is alle verslaggeving van het seizoen 2010 (dat tot nu toe ook nog op deze pagina stond aangekondigd onderaan de headlines voor 2011) verplaatst naar het archief van deze site.
Uiteraard blijft alle verslaggeving van afgelopen jaar, waaronder het Europees Kampioenschap, gewoon beschikbaar. Ga simpelweg naar de archief-link (in het menu hierboven) en kies voor 2010 (of een ander jaar) als u/jij de artikelen weer opnieuw wilt lezen.

Komend weekeinde: National Team Showcase
Komend weekeinde, 26 en 27 februari wordt de eerste National Team Showcase gehouden in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Op beide dagen is er een vol programma samengesteld met 'open voor iedereen' workshops, clinics en lezingen over pitching, hitting, coaching, umpiring en veel meer. Ook worden er demonstratiewedstrijden gespeeld door het Nederlands Softbal Team en de Jong Oranje Rood en Wit Teams. De National Team Showcase is een Open Dag-evenement en is toegankelijk voor iedereen die is geÔnteresseerd in softbal, van speelsters tot coaches tot officials tot familieleden. Coaches en umpires kunnen meelopen met de Oranje-staf en kunnen zelfs aan evenementen deelnemen.
Compleet Programma (Ned.) | Complete Schedule (Eng.)

Vijf Jong Oranje-speelsters assisteren umpires
Jong Oranje Rood-speelsters Lynn Dollekamp, Floor van Dijk, Amber Krijgsman, Jenna van Rijen en Marit van Vulpen namen op zaterdag 19 februari deel aan een praktijkdag voor (landelijke) scheidsrechters in een sporthal in Uddel. De praktijkdag maakte deel uit van het zogenaamde BUBS-weekend. Dit wordt jaarlijks georganiseerd door de Belangenvereniging voor Umpires/Scorers Baseball en Softball (BUBS), waar scheidsrechters en official scorers bij elkaar komen om zich voor te bereiden op het seizoen, regels en situaties door te nemen en te vergaderen. Door de deelname van de Jong Oranje-speelsters konden de umpires zich volledig concentreren op hun scheidsrechteren in plaats van zelf als speler deel te nemen aan situaties. De aanwezigheid van de vijf speelsters werd door de scheidsrechters zeer gewaardeerd en alles was prima geregeld.

Voormalig Jong Oranje-coach Andrť Prins gaat Frankrijk coachen
De ervaren coach Andrť Prins, die van 2006 tot en met 2009 de Hoofd Coach was van Jong Oranje en andere nationale jeugdploegen en in 2005 deel uitmaakte van de coachingstaf van het Nederlands Softbal Team, keert weer terug bij een nationaal team. In 2011 is Prins de Hoofd Coach van het nationale team van Frankrijk, met wie hij zal deelnemen aan het Europees Kampioenschap van dit jaar in ItaliŽ. Vorig jaar leidde Prins het Franse juniorenteam tijdens het Europees Kampioenschap in Wenen (Oostenrijk). In het verleden was hij als coach ook verbonden aan het nationale team en de jeugdploeg van Rusland.

Team Orange wint Future Stars Tournament
Team Orange bleef zondag 13 februari ongeslagen en eindigde op de eerste plaats van het 2e Right To Play Future Stars Indoor Softball Tournament, dat plaatsvond in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Quincey Catsburg van Team White won twee individuele prijzen, want ze was de Beste Slagvrouw, maar werd ook uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van het tweedaagse evenement. Ilona Andringa (Team Red) was Beste Werpster, terwijl Noa Brand (Team Orange) werd geŽerd als Most Outstanding Player. Aan het toernooi werd ook deelgenomen door twee ploegen uit TsjechiŽ en ťťn uit Groot-BrittanniŽ, die zondagavond veilig huiswaarts keerden na eerder op de dag nog een aantal wedstrijden te hebben gespeeld. Tijdens de prijsuitreiking werd ook bekend gemaakt dat de speelsters van het Nederlands Softbal Team later dit jaar een clinic zullen verzorgen bij The Pioneers in Assen, omdat deze club uit het (bijna) noorden van het land het evenement bijwoonde met de meeste clubleden.
Compleet verslag en foto's tweede speeldag

Eerste 10 wedstrijden Future Stars Tournament in de boeken
De eerste 10 wedstrijden van het 2e Right To Play Future Stars Softball Tournament zijn geschiedenis. Op de eerste dag van het tweedaagse evenement wonnen de zeven deelnemende allen minimaal ťťn keer, waardoor Dag 2 (op zondag 13 februari) heel interessant wordt! Na de eerste speeldag is Nederland Orange koploper met twee overwinningen en ťťn gelijkspel, gevolgd door Nederland Rood en de twee Tsjechische ploegen. De stand wordt gecompleteerd door de Nederland White en Blue Teams en Groot-BrittanniŽ. Volgens de toernooiregels zijn twee wedstrijden die werden afgesloten met een 'come-from-behind' winst van de ene ploeg omgedraaid in een zege voor de tegenstander, omdat alleen complete innings meetellen voor de eindstand. Echter, alle statistieken van de extra, maar incomplete innings tellen wel mee voor de individuele stats en dus de persoonlijke prijzen.
Compleet verslag en foto's eerste speeldag

Vijf Jong Oranje-speelsters bij wedstrijd A-team
Vandaag, vrijdag 11 februari, heeft het Nederlands Softbal Team de vierde intersquad game gespeeld van hun indoor-seizoen. Voor de wedstrijd van vandaag werden vijf speelsters van Jong Oranje Rood uitgenodigd deel te nemen aan de training en wedstrijd. Het Nederlands Team speelt de volgende intersquad game op vrijdag 25 februari, eveneens in Amsterdam, vanaf 11:45 uur.
Terugblik op duel van vandaag

Komend weekeinde: Future Stars Toernooi
Komend weekeinde, 12 en 13 februari, wordt het 2e Right To Play Future Stars Softball Tournament gehouden in Amsterdam. Deelnemers zijn vier ploegen, samengesteld uit de speelsters van Jong Oranje Wit, twee teams uit TsjechiŽ en ťťn uit Groot-BrittanniŽ. Op zondag 6 februari zijn de teamsamenstellingen bekend gemaakt voor de vier Nederlandse formaties. Alle 21 wedstrijden kunnen worden gevolgd via een Live Play-by-Play.
Coming weekend, February 12 and 13, the 2nd Right To Play Future Stars Softball Tournament will be held in Amsterdam. Participating will be four Dutch squads, two from the Czech Republic and one from Great Britain. All 21 games can be followed through a Live Play-by-Play.
Laatste nieuws Future Stars (Ned.) | Latest news Future Stars (Eng.)

Programma National Team Showcase
In het weekeinde van 26-27 februari zal de National Team Showcase plaatsvinden in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Een vol programma is samengesteld, waaronder intersquad games van de Jong Oranje Rood en Wit Teams en het Nederlands Softbal Team. Ook zijn er workshops voor Pitching, Hitting, Umpires en veel meer. De National Team Showcase is een Open Dag-evenement en is toegankelijk voor iedereen die is geÔnteresseerd in softbal, van speelsters tot coaches tot officials tot familieleden. Het voorlopige programma is nu bekend, maar nieuwe onderdelen kunnen nog altijd worden toegevoegd.
Laatste nieuws Showcase

Definitief programma NTP League
Het definitieve wedstrijdschema voor de NTP League is rond. Vanaf woensdag 18 mei spelen vier teams, samengesteld uit de speelsters van Jong Oranje Wit, een eigen competitie. Elk team speelt hierin 12 wedstrijden, die in de vorm van double-headers worden gespeeld. De wedstrijden worden gespeeld op verschillende locaties in het land.
Programma NTP League

Weer twee Jong Oranje-speelsters bij wedstrijd A-team
Jong Oranje Rood-speelsters Kiki Draaijer en Cindy van der Zanden namen op vrijdag 4 februari deel aan de derde interquad game van het Nederlands Softbal Team. In dit duel werd de eerste homerun geslagen, maar dat gebeurde niet door een speelster op het 'active roster', maar door een gastspeelster. Het Nederlands Team speelt de volgende intersquad game op vrijdag 11 februari, eveneens in Amsterdam.
Terugblik op deze wedstrijd

Tweede Jong Oranje-speelster toegevoegd aan A-roster
In januari heeft Nederlands Softbal Team Hoofd Coach Craig Montvidas een tweede huidige speelster van het Jong Oranje Rood Team toevoegd aan de voorlopige selectie van de nationale ploeg. Nadat catcher/infielder NoŽmie Brandjes in november al was toegevoegd promoveerde dit keer linkshandige werpster Eva Voortman. Beiden reizen met de nationale ploeg eind februari naar Florida/Tennessee voor deelname aan een trainingskamp van twee weken. NoŽmie en Eva blijven ook deel uitmaken van het Jong Oranje Rood Team. Met de toevoeging van Eva bestaat het 'active roster' van het Nederlands Team momenteel uit 24 speelsters.

Nieuws van het Nederlands A-Team
Ook op de pagina's van het Nederlands A-team is er weer het nodige nieuws. Zo is de nationale ploeg inmiddels begonnen met de indoor-trainingen en heeft de eerste intersquad games gespeeld in Sporthallen Zuid in Amsterdam.
Meer nieuws over Jong Oranje

Mary-Ann Hatt completeert coachingstaf
Mary-Ann Hatt keert terug in de begeleiding van een nationale softbalploeg, want ze wordt de assistent coach van Jong Oranje Wit. Van 2005 tot en met 2008 maakte Mary-Ann deel uit van de coachingstaf van het Nederlands Softbal Team en in 2005 was ze Hoofd Coach van Jong Oranje.
Meer over de terugkeer van Mary-Ann

Twee Jong Oranje-speelsters bij Nederlands Team-training
Jong Oranje-speesters Lynn Dollekamp en Myrthe Smid waren voor vrijdag 28 januari uitgenodigd voor de training van het Nederlands Softbal Team en namen deel aan de tweede intersquad game van dit seizoen in Sporthallen Zuid in Amsterdam. De volgende intersquad game van de nationale ploeg wordt op vrijdag 4 februari gespeeld, eveneens in Amsterdam.
Meer over de intersquad game

Programma Future Stars Toernooi bekend
Het speelschema van de internationale tweede editie van het Right To Play Future Stars Softball Tournament is inmiddels bekend. Naast vier ploegen van Jong Oranje Wit wordt aan het evenement deelgenomen door twee Tsjechische teams en ťťn uit Groot-BrittanniŽ. Het Future Stars Toernooi wordt gehouden op 12 en 13 februari in de Amsterdamse Sporthallen Zuid.
Meer over het speelschema

Selectie Jong Oranje Rood teruggebracht
De coaches van Jong Oranje Rood hebben een zware week achter de rug, want tijdens en na afloop van de Indoor Cup waren er de nodige besprekingen. De Indoor Cup was een selectiemoment en de speelsters hebben het de coaches niet makkelijk gemaakt. Uiteindelijk moesten er knopen worden doorgehakt, waarna er 26 speelsters in de selectie werden gekozen. De selectie werd na afloop van de training op zondag 23 januari bekend gemaakt.
Meer over de selectie

Prijzen voor Jong Oranje-speelsters
Twee speelsters op het huidige roster van Jong Oranje Rood hebben op zaterdag 22 januari een individuele prijs gewonnen toen de KNBSB de beste speelsters van het seizoen 2010 huldigde. Eva Voortman werd beste jeugdwerpster, MariŽlle Vleugels beste jeugdspeelster. Daarnaast wonnen ook drie speelsters van het Nederlands A-Team en twee oud-internationals een prijs.
Meer over de prijsuitreiking

Wisselend succes Jong Oranje tijdens Indoor Cup
Jong Oranje keerde in het weekeinde van 14-16 januari na een jaar afwezigheid terug naar de Indoor Cup, nadat het Nederlands Team vorig jaar had deelgenomen. De Jong Oranje Rood-groep was opgesplitst in vier teams, die eindigden van de vijfde tot en met vijftiende plaats. Kimberly Jones was de beste slagvrouw van het jaarlijkse toernooi, dat voor de groep speelsters een selectiemoment was.
Verslaggeving en foto's van de Indoor Cup

Extra Fysiotherapeut in staf
De medische staf van de Nederlandse Softbal Teams is uitgebreid met Ingrid Holstege, die de derde Fysiotherapeut van de ploeg wordt, naast Anouk Fermont en Sanne Oude Egberink. Ingrid werd tijdens de eerste trainingsbijeenkomst van het Nederlands Softbal Team op woensdag 12 januari voorgesteld.
Meer over Ingrid's debuut bij de A-ploeg

Jong Oranje Teams hervatten training
De teams van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit hervatten, na de onderbreking voor de feestdagen, op zondag 9 januari de reeks indoortrainingen in Veenendaal. Nieuwe Pitching Coach Karen Marr was in de middag (twee dagen na aankomst in Nederland) voor het eerst aanwezig bij de training.
Meer over de training-hervatting

Team Manager Paul Boonstra getrouwd in Thailand
Paul Boonstra, in 2010 Team Manager van Jong Oranje Rood, en zijn vrouw Rung zijn op zaterdag 8 januari in Sisaket in Thailand in het huwelijk getreden. Paul en Rung waren reeds in Nederland getrouwd, maar trouwden vandaag voor de tweede keer, waardoor ook Rung's familie in de gelegenheid was de plechtigheid bij te wonen.
Meer over Paul's huwelijk

Jessie van Aalst, MariŽlle Vleugels naar Amerika
Jessie van Aalst en MariŽlle Vleugels, die beiden momenteel op het roster staan van Jong Oranje Rood, zijn de afgelopen dagen vertrokken om aan hun Amerikaanse seizoen te beginnen. Nederlands Team-speelster Anne Blaauwgeers begint eveneens aan een Amerikaans avontuur, terwijl Oranje-speelsters Nathalie Timmermans en Britt Vonk weer terugkeerden naar de States. Naast deze vijf spelen ook voormalige Oranje-Alternates Maaike Blaauwgeers en Malou van Dusschoten de komende maanden in Amerika.
Meer over deze Amerikaanse trips

Karen Marr aangekomen in Nederland
Karen Marr, de nieuwe Pitching Coach van het Nederlands Softbal Team, arriveerde op vrijdagochtend 7 januari in ons land toen haar vliegtuig aankwam op de luchthaven Schiphol bij Amsterdam. De Australische coach woont op zondag 9 januari haar eerste training bij als de twee Jong Oranje-ploegen trainen in Veenendaal. Op woensdag 12 januari voegt Karen zich bij het Nederlands Team tijdens de eerste indoor-training van het jaar in Zeist.

BraziliŽ wint Youth World Cup
BraziliŽ is op woensdag 5 januari kampioen geworden van de vijfde editie van de Easton Youth World Cup door in een spannende finale met 3-2 te winnen van South Florida Mini Bulls in Plant City (Florida). Twee jaar geleden pakte Jong Oranje het zilver toen dit evenement werd gehouden in de Tsjechische hoofdstad Praag.
Meer over de Youth World Cup

Update Website Nederlandse Softbal Teams
De website van de Nederlandse Softbal Teams heeft weer een grote update gekregen. In de nieuwe update zijn 126 nieuwe pagina's opgenomen, er zijn wijzigingen en toevoegingen gemaakt op 257 eerder gepubliceerde pagina's en er zijn 380 nieuwe illustraties (waaronder 311 foto's) toegevoegd. Onder de nieuwe toevoegingen uiteraard de pagina's van de speelsters van het nieuw samengestelde Jong Oranje Wit Team en de nieuwe speelsters in de Jong Oranje Rood-ploeg, maar ook van de nieuwe stafleden en over komende evenementen. In het menu hierboven kan een keuze worden gemaakt voor het Nederlands Softbal Team, maar ook voor Jong Oranje Rood en Wit. Zo gauw de eerste activiteit van 2011 in de boeken staat (Indoor Cup), zullen alle items met betrekking op 2010 (zoals hieronder gepubliceerd) naar de achieven gaan en zal deze openingspagina zich geheel richten op het seizoen 2011.
Meer over deze update

Jong Oranje Rood neemt met vier teams deel in Schiedam
Het Jong Oranje Rood Team neemt met vier verschillende ploegen deel aan de komende Internationale Indoor Cup in Schiedam, die zal plaatsvinden van 14-16 januari. Aanvankelijk zouden drie teams deelnemen, maar nadat het Spaanse Dridma zich terugtrok kwam er een verzoek voor een vierde ploeg en dat werd gehonoreerd. Momenteel staan er 46 speelsters op het voorlopige roster en die worden verdeeld over vier ploegen. Het wedstrijdschema voor het evenement werd op 4 januari bekend gemaakt.
Meer over het Indoor-schema (Ned.)

2e Future Stars Tournament en Showcase in aantocht
In februari 2011 zullen er twee grote softbal-evenementen plaatsvinden in Amsterdam. Op 12-13 februari is er de tweede editie van het Right To Play Future Stars Tournament, dat een internationale status zal hebben. Twee weken later wordt de eerste National Team Showcase georgasiseerd.
Meer over deze evenementen

Selectie A-team uitgebreid met Jong Oranje-speelster
Eind november heeft Nederlands Softbal Team Hoofd Coach Craig Montvidas een 25ste speelster opgenomen in de voorlopige selectie van de nationale ploeg. De aanvankelijke groep van 21 speelsters werd in oktober uitgebreid met Dinet Oosting, Laura Treurniet en MarisŤla de Wind, oud-speelsters van Jong Oranje, die niet langer verkiesbaar zijn voor deze ploeg. De 25ste speelster op het roster is catcher/korte stop NoŽmie Brandjes, die eind oktober ťťn van de 49 speelsters was die werd opgenomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje Rood.

Dochters voor Jong Oranje Coaches
Binnen een week zijn Jong Oranje-coaches Mireille Gill'ard en Sandra Gouverneur moeder geworden. Op 20 november verwelkomde Mireille haar tweede dochter, Maja-Yann, terwijl Sandra voor het eerst moeder werd op 28 november met de geboorte van dochter Mette. Onlangs werd Mireille aangesteld als Hoofd Coach voor het Jong Oranje Rood Team, terwijl Sandra in 2011 een Hitting Instructor zal zijn. Een maand eerder, op 2 oktober, werd ook voormalig Oranje-catcher Nina van Huissteden voor het eerst moeder toen zoon Jelle werd geboren.

Solange Starrenburg in Benin voor Right To Play
Nederlands Team-outfielder Solange Starrenburg keerde op 15 november terug uit Benin in Afrika, nadat ze daar een week verbleef als lid van een delegatie van Right To Play. Het Nederlands Softbal Team is sinds juni 2009 ťťn van de ambassadeurs van deze organisatie.
Tijdens het indrukwekkende verblijf in Benin bezocht de delegatie verschillende scholen, maar ook faciliteiten van Right To Play en verzorgde clinics.

Internationals wisselen van club
Een aantal speelsters die momenteel op de roster staan van de Jong Oranje Softbal Teams wisselden van club tijdens de transferperiode, die op 1 november afliep. Ook verschillende speelsters van het Nederlands Softbal Team veranderden van clubs.
Meer over de transfers

Nieuwe speelsters op Jong Oranje-rosters komen samen;
nieuwe stafleden voorgesteld

Op 31 oktober kwamen totaal 93 speelsters bij elkaar in Veenendaal voor de eerste meeting van de Jong Oranje Rood en Wit Teams voor het seizoen 2011. Ook werden er vier nieuwe stafleden geÔntroduceerd, terwijl ook de begeleiding voor de twee jeugdploegen bekend werd gemaakt.
Meer over deze meeting

Drie Jong Oranje-speelsters toegevoegd aan A-selectie
Catcher/Infielder Dinet Oosting, Pitcher/1B Laura Treurniet en Outfielder MarisŤla de Wind zijn allen toegevoegd aan het roster van het Nederlands Softbal Team. In 2010 maakten de drie allen deel uit van het Jong Oranje Team dat deelnam aan het Europees Kampioenschap voor Junioren in Wenen (Oostenrijk). Vanwege hun leeftijd zijn de drie niet langer gerechtigd deel uit te maken van Jong Oranje. Nu ze op het Oranje-roster staan zullen de drie de komende tijd meetrainen met de ploeg en deel uitmaken van het team, totdat de selectie bekend gemaakt voor het Europees Kampioenschap 2011 in ItaliŽ. Naast de drie oud-Jong Oranje-speelsters is het roster samengesteld uit alle 17 speelsters die deelnamen aan het Wereldkampioen in Venezuela, plus vier van de 'alternates', die in 2010 op het roster stonden. Het huidige Oranje-roster bestaat nu uit 24 speelsters.

==============================================================

...In december 2008 werd Craig Montvidas aangesteld als nieuwe bondscoach voor het Nederlands Dames Softbal Team in de komende vier jaar. Onder zijn leiding begon de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) aan een nieuw hoofdstuk in de rijke historie van het Nederlandse softbal, dat 67 jaar geleden in 1943 begon. Sindsdien ontwikkelde het Nederlandse softbal zich in een goed georganiseerde sport en werd Nederland ťťn van de leidende landen in Europa. In 2009 heroverde de nationale ploeg voor het eerst in 19 jaar weer de Europese titel door ongeslagen te blijven tijdens het Europees Kampioenschap in Spanje. Het was de afsluiting van een succesvol internationaal seizoen, waarin het Nederlands Softbal Team haar enthousiasme toonde en veel aantrekkelijke wedstrijden speelde tijdens de Holland Tour, Canada Cup en World Cup of Softball. Het was een seizoen met vele hoogtepunten, maar ook het jaar, waarin het Nederlands Softbal Team ambassadeur werd van Right To Play.

Naast het nationale team waren de Nederlands jeugdploegen de afgelopen jaren ook bijzonder succesvol. Zo veroverde Jong Oranje in 2008 in Duitsland de Europese titel en bereikte het in 2009 in TsjechiŽ de finale van het allereerste Onder-17 Wereldkampioenschap, waarop het zilver werd gewonnen. Eind 2009 kreeg de staf van het Nederlands Softbal Team ook de leiding over de nationale jeugdploegen en introduceerde zichzelf eind november tijdens de eerste bijeenkomst voor het nieuwe seizoen van Jong Oranje. In het Olympische Jaar 2008 werd een officiŽle website gelanceerd voor het Nederlands Softbal Team, waarop sindsdien alle verrichtingen van de ploeg en de speelsters zijn te volgen. Bij de opening van de voorbereidingen op het nieuwe internationale seizoen in november 2009 werd besloten ook de Jong Oranje-teams op deze site onder te brengen. Vanaf heden zijn dus ook alle verrichtingen van Jong Oranje Rood en Jong Oranje Wit op deze site te volgen.

2010 wordt weer een enerverend en intensief jaar voor alle betrokkenen, maar het wordt ook weer een jaar, waarin nieuwe ervaringen en indrukken zullen worden opgedaan. Een jaar waarin we kunnen terugkijken naar voorgaande jaren, maar uiteraard ook vooruitkijken en nieuwe doelstellingen neerzetten! Een jaar waarin de nationale ploeg zal deelnemen aan het Wereldkampioenschap in Venezuela en Jong Oranje aan het Europees Kampioenschap in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, dat tevens kwalificatietoernooi is voor het WK van 2011 in Zuid-Afrika.

Via de openingspagina is het mogelijk te kiezen voor de site van het Nederlands Team (Nederlands- en Engelstalig) of die van Jong Oranje (Nederlandstalig). Daarnaast is het mogelijk om vanaf elke pagina te wisselen naar de site van beide ploegen via de link bovenaan.

Deze site is er voor iedereen, we hopen dan ook dat betrokkenen en geÔnteresseerden ons zullen ondersteunen met uw/jouw enthousiasme, niet alleen door het bijwonen en genieten van onze wedstrijden, maar ook door iedereen te stimuleren om de best mogelijke resultaten te bereiken.
We danken onze sponsors (bezoek hun sites) en we hopen dat u/jij veel plezier aan deze site zult hebben en uiteraard kan er altijd contact met ons worden opgenomen.

Speelsters & Staf Nederlandse Dames Softbal Teams

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 28 juli 2014
Copyright Foto's © 2008-2014 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2014 Marco Stoovelaar / Nederlandse Softbal Teams. All Rights Reserved.