Jong Oranje Wit Softbal Team


2011

EK Cadetten

home | roster & staf 2011 | programma 2011 | archief | historie | media | links | JO Rood: home | Ned. A-Team: home
Jong Oranje wordt gesponsord door
EK Cadetten - Deurne (BelgiŽ) - Dag 5 - Donderdag 11 augustus 2011

Oranje onderuit tegen Rusland en ItaliŽ

DEURNE (BelgiŽ) - De vierde speeldag was een lange voor Jong Oranje Wit en eindigde met een domper. Eerst werd 's morgens succesvol het maandag gestaakte duel tegen Duitsland vanaf de tweede inning uitgespeeld. Dat eindigde in een 6-1 overwinning en dus was Nederland ongeslagen winnaar van de Gele Poule. BelgiŽ, dat het in de voorronde ook goed had gedaan een alleen van Nederland had verloren, volgde op de tweede plaats. Nederland en BelgiŽ gingen hiermee door naar de finaleronde en kregen gezelschap van ItaliŽ en Rusland. ItaliŽ was de ongeslagen winnaar (viermaal winst) van de Blauwe Poule, terwijl Rusland drie van de vier wedstrijden in winst had omgezet.

Terwijl Nederland speelde moesten ook BelgiŽ en Spanje nog een inhaalduel afwerken (3-2 winst voor BelgiŽ) en gelijk na deze wedstrijden ging de finaleronde van start. En dat betekende geen rustmoment voor Nederland en BelgiŽ, want die moesten gelijk in actie komen tegen respectievelijk Rusland en ItaliŽ. Of het komt door het spelen van het vroege ochtendduel zal nooit iemand weten, feit is wel dat Nederland en BelgiŽ beide aan het kortste einde trokken. Oranje verloor met 4-0 van titelverdediger Rusland, BelgiŽ ging met 12-1 onderuit tegen ItaliŽ.

Hierna hadden Nederland en BelgiŽ even een rustmoment, maar moesten later op de dag voor een derde maal het veld op. En dat was opnieuw in het voordeel van Rusland en ItaliŽ. BelgiŽ moest drie uur na hun duel tegen ItaliŽ alweer in actie komen en liep opnieuw een forse nederlaag op, want dit keer werd met 14-0 van Rusland verloren. Nederland kon wat langer herstellen na de twee wedstrijden eerde op de dag. Zo'n vijf uur na het treffen met Rusland stond Oranje 's avonds tegenover ItaliŽ en verloor met 7-5.

Op zich zijn de nederlagen geen grote ramp, maar om de finale te bereiken moet Oranje nu niet alleen morgen van BelgiŽ winnen, maar daarn ook de herkansingswedstrijd op zaterdag. Door de dubbele nederlaag resulteerde de finaleronde voor Oranje namelijk in de derde plaats (de winst tegen BelgiŽ uit de voorronde werd meegenomen naar de finaleronde). ItaliŽ en Rusland eindigden op de eerste en tweede plaats en ontmoeten elkaar in de eerste halve finale, waarvan de winnaar zich rechtstreeks plaatst voor de finale. De verliezer staat zaterdag in de herkansingswedstrijd (of tweede halve finale) tegenover de winnaar van het duel Nederland en BelgiŽ. Nederland heeft alles nog altijd in eigen hand, maar mag niet meer verliezen.Jong Oranje Wit vs. Duitsland

's Morgens werd het maandag gestaakt duel tegen Duitsland vanaf de tweede inning hervat. Maandag moest Oranje aanvankelijk eerst een 1-0 achterstand wegwerken. Even leek Oranje toen zelf al gelijk in de openingsslagbeurt toe te slaan, maar de ploeg liet uiteindelijk drie loopsters achter en kwam niet tot scoren. Maxime van Dalen en Noa Brand openden met vier wijd, waarna de eerste werd uitgeschakeld op een klap van Denice van Dijk. Manoa Weijgertse volgde met een honkslag, maar daarop werd Noa op de plaat bij een poging te scoren uitgeschakeld. Met loopsters op het tweede en derde honk zorgde Gabi Obia met vier wijd voor volle honken, maar een grounder maakte daarna een einde aan de inning.

In de eerste Duitse slagbeurt moest werpster Ilona Andringa met twee uit een punt toestaan, maar daar bleef het bij.


...Denice van Dijk...
...3 hits, triple...
...punt, RBI...
In de tweede inning opende Oranje wel de score toen Jessica Waasdorp opende met vier wijd en later scoorde na een fout. Maar op het moment dat de tweede helft van deze slagbeurt van start moest gaan maakte hevige regen verder spelen onmogelijk en werd het duel gestaakt.

Het restant werd opnieuw vastgesteld voor vandaag en dus werd met de 2e2 begonnen. Duitsland werd toen puntloos gehouden en in de derde inning sloeg Oranje vervolgens toe met drie punten op slechts ťťn honkslag, maar liet toch ook weer drie loopsters op de honken achter. Het was ook een inning waarin Hoofd Coach Marjan Smit voor het korte werk koos, want er waren vijf stootslagen. Een succesvolle keuze, want vier van deze klappen, die overigens allemaal eindigen in een velderskeus, waren productief. Met Denice van Dijk op het derde honk (zij sloeg de enige hit in deze inning) zorgde de eerste stootslag van Gabi Obia voor het eerste punt. Vervolgens was iedereen safe na stootslagen van Lizzie Clarijs en Jessica Waasdorp en dus kwamen de honken vol wat resulteerde in een werpsterwissel. Nadat Gabi had gescoord via een wilde worp werd de stootslag-tactiek gewoon voortgezet. En zo leverde een stootslag van Naomi Andringa het derde punt op. Na vier wijd voor Cher ten Hoope stonden de honken hierna weer vol en kwam de volgende stoootslag van Tamara Immers, maar dit keer wist de Duitse verdediging hierop wel een loopster (op thuis) uit te schakelen, waarna een pop-fly de inning afsloot.

In de vierde inning werd een punt toegevoegd toen Denice van Dijk opende met een honkslag en later scoorde dankzij een wilde worp. Het laatste punt kwam tot stand in de vijfde inning toen Noa Brand met twee uit honk scoren op een driehonkslag van Denice van Dijk (die 3-uit-4 sloeg).

Ilona Andringa gooide opnieuw een complete wedstrijd, had vijf strikeouts en won haar derde duel.


Jessica Waasdorp plaatst een stootslag in de derde inning

(wedstrijdfoto: Kevin Janssen)Jong Oranje Wit vs. Rusland

Onmiddellijk na afloop van het duel tegen Duitsland begon het echte werk, want de tweede ronde werd geopend tegen Rusland. Twee jaar geleden, op het Cadetten EK in Alkmaar, werd Rusland Europees kampioen door Nederland in de finale te verslaan. Maar ook nu stond Oranje met lege handen.


...Noa Brand...
...twee hits...
Nederland kon aanvallend geen vuist maken en kwam tot slechts twee honkslagen, die beide werden geslagen door Noa Brand. En dat was natuurlijk niet genoeg. Rusland liet zeven honkslagen noteren op startende werpster Quincey Catsburg, die overigens drie onverdiende punten tegen kreeg. Die werden allen gescoord in de tweede inning. Quincey kreeg toen een honkslag tegen, daarna volgde een line-out en een strikeout. Een hiernavolgende veldfout had de derde nul kunnen opleveren, maar zette nu een Russische rally in beweging, want een tweehonkslag en een honkslag zorgden voor drie punten. Het vierde punt werd in de vijfde inning gescoord.

Met uitzondering van de vierde inning bereikte Nederland in alle overige vijf slagbeurten de honken, maar bleef de beslissende klap telkens achterwege.

Veel tijd om bij dit duel stil te blijven staan was er niet, want een paar uur later begon alweer de voorbereiding op de ontmoeting tegen ItaliŽ.Jong Oranje Wit vs. ItaliŽ

Tegen ItaliŽ, het tweede en laatste duel in de finale-poule, nam Oranje aanvankelijk de leiding, maar keek vanaf de derde inning tegen een achterstand aan en die kon niet meer ongedaan gemaakt worden.

In de tweede inning opende Oranje de score, maar liet ook drie loopsters achter. Manoa Weijgertse begon met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Lizzie Clarijs. Ze kon niet opschuiven toen Katja Distel volgde met een infield-hit richting derde honk, maar de twee loopsters bereikten wel het volgende honk op een grounder van Jessica Waasdorp. De honken kwamen vol te staan toen Marley Martis werd geraakt door een worp, waarna een honkslag van Tamara Immers een punt opleverde. Maar hierna volgde een grounder en dus bleven drie loopsters achter.


...Katja Distel...
...negen nullen...
Daar profiteerde ItaliŽ van, want in hun derde slagbeurt sloeg de ploeg met vier punten toe op werpsters Shanna te Vrede en Ruby Jane Krikke en beliste daarmee eigenlijk het duel. De eerste twee Italiaanse slagvrouwen openden met een honkslag, waarna een velderskeus-klap de gelijkmaker opleverde. Met ťťn uit zorgde een honkslag voor een Italiaanse voorsprong, maar zorgde ook voor een fraaie actie, want een tweede loopster die trachtte te scoren werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van midveldster Denice van Dijk naar catcher Katja Distel. Maar met twee uit volgde een honkslag en een driehonkslag en werd het 3-1. Hierna nam Ruby Jane het werpen over, maar ook die moest een driehonkslag incasseren, waardoor het 4-1 werd.

In de tweede helft van de derde inning kwam Oranje met twee punten terug. Met ťťn uit sloeg Denice van Dijk een driehonkslag, maar kon niet scoren op een infield-hit (en een daaropvolgende fout) van Manoa Weijgertse. Dat kon ze wel toen Lizzie Clarijs ook een honkslag sloeg. En toen die laatste even later uitging bij een steelpoging wist Manoa daar succesvol van te profiteren en bracht de achterstand terug tot 4-3. En hoewel Oranje dus gelijk met twee runs wist terug te komen, bleef de ploeg in dit duel achter de feiten aanlopen.

ItaliŽ reageerde namelijk in de vierde inning onmiddellijk met twee eigen punten via een 2-run homerun, voegde nog een run toe in de vijfde slagbeurt en liep zo uit naar 7-3. Oranje wist de achterstand hierna wel nog terug te brengen naar 7-5 door tweemaal te scoren in de vijfde inning. Cher ten Hoope begon met vier wijd en Noa Brand volgde met een infield-hit, waarna een werpsterwissel volgde. Na opgeschoven te zijn na een wilde worp scoorden Cher en Noa op grounders van respectievelijk Denice van Dijk en Manoa Weijgertse, maar daar bleef het bij.

Voor Jong Oranje Wit is het vanaf morgen het uur van de waarheid. Want dan mag er niet meer verloren worden op weg naar de finale!


Shanna te Vrede tijdens het ingooien voor de wedstrijd
Naast haar staat Pitching Coach Judith van Kampen
Rechts een groep speelsters ter afscherming, omdat de Italiaanse coaches wel heel dichtbij kwamen kijken


Catcher Katja Distel schakelt loopster Beatrice Salvioni uit in de 3e inning
De Belgische Home Plate Umpire Sara Dielen staat op het punt 'uit' te geven


Oranje-werpsters Ilona Andringa en Ruby Jane Krikke

(wedstrijdfoto's: Kevin Janssen)

Het verslag van Krista en Tante Greet is te vinden op deze dagboeksite.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 30 augustus 2011
Copyright Foto's © 2008-2011 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2011 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.