Jong Oranje Rood Softbal Team


2013

The Cup

home | roster & staf 2013 | programma 2013 | archief | historie | media | links | JO Wit: home | Ned. A-Team: home
Jong Oranje wordt gesponsord door
Jong Oranje-teams beginnen The Cup met verlies - vrijdag 18 januari 2013

Twee ploegen Jong Oranje Rood in actie in Schiedam

Team Orange en Team White, de twee ploegen samengesteld uit speelsters van Jong Oranje Rood, zijn The Cup in Schiedam vrijdagavond 18 januari met een nederlaag begonnen. Beide wedstrijden kenden een aantal mooie momenten van de kant van Jong Oranje, dat dit seizoen onder leiding staat van oud-international Diana Remmers. Maar uiteindelijk ging de winst naar de (Brabantse) tegenstanders. Team Orange opende met een 1-0 nederlaag tegen Twins, Team White trok met 5-0 aan het kortste einde tegen Gryphons.

Voor Team Orange gooiden Quincey Catsburg en Ilona Andringa samen negen strikeouts en stonden slechts drie hits toe. Het enige tegenpunt kwam tot stand in de tweede slagbeurt.

In Team White kwam werpster Shanna te Vrede tot negen strikeouts en stond maar twee hits toe. Gryphons wist vijfmaal te scoren, ondermeer omdat er een aantal verdedigende fouten werd gemaakt.

Het was de achtste keer dat nationale Oranje-ploegen aan het Indoor Cup-toernooi deelnamen en de vijfde keer op rij dat Oranje met twee of meer teams was afgevaardigd. De ploegen eindigden dit jaar op de negende en dertiende plaats, terwijl Gryphons het evenement voor de tweede keer op rij won. Alleen Terrasvogels wist het toernooi ook in twee opeenvolgende jaren te winnen, namelijk 2005 en 206. Voor Gryphons was het de derde keer dat de ploeg toernooiwinnaar werd, want ook in 2008 won de ploeg uit Rosmalen het Indoor-goud. Hiermee komt Gryphons op gelijke hoogte met Terrasvogels, dat eveneens driemaal de Cup won.

Het toernooi ging op vrijdagavond 18 januari van start met het duel tussen de Amerikaanse teams van Stars en Stripes. Sinds de introductie van het evenement in Schiedam in 2002 zijn dit de enige twee ploegen die onder dezelfde naam aan het toernooi deelnemen. Omdat deze ontmoeting wedstrijdnummer 1 had was dit duel de 600ste wedstrijd in de Indoor Cup-historie in Schiedam. De finale van zondag was de 49ste wedstrijd tijdens deze editie en dus de 648ste 'overall'.


Jong Oranje 'Team Orange'
Achterste rij: Diana Remmers (Hoofd Coach), Nathalie Franssen (Coach), Merel Zandvliet, Tamara Immers,
Quincey Catsburg, Maxime van Dalen, Ilona Andringa en Sandra Gouverneur
Voorste rij: Aafje van Baal, Gabi Obia, Annemiek Jansen, Gini Ketelaars, Wies Ligtvoet en Lizzie Clarijs


Jong Oranje 'Team White'
Achterste rij: Bianca Hageraats (Coach), Ruby Jane Krikke, Eva van Knegsel, Noa Brand,
Ilona Marcelis, Shanna te Vrede en Rachel van Veen
Voorste rij: Dominique Sprengers, Denice van Dijk, Jessica Waasdorp,
Brenda Beers, Manoa Weijgertse en Mireille Gill'ard (Coach)Een stukje geschiedenis
Schiedam ligt tussen Rotterdam en Vlaardingen en heeft bijna 77.000 inwoners. De stad is bekend om haar jenever, de historische binnenstad en de hoogste windmolens ter wereld.

Schiedam ontstond rond 1230 toen bij de monding van de rivier de Schie een dam werd aangelegd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. Het plaatsje kreeg al snel stadsrechten, die in 1275 werden verleend door Vrouwe Aleid van Holland (de zus van Graaf Willem II van Holland), die hier een kasteel had laten bouwen, waarvan restanten nog zijn te zien in het centrum van Schiedam. De stad kreeg in 1428 grote betekenis door de haringvisserij.

In de achttiende eeuw kwam de Schiedamse jeneverstokerij in opkomst. De jenever werd over de hele wereld geŽxporteerd. Vijf korenmolens, de hoogste ter wereld, herinneren nog aan deze periode. In de twintigste eeuw bloeide de scheepsbouw op in Schiedam. Tegenwoordig is Schiedam een toeristische trekpleister vanwege de historische binnenstad.

Op 4 december 2012 werd Cor Lamers als 26ste burgemeester van Schiedam geÔnstalleeerd.

Historie Indoor Cup
Het toernooi om de Indoor Cup wordt sinds 2002 in Schiedam gehouden. In dat eerste jaar luisterde het toernooi naar de naam International Indoor Softball Tournament Cup.

In de daaraan voorafgaande jaren was er ook al zevenmaal (1995-2001) een Indoor Cup-toernooi in het Franse Lyon en dus was dit de 19e editie van het evenement, dat werd bedacht en ontwikkeld door de Amerikaan Kirt Whiteside. Na het toernooi in 2001 besloot de organisatie het evenement te verplaatsen naar Nederland, omdat dat centraler was gelegen en er dus meer teams konden deelnemen.

De winnaars door de jaren heen in Schiedam:
2002Red Stars (USA)2008Gryphons (Nederland)
2003Terrasvogels (Nederland)2009Czech Stars (TsjechiŽ)
2004Extreme (USA)2010NL Blue (Nederland)
2005Terrasvogels (Nederland)2011Czech Stars (TsjechiŽ)
2006Terrasvogels (Nederland)2012Gryphons (Nederland)
2007Carrousel (Rusland)2013Gryphons (Nederland)

Oranje en The Cup
Sinds het toernooi om de Indoor Cup in 2002 voor het eerst in Schiedam werd georganiseerd is er acht keer deelname geweest van ťťn of meerdere nationale ploegen. Alleen in 2002, 2004, 2005 en 2007 was er geen Oranje-ploeg in Schiedam.

In 2003 nam Jong Oranje voor het eerst deel en eindigde toen op de dertiende plaats. Drie jaar later werd de ploeg vierde en in 2008 veroverde Jong Oranje het zilver bij de Indoor Cup.

In 2009 werd deelgenomen door een Jong Oranje-ploeg onder de 20 jaar en een ploeg onder de 23 jaar. De speelsters van het Nederlands Softbal Team vormden in 2010 drie teams, waren oppermachtig en eindigden op de eerste drie plekken.

Vanaf 2011 neemt Jong Oranje aan de Indoor Cup deel. In 2011 met vier verschillende ploegen, maar vorig jaar en dit keer met twee teams.

Van de vorige drie toernooien met deelname van Oranje-teams zijn op deze site uitgebreide verslagen te vinden via onderstaande links.
Indoor Cup 2010 met deelname van drie teams van het Nederlands Team
Indoor Cup 2011 met deelname van vier teams van Jong Oranje Rood
Indoor Cup 2012 met deelname van twee teams van Jong Oranje Roodde opening


Alle wedstrijden van The Cup konden weer live via een play-by-play worden gevolgd
Dankzij Hans Vleugels werd het speelschema en de play-by-play ook getoond op schermen,
maar konden wedstrijden in Hal 1 ook via een live video-stream worden gevolgd


Hoofd Coach Diana Remmers spreekt de speelsters van Jong Oranje Rood
voor aanvang van de eerste wedstrijden toe in de kleedkamer
Naast Diana staan Pitching Coach Karen Marr en Assistent Coach Nathalie Franssen


Ondanks de slechte weersomstandigheden was vrijwel iedereen op tijd in Schiedam


Diana Remmers luistert naar vragen


De speelsters stellen zich op voor de Openings Ceremonie


De deelnemende ploegen worden toegesproken door een vertegenwoordiger van de Gemeente Schiedam
In het midden luistert Kirt Whiteside, die het Indoor Cup-toernooi ontwikkelde


Volle tribunes bij de opening


Luisteren naar de volksliederenGame 1 - Team Orange vs. Twins
Het eerste duel van Team Orange tegen Twins was een pitchingduel met weinig honkslagen en slechts ťťn gescoord punt. Namens Team Orange begon Quincey Catsburg als werpster. In drie innings schakelde ze vijf slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts twee honkslagen toe. In de vierde inning werd ze opgevolgd door Ilona Andringa, die aan het einde van vorig seizoen de Riet Vermaat Trofee won als beste juniorenwerpster. Ilona gooide de laatste twee innings, kwam tot vier strikeouts en stond nog maar ťťn Oosterhoutse honkslag toe. Aan de kant van Twins (dat vorig jaar niet deelnam) gooide Femke Duffhues het hele duel. In 4 2/3 inning gooide Femke vijfmaal drie slag en stond maar ťťn honkslag aan de Jong Oranje-ploeg toe. Die honkslag kwam in de tweede inning op naam van Tamara Immers, die slagbeurt opende met een infield-hit.

Twins kwam dicht bij het openingspunt in de eerste inning toen Imane Issa Allou het duel begon met een honkslag, het tweede honk stal en het derde honk bereikte na een klap van Damishah Charles, die deel uitmaakt van de voorlopige selectie van Jong Oranje Wit. Maar de Twins-loopster bleef op het derde honk achter. In de eerste Team Orange-slagbeurt bereikte openingsslagvrouw Wies Ligtvoet het honk na een fout en stal het tweede honk, maar bleef eveneens achter.

Het enige punt in dit duel werd hierna in de tweede slagbeurt gescoord. Met ťťn uit kreeg Kelly van Rijst vier wijd, stal het tweede honk en kon opschuiven naar het derde honk via een honkslag (met twee uit) van Noor Godefroy. Toen de laatste het tweede honk stal, kon Kelly het eerste punt scoren.

In de resterende drie innings waren er een paar fraaie acties van Jong Oranje-zijde. Zo werd Damishah Charles op het derde honk uitgeschakeld bij een steelpoging na een aangooi van catcher Gabi Obia en gooide Ilona Andringa in de vierde inning drie strikeouts op rij. In de vijfde inning, met loopsters op het tweede en derde honk en nul uit ving korte stop Lizzie Clarijs een line drive van Damishah Charles en wist daarna ook de loopster op het derde honk uit te schakelen in een dubbelspel, waarna Ilona met een strikeout een einde aan de inning maakte.

Team Orange bereikte in de vierde en vijfde inning nog tweemaal het derde honk, maar wist niet tot scoren te komen. In de vierde inning kwam Tamara Immers met twee uit op het honk na een fout en stal zowel het tweede als het derde honk, maar bleef achter. In de volgende slagbeurt kwam ook Gini Ketelaars via een fout op het honk en stal eveneens de volgende twee honken. Hierna volgden twee nullen, waarna Gini op het derde honk achterbleef, omdat de speeltijd van 50 minuten was verstreken.

Box Score Game 1 - Team Orange vs. Twins


Robert Allen en Sonny Pompilii, de umpires voor het eerste duel


Scorers Pety So (data entry) en Carina Iannelli (moeder van Jong Oranje Wit-speelster Laura Iannelli)


Pitcher Quincey Catsburg en catcher Gabi Obia krijgen aanwijzigen van
Pitching Coach Karen Marr en Catching Instructor Mary-Ann Hatt
Hoofd Coach Diana Remmers luister mee


De 'yell' en dan klaar voor de wedstrijd


Coaches Daisy de Peinder en Nathalie Franssen bespreken
de indoor ground-rules met de umpires


Het publiek en de speelsters wachten op het teken 'play ball'


Startende werpster Quincey Catsburg levert een worp af met achter haar 2B Wies Ligtvoet


Damishah Charles aan slag voor Twins
Gabi Obia is de catcher, Sonny Pompilii de umpire


Gast-speelster Sophie Bugter (ze speelt nu voor Alcmaria Victrix) als pinch-runner voor Twins
Op de achtergrond staat korte stop Lizzie Clarijs


Wies Ligtvoet is de eerste loopster voor Team Orange in de eerste inning
Achter haar staat coach Diana Remmers


Maxime van Dalen wacht op een worp


Concentratie bij Quincey Catsburg


Britt Remmers, dochter van Jong Oranje Rood Hoofd Coach Diana
en speelster van Jong Oranje Wit, aan slag voor Twins


Tamara Immers als loopster in de tweede inning, nadat ze de enige honkslag
in dit duel voor Team Orange heeft geslagen


Derde honkvrouw Merel Zandvliet tikt Damishah Charles uit bij een steelpoging
in de 3e inning; korte stop Lizzie Clarijs dekt de actie; Umpire Robert Allen zal even later de uit-call maken


Overleg tussen de 1e en 2e helft van de derde inning


Voormalig Jong Oranje-speelster Femke Duffhues gooit het hele duel voor Twins


Lizzie Clarijs kijkt toe vanaf de bank met Wies Ligtvoet in het slagperk


Ilona Andringa neemt de pitching over in de vierde inning


Gini Ketelaars speelt de laatste twee innings in het linksveld


Annemiek Jansen aan slag in de vierde inning


Gini Ketelaars op het 3e honk in de 5e inning, maar dan is de speeltijd overGame 2 - Gryphons vs. Team White
Net als Team Orange opent ook Team White het toernooi om de Indoor Cup met verlies, hoewel tegenstander Gryphons slechts twee honkslagen weet te produceren op werpster Shanna te Vrede, die tot negen strikeouts komt in 3 2/3 inning.

Team White opent voortvarend tegen Gryphons, de toernooiwinnaar van een jaar geleden. Met ťťn uit slaat Jessica Waasdorp een honkslag en met twee uit doet Dominique Sprengers hetzelfde, maar hierna valt de derde nul.

Shanna te Vrede schakelt hierna de eerste drie slagvrouwen van Gryphons op rij uit met drie slag, maar MariŽlle Vleugels doet vervolgens hetzelfde als werpster van de ploeg uit Rosmalen in de tweede slagbeurt.

Prima verdedigende acties van de zijde van Team White volgen in de tweede helft van de tweede inning. MariŽlle Vleugels, Claudia Kranendonk en Monique Melissant weten de honken te bereiken. Maar hoewel Gryphons de honken vol heeft met nul uit weet de ploeg niet tot scoren te komen. Een klap van Sophie Mollee wordt goed verwerkt door werpster Shanna te Vrede, die de bal naar catcher Eva van Knegsel gooit voor een gedwongen nul op de thuisplaat. Met de honken nog altijd vol volgt hierna een strikeout, waarna ook volgende slagvrouw Kim Donkers drie slag krijgt. De bal springt echter weg, maar catcher Eva weet de bal op tijd onder controle te krijgen en schakelt pinch-runner Cindy van der Zanden gedwongen uit op de plaat.

De sterke verdedigende inning wordt gevolgd door een slagbeurt die productief lijkt te worden. Openingsslagvrouw Eva van Knegsel bereikt het honk na een fout, waarna Manoa Weijgertse uithaalt en een tweehonkslag slaat. Maar met loopsters op het tweede en derde honk weet Gryphons het tij te keren en blijft het duel puntloos.

Ook de 2e3 kent weer een aantal goede acties, maar toch weet Gryphons de score nu te openen. Fabienne van Uden, die zich onlangs terugtrok uit de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team, krijgt het eerste honk toegewezen via hinderen, waarna de honken vol komen te staan na velderskeus en vier wijd. Wederom lijkt de Jong Oranje-verdediging hierna tegenpunten te voorkomen als er strikeout volgt en Fabienne gedwongen uitgaat op thuis na een klap van Monique Melissant naar korte stop Rachel van Veen, maar de honken blijven volstaan. Dit keer weet de Brabantse ploeg wel te scoren als Cindy van der Zanden hierna wordt geraakt door een worp en even later de derde slagbal op Emily Wiemken eindigt in een wilde worp. De inning eindigt vervolgens als catcher Eva van Knegsel (die het erg druk had in dit duel) loopster Monique Melissant uit weet te tikken bij een poging te scoren op een wilde worp.

In de vierde inning slaat Brenda Beers de vierde White-hit (met twee uit), maar blijft op het honk achter. In de tweede helft van deze beurt weet Gryphons nog drie runs toe te voegen als het dit keer verdedigend even wat misgaat in de White-verdediging. Met twee uit wordt het einde van de speeltijd bereikt, maar de drie punten tellen mee in de uitslag, omdat de thuisspelende ploeg aan slag staat en reeds een voorsprong heeft.

Box Score Game 2 - Gryphons vs. Team White


De Amerikaanse umpires in dit duel Lisa Schreihart en Eddie Walker


Klaar om te beginnen


MariŽlle Vleugels gooit voor Gryphons en komt tot acht strikeouts
Achter haar staan korte stop Sophie Mollee en linksveldster Sandy Lauwers


Dit is het zicht op het slagperk vanaf de bank aan de eerste honk-zijde


Jessica Waasdorp slaat de eerste honkslag in de eerste inning
Achter haar 1e honkvrouw Monique Melissant


Shanna te Vrede gooit een 2-hitter en gooit negenmaal drie slag
Achter haar korte stop Rachel van Veen en linksveldster Brenda Beers


Fabienne van Uden in het slagperk voor Gryphons


3e honkvrouw Denice van Dijk is klaar voor actie
Achter haar staat Gryphons-coach Wout Isbouts


Coach Mireille Gill'ard spreekt de ploeg toe na de eerste inning


Rachel van Veen in het slagperk voor Team White


Brenda Beers heeft haar ogen op de naderende bal; rechts staat de voormalige Belgische international
Vera Van De Ven, assistent coach van Gryphons en in 2011 Team Manager van Jong Oranje Wit


Catcher Eva van Knegsel spreekt werpster Shanna te Vrede toe


MariŽlle Vleugels gaat in de 2e2 gedwongen uit op de plaat, want catcher Eva van Knegsel
ontvangt de bal op tijd van werpster Shanna te Vrede (rechts)


Manoa Weijgertse, Ilona Marcelis en Coach Diana Remmers
kijken toe vanaf de bank met Kim Donkers in het slagperk voor Gryphons


Eva van Knegsel bereikt het honk in de 3e inning na een fout
1e honkvrouw is Monique Melissant


Even later gaat Manoa Weijgertse op weg naar het 2e honk na haar 'ground-rule double'


Handschoenen gereed na een close-call op de bank


Korte stop Cindy van der Zanden, pitcher MariŽlle Vleugels en 2B Kim Donkers
komen in beweging namens Gryphons


Fabienne van Uden bereikt veilig het 2e honk in de 3e inning
2B Jessica Waasdorp wacht op de bal, midveldster Dominique Sprengers dekt


Cindy van der Zanden, ťťn van de speelsters die vorig jaar haar loopbaan
in Jong Oranje Rood afsloot met een Europese titel


MariŽlle Vleugels scoort het tweede punt voor Gryphons in de 2e3 na een wilde worp
Catcher Eva van Knegsel komt net te kort


Even later is Eva van Knegsel wel succesvol en tikt Monique Melissant uit


Brenda Beers op het honk na haar honkslag in de 1e4


Het was een drukke avond voor catcher Eva, die hier in de 2e4 loopster Kim Donkers
lijkt uit te schakelen, maar ze scoort uiteindelijk het derde punt voor Gryphons


Even bij elkaar voor een praatje


Einde wedstrijd
De eerste speeldag van The Cup zit er op

Verslag & Foto's tweede speeldag The Cup - zaterdag 19 januari

Verslag & Foto's derde speeldag The Cup - zondag 20 januariUitslagen van vandaag in de 1e ronde
PouleWedstrijdUitslagWLSV
AStripes (USA)Stars (USA)0-0
BEagles (USA)Firestix (USA)1-6Samantha Mott (1-0)Bethany Sevek (0-1)
DJoudrs Praha (Tsj.)Leafs (USA)0-0
BTeam OrangeTwins (Ned.)0-1Femke Duffhues (1-0)Quincey Catsburg (0-1)
CBulls (USA)Czech Stars (Tsj.)0-3Adela Weissova (1-0)Lea Buckenmyer (0-1)Lucie MarsŪkovŠ (1)
AGryphons (Ned.)Team White5-0MariŽlle Vleugels (1-0)Shanna te Vrede (0-1)

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 23 januari 2013
Copyright Foto's © 2008-2013 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2013 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.