Nederlands Softbal Team


2011

Europees Kampioenschap

home | roster & staf 2011 | programma 2011 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team wordt ondersteund door
Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
Europees Kampioenschap (ItaliŽ) - Dag 9 - Zaterdag 6 augustus 2011
home

roster & staf 2011

programma 2011

coverage 2010

coverage 2009

coverage 2008

archief

historie

media

links

Oranje prolongeert Europese titel!

English text

REDIPUGLIA / RONCHI DEI LEGIONARI (ItaliŽ) - Op zaterdag 6 augustus veroverde het Nederlands Softbal Team opnieuw de Europese titel via een 10-2 overwinning in de finale op ItaliŽ. Voor het eerst in de geschiedenis eindigde een finale via de mercy-regel en ook voor het eerst werd een finale afgesloten met een walk-off homerun.

Maar er was meer. Het Nederlands Team werd de eerste ploeg die een Europees Kampioenschap opende en afsloot met een homerun. Afgelopen zondag opende Chantal Versluis de eerste wedstrijd van het toernooi tegen OekraÔne met een homerun en vanavond sloot Saskia Kosterink de finale af met een homerun.

Nog een feitje. Het Nederlands Team veroverde de Europese titel op hetzelfde veld waar het in 2007 het Olympisch Kwalificatie Toernooi won en zich plaatste voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China). In beide toernooien scoorde Saskia Kosterink het laatste punt! Vier jaar geleden scoorde Saskia het winnende punt van een 3-2 zege in de finale tegen ItaliŽ, vandaag scoorde ze het 10e en laatste punt tegen de Italiaanse ploeg.

Behalve de wedstrijd af te sluiten met een 2-run homerun sloeg Saskia ook een 3-run double in de eerste inning die de score opende voor de Nederlandse ploeg.

Oranje begon het duel sterk en nam een snelle 4-0 voorsprong op de Italiaanse starter Stella Turazzi. De rechtshander begon met vier wijd op openingsslagvrouw Chantal Versluis, die daarna opschoof na een honkslag van Meike Witteveen. De honken kwamen vol te staan toen ook Britt Vonk vier wijd kreeg. Hierna volgde Saskia Kosterink met haar 3-run double om de stand op 3-0 te brengen. Het betekende het einde voor Stella Turazzi, die snel werd vervangen door Mara Papucci. Even later scoorde Saskia het vierde punt in de openingsbeurt, want Virginie Anneveld, de eerste slagvrouw tegenover Papucci, sloeg een driehonkslag. De nieuwe Italiaanse werpster kreeg hierna drie nullen, maar de schade was reeds aangebracht!

Oranje-starter Lindsey Meadow gaf een vrije loop weg met twee uit en raakte de volgende slagvrouw met een worp in de eerste inning, maar volgde toen met een strikeout. Na vier wijd voor de openingsslagvrouw in de tweede slagbeurt volgde Lindsey met drie nullen, waarvan twee strikeouts. Na de vrije loop schakelde Lindsey negen slagvrouwen op rij uit.

In de tweede, derde en vierde werd de Nederlandse aanval even het zwijgen opgelegd door Mara Papucci, maar kwam weer in actie vanaf de vijfde inning.

In de vijfde inning kwam de spanning even kort terug in de wedstrijd toen nieuwe Oranje-werpster Rebecca Soumeru in de problemen kwam. Rebecca verving Lindsey Meadows, die vier hitloze innings had gegooid. De ervaren werpster kreeg een lead-off single tegen van pinch-hitter Valentina Marazzi en daarna een one-out single van Sandra Bosdachin. Na een vangbal zorgde Michela Vitaliani met een honkslag voor volle honken. Hierna kreeg Andrea Montanari vier wijd en zorgde voor het eerste Italiaanse punt en werd Rebecca opgevolgd door Dagmar Bloeming. Die begon aanvankelijk met vier wijd voor Alice Fiorio en dat leidde tot het tweede Italiaanse punt, zodat het 4-2 werd, maar Dagmar kwam hierna sterk uit de volle-honken-situatie via drie slag op Valeria Bortolomai (die driemaal drie slag kreeg).

De Nederlandse aanval reageerde onmiddellijk op de twee Italiaanse punten en kwam in de vijfde inning tot een rally van drie runs om weer een duidelijke 7-2 voorsprong te nemen. Areke Spel begon met een tweehonkslag en bereikte het derde honk toen er een fout werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Chantal Versluis. Een infield-hit van Meike Witteveen zorgde daarna voor een punt. Met twee uit kwamen de honken vol toen Virginie Anneveld (die in haar 50e interland voor Oranje speelde) een honkslag sloeg. Hierna ging de Nederlandse aanval verder, want Nathalie Gosewehr en Solange Starrenburg sloegen ook een honkslag en brachten zo nog eens twee punten binnen om de stand op te voeren naar 7-2.

Nadat de Italiaansen puntloos werden gehouden door Dagmar Bloeming in de zesde inning vervolgde Oranje de dominantie in de eigen zesde slagbeurt. Met twee uit bereikte Meike Witteveen het honk toen linksveldster Bianca Novelli de door haar geslagen bal liet vallen. Overigens speelde Novelli vorig jaar tijdens het Wereldkampioenschap in Venezuela voor de nationale ploeg van Zuid-Afrika. Normaal is een wachtperiode van drie jaar nodig voor speelsters om van het ene naar het andere land te 'verhuizen' en deel te nemen aan een Olympische Spelen, Wereldkampioenschap of Kwalificatie-toernooi voor ťťn van deze evenementen. Omdat dit Europees Kampioenschap tevens Qualifier was voor het Wereldkampioenschap van 2012 zou Novelli dus eigenlijk een overbruggingsperiode van drie jaar moeten hebben gehad. Maar volgens een regel in de reglementen van de International Softball Federation betreffende speelgerechtigheid van speelsters kan hiervan worden afgeweken na toestemming van de bonden van de betrokken landen plus de Board of Directors van de ISF. Het vreemde aan deze regel is dat alleen de bonden van de twee betrokken landen (in dit geval dus Zuid-Afrika en ItaliŽ) toestemming hoeven te geven, in plaats van de bonden van de landen die deelnemen aan een specifiek toernooi en dat zou logischer zijn, want die spelen immers tegen de betrokken speelster. Wellicht iets om eens te bespreken voor toekomstige gelegenheden.

OK, terug naar de wedstrijd, want nadat Novelli de bal liet vallen wist Meike het derde honk te bereiken en scoorde toen Britt Vonk een honkslag sloeg. Hierna sloeg Saskia Kosterink een 0 wijd-1 slag worp over het midveld voor een hele verre 2-run, walk-off homerun, want die verhoogde de stand naar 10-2 en sloot de wedstrijd af via de mercy-rule (minimaal puntenverschil van zeven). Saskia's homerun zorgde voor een uitbarsting van vreugde aan Nederlandse zijde, want het had succesvol de Europese titel geprolongeerd. Een Europese titel die het stap voor stap had bereikt. Het Nederlands Team heeft nu 18 wedstrijden op rij gewonnen in een Europees Kampioenschap, want de ploeg bleef ook ongeslagen in de negen wedstrijden die het speelde op het Europees Kampioenschap van twee jaar geleden in Valencia (Spanje).

Na de eerste feestvieringen ontvingen de speelsters en stafleden van Oranje de speciaal gemaakte 'Europees Kampioen'-shirts, verzorgd voor Yoorna, dat ook shirts ontwierp voor de Nederlandse supporters.

Hierna was het tijd voor de Sluitingsceremonie en Prijsuitreiking. Dagmar Bloeming werd uitgeroepen tot Beste Werpster en Virginie Anneveld tot Meest Waardevolle Speelster. Eliska Cerna-Pojerova van TsjechiŽ was de Beste Slagvrouw met een .625 slaggemiddelde. Virginie was tweede beste slagvrouw met een gemiddelde van .591, terwijl Solange Starrenburg vijfde beste was met een .500 gemiddelde.

Oranje-speelsters voerden verschillende categoriŽn aan. Solange Starrenburg had het hoogste Slugginggemiddelde (1.182), sloeg de meeste Triples (4) en had de meeste Totaal Honken (26). Virginie Anneveld scoorde de meeste Punten (10) samen met Meike Witteveen en Tatiana Sorokina (Rusland) en Tereza Jakesova (TsjechiŽ). Virginie sloeg ook de meeste Honkslagen (13) en dat gecombineerd met haar elf Binnengeslagen Punten droeg bij in haar keuze voor MVP van het toernooi. Dagmar Bloeming voerde het evenement aan met een 0.33 Earned Run Average. Ze stond slechts 12 Honkslagen en twee Punten (waarvan ťťn verdiend) toe en beide was het beste van het toernooi.

Als ploeg leidde Nederland het Europees Kampioenschap in Slaggemiddelde (.434), Slugginggemiddelde (.746), On Base Percentage (.485), Gescoorde Punten (90), Honkslagen (99), Binnengeslagen Punten (79), Tweehonkslagen (18), Driehonkslagen (16), Homeruns (7), Totaal Honken (170), Verdiende Punten Gemiddelde (0.58), Overwinningen (9), Honkslagen Toegestaan (23), Punten Tegen (5), minste Vier Wijd Gegooid (9) en Veldgemiddelde (.979) om de dominangie tijdens dit EK te onderstrepen.

Tijdens de Sluitingsceremonie sloot ESF-President Andrť van Overbeek het evenement af, bedankte iedereen en memoreerde dat alle wedstrijden voor het eerst rechtstreeks konden worden gevolgd via een play-by-play. Ook was het de eerste keer dat de voormalige A- en B-poule waren gecombineerd in ťťn groot evenement, waardoor een recordaantal van 20 landen deelnam. Een ander record was het umpires-corps dat bestond uit 20 internationale scheidsrechters, waaronder de Nederlander Rob Veldkamp.

Bij de afsluiting van de verslaggeving van het Europees Kampioenschap van dit jaar bedanken de speelsters en stafleden van het Nederlands Softbal Team hun familie en vrienden, die ons niet alleen in ItaliŽ, maar het gehele haar hebben gesteund. Jullie ondersteuning is opnieuw van veel waarde voor ons geweest! Maar we bedanken ook onze sponsors en providers en uiteraard iedereen op het trainingscomplex in Nieuwegein. Bovendien willen we de tegenstanders bedanken tijdens de Holland Tour van dit jaar ter voorbereiding op het EK en alle umpires en official scorers tijdens deze Tour. Daarnaast zeggen we dank aan de organisatie en vrijwilligers van het Europees Kampioenschap in ItaliŽ. Jullie hebben een prima toernooi neergezet! Het is weer een fantastische zomer geweest voor het Nederlandse softbal!

Over een paar weken beginnen de voorbereidingen voor het internationale softbalseizoen 2012 met daarin ondermeer het Wereldkampioenschap in Canada.

Wordt vervolgd!


In the ochtend poseert het team bij het zwembad van het hotel in Redipuglia


Het hele toernooi lakte Lindsey Meadows haar nagels oranje en met de Nederlandse vlag
Op de slotdag lakte ze zelfs de nagels van Media Officer en Scorer Marco Stoovelaar
(foto gemaakt door Paul Boonstra)


Het resultaat van Lindsey's kunstwerk
(foto gemaakt door Paul Boonstra)


De oranje klompjes zijn klaar voor het laatste deel van hun tocht


De klompjes gaan stap voor stap richting thuisplaat en de Europese titel


De 5-man umpire crew voor de finale van het Europees Kampioenschap 2011
3B Jan Hora (TsjechiŽ), LF Zdenek Zidek (KroatiŽ), HP Juan Maestre (Spanje),
1B Manfred Szieber (Oostenrijk) en RF Howie Litz (IsraŽl)


Klaar voor de infield-practices voor de laatste keer dit toernooi


De Nederlandse fans zijn weer klaar om de ploeg te ondersteunen


ESF-President Andrť van Overbeek (right) met Johan Snoeks en Johan Kluijskens van het
Organisatie-Comitť van het Wereldkampioenschap 2014,
dat wordt voorgesteld te organiseren in Haarlem


Hoofd Coaches Craig Montvidas en Marina Centrone schudden elkaar de hand en ontmoeten de umpires


De oranje klompjes kijken toe tijdens de introducties van de speelsters


De 5-man umpire crew kijkt ook toe


De Italiaanse speelsters worden voorgesteld


De finale werd ook weer rechtstreeks uitgezonden


Daarna is het tijd voor de Nederlandse speelsters, zoals Nathalie Timmermans


Nadat de introducties zijn afgesloten...


...luisteren de teams naar de Volksliederen...


...die beide worden uitgevoerd door twee zangeressen


Lindsey Meadows is klaar voor de finale, die wordt bijgewoond door 4000 toeschouwers


Lindsey Meadows gooide eerste vier innings, had vijf strikeouts en stond geen hits toe


De speelsters kijken toe en moedigen aan in de dug-out


Eťn van de speelballen tijdens de allesbeslissende wedstrijd van dit Kampioenchap


Italiaanse pitcher Stella Turazzi, die een zware start had en na vier slagvrouwen werd vervangen


Chantal Versluis begon de eerste inning met een vrije loop
Voor haar staat eerste honkvrouw Priscilla Brandi, achter haar umpire Manfred Szieber


Pitching Coach Monica Corvino praat met pitcher Stella Turazzi en catcher Valeria Bortolomai


Intussen maakt Hoofd Coach Craig Montvidas een praatje met Chantal Versluis,
die het derde honk heeft bereikt in een volle-honken-situatie


Saskia Kosterink kort voordat ze honken leegmaakt met een 3-run double


Radeloze blikken bij de Italiaanse Hoofd Coach Marina Centrone en Pitching Coach Monica Corvino


Een lachende Saskia Kosterink op het 2e honk; even later scoort ze het vierde punt


Activiteiten in de Oranje dug-out tijdens de 4-run eerste inning rally


Mara Papucci nam de pitching over


Areke Spel in het rechtsveld


Veteraan korte stop Eva Trevisan met een deel van de Nederlandse aanhang op de achtergrond


Lindsey Meadows straalde in haar vier innings


Pitching Coach Karen Marr in gesprek met pitcher Rebecca Soumeru
en de infielder nadat ItaliŽ scoorde in de vijfde inning


Rebecca Soumeru kwam in de problemen in de vijfde slagbeurt


Dagmar Bloeming nam de pitching over en kwam uit een volle-honken-situatie met een strikeout


Celebration time! De Europese titel is geprolongeerd!
De speelsters dragen speciale 'Europees Kampioen'-shirt vervaardigd door Yoorna


Coaches Tracy Bunge en Karen Marr met Fysiotherapeut Anouk Fermont


Britt Vonk toont haar stemming


Het Nederlands Team bedankt de supporters


En natuurlijk de Nederlandse aanhang


De bekers en plaquetten van het 17e Europees Kampioenschap


De Europees Kampioen poseert met toernooi-mascotte Opo


Vrijwilligster Romina (uit Malta), Oranje's contactpersoon op het EK, met Rebecca Soumeru


ESF-President Andrť van Overbeek tijdens zijn sluitingsspeech


Totoni Sanna, de 1st Vice President van de ESF, spreekt de aanwezigen toe


Dagmar Bloeming wordt omarmd door Opo na te zijn uitgeroepen tot Beste Werpster


Dagmar Bloeming met haar plaquette


Meest Waardevolle Speelster Virginie Anneveld met Opo en Chief Technical Commissioner Bob Kessler


Virginie Anneveld laat haar plaquette zien


Virginie Anneveld en Dagmar Bloeming, de twee Nederlandse individuele prijswinnaars


Tijdens de Prijsuitreiking begon het te regenen (en dat was erg welkom na een hete week)


Speelsters en stafleden applaudiseren wanneer de beker wordt uitgereikt...


...aan team-captains Saskia Kosterink en Rebecca Soumeru


En dan begint het vuurwerk...


...en de festiviteiten


Lindsey Meadows laat zien dat Oranje weer het beste is in Europa


De speelsters kijken naar het vuurwerk


Nathalie Timmermans, Areke Spel en Lindsey Meadows tonen hun medailles...


...net als Britt Vonk en Virginie Anneveld


Daarna wordt de Europese beker uitgereikt aan het Nederlands Team


Speelster en stafleden zingen uit volle borst het Wilhelmus


De bal die Saskia Kosterink wegsloeg voor haar verre 2-run, walk-off homerun


Hoofd Coach Craig Montvidas heeft een laatste praatje met zijn speelsters


Anne Blaauwgeers met haar tweelingzus Maaike


Meer vuurwerk


Beste Pitcher Dagmar Bloeming deelt een handtekening uit


Meike Witteveen, Solange Starrenburg en Merel Ooosterveld met hun medailles


Een speciaal moment: Virginie Anneveld laat haar been zien met het klavertje-vier dat ze voor de wedstrijd vond
Rechts zit Anne Blaauwgeers


De feestvreugde werd na de Sluitingsceremonie voortgezet

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 8 augustus 2011
Copyright Foto's © 2008-2011 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2011 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.