Jong Oranje Wit Softbal Team


2011

EK Cadetten

home | roster & staf 2011 | programma 2011 | archief | historie | media | links | JO Rood: home | Ned. A-Team: home
Jong Oranje wordt gesponsord door
EK Cadetten - Deurne (BelgiŽ) - Dag 7 - Zaterdag 13 augustus 2011

Jong Oranje Wit Europees Kampioen!

DEURNE (BelgiŽ) - Op de slotdag van het Europees Kampioenschap voor Cadetten waren de rollen omgedraaid. Niet alleen moesten ItaliŽ en Rusland nu in actie komen voor aanvang van volgende belangrijke wedstrijden (gisteravond verregende hun duel), maar belangrijker nog, het Jong Oranje Wit-team stak vandaag in een uitstekende vorm! Ook vandaag is er weer regen, maar uiteindelijk kan het programma volgens schema worden afgewerkt. Oranje rekende in de herkansingswedstrijd met 3-0 af met ItaliŽ en was vervolgens in de finale met 3-1 te sterk voor Rusland. En dus veroverde Jong Oranje Wit de Europese titel, precies een week nadat het Nederlands A-team hetzelfde had gedaan in ItaliŽ! Na de nederlagen van eergisteren tegen ItaliŽ en Rusland kwam Jong Oranje Wit vandaag dus ijzersterk terug en toonde in BelgiŽ aan de beste ploeg van Europa te zijn!

Opmerkelijk was na afloop wel de keuze voor de winnaars van de individuele prijzen en dat heeft ondermeer te maken met het feit dat play-off wedstrijden niet worden meegenomen in de beoordeling. De Italiaanse Marta Gasparotto werd de beste slagvrouw. ItaliŽ had in Alice Nicolini ook de meest waardevolle speelster van het EK en dat is natuurlijk opmerkelijk, omdat ItaliŽ uiteindelijk genoegen moest nemen met het brons. De prijs voor beste werpster was misschien wel nog opmerkelijker, want die ging naar de Russische Irina Ilyashenko. Zelfs na het afsluiten van de finaleronde had onze Ilona Andringa betere statistieken dan haar Russische collega. Ilona stond op 3-0 en had 23 strikeouts in 16 2/3 inning. Ilyashenko eindigde met 2-0 en slechts 13 strikeouts in 12 innings. Wat bij de beoordeling van de keuzecommissie de doorslag gegeven zal hebben was het ERA. Ilona stond op 1.26 en de Russische op 0.58 en dat is alleen maar te verklaren, omdat de Russische verdediging meer fouten had gemaakt. Op verschillende toernooien zijn er twee prijzen voor beste werpers of werpsters, die met het beste ERA en die met het beste winst-verlies percentage. Maar wanneer er slechts ťťn prijs is zal toch naar het gehele plaatje gekeken moeten worden en is de bescheiden mening van de webmaster dat die toch in het voordeel van onze Ilona was.

Maar goed, er waren dus geen individuele prijzen voor Nederland, maar hee, die had wel de belangrijkste trofee, namelijk de Europese beker en daar ging het tenslotte allemaal om!Rond het middaguur stonden ItaliŽ en Rusland eerst tegenover elkaar in de halve finale. Dat werd een spannend treffen met een zinderende ontknoping. Rusland keek na vijf innings tegen een 5-2 achterstand aan, maar kwam tot viermaal tot scoren in de zesde beurt om met 6-5 te winnen, ItaliŽ de eerste nederlaag te bezorgen en de finale te bereiken! En dat betekende dat ItaliŽ dus de tegenstander van Nederland werd in de herkansingswedstrijd. En daarin domineerde Oranje.


...Ilona Andringa...
...shutout...
...vierde zege...
Ilona Andringa gooide wederom een prima wedstrijd. Ze gooide zesmaal drie slag, stond vijf hits toe en won haar vierde wedstrijd van het EK. Aanvallend werd ze op de juiste momenten gesteund en kon vanaf de tweede inning al werken met een 2-0 voorsprong.

Na een puntloze eerste inning opende Oranje de score in de tweede slagbeurt. Lizzie Clarijs begon met een tweehonkslag en met ťťn uit kwamen de honken vol toen Jessica Waasdorp en Marley Martis vier wijd kregen. Alle loopsters waren vervolgens safe toen de Italiaanse verdediging niemand wist uit te schakelen op een velderskeus-grounder van Tamara Immers en dus nam Oranje de leiding. Een klap richting korte stop van Cher ten Hoope resulteerde vervolgens in een foute aangooi richting thuis, waardoor Jessica kon scoren, maar even later werd wel Marley op de plaat uitgeschakeld toen ook zij probeerde te scoren op de fout.

ItaliŽ liet in hun tweede beurt een loopster achter en daarna nog twee in de volgende inning, waarna Oranje de stand verhoogde naar 3-0 in de vierde slagbeurt. Openingsslagvrouw Marley Martis werd geraakt door een worp en kon vervolgens scoren toen er een foute aangooi volgde van de Italiaanse catcher. Wel bleven er drie loopsters achter, maar Oranje had een belangrijk extra punt toegevoegd.

ItaliŽ wist alleen in de zesde inning nog het honk te bereiken, maar toen was er een hoofdrol voor de Nederlandse verdediging. Na een openingshonkslag sloeg de volgende slagvrouw een line drive naar derde honkvrouw Cher ten Hoope. Maar die maakte de klap onschadelijk en gooide de bal gelijk naar eerste honkvrouw Noa Brand om een dubbelspel te completeren. Hierna wist een slagvrouw nog het honk te bereiken na een fout, maar een volgende grounder werd wel goed verwerkt voor de derde nul. De finale was bereikt!


Voor aanvang van de halve finale tussen ItaliŽ en Rusland regende het weer
En dus moest er weer aan het veld worden gewerkt


De ploegen schuilden in tenten op het complex

(wedstrijdfoto's: Kevin Janssen)Jong Oranje Wit vs. Rusland (finale)

De finale tegen Rusland was van begin tot eind spannend en werd eigenlijk pas in de vijfde en laatste inning definitief beslist. Oranje sloeg slechts drie honkslagen, maar speelde uiterst geconcentreerd en ging goed om met de geboden kansen. Werpsters Shanna te Vrede (drie innings) en Ilona Andringa (twee innings) deden het ook goed, hoewel Rusland aanvallend sterker was. Shanna won haar vierde duel van het toernooi en Ilona kreeg een save op haar naam. En met de winst nam Oranje dus revanche voor de verloren finale van twee jaar geleden in Alkmaar.' De titel was weer terug in Nederland!


...Marley Martis...
...twee runs...
In de eerste twee innings was Rusland met drie hits dreigender, maar kwam niet tot scoren. In de eerste inning liet Rusland twee loopsters achter, in de tweede beurt ťťn. Oranje wist alleen in de eerste inning het honk te bereiken toen Noa Brand via een fout op het honk kwam, maar daar achterbleef.

In de derde inning deel Oranje de eerste dreun uit en nam een 2-0 voorsprong. Marley Martis begon met vier wijd en scoorde toen Cher ten Hoope met ťťn uit uithaalde met een daverende driehonkslag. Een grounder van Noa Brand stelde Cher hierna in staat het tweede punt te scoren.

Rusland reageerde in de eigen derde inning met een (onverdiend) punt, maar wist niet door te drukken en liet twee loopsters achter.

In de vijfde inning voegde Oranje een belangrijk 'insurance run' toe (met twee uit) en verhoogde de stand naar 3-1. Ook nu begon de rally bij Marley Martis, die dit keer opende met een honkslag. Met ťťn uit werd Cher ten Hoope geraakt door een worp en met twee uit werd een klap van Denice van Dijk verkeerd verwerkt, waardoor Marley kon scoren. Manoa Weijgertse zorgde met vier wijd nog voor volle honken, maar de drie loopstes bleven achter.

Rusland kon in de tweede helft van de vijfde inning niet veel meer terugdoen. De eerste twee slagvrouwen werden uitgeschakeld, de tweede via een line drive naar tweede honkvrouw Marley Martis, waarna een honkslag volgde. Maar hierna zorgde rechtsvelder Maxime van Dalen voor de laatste nul. Maxime was een inning eerder als pinch-hitter in het duel gekomen en speelde met een gebroken pink, die ze eerder in het toernooi had opgelopen. De titel was binnen!


De titel is binnen!


Bloemen voor de kampioen


En dan natuurlijk op de foto


De namen van de Europees kampioen

(wedstrijdfoto's: Kevin Janssen)

Het verslag van Krista en Tante Greet is te vinden op deze dagboeksite.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 30 augustus 2011
Copyright Foto's © 2008-2011 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2011 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.