Nederlandse Softbal Teams

biografie

Wie is Wie?

Nederlands A-team: home | roster & staf 2014 | programma 2014 | archief | historie | media | links
Jong Oranje Rood: home | roster & staf 2014 | programma 2014 | archief | historie | media | links
Jong Oranje Wit: home | roster & staf 2014 | programma 2014 | archief | historie | media | links
Berend Mannessen - Coach / Coördinator Jong OranjeFunctieFlex Coach / Coördinator Jong Oranje
Nederlands A-teamseptember 2011 - huidig
Interlands A-team26
Jong Oranje Roodseptember 2011 - huidig
Interlands Jong Oranje Rood0
Jong Oranje Witseptember 2011 - huidig
Interlands Jong Oranje Wit0


Clubs / Teams als Speler
De Rijp (De Rijp, voetbal, 1954)
RCH (Heemstede, voetbal, 1955-1959)
ETO/Hoofddorp (Hoofddorp, voetbal, 1960-1985)
Hoofddorp Pioniers (Hoofddorp, honkbal, 1968-1978)
BV Hoofddorp (Hoofddorp, basketball, 1970-1973)

als Coach
Clubteams
Hoofddorp Pioniers (Hoofddorp, AC 1985; HC 1986-1989; 1995-2007; huidig)
DSC '74 (Haarlem, AC 1990; HC 1991-1993)
Alphians (Alphen a/d Rijn, HC 1994)
DSS (Haarlem, HC 2009-2010)
UVV (Utrecht, HC 2011)
Nationale Teams
FC Nederlands Softbal Team (september 2011-huidig)
FC/CO Jong Oranje Rood (september 2011-huidig)
FC/CO Jong Oranje Wit (september 2011-huidig)
(HC = Hoofd Coach / AC = Assistent Coach
FC = Flex Coach / CO = Coördinator)

...Toernooien deelgenomen...
als Coach
Clubteams
HC toernooien/trainingskampen in België
Rayon Haarlem Adspiranten Team
HC Kampioenschap van Nederland

met Foreign All Star Team (FAST)
2009 - AC Holland Tour (Nieuwegein, Nederland)

met Holland All Stars
2011 - HC Holland Tour (De Bilt, Nederland)

met Jong Oranje Softbal Team Wit
2011 - HC Right To Play Future Stars Tournament (Team White) (Amsterdam, Nederland)

met Jong Oranje Rood
2012 - AC International Indoor Cup (Team Wit) (Schiedam, Nederland)

met Jong Oranje Softbal Teams
2012 - HC Future Stars Tournament (Team Pink) (Amsterdam, Ned.)(Rood/Wit)
2013 - HC Future Stars Tournament (Team Green) (Amsterdam, Ned.)(Rood/Wit)

met Nederlands Softbal Team
2012 - AC Holland Tour (Nieuwegein, Nederland)
AC World Cup of Softball (Oklahoma City, Oklahoma, USA)
AC Seattle Series (Seattle, Washington, USA)
AC Wereldkampioenschap (Whitehorse, Yukon, Canada)
2013 - AC Holland Tour (verschillende locaties, Nederland)
AC Europees Kampioenschap (Praag, Tsjechië)
2014 - AC USA Tour I (verschillende locaties, Florida, USA)

(HC = Hoofd Coach / AC = Assistent Coach)

...Prijzen...
2009 - Softball Coach of the Year
2012 - Nol Noutkamp Award
Loopbaan
Sinds september 2011 is Berend Mannessen, die op 5 mei jarig is (geboren in Den Oever), de nieuwe Flex Coach van de Nederlandse Softbal Teams. Als Flex Coach assisteert Berend de bestaande coachingstafs van het Nederlands Softbal Team en de Jong Oranje-teams tijdens wedstrijden en trainingen als coach en instructeur. Daarnaast assisteert Berend Hoofd Coach Craig Montvidas bij de coördinatie rondom de nationale jeugdploegen en organisatie van trainingskampen en try-outs.

In 2011 assisteerde Berend al enige malen als coach. Zo was hij in februari 2011 coach van Team Wit (één van de Jong Oranje Wit-teams), dat toen deelnam aan het tweede Right To Play Future Stars Tournament in Amsterdam. Op 15 mei was Berend de Hoofd Coach van de Holland All Stars, een team dat was samengesteld uit speelsters uit de Hoofd- en Overgangsklasse dat uitkwam tegen het Nederlands Softbal Team in de openings double-header van de Holland Tour. In juli assisteerde Berend bij de laatste trainingen van het Nederlands Softbal Team ter voorbereiding op het Europees Kampioenschap in Italië. Op de foto rechts staat hij samen met Coach Tracy Bunge tijdens de laatste training voor vertrek. Op 28 september coördineerde Mannessen de try-out voor de voorlopige selectie van het Jong Oranje Wit-team van 2012 (foto links).

In 2012 debuteert Berend als Coach van het Nederlands Team tijdens de internationale trip naar de Verenigde Staten (World Cup of Softball in Oklahoma City en oefenreeks in Seattle) en Canada (Wereldkampienschap).

Berend was al snel actief als coach. Aanvankelijk leidde hij de peanutbal-teams van zijn dochters. Na die periode bleef hij hen coachen bij jeugdsoftbalteams.

In 1985 werd Berend Assistent Coach van Helma Kuipers bij het softbalteam van Hoofddorp Pioniers. Het team speelde dat jaar promotiewedstrijden en omdat Helma Kuipers zelf speler/coach was, werd Berend gevraagd als 3e honk-coach. Na Pioniers vier seizoenen als Hoofd Coach onder zijn hoede te hebben gehad (promotie van Tweede Klasse naar Eerste Klasse in 1988) kreeg Mannessen de kans te gaan coachen in de Hoofdklasse bij DSC '74 (het huidige Olympia Haarlem) als assistent van voormalig bondscoach Nol Houtkamp. Na zijn debuut in de Hoofdklasse (1990) werd Mannessen als Hoofd Coach de opvolger van Houtkamp, die zelf de leiding kreeg bij Onze Gezellen. In zijn eerste seizoen als Hoofd Coach bij DSC '74 was zijn Assistent Coach Paul Boonstra, die alweer enige tijd de Team Manager is van het Nederlands Softbal Team. Mannessen leidde DSC '74 in drie seizoenen op het hoogste niveau, waarna hij een stapje terugdeed en coach werd bij Alphians, dat destijds in het District speelde.

Begin jaren negentig heeft Coach Mannessen catchertraining in de winterschool voor het toenmalige Rayon Haarlem, samen met ondermeer oud-international Lynn Geertman en José Nonnekens. Samen met Ingeborg Cleeren, een andere voormalige international, coachte Berend tweemaal het Haarlemse Adspiranten Team tijdens het Nederlands Kampioenschap voor Rayonteams. Het eerste jaar won de ploeg zilver, het tweede jaar werd de ploeg landskampioen met als werpster ondermeer de latere international Maaike Zijlstra, die tegenwoordig Pitching Coach is van Jong Oranje Rood is.

In 1995 keerde Berend Mannessen weer terug naar Hoofddorp Pioniers en daar zou hij dertien seizoenen lang het softbalteam onder zijn hoede hebben. Na een jaar niet actief zijn geweest keerde hij in 2009 weer terug in het coachvak. Dat was bij het Haarlemse DSS, die hij in zijn eerste seizoen gelijk naar het kampioenschap in de Overgangsklasse en dus promotie naar de Hoofklasse leidde. Het daaropvolgende seizoen keerde DSS na 24 jaar terug op het hoogste seizoen, maar degradeerde weer. Mannessen nam afscheid als coach bij DSS en kreeg in 2011 de leiding over het softbalteam van UVV. Ook daar was hij succesvol, want met UVV wist hij via de Promotie/Degradatie Play-Offs promotie af te dwingen naar de Hoofdklasse. Na drie overwinningen op rij tegen Centrals was promotie een feit, maar nam Mannessen ook afscheid als coach.

Pas op zijn 21ste ging Berend honkballen en dat deed hij bij Hoofddorp Pioniers. Berend: ,,De honkbal-afdeling werd door twee van mijn voetbal-teamgenoten opgericht. Dat waren Coen Lammerts en de in 2011 overleden Arie van Zuilen en dat gebeurde onder de naam ETO als afdeling van de voetbalvereniging E.T.O. in Hoofddorp. Omdat veel van mijn teammaats gingen honkballen, deed ik het ook''. Elf jaar honkbalde Berend bij Pioniers, voornamelijk als outfielder.

Berend is altijd sportief geweest. Hij voetbalde 30 jaar (vanaf zijn zevende) bij de verenigingen De Rijp, RCH en ETO, het latere S.V. Hoofddorp. Bij de laatste vereniging speelde hij 21 jaar in het eerste team. Daarnaast was hij ook nog vier jaar actief als basketballer bij B.V. Hoofddorp. ,,En voor mijn gezondheid sport ik momenteel nog tweemaal in de week in de sportschool'', vult Berend aan.

Berend is getrouwd met Nel en heeft twee dochters, Ursula en Kitty, en één zoon, Henk. Ursula en Kitty hebben beiden gesoftbald. Kitty kwam met DSC '74 uit in de Hoofdklasse. Zoon Henk honkbalt nog altijd bij Hoofddorp Pioniers (momenteel tweede team), maar speelde een aantal jaar geleden met Pioniers in de Hoofdklasse.

Wat zijn favorieten betreft houdt Berend van Engelse politieseries en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij voor John Thaw kiest als zijn favoriete acteur. John Thaw vertolkt de rol van Inspecteur Morse in de gelijknamige Engelse serie. Een favoriete actrice heeft hij niet.

Op muziekgebied houdt Berend van alle soorten. ,,Behalve hardrock en metal''. Phil Collins is zijn favoriete zanger en Anouk zijn favoriete zangeres, terwijl Queen op de eerste plek staat als het om favoriete groepen gaat.

Spaghetti Bolognese is Berend's favoriete eten en als hij zou mogen kiezen met welke drie personen hij zou mogen dineren, kiest hij voor Nelson Mandela, Al Gore en A.J. van Santbrinck met wie hij van gedachten zou willen wisselen over respectievelijk apartheid, klimaat en kinderuitbuiting.

Heeft Berend nog een voorbeeld? ,,Sorry, die heb ik niet.'' Nog een bijzonder feitje over Berend? Hij had nog nooit gevlogen voordat hij met het Nederlands Team in 2012 op reis ging!

2012 --- In het weekeinde van 13-15 januari is Berend Coach van Team Wit, één van de twee ploegen van Jong Oranje Rood, die deelneemt aan de International Indoor Cup in Schiedam. Tijdens het toernooi assisteert hij Nathalie Franssen --- In januari maakt Berend bekend dat hij dit seizoen voor de derde keer weer de Hoofd Coach zal zijn van Hoofddorp Pioniers. Hij coachte er eerder in 1985-1989 en van 1995-2007 --- In het weekeinde van 11-12 februari is Berend Hoofd Coach van Team Pink, één van de vijf combinatieploegen van Jong Oranje Rood/Wit die deelnemen aan het 3e Donnay/Right To Play Future Stars Tournament in Amsterdam.
2011 --- In februari is Berend één van de coaches van de Jong Oranje Wit-teams tijdens het 2e Future Stars Tournament in Amsterdam --- In zijn eerste (en enige) seizoen bij UVV leidt hij het softbalteam naar de tweede plaats in de Overgangsklasse, waardoor de ploeg recht krijgt op deelname aan de Promotie/Degradatie Play-Off tegen Centrals, dat op de zevende plaats eindigde in de Hoofdklasse --- UVV komt in de best-of-five tot een sweep en boekt drie overwinningen, waardoor ploeg promoveert naar de Hoofdklasse --- In september wordt Berend één van de flex coaches bij de Nederlandse Softbal Teams, daarnaast zal hij bondscoach Craig Montvidas gaan assisteren bij de coördinatie rondom de nationale jeugdploegen.
2010 --- Berend leidt voor het tweede jaar op rij DSS, dat na 24 jaar terugkeerde in de Hoofdklasse --- Zoals verwacht heeft de ploeg een zwaar seizoen en degradeert --- In november wordt Berend aangesteld als nieuwe Hoofd Coach van de softbalploeg van het Utrechtse UVV.
2009 --- Berend debuteert dit jaar als Hoofd Coach van het Haarlemse DSS, maar heeft gelijk succes --- Hij loodst de ploeg naar het kampioenschap van de Overgangsklasse en dat betekent promotie naar de Hoofdklasse --- Na afloop van het seizoen wordt hij gekozen tot Softbal Coach of the Year.
1995-2007 --- In 1995 keert Berend terug als Hoofd Coach van Hoofddorp Pioniers waar hij vervolgens dertien seizoen de leiding heeft.
1994 --- Dit jaar is Berend actief als Hoofd Coach van Alphians.
1991-1993 --- Berend volgt Nol Houtkamp op als Hoofd Coach bij DSC '74 (tegenwoordig Olympia Haarlem) en leidt de softbalploeg drie seizoenen in de Hoofdklasse --- In dezelfde periode wordt hij landskampioen met het Haarlems Adspiranten Softbal Team.
1990 --- Berend is Assistent Coach van (voormalig bondscoach) Nol Houtkamp bij het in de Hoofdklasse uitkomende DSC '74.
1988 --- Met Hoofddorp Pioniers wordt Berend als Hoofd Coach kampioen van de Tweede Klasse en promoveert naar de Eerste Klasse.
1986 --- Na een jaar Assistent Coach te zijn geweest, wordt Berend Hoofd Coach van Hoofddorp Pioniers en leidt de ploeg drie seizoenen.
1985 --- Berend debuteert dit jaar als coach, want hij is de Assistent Coach van het softbalteam van Hoofddorp Pioniers.
1970-1973 --- Berend is basketballer bij de BV Hoofddorp.
1968-1978 --- In deze elf seizoenen honkbalt Berend (voornamelijk outfielder) in het team van Hoofddorp Pioniers.
1960 --- Berend voetbalt voor het eerst bij ETO, het latere SV Hoofddorp, waar hij 21 seizoenen in het eerste team zal voetballen.
1954 --- Op 7-jarige leeftijd gaat Berend voetballen bij de vereniging De Rijp, een jaar later komt hij uit voor RCH, waar hij vijf seizoenen speelt.

Voor suggesties, vragen of verzoeken mail naar Media Officer/Webmaster Marco Stoovelaar: stoov@dutchsoftballteam.com

Laatste Update: 4 juni 2014
Copyright Foto's © 2008-2014 Rob Jelsma (bovenste head shot) / Marco Stoovelaar (overige foto's).
Copyright Site © 2008-2014 Marco Stoovelaar / Nederlandse Softbal Teams. All Rights Reserved.