Nederlands Softbal Team


2011

Speelsters, Team gehuldigd

home | roster & staf 2012 | programma 2012 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team wordt ondersteund door
Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
Beste speelsters, Nederlands Softbal Team gehuldigd tijd Gala - Vrijdag 11 november 2011
home

roster & staf 2012

programma 2012

coverage 2011

coverage 2010

coverage 2009

coverage 2008

archief

historie

media

links

Areke Spel Meest Waardevolle Speelster en Beste Slagvrouw van seizoen 2011

English text

HAARLEM - Tijdens het jaarlijkse KNBSB Stars Awards Gala, dat plaatsvond op vrijdag 11 november, zijn de beste speelsters en spelers geŽerd van het softbal- en honkbalseizoen van dit jaar. International Areke Spel werd uitgeroepen tot de Meest Waardevolle Speelster van het softbalseizoen 2011, terwijl voormalig Oranje-speelster Kirsten Scheele de prijs won voor Beste Pitcher. Dit waren twee van de negen softbalprijzen die werden uitgereikt. Het Nederlands Softbal Team, dat afgelopen zomer ongeslagen de Europese titel veroverde in ItaliŽ, werd ook gehuldigd, net als de beste jeugdspeelsters.

Het Gala van dit jaar werd 's middags voorafgegaan door de publieke huldiging van het Nederlands Honkbal Team. Op 15 oktober veroverde het Nederlands Honkbal Team in Panama de wereldtitel en werd de eerste Europese ploeg die wereldkampioen werd sinds Groot-BrittanniŽ de titel won in 1938. De honkbalploeg maakte 's middags een boottocht over de Spaarne, gadegeslagen door honderden fans. Hierna werd de ploeg ontvangen in het Teylersmuseum waar alle spelers en Hoofd Coach Brian Farley werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De succesvolle honkbalploeg werd daarna gehuldigd op de Grote Markt, het historische centrum van Haarlem.

In de Philharmonie, het theater in de buurt van de Grote Markt, werd daarna 's avonds het KNBSB Stars Awards Gala gehouden.

Toen het Gala van start en na de openingswoorden van bondsvoorzitter Bob Bergkamp ging werd eerst begonnen met het bekendmaken van de jeugdprijzen. Marjolein Merkx, die dit jaar uitkwam in haar laatste seizoen voor Jong Oranje Rood, won de Riet Vermaat Trofee voor de Beste Junioren Werpster van het Jaar. Als speelster van Jong Oranje Rood in de Hoofdklasse van dit jaar was Marjolein de winnende werpster in drie van de zes gewonnen wedstrijden van de ploeg en kwam tot 29 strikeouts in 42 1/3 inning. Met haar clubteam Gryphons won Marjolein de titel in de Overgangsklasse en promoveerde naar de hoogste afdeling. Omdat Marjolein momenteel in de USA is waar ze studeert en speelt op Florida State College at Jacksonville, werd haar prijs opgehaald door haar moeder Hannie.

Hierna werd de Bep van Beijmerwerdt Trofee voor de Meest Talentvolle Junioren Speelsters uitgereikt aan Dinet Oosting. Sinds oktober 2010 maakt Dinet deel uit van het Nederlands Softbal Team, maar maakte nog geen deel uit van selecties voor deelname aan grote toernooien. Bij haar clubteam Olympia Haralem was Dinet de tweede beste slagvrouw met een slaggemiddelde van .298.

De jeugdprijzen, net als de daarnavolgende prijs, werd uitgereikt door KNBSB-bestuurslid Caroline Theunissen, die waarnam voor de zieke Craig Montvidas. Het eerste deel van de prijsuitreiking werd afgesloten met de uitreiking van de Egbert van der Sluis Memorial Trophy aan Nathalie Timmermans voor de Beste International onder de 23. Tijdens het Europees Kampioenschap was Nathalie de eerste catcher in de Oranje-ploeg en droeg bij met een homerun. Als speelster van Oklahoma City University voerde Nathalie haar ploeg aan met een .402 slaggemiddelde en 64 binnengeslagen punten. Nathalie, die sinds november 2007 deel uitmaakt van het Nederlands Team, scoorde 48 punten en sloeg 17 homeruns voor Oklahoma City en dat resulteerde in een uitverkiezing voor vier All Star Teams.

Cabaretier Peter Heerschop verzorgde hierna een komische act waarin hij honkballers en softbalsters beschreef. Hierna werd het Nederlands Softbal Team gehuldigd voor het winnen van het Europees Kampioenschap afgelopen zomer. 14 van de 17 speelsters van het Kampioensroster waren vanavond aanwezig en kregen op het podium gezelschap van Pitching Coach Karen Marr, Team Manager Paul Boonstra en Media Officer Marco Stoovelaar. Hoofd Coach Craig Montvidas kon vanavond vanwege ziekte niet in Haarlem zijn, terwijl vijf andere stafleden vanwege andere verplichtingen het Gala niet konden bijwonen. Alle speelsters en stafleden kregen een blauwe hoody met de tekst 'European Softball Champion 2011', waarvan de eerste exemplaren symbolisch werden uitgereikt door KNBSB-bestuurslid Caroline Theunissen aan team-captains Saskia Kosterink en Rebecca Soumeru.


...Areke Spel werd uitgeroepen tot MVP van 2011...
...Hier ontvangt ze Beste Slagvrouw Trofee...
...van Marlies van der Putten...
In het tweede deel van de avond werden prijzen uitgereikt in drie statistische categoriŽn. Eerst werd Chantal Versluis, die sinds 2006 voor Oranje uitkomt, het podium opgeroepen, want zij stal de meeste honken (26). Het was het tweede jaar op rij dat Chantal deze prijs won en de derde keer in haar loopbaan, want ze stal ook de meeste honken in 2008.

Oud-international Debby Connor ontving hierna haar prijs voor het slaan van de meeste homeruns dit seizoen (4). Het was de zesde keer in negen seizoenen dat Debby de Hoofdklasse aanvoerde in homeruns en de derde keer in de laatste vier jaar.

Areke Spel, die sinds 2005 (behalve 2008) uitkomt voor de nationale ploeg, kreeg hierna de prijs uitgereikt voor de beste slagvrouw van het seizoen met haar slaggemiddelde van .463.

Voormalig Oranje-werpster en huidig Pitching Coach van Jong Oranje Rood Maaike Zijlstra reikte de prijzen uit voor de Meeste Gestolen Honken en Meeste Homeruns, terwijl oud-international Marlies van der Putten (die met Oranje deelnam aan de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta) de prijs uitreikte voor Beste Slagvrouw.

Hierna werd de prijsuitreiking voor de tweede keer onderbroken voor een act van cabaretier Peter Heerschop, die dit keer humoristisch commentaar leverde op een aantal honkbal- en softbal-foto's.

In het derde deel van de avond werden de grote prijzen uitgereikt. Eerst werd voormalige Oranje-speelster Kirsten Scheele uitgeroepen tot Beste Werpster van het seizoen. In de reguliere competitie was Kirsten 11-0 voor landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem en kwam tot 98 strikeouts in 62 1/3 inning. In augustus werd Kirsten ook al uitgeroepen tot Beste Werpster van het Europa Cup-toernooi. Het was de eerste keer dat Kirsten de prijs voor Beste Werpster won, nadat ze in 2006 wel al een keer was genomineerd. Ook genomineerd waren de Amerikaanse werpsters Jenna DeLong (Tex Town Tigers) en Amanda Lindsey (Olympia Haarlem). De prijs werd uitgereikt door voormalig Oranje-werpster Els Koks, die zelf de prijs zesmaal won, waaronder een periode van vijf keer in zes jaar (1979-1984).

Hierna kon Debby Connor haar tweede prijs van het seizoen ophalen, namelijk die voor Meest Waardevolle Speelster van de Holland Series, een prijs die reeds bekend was gemaakt na afloop van de laatste wedstrijd van de finalereeks. Dit werd een uniek moment, want haar broer Wesley was uitgeroepen tot Holland Series MVP bij de honkballers.

De prijsuitreiking werd afgesloten met het bekendmaken van de Meest Waardevolle Speelster van het seizoen 2011. En die prijs ging naar Areke Spel, die de Hoofdklasse leidde in slaggemiddelde (.463) en honkslagen (38) en tweede was in binnengeslagen punten (28). Ze deelde ook de eerste plaats met Solange Starrenburg met 62 totaal honken. Areke scoorde 34 punten en stal negen honken. Het was de eerste keer dat Areke prijzen won voor haar prestaties in de competitie. Ook genomineerd waren MarisŤla de Wind (Iber Lengua Terrasvogels) en Elena Leon (Olympia Haarlem). De prijs werd uitgereikt door voormalig Oranje-werpster Fredy van Offeren, de MVP van 1978, 1984 en 1989 en vijfmaal Beste Werpster.

Hierna trad Edison-winnares en mezzo-sopraan Tania Kross op, waarna de avond werd afgesloten met de huldiging van het Nederlands Honkbal Team voor het veroveren van de wereldtitel. Alle spelers en stafleden kregen een kampioensring en werden benoemd tot Erelid van de KNBSB. Een afterparty in de lounge van het theater vormde daarna de afsluiting van het Gala.


De bekers die in 2011 zijn gewonnen door Nationale Softbal en Honkbal Teams, waaronder,
het Europees Kampioenschap door het Softbal Team en Wereldkampioenschap door de Honkballers
en de EK-bekers van het Softbal Cadetten Team en Honkbal Junioren Team


De Haarlemse Bloemenmeisjes gaven iedereen op het podium een oranje bloem.


Dinet Oosting won de Bep van Beijmerwerdt Trofee
Op de achtergrond KNBSB-bestuurslid Caroline Theunissen en gastheer Andy Houtkamp


Vrijwel alle stoelen waren bezet in het Philharmonie Theater in Haarlem


Team captain Saskia Kosterink haalde de Egbert van der Sluis Memorial Trophy op voor Nathalie Timmermans,
die werd uitgereikt door KNBSB-bestuurslid Caroline Theunissen


Cabaretier Peter Heerschop voerde een komische act op in de eerste onderbreking van de prijsuitreiking


Het Nederlands Softbal Team wordt op het podium gehuldigd voor het Europees Kampioenschap
(foto: Henk Seppen)


Links naar rechts: Team Manager Paul Boonstra, Media Officer Marco Stoovelaar, Anne Blaauwgeers,
Meike Witteveen en Dagmar Bloeming


Links naar rechts: Anne Blaauwgeers, Meike Witteveen, Dagmar Bloeming, Areke Spel,
Nathalie Gosewehr, Rebecca Soumeru, Ginger de Weert en Saskia Kosterink


Links naar rechts: Nathalie Gosewehr, Rebecca Soumeru, Ginger de Weert, Saskia Kosterink,
Solange Starrenburg, Virginie Anneveld, Merel Oosterveld en Lindsey Meadows


Links naar rechts: Solange Starrenburg, Virginie Anneveld, Merel Oosterveld, Lindsey Meadows,
Chantal Versluis, Karin Tuk en Pitching Coach Karen Marr


Team-captains Rebecca Soumeru en Saskia Kosterink showen het kado voor de ploeg


Chantal Versluis krijgt de prijs voor Meeste Gestolen Honken van Maaike Zijlstra


Maaike Zijlstra feliciteert Debby Connor met haar prijs voor Homerun Queen


Marlies van der Putten reikt de prijs voor Beste Slagvrouw uit aan Areke Spel


Beste Slagvrouw Areke Spel met Marlies van der Putten
Rechts bedenkt gastheer Andy Houtkamp wat hij hierna moet doen


Peter Heerschop levert komisch commentaar op foto's, zoals deze van Rebecca Soumeru...


...en deze van de Oranje-staf na winst van de Europese titel


Kirsten Scheele werd uitgeroepen tot Beste Werpster van het seizoen 2011


Kirsten Scheele ontvangt de prijs van oud-werpster Els Koks


Debby Connor krijgt de Holland Series MVP Award van Fredy van Offeren


Areke Spel wordt uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van 2011
Op het toneel staan voormalig honkbal-international Charles Urbanus, gastheer Andy Houtkamp en Fredy van Offeren


Voormalig Oranje-werpster Fredy van Offeren en Areke Spel bewonderen de MVP Award


Honkbal MVP Vince Rooi feliciteert Softbal MVP Areke Spel
(foto: Henk Seppen)


Edison Award-winnares en mezzo-sopraan Tania Kross trad ook op tijdens het Gala


Het Nederlands Honkbal Team wordt gehuldigd voor het wereldkampioenschap


Gastheer Andy Houtkamp praat met Honkbal Hoofd Brian Farley
Op zijn borst draagt hij de Koninklijke Onderscheiding die hij eerder op de dag kreeg

(met dank aan Fred Versluis en Henk Seppen voor hun foto's)

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 13 november 2011
Copyright Foto's © 2008-2011 Marco Stoovelaar / Henk Seppen / Fred Versluis.
Copyright Site © 2008-2012 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.