Jong Oranje Rood Softbal Team


2012

Indoor Cup

home | roster & staf 2012 | programma 2012 | archief | historie | media | links | JO Wit: home | Ned. A-Team: home
Jong Oranje wordt gesponsord door
Indoor Cup - Dag 1 - Vrijdag 13 januari 2012

Jong Oranje-teams openen met winst

SCHIEDAM - Jong Oranje Rood deed dit jaar met twee teams deel aan de 17e editie van het internationale Indoor Cup-toernooi in Schiedam, wat overigens vanaf dit jaar simpelweg 'The Cup' heet.

In november kwam de voorselectie van Jong Oranje Rood voor het eerst bij elkaar. De ploeg bestond toen uit 29 speelsters, maar in december trokken Jasmin Carlson, Fabienne Huigen, Deion van der Voort en Shanna te Vrede zich om studieredenen terug.

Sinds kort moet de ploeg het de komende maanden ook doen zonder Cindy van der Zanden, die naar Amerika afreisde. Daar studeert en speelt Cindy tot ergens in mei op het Florida State College at Jacksonville. In de softbalploeg van Jacksonville is Cindy teamgenoot van Jessie van Aalst en Marjolein Merkx, die vorig jaar voor het laatst voor Jong Oranje Rood uitkwamen.

De overige 24 speelsters werden opgedeeld in twee ploegen, maar in Schiedam kon Myrthe Smid er vanwege school-verplichtingen niet bij zijn. Marit van Vulpen was vanwege een blessure niet inzetbaar, maar was wel het hele weekeinde bij haar ploeg.

En zo bestond zowel Team Rood als Team Wit in het drie dagen durende toernooi dus elk uit elf speelsters.

Het Indoor Cup-toernooi kende dit jaar een andere opzet ten opzichte van de vorige edities. Zo was het hele blok met plaatsingswedstrijden op de zondagmiddag vervallen en stond er na de tweede ronde alleen nog maar de finale op het programma. De programma-wijziging heeft te maken met het feit dat de Amerikaanse ploegen die in Schiedam deelnemen zondags na afloop van het toernooi altijd afreizen naar de Franse hoofdstad Parijs. Om deze teams meer ruimte (en dus tijd) te geven om richting Frankrijk te gaan kwam er rond 16.00 uur al een einde aan het evenement.

In de eerste ronde van het toernooi plaatste Team Wit zich voor de kampioenspoule (plaatsen 1 tot en met 8), terwijl Team Rood in de tweede ronde speelde om de plaasten 9 tot en met 16. Na afloop van de tweede ronde eindigde Team Wit op de vierde plaats en nam Team Rood bezit van de negende plek. Voor de drie beste Europese ploegen was er ook nu weer een geldbedrag (in Dollars) beschikbaar gesteld. Gryphons won het toernooi, het Tsjechische SK Joudrs Praha werd tweede. Het Amerikaanse team Leafs eindigde op de tweede plaats, maar kwam dus niet in aanmerking voor het geldbedrag en dus ging dat naar het op de vierde plaats geŽindigde Team Wit. Helaas waren er dit keer geen persoonlijke prijzen voor Jong Oranje-speelsters. Wel was er een prijs voor voormalig Jong Oranje Rood-speelster MariŽlle Vleugels, die werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster. MariŽlle was dit toernooi gastspeelster bij Gryphons.

Maar laten we beginnen bij het begin.

Op vrijdag 13 januari kwamen Team Wit en Team Rood voor het eerst in actie en openden beide met winst. Hoe het toernooi verder verliep is op deze en de hiernavolgende pagina's te lezen en te zien op bijna 200 foto's.


Team Wit-speelsters Beau van Gelder, Melissa de Greef, Floor van Dijk,
Sophie Bugter, Kimberly Jones, Gabi Obia, Lisa Waasdorp en Lueji Petchkovsky Morais
en (op de achtergrond) coaches Nathalie Franssen en Berend Mannessen
wachten op de officiŽle toespraken tijdens de openingsceremonie


De deelnemende teams hebben zich opgesteld voor de openingsceremonie


De umpires worden geÔntroduceerd


De toernooi-mascottes


De umpires voor het 17e Indoor Cup-toernooi
Achterste rij: Kathy Zifchock (USA), Bruce Wittman (USA) en Carolien Stadhouders (Umpire-in-Chief)
Voorste rij: Randy Lose (USA), John McConahy (USA), Dave Steiner (USA), Steve Michell (USA),
Tricia Treskot (USA), Bernadette Murphy (USA), Sara Dielen (BelgiŽ), Bianca Dweelaard (Nederland),
Sonny Pompilii (USA), Francine Grotenhoff (Nederland), Ronald Dolby (USA) en Bert Loggen (Umpire-in-Chief)
Op de foto ontbreekt Bob Gieskens (Nederland), die alleen in het weekeinde aanwezig was


Team Wit
Achter: Berend Mannessen (Coach), Kimberly Jones, Melissa de Greef, Eva van Knegsel,
Lisa Waasdorp, Dominique Sprengers en Nathalie Franssen (Hoofd Coach)
Voor: Beau van Gelder, Noa Brand, Amber Krijgsman, Lueji Petchkovsky Morais, Floor van Dijk en Gabi Obia


Team Rood
Achter: Maaike Zijlstra (Pitching Coach), Bianca Hageraats (Coach), Lotte Zijlstra, Maxime van Dalen,
Katja Distel, Marit van Vulpen, Sophie Bugter, Ilona Andringa en Mireille Gill'ard
Voor: Svenja de Lincel, Cheryl Hiele, Femke Duffhues, Lynn Dollekamp, Stephanie Ruiter en NoŽmie BrandjesGame 1: Team Rood vs. Roef! 6-3

Team Rood opende het toernooi met een 6-3 overwinning op Roef! en had een aantal fraaie verdedigende acties als hoogtepunten. Team Rood stond onder leiding staat van Mireille Gill'ard, die werd geassisteerd door Pitching Coach Maaike Zijlstra en oud-international Bianca Hageraats, die ook tijdens de Indoor Cup van vorig jaar ťťn van de assistent coaches was. Roef! werd gecoached door Jeroen van de Wiel, die vorig jaar de Oranje-staf assisteerde met het maken van video-beelden.

Voor Roef! opende Jong Oranje Wit-speelster Wies Ligtvoet met een stootslag-honkslag, maar daarna volgde Team Rood-werpster Svenja de Lincel met tweemaal drie slag. Vervolgens werd oud-international Carolien Sins nog met een worp geraakt, maar een vangbal sloot de inning af, waarna Team Rood gelijk toesloeg in de eigen eerste slagbeurt.

Maxime van Dalen begon met een strakke honkslag door het midden, schoof op na een fraaie opofferingsstootslag van Lotte Zijlstra, gevolgd door een fout, waarna ze scoorde toen NoŽmie Brandjes uitging.

In de tweede inning verdubbele Team Rood de voorsprong. Cheryl Hiele bereikte het tweede honk na een fout en scoorde toen een volgende fout werd gemaakt op een klap van Katja Distel.

Svenja voegde in zowel de tweede als de derde inning opnieuw tweemaal drie slag toe aan haar totaal en kreeg bovendien steun van een actie in de derde slagbeurt toen korte stop NoŽmie Brandjes een fraaie nul maakte. Even later voerde Team Rood de voorsprong op naar 6-0 in de tweede helft van de derde inning. Sophie Bugter kwam op het honk na een fout en Stephanie Ruiter werd geraakt door een worp, waarna een 'double-steal' en een fout voor een punt en een loopster op het derde honk zorgde. Een 'grounder' van Cheryl Hiele stelde Stephanie hierna in staat ook te scoren. Maar de honken bleven bevolkt. Katja Distel (vier wijd) en Lynn Dollekamp (stootslag-honkslag) kwamen na een 'double-steal' in scoringspositie en scoorden beiden toen Maxime van Dalen volgde met haar tweede honkslag van de avond en de stand daarmee op 6-0 bracht. En dat had ook een werpsterwissel tot gevolg. Starter Gini Ketelaars werd toen opgevolgd door Amanda van de Linden, die nog eenmaal vier wijd weggaf en de steun kreeg van een dubbelspel. Zowel Gini als Amanda maakten beiden begin vorig jaar deel uit van de voorselectie van Jong Oranje Rood.

In de vierde inning kwam Roef! driemaal tot scoren. De honken kwamen na een honkslag en twee vrije lopen vol te staan, waarna een velderskeus-actie geen nul, maar wel een punt opleverde. Een wilde worp en een fout verkleinden de voorsprong daarna tot 6-3, maar hierna volgde Svenja met haar zevende strikeout in de wedstrijd. Met loopsters op het tweede en derde honk was het tweede honkvrouw Lynn Dollekamp, die twee schitterende nullen maakte om het duel af te sluiten. De eerste winst was binnen!

Box Score Team Rood vs. Roef!


Hans Vleugels en Marjolein FŁnke Kupper zijn de toernooi-scorers bij deze wedstrijd


De Amerikaanse Umpires Kathy Zifchock (veld) en John McConahy (plaat)


Roef!-coach Jeroen van de Wiel en aanvoerdster Wies Ligtvoet en Team Rood-coach Bianca Hageraats
nemen voor de wedstrijd de regels door met de umpires


Svenja de Lincel gooit het hele duel voor Team Rood, heeft 7 strikeouts en staat 3 hits toe


Maxime van Dalen is de openingsslagvrouw voor Team Rood
Charlotte Haen is de catcher, John McConahy is de umpire


Gini Ketelaars start als werpster voor Roef! met achter haar 2B Sydney Vlyminckx


Sophie Bugter als loopster in de eerste inning
Ilse van Kerkoerle is de eerste honkvrouw


3B Katja Distel, 2B Lynne Dollekamp en 1B Lotte Zijlstra
nemen hun positie in als werpster Svenja de Lincel haar wind-up maakt


Wies Ligtvoet aan slag voor Roef!
Cheryl Hiele is de catcher, John McConahy de umpire


Cheryl Hiele bereikt het tweede honk na een fout in de 2e inning
Voor haar staat 2e honkvrouw Sydney Vlyminckx, achter haar midveldster Vivian Kaptein


Even later scoort Cheryl als er een fout wordt gemaakt op een klap van Katja Distel
Hier heeft Katja inmiddels het tweede honk bereikt


Stephanie Ruiter op het derde honk in de 3e inning, kort voordat ze scoort
In het linksveld staat oud-international Carolien Sins


Amanda van de Linden neemt de pitching bij Roef! in de 3e inning over
Op de achtergrond staat tweede honkvrouw Sydney Vlyminckx


Svenja de Lincel is de winnende werpster in het openingsduel


Coach Mireille Gill'ard zit niet meer op het puntje van haar stoel in de 4e inning


Ilse van Kerkoerle (links) en Sydney Vlyminckx scoren voor Roef! in de vierde inning


Maar uiteindelijk wint Team Rood met 6-3Game 2: Team Wit vs. Eagles 6-2

Gelijk na afloop van het duel van Team Rood komt Team Wit in actie. En ook deze ploeg begint met een overwinning. Team Wit staat tijdens de Indoor Cup onder leiding van Nathalie Franssen, die wordt bijgestaan door Berend Mannessen.

Dominique Sprengers gooide het hele duel voor Team Wit en stond slechts twee honkslagen toe aan de Amerikaanse tegenstander.

Team Wit was gelijk dreigend in de eerste inning toen Kimberly Jones en Lisa Waasdorp (beiden vier wijd) na een 'double-steal' respectievelijk het derde en tweede honk bereikten, maar daar ook achterbleven.

Maar in de tweede slagbeurt slaat Team Wit toe met vijf punten en dat is gelijk de basis voor de winst. Gabi Obia opent met een tweehonkslag en Floor van Dijk krijgt (met ťťn uit) vier wijd, waarna een honkslag van Kimberly Jones voor het eerste punt zorgt. Met Floor op het derde en Kimberly op het tweede honk wordt een fout gemaakt op een klap van Noa Brand, zodat weer wordt gescoord. Honkslagen van Beau van Gelder en Lisa Waasdorp voeren de stand vervolgens op naar 4-0. Even later scoort Beau het vijfde punt in deze inning als Lueji Petchkovsky Morais op het eerste honk wordt uitgeschakeld.

Het zesde punt wordt toegevoegd in de derde inning. Met twee uit slaat Kimberly Jones (2-uit-2) een tweehonkslag, steelt het derde honk (haar derde gestolen honk in het duel) en scoort als Noa Brand met een honkslag volgt. Wel blijven hierna nog twee loopsters in scoringspositie achter. In de vierde inning weet Lueji Petchkovsky Morais (honkslag) nog tot het derde honk door te dringen, maar blijft ook achter.

Met een 5-0 voorsprong krijgt Team Wit twee Amerikaanse loopsters op de honken in de tweede inning. De eerste twee slagvrouwen van de Eagles bereiken de honken, maar toch komen er uiteindelijk slechts drie slagvrouwen aan slag, want de verdediging lost het prima op. Als een vrije loop en een geraakt werpster voor twee loopsters zorgt, volgt werpster Dominique Sprengers met een strikeout, waarbij ook de voorste loopster in een dubbelspel wordt uitgeschakeld. Even later gaat de tweede loopster uit bij een steelpoging en zit de inning er op.

Maar in de derde inning, Team Wit staat inmiddels met 6-0 voor, komen de Eagles wel tot scoren. Een wilde worp en een honkslag zorgen voor twee Amerikaanse punten, maar ook nu voorkomt de verdediging meer en sluit de inning af met een fraai dubbelspel van korte stop Kimberly Jones naar eerste honkvrouw Lisa Waasdorp.

In de vierde inning weet Eagles nogmaals een punt te scoren, maar dat vervalt, omdat het wordt gescoord in een niet-complete inning, zodat Team Wit het duel met 6-2 winnend afsluit.

Box Score Team Wit vs. Eagles


De Amerikaanse umpires bij dit duel Dave Steiner (plaat) en Sonny Pompilii (veld)


Team Wit-coach Berend Mannessen neemt de 'ground-rules' door met de umpires


Lead-off hitter Kimberly Jones bereikt 3x het honk, slaat 2 hits, scoort 2x en steelt 3 honken


Kimberly Jones in scoringspositie in de eerste inning
Coach Berend Mannessen houdt alles in de gaten


Eagles-coach Richie geeft luid en duidelijk aanwijzigingen aan zijn verdediging


Dominique Sprengers gooide een '2-hitter'


3e honkvrouw Gabi Obia en korte stop Kimberly Jones in hun field-positie


Coach Nathalie Franssen geeft aanwijzingen aan het team


Coach Nathalie Franssen geeft tips aan Noa Brand


Noa Brand zorgt in de 2e inning met haar klap voor het eerste punt


Een geconcentreerde derde honkvrouw Gabi Obia


En concentratie ook bij eerste honkvrouw Lisa Waasdorp


Korte stop Kimberly Jones schakelt Amy Zaranek uit op het 3e honk in de 3e inning
Linksveldster Melissa de Greef dekt de actie en umpire Sonny Pompilii zal de 'out-call' maken


Lisa Waasdorp is er klaar voor. Kom maar op!


Lueji Petchkovsky Morais na een honkslag en gestolen honk op het 2e honk in de 4e inning


Na afloop samen op de foto met de Eagles


Nog even napraten...


...en afsluiten met de yellUitslagen vrijdag:

Eerste Ronde

Poule A
Team Rood vs. Roef! (Nederland), 6-3
Stripes (USA) vs. SK Joudrs Praha (TsjechiŽ), 3-7

Poule B
Stars (USA) vs. Schiedam (Nederland), 4-5
Bulls (USA) vs. Amsterdam Pirates (Nederland), 1-6

Poule C
Eagles (USA) vs. Team Wit, 2-6

Poule D
Leafs (USA) vs. Firestix (USA), 5-1

Verslagen en foto's tweede speeldag: zaterdag 14 januari
Verslagen en foto's derde speeldag: zondag 15 januari

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 19 januari 2012
Copyright Foto's © 2008-2012 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2012 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.