Nederlands Softbal Team


2011

Europees Kampioenschap

home | roster & staf 2011 | programma 2011 | archief | historie | media | links | Jong Oranje Rood | Jong Oranje Wit
Het Nederlands Softbal Team wordt ondersteund door
Het Nederlands Softbal Team is ambassadeur van
Europees Kampioenschap (ItaliŽ) - Dag 8 - Vrijdag 5 augustus 2011
home

roster & staf 2011

programma 2011

coverage 2010

coverage 2009

coverage 2008

archief

historie

media

links

Oranje wint thriller om finale van Europees Kampioenschap te bereiken!

English text

REDIPUGLIA / RONCHI DEI LEGIONARI (ItaliŽ) - Het Nederlands Softbal Team won vrijdagavond een Hitchcockiaanse thriller om ItaliŽ met 5-1 te verslaan, dankzij een 2-out, 4-run rally in de achtste inning en bereikte zo de finale van het 17e Europees Kampioenschap. Een 2-run double van Nathalie Gosewehr en een 2-run inside-the-park-homerun van Solange Starrenburg vormden de hoogtepunten in deze slagbeurt. Winnende werpster Dagmar Bloeming gooide een sterke duel, had acht strikeouts en stond slechts vijf hits toe. Oranje speelt zaterdagavond de finale en ontmoet daarin de winnaar van het duel tussen ItaliŽ en Groot-BrittanniŽ, dat eerder in de middag wordt gespeeld.

Met het bereiken van de finale behield het Nederlands Team ook de A-status van het Nederlands Olympisch Comitť, waardoor de subsidie voor het programma van volgend jaar weer gegarandeerd is. Het NOC zet limieten waar elke sport aan moet voldoen om aansprake te kunnen maken op financiŽle ondersteuning.

In de ochtend was iedereen vandaag vrij en kon deze uren zelf invullen om iets te bezoeken of om met familie door te brengen. Zo gingen Coach Tracy Bunge, Team Manager Paul Boonstra en Media Officer Marco Stoovelaar naar het nabij gelegen TriŽst.

Een Live play-by-play is weer beschikbaar voor de finale
Ga hierheen voor de Play-by-Play van de finale van Nederland tegen ItaliŽ of Groot-BrittanniŽ.
Ga hierheen voor een compleet overzicht van de overige wedstrijden die zaterdag worden gespeeld.

Een live stream is ook beschikbaar van de finale. Ga hierheen voor de live streamTerugkijkend op de halve finale was het Nederlands Team met kop en schouders de beste ploeg. Niet alleen omdat het duel werd gewonnen, maar ook gebaseerd op de voorgaande zeven slagbeurten, voordat de achtste van start ging. Oranje bereikte elfmaal het honk in de eerste vijf innings, terwijl ItaliŽ in die periode slechts vijfmaal het honk bereikte. Maar de Italiaansen voegden twee loopsters toe in de zevende inning en dat leidde tot een gelijke stand en een extra inning.

In de eerste inning opende Chantal Versluis met vier wijd, maar werd uitgegeven wegens hinderen op een grounder van volgende slagvrouw Meike Witteveen. De laatste stal hierna het tweede honk en Britt Vonk kreeg vier wijd, maar beiden bleven achter.

In de tweede inning strandden eveneens twee loopsters. Met ťťn uit sloeg Solange Starrenburg een honkslag en kreeg Nathalie Timmermans vier wijd, waarna beiden opschoven na een doorgeschoten bal, maar de Italiaanse schakelden hierna de volgende twee slagvrouwen uit.

In de derde had Oranje pech. Met ťťn uit sloeg Britt Vonk een honkslag, waarna de snelle loopster het tweede en het derde honk stal. Hierna sloeg Saskia Kosterink een line drive naar de ervaren korte stop Eva Trevisan, die de bal net boven de grond ving en ook nog in staat was Britt in een dubbelspel uit te schakelen met een mooie actie op het derde honk.

In de vierde inning opende Virginie Anneveld met een honkslag en schoof op na een OSS en een vangbal, maar strandde eveneens.

In de vijfde brak Oranje de puntloze stand. Areke Spel opende met een infield-hit en was vervolgens safe op een 'force play-grounder' van Chantal Versluis. Hierna kwamen de honken vol toen Meike Witteveen volgde met een stootslag-honkslag. Areke scoorde even later toen Britt Vonk hierna een opofferingsslag sloeg. Maar hierna werd Chantal op thuis uitgeschakeld na een squeeze-stootslag van Saskia Kosterink, waarna een grounder de inning afsloot. Hoewel het maar 1-0 was leek deze voorsprong genoeg, want het Nederlands Team speelde een erg sterke wedstrijd.

ItaliŽ bereikte in de eerste zes innings niet het tweede honk op Dagmar Bloeming, die een sterk duel gooide. Ze kreeg een lead-off single tegen van Eva Trevisan in de eerste inning, maar die ging even later uit bij stelen. Een vrije loop volgde met twee uit, maar Dagmar sloot daarna af met een strikeout.

In de tweede inning maakte rechtsveldster Areke Spel een fraaie vangbal op een line drive richting hek. Met twee uit volgde nog een honkslag, maar Dagmar sloot opnieuw af met een strikeout.

In de derde volgde opnieuw een 2-out single en dit keer bleef de loopster achter omdat een vangbal een einde aan de slagbeurt maakte. In de vijfde startte Dagmar met twee strikeout, waarna wederom een 2-out single volgde, maar door een grounder bleef de loopster achter.

Het Nederlands Team ging op rij uit in de zesde en zesde inning tegenover een nieuwe werpster. In de zesde werd ook ItaliŽ van het honk gehouden, maar kwam langszij in de zevende. Met ťťn uit werd een honkslag geslagen, waarna een grounder voor de tweede nul zorgde. Hierna werd de bal richting richting Dagmar Bloeming geslagen voor de ogenschijnlijke derde nul. Maar toen ging het even mis, want ze zag twee speelsters richting eerste honk gaan en een foute aangooi volgde met de gelijkmaker als gevolg. Hierna ving Areke Spel opnieuw een line drive in het rechtsveld en dat betekende dat er een verlenging volgde.

Het Nederlands Team toonde hierna opnieuw de (veer)kracht en voerde een indrukwekkende aanvallende show op in de achtste inning met twee uit. Met tie-break loopster Meike Witteveen op het tweede honk kreeg Britt Vonk opzettelijk vier wijd. Hierna ging Meike gedwongen uit op het derde honk na een grounder van Saskia Kosterink en hetzelfde overkwam Britt op een grounder van Virginie Anneveld. Nadat Saskia was vervangen door pinch-runner Fabienne van Uden dreunde Nathalie Gosewehr de bal het links-midveld in voor een 2-run double en die bracht Oranje weer aan de leiding. Hierna sloeg Solange Starrenburg de bal naar vrijwel dezelfde locatie waar de bal terugsprong van een outfieldpaal. Nathalie scoorde op de klap van Solange, die zelf door bleef rennen en met een inside-the-park-homerun de stand op 5-1 bracht. Nathalie Timmermans, die eerder in het duel op een wel heel ongustige plek werd geraakt door een foutbal (maar gelukkig door kon spelen), volgde hierna ook nog met een honkslag en Areke Spel kreeg vier wijd en dat leidde tot een nieuwe werpsterwissel. De inning kwam toen ten einde toen Chantal Versluis drie slag kreeg.

In de tweede helft van de achtste inning had Oranje een prima start, want de tie-break loopster werd uitgegeven op een uitstekende pick-off van catcher Nathalie Timmermans. Dagmar Bloeming volgde hierna met haar achtste strikeout en de volgende slagvrouw sloeg de bal de lucht in naar derde honkvrouw Virginie Anneveld en dat leidde tot een uitbarsting van feestvreugde op het veld, want de ploeg keerde hierdoor weer terug naar de finale van het Europees Kampioenschap. Het zorgde er ook voor dat familieleden en supporters weer even op adem konden komen na de spannende momenten ervoor. Maar het leverde ook vee complimenten (ook van Italianen) op voor het fantastische duel dat Oranje had gespeeld.

Dit was de 50e interlandwedstrijd in het Nederlands Team voor Nathalie Timmermans en Britt Vonk.

Na afloop ontving de staff verschillende smsjes, gericht aan de ploeg:

,,Wat geweldig voor jullie allemaal. Ze hebben de smaak te pakken. Gefeliciteerd met de A-status.'' (Cocky Remmers, Nederlands Team supporter)

,,Wauw...Wat een wedstrijd...Klasse!'' (Mireille Gill'ard, Hoofd Coach Jong Oranje Rood)

,,Yess!!!!! Veel plezier morgen maar dit (plus A-status) is in THE pocket!!!!'' (Ruud van Zetten, oud-voorzitter KNBSB)

,,Van harte. Prachtige prestatie. Direct finale. Knap om zo door te gaan in de tiebreak. Nu morgen nog een keer flink aanvallen.'' (Hans Meijer, directeur KNBSB)

,,Gefeliciteerd coaches en team met de finaleplaats!'' (Marjolen Merkx, speelster Jong Oranje Rood)

,,Wow! That was awesome... Gefeliciteerd met de A-status. Morgen nog even ass kicken. Veel succes!'' (Tjerk Smeets, marketing manager KNBSB)

,,Gefeliciteerd met het behalen van de finale en de NOC-limiet. Wat een tiebreak en good hitting and running. Good luck!!!'' (Nathalie Franssen, Coach Jong Oranje Rood)

,,Gefeliciteerd Craig en uiteraard ook rest van het team. Wat een wedstrijd. Ik heb genoten. Succes morgen.'' (Jeroen van de Wiel, video-analyst)

,,Grote klasse! Succes morgen!'' (Mary-Ann Hatt)

,,He Craig, so far, so good! Super, ongeslagen kampioen zou fantastisch zijn en volgend jaar WK! Zet hem op vandaag, succes.'' (Ingrid Holstege, Fysiotherapeut Nederlands Team)

,,Beste Craig en team. Gefeliciteerd met het bereiken van de finale. Veel succes vanavond.'' (Roelant Oltmans, Performance Manager Team Sports Nederlands Olympisch Comitť)

,,Super! Goed gedaan! Heel veel succes vanavond!'' (Rob Walgien, oud-Oranje coach)

,,Geweldig Craig. We hebben genoten van je team, veel succes vanavond en de groeten aan iedereen.'' (Ruud en Lida Geels, schoonouders van Craig)


Uitzicht op de Adriatische Zee bij Trieste


Coach Tracy Bunge en Media Officer Marco Stoovelaar met de Adriatische Zee op de achtergrond
(foto gemaakt door Paul Boonstra)


De haven van Trieste


De Azamara Quest, een R-klasse cruise ship, dat werd gebouwd in 2000 en plaats heeft voor 710 passagiers
en 410 bemanningsleden en momenteel wordt ingezet voor cruises op de Middellandse Zee


Het Piazza Unite d'Italia in Trieste


Het Palazzo del Governo


Coach Tracy Bunge en Team Manager Paul Boonstra genieten op een terras in Trieste van een capuccino


's Avonds is het weer terug naar het veld
De Oranje-supporters zijn klaar voor de halve finale tegen ItaliŽ


Het Nederlands Team nadert de finale: stap voor stap


Hoofd Coach Craig Montvidas tijdens de voorbereidingen op het duel


The batting tees zijn klaar voor gebruik voor de voorbereidingen


Fred Versluis, die een aantal foto's maakte voor deze site, kreeg vandaag zijn perskaart


Een heldere maan keek vanavond toe


Van het trainingsveld naar het speelveld, de Oranje-klompjes komen er stap voor stap...


...maar moeten soms ook even uitrusten


De 5-man umpire crew voor de halve finale vs. ItaliŽ met toernooi-mascotte Opo
LF Josť Sanchez (Zweden), 3B Juan Maestre (Spanje), HP Jan Hora (TsjechiŽ),
RF Zdenek Zidek (KroatiŽ) en 1B Manfred Szieber (Oostenrijk)


De wedstrijd van vanavond werd rechtstreeks uitgezonden door RAI-Sport en via Internet


Coaches Craig Montvidas en Tracy Bunge kijken toe voor het duel
Links staat Britt Vonk


De Oranje-aanhang is er klaar voor!


Net als Lindsey Meadows...


...en Fred Versluis met zijn collega-fotografen


De bespreking tussen de coaches en umpires


Tijd voor het voorstellen van de speelsters


De 5-man umpire crew kijkt toe


De ploegen luisteren naar de Volksliederen


De Italiaanse startende werpster Mara Papucci


Chantal Versluis opende het duel met vier wijd, maar gaat uit na hinderen


Meike Witteveen na het stelen van het 2e honk in de 1e inning, maar ze blijft achter


1B Coach Tracy Bunge geeft aanwijzingen aan loopster Britt Vonk na 4 wijd in de eerste slagbeurt


Maar Britt bleef ook achter in de eerste inning


Pitcher Dagmar Bloeming en 3B Virginie Anneveld zijn klaar om het duel te starten


Meer Nederlandse supporters achter het midveld


Dagmar Bloeming gooide alle acht innings, had acht strikeouts en stond vijf hits toe


Solange Starrenburg opende de 2e inning met een honkslag, maar strandde op het 3e honk


Areke Spel terug in de ug-out na het eerste punt te hebben gescoord in de 5e inning


Stella Turazzi nam de Italiaanse pitching in de zesde inning over


De thriller van 8 innings eindigt in vreugde, Oranje staat opnieuw in de finale


Einde wedstrijd, overwinning nummer acht is nu realiteit


De speelsters sluiten het duel af met de team-yell

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 5 augustus 2011
Copyright Foto's © 2008-2011 Marco Stoovelaar.
Copyright Site © 2008-2011 Marco Stoovelaar / Dutch Women Softball Teams. All Rights Reserved.