Jong Oranje Softbal Teams


2012

Futures Stars Toernooi

Jong Oranje Rood: home | roster & staf 2012 | programma 2012 | Jong Oranje Wit: home | roster & staf 2012 | programma 2012
Jong Oranje: archief | historie | media | links | Nederlands Softbal A-Team: home
Jong Oranje wordt gesponsord door
Team Black wint 3e Future Stars Tournament - Dag 2 - Zondag 12 februari 2012

Team Black verslaat Team Blue in finale

AMSTERDAM - Team Black is de winnaar geworden van de derde editie van het Donnay/Right To Play Future Stars Tournament. Na Team White (2010) en Team Orange (2011) was nu dus Team Black het beste in het jaarlijkse indoor-toernooi voor speelsters uit de Jong Oranje-ploegen.

Na de finale volgde de bekendmaking van de winnaressen van de vier persoonlijke prijzen, maar dat krijgt ook nog een vervolg tijdens de tweede National Team Showcase, die voor 25 en 26 februari op de agenda staat.

Maar voordat Team Black de toernooiwinst pakte moest de ploeg uiteraard eerst de finale bereiken en stonden er nog vijf wedstrijden op het programma, voordat de eindstrijd van start ging.

Tijd dus voor een overzicht van de wedstrijden van de tweede speeldag van het Future Stars Toernooi.

compleet speelschema en links naar de live play-by-playGame 8: Donnay Team Black vs. Donnay Team Purple, 3-1

De tweede speeldag begint met de derde overwinning van Team Black, dat hierdoor onbereikbaar wordt voor de concurrentie en zich dus rechtstreeks plaatst voor de finale. Team Black wint het duel met 3-1, maar er zijn momenten waarop Team Purple het de tegenstander best even lastig maakt.

Dat begint al gelijk in de eerste inning als Gabi Obia met twee uit een tweehonkslag slaat. Maar Gabi blijft achter, omdat linksveldster Daniëlla Verdaasdonk hierna een door Manoa Weijgertse geslagen line drive op fraaie wijze vangt.

Team Black reageert hierna met twee punten. Met één uit krijgt Jessica Waasdorp vier wijd en steelt het tweede honk, waarna ze opschuift op een 'grounder' van Laura Wissink en scoort na een honkslag van Sophie Bugter. Ook Sophie weet hierna succesvol het tweede honk te stelen en scoort even later het tweede punt als Beau van Gelder met een honkslag volgt. Beau laat het derde gestolen honk in deze inning aantekenen, maar blijft uiteindelijk achter op het tweede honk, want een line drive van volgende slagvrouw Daniëlla Verdaasdonk verdwijnt in de handschoen van derde honkvrouw Manoa Weijgertse. Een zelfde afsluiting dus als de eerste helft van de eerste inning met dezelfde speelsters, maar dan omgekeerd.

In de 1e2 heeft Team Purple twee loopsters op de honken, maar komt niet tot scoren. Ilona Marcelis opent met vier wijd, schuift op na een opofferingsstootslag van Montana Roelvink, maar gaat dan uit bij een poging het derde honk te stelen. Met twee uit krijgt ook Malu Ayoub een vrije loop, maar blijft daarna achter.

Team Black laat twee loopsters in scoringspositie achter in de 2e2. Met één uit komt Jacqueline de Hoog na een fout op het honk, waarna Maxime van Dalen een honkslag slaat. De twee loopsters schuiven op na een doorgeschoten bal, maar dan volgt werpster Amber Krijgsman met twee strikeouts.

In de eerste helft van de derde inning krijgt Team Purple-openingsslagvrouw Noa Brand vier wijd, maar dan eindigt een line drive van Brenda Beers in de handschoen van derde honkvrouw Mandy van Alebeek, die vervolgens ook Noa in een dubbelspel weet uit te schakelen.

Team Black laat opnieuw twee loopsters achter in de 2e3, zodat de stand op 2-0 blijft staan. Sophie Bugter opent met een honkslag en Marit van Vulpen krijgt een vrije loop met twee uit, maar dan volgt de derde nul.

De spanning wordt opgevoerd in de eerste helft van de vierde inning. Openingsslagvrouw Manoa Weijgertse komt na een fout op het honk, steelt het tweede honk en scoort als Ilona Marcelis met een honkslag volgt en de stand op 2-1 brengt. Het is pas de tweede honkslag die werpster Jacqueline de Hoog toestaat, maar hierna neemt Shannon Hetem de pitching over. Ilona steelt even later het tweede honk, Montana Roelvink krijgt vier wijd en een 'double-steal' brengt beide loopsters in scoringspositie met nul uit. Maar dan volgt Shannon met een strikeout en resulteert een klap van Britt Remmers in een dubbelspel en dus het einde van de inning. En zo zorgt Team Black voor een bijzonder moment, want het is de eerste ploeg in de Future Stars-historie die in één wedstrijd twee dubbelspelen maakt.

In de 2e4 creëert Team Black weer wat meer ruimte als een punt wordt toegevoegd. Met één uit krijgt Jessica Waasdorp vier wijd en komt na een doorgeschoten bal op het tweede honk. Met twee uit scoort ze het derde punt voor Team Black op de derde honkslag in dit duel van Sophie Bugter, die hiermee een record evenaart. Met twee uit komt de eindtijd in zicht, maar Team Purple krijgt geen kans meer de achterstand ongedaan te maken, want als Beau van Gelder wordt uitgevangen is ook de speeltijd van 50 minuten verstreken en wordt dus niet meer aan een nieuwe inning begonnen. Team Black wint met 3-1, blijft ongeslagen en plaatst zich voor de finale!

Box Score Donnay Team Black vs. Donnay Team Purple


Frank Duits en Gerard Zwier zijn de umpires in het eerste duel op zondag


Startende werpsters Amber Krijgsman en Jacqueline de Hoog


Even een fotootje maken


Daniëlla Verdaasdonk aan slag voor Team Black in de eerste inning


In de 3e inning begint Coach Berend Mannessen met Team Pink aan de warming-up voor het volgende duel


En weer even een overzichtje vanaf de tribune


Berend Mannessen neemt met zijn Assistent Coach Anne Blaauwgeers de line-up van Team Pink door


Met Manoa Weijgertse op het 1e honk in de 1e4 levert werpster Jacqueline de Hoog een worp af
De eerste honkvrouw is Marit van Vulpen en de derde honkvrouw is Mandy van Alebeek
De coaches zijn Marjan Smit (3e honk) en Dinet Oosting (1e honk)


De warming-up van Team Pink in volle gang


Cheryl Hiele en Dominique Sprengers doen nog even een speciale oefening voor


Inmiddels heeft Manoa Weijgertse het tweede honk gestolen


Team Purple's Hoofd Coach Marjan Smit in overleg met slagvrouw Malu Ayoub
en loopsters Montana Roelvink en Ilona Marcelis in de 1e4


Reliever Shannon Hetem gooit haar volgende worp op catcher Laura Wissink


Assistent Coach Areke Spel moedigt aan, terwijl de speelsters van Team Purple toekijken


Ilona Marcelis wordt in de 1e4 op de plaat uitgetikt door catcher Laura Wissink
als eerste nul in het tweede dubbelspel van Team Black; Umpire Frank Duits kijkt in de actie


Ilona Marcelis gooit de vierde inning in relief voor Team Purple


Jessica Waasdorp krijgt in de 2e4 een vrije loop


Midveldster Britt Remmers, 1e honkvrouw Noa Brand en 2e honkvrouw Malu Ayoub
nemen hun positie in voor Team Purple in de 2e4


Speelsters van Team Black moedigen aan in de 2e4


Even later scoort Jessica Waasdorp het derde punt voor Team Black en wordt begroet door haar teamgenoten


Sophie Bugter op het eerste honk, nadat ze met een honkslag voor een punt zorgt
Met drie honkslagen in één wedstrijd evenaart Sophie een Future Stars-record
Links staat 2e honkvrouw Malu Ayoub, de umpire is Gerard ZwierGame 9: Donnay Team Blue vs. Donnay Team Pink, 1-0

Met Team Black na winst in Game 8 als zekere finalist zijn het Team Blue en Team Pink die strijden om de tweede finaleplek en dat doen ze in een rechtstreeks duel in Game 9. Later op de dag volgt nog de plaatsingswedstrijd tussen de nummer 2 en 3 uit de voorronde en hoewel Team Blue en Team Pink daar al zeker van zijn is de inzet van dit duel het thuisvoordeel in de komende play-off ontmoeting.

En zo was Game 9 een interessante ontmoeting, waarin beide ploegen elkaar weinig scoringskansen geven en dus is er een pitchingduel tussen Ilona Andringa (Blue) en Quincey Catsburg (Pink). Het duel wordt dan ook beslist door slechts één punt en dat wordt al gelijk in de eerste slagbeurt gescoord.

In de eerste inning begint Ilona Andringa met twee strikeouts, waarna ze in de eigen eerste slagbeurt van Team Blue de steun van een punt krijgt. Lynn Dollekamp opent met een honkslag en weet het tweede honk te bereiken als daar een fout op volgt. Lynn schuift succesvol op naar het derde honk via een opofferingsstootslag van Shaneequa Kock. Na een vangbal scoort Lynn als Noëmie Brandjes een honkslag slaat, die even later in dezelfde actie wel wordt uitgeschakeld, maar dan is er wel al gescoord. En dat blijkt uiteindelijk het enige punt in de wedstrijd te zijn.

In het restant van de wedstrijd staat werpster Quincey Catsburg nog slechts één slagvrouw tot de honken toe. En dat is opnieuw Lynn Dollekamp, die in de derde inning via een fout op het honk komt, maar daarna uitgaat bij een steelpoging.

Ilona Andringa ziet drie speelsters van Team Pink het honk bereiken, waarvan er één in scoringspositie komt. In de tweede inning opent Dominique Sprengers met vier wijd, maar wordt daarna uitgeschakeld bij een hiernavolgende steelpoging. Isa Los volgt hierna met een honkslag, steelt het tweede honk en bereikt het derde honk na een opofferingsstootslag van Kayleigh van Emst, maar dan maakt een vangbal een einde aan de inning.

Na acht slagvrouwen op rij te hebben uitgeschakeld begint Ilona Andringa de vijfde inning met een vrije loop voor Kayleigh van Emst, maar die blijft op het honk achter, omdat de volgende drie slagvrouwen worden uitgeschakeld, waarvan de laatste twee met drie slag. Ilona krijgt dus alleen een honkslag van Isa Los tegen en registreert daarmee de dertiende 'one-hitter' in de Future Stars-historie. Maar er is meer, want met deze prestatie wordt Ilona de eerste werpster in de drie jaar dat het Future Stars Tournament wordt gespeeld die twee 'one-hitters' op haar naam heeft staan. Ook tijdens het toernooi van 2011 gooide ze een wedstrijd, waarin ze slechts één honkslag tegen kreeg. Bovendien is ze eerste werpster met twee 'career shutouts'.

Team Blue wint dus met 1-0 en verovert hierdoor het thuisvoordeel in de play-off wedstrijd later op de dag om de tweede finaleplaats.

Box Score Donnay Team Blue vs. Donnay Team Pink


Nederlands Team-rookies Laura van Essen en Kayleigh Adelina hadden vandaag 'ochtenddienst'


Hans Heijmans en Gerard Zwier waren de umpires in het duel tussen Blue en Pink


Winnende werpster Ilona Andringa stond slechts één honkslag toe
Ze is de eerste werpster in de Future Stars-historie met twee 'career one-hitters' en twee 'career shutouts'


Wies Ligtvoet aan slag voor Team Pink
Eva van Knegsel is de catcher en Gerard Zwier de umpire


Ilona Andringa laat een worp los op slagvrouw Melissa de Greef
Verder zien we korte stop Denice van Dijk, 3e honkvrouw Noëmie Brandjes, linksveldster Lorraine Kieft,
catcher Eva van Knegsel, umpire Gerard Zwier en Cheryl Hiele, die staat in te slaan


Quincey Catsburg staat slechts twee honkslagen aan Team Blue toe; Lisa Waasdorp is de 1e honkvrouw
Blue-Coach Mireille Gill'ard staat bij het 1e honk; Pink-Coach Berend Mannessen kijkt rechts toe


High-Fives tussen 3e honkvrouw Amy Udink en werpster Quincey Catsburg,
nadat de eerste de derde inning afsluit met een mooie field-actie


Team Blue verovert het thuisvoordeel voor de 'bronzen' wedstrijdGame 10: Donnay Team Black vs. Donnay Team Green, 2-7

Team Black, dat zich in het openingsduel van vandaag plaatste voor de finale met de derde overwinning op rij, sluit de voorronde af met een ruime 7-2 nederlaag tegen Team Green, dat hiermee de tweede zege boekt. Team Green komt hierdoor op gelijke hoogte met Team Pink, maar die ploeg was al zeker van een plek in de 'bronzen' wedstrijd op basis van het onderling resultaat tegen Green op zaterdag.

Team Black komt in dit duel niet verder dan twee honkslagen, die allebei in de eerste inning worden geslagen op startende werpster Romy van der Wielen. Hierna staat Romy geen hits toe in de tweede slagbeurt en maakt Svenja de Lincel het karwei in de derde (en laatste) inning af.

Team Green zet de toon gelijk in de eerste inning, want dan komt de ploeg driemaal tot scoren. Kimberly Jones opent met een tweehonkslag en Damishah Charles volgt met een stootslag-honkslag. Met loopsters op het eerste en derde honk volgt een 'double-steal'-situatie, waarin beiden uiteindelijk safe zijn. Kimberly scoort, Damishah bereikt het tweede honk en schuift even later op na een doorgeschoten bal. Nadat Lotte Zijlstra vier wijd krijgt is het een 'grounder' van Floor van Dijk waarop Damishah het tweede punt kan laten aantekenen. Met twee uit slaat Lizzie Clarijs de derde honkslag in deze inning en kan Lotte het derde punt scoren.

Team Black weet hier één punt tegenover te stellen. Maxime van Dalen begint met een honkslag en weet het derde honk te bereiken op een opofferingsstootslag van Jessica Waasdorp. Nadat Laura Wissink wordt geraakt door een worp kan Maxime scoren als Sophie Bugter een honkslag slaat. Laura en Sophie blijven uiteindelijk achter, want hierna volgen de tweede en derde nul.

In de tweede inning haalt Team Green met vier punten uit en beslist het duel definitief in eigen voordeel. Openingsslagvrouw Katja Distel krijgt vier wijd en weet dan helemaal vanaf het eerste honk te scoren als een opofferingsstootslag van Kimberly Jones eindigt in een fout. De snelle Kimberly bereikt hierdoor zelfs het derde honk en scoort als Damishah Charles volgt met een fraaie stootslag-honkslag (squeeze). Hierna slaat Lotte Zijlstra een tweehonkslag, waarna Marit van Vulpen het werpen overneemt van Daniëlla Verdaasdonk. De nieuwe werpster wordt begroet met een honkslag van Floor van Dijk, waarop Damishah en Lotte scoren en de stand opvoeren naar 7-1. Floor schuift vervolgens nog op na een opofferingsstootslag van Naomi Andringa, maar wordt dan uitgeschakeld na een klap van Lizzie Clarijs, die op haar beurt nog het derde honk weet te veroveren na een wilde worp. Maar daar blijft ze achter, omdat een klap van Sanne Helmig hierna wordt gevangen en de inning ten einde komt.

In de 2e2 laat Team Black twee loopsters achter. Na enige verwarring over een mogelijke verkeerde slagvrouw krijgt Marit van Vulpen met één uit vier wijd en bereikt Maxime van Dalen het honk na een fout. De twee schuiven nog op na een opofferingsstootslag van Jessica Waasdorp, maar blijven vervolgens achter.

Nadat Team Green niet meer weet te scoren in de 1e3 weet Team Black nog één punt aan het totaal toe te voegen. Sophie Bugter scoort dan in een 'double-steal'-situatie met Shannon Hetem, maar daar blijft het bij.

Box Score Donnay Team Black vs. Donnay Team Green


Het duel tussen Team Green en Team Black in volle gang
Verdedigend zien we outfielders Shannon Hetem en Beau van Gelder, 3B Lueji Petchkovsky Morais,
SS Laura Wissink, 2B Jessica Waasdorp, 1B Maxime van Dalen en pitcher Marit van Vulpen
De coaches zijn Nathalie Franssen (3e honk) en Dagmar Bloeming; de umpire is Frank Duits


De speelsters van Team Green kijken toe vanuit de dug-out met Lizzie Clarijs in het slagperk


Lizzie Clarijs bereikt het derde honk in de 2e inning na een wilde worp; Links staat werpster Marit van Vulpen
Bij het honk staan 3e honkvrouw Lueji Petchkovsky Morais en korte stop Laura Wissink


Marit van Vulpen neemt het werpen bij Team Black in de 2e inning over


Romy van der Wielen is de winnende werpster voor Team Green


Verwarring over de juiste slagvrouw in de 2e2
Green-Coach Nathalie Franssen en Umpire Hans Heijmans informeren bij de Official Scorers
Rechts wachten slagvrouw Marit van Vulpen en catcher Damishah Charles op de uitspraak


Umpire Frank Duits geeft Marit van Vulpen safe in de 2e inning; Korte stop Lizzie Clarijs kijkt naar de beslissing,
net als 1e honkvrouw Lotte Zijlstra en midveldster Floor van Dijk


Sanne Helmig volgt de wedstrijd aandachtig


Svenja de Lincel gooit de laatste inning voor Team Green; links staat 3B Kimberly Jones


Floor van Dijk heeft drie binnengeslagen punten in dit duelVervolg verslagen en foto's 2e speeldag zondag 12 februari (game 11, 12, 13)

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 22 februari 2012
Copyright Foto's © 2008-2012 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2012 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.